Je možné deradikalizovať generáciu Z?

❚❚

Bratislava 20. júla 2024 (HSP/The Daily Wire/ Foto: TASR/AP-Bethel Park School District via AP)

 

V sobotu sa 20-ročný biely muž priblížil len na štvrť palca k tomu, aby uvrhol najväčší národ na svete do chaosu. Hoci sa o tomto mladíkovi vie len málo, reakcia generácie Z na pokus o atentát je alarmujúca. „Je možné deradikalizovať generáciu Z?,“ pýta sa Jeff Myers pre denník The Daily Wire

Thomas Matthew Crooks
Na archívnej snímke z roku 2021 pózuje študent Thomas Matthew Crooks, ktorý maturoval na strednej škole v roku 2022 v americkom meste Bethel Park

Na úvod si charakterizujme tzv. Generáciu Z, ide o osoby narodené približne v druhej polovici 90. rokov 20. storočia približne do roku 2010, pričom niektorí vedci a populárne mainstreamové médiá hovoria o intervale medzi rokmi 1997- 2012.

.

 

#theymissed

V nedeľu, bezprostredne po atentáte na bývalého prezidenta Spojených štátov amerických a republikánskeho kandidáta do novembrových volieb Donalda Trumpa, sa na sociálnych sieťach začal šíriť hashtag #theymissed. Tento výraz by sme mohli preložiť ako “minul “ alebo ako “netrafil “.

.

Tento hashtag bol bezprostredne po atentáte zdieľaný v príspevkoch na sociálnych sieťach približne 20 000-krát. Používatelia tým vyjadrovali smútok alebo hnev nad tým, že Donald Trump nebol zabitý.

 

„Čo to napovedá pre budúcnosť (nielen amerického) národa?,“ pýta sa autor

„Keď sa pozrieme späť, zdá sa, že tvrdenia prezidenta Bidena, že Trump je “doslova hrozbou pre všetko, čo Amerika predstavuje“, a jeho samochvála na to, že Trumpa postavil “do terča“, boli nielen nerozumné, ale aj hrozivé,“ píše.

„Politickým duchom našej doby je démonizácia. Kampane boli vždy ostré, ale osvojenie si fašistickej a komunistickej rétoriky uviedlo celý systém do stavu excesu . Lenin vyvolal masový hnev tým, že svojich oponentov dehumanizoval ako “kreténov“ a “špinavú spodinu“. Saul Alinsky prebalil Leninovu diabolskú stratégiu do knihy “Pravidlá pre radikálov“,“ pripomína Myers.

„Zosmiešňovanie je najsilnejšia zbraň človeka,“ škodoradostne vyhlásil Alinsky vo svojom diele. „Neexistuje žiadna obrana. Proti zosmiešňovaniu je takmer nemožné bojovať,“ tvrdí Alinsky.

.

Starší ľudia odmietajú nenávistnú rétoriku v kampani ako “reči nahnevaného starého človeka“. Na druhej strane, mladí dospelí berú veci oveľa doslovnejšie a napĺňajú sa strachom a hnevom, uvažuje Myers.

„Keď sú deti vystrašené, ich reakcie môžu byť nepredvídateľné a iracionálne. Niekedy sa uchýlia k násiliu… Alebo k šikane. Alebo sa často obrátia sami proti sebe a ubližujú si –hovorí sa tomu samopoškodzovanie. Platí to najmä pre chlapcov, ktorých testosterón a stále sa vyvíjajúci morálny kompas sú ako silný motor bez riadenia,“ píše Myers.

 

Desaťročia výskumu ukazujú, že mladí dospelí sa radikalizujú v troch krokoch:

Tým prvým je izolácia. „Primárnou taktikou izolácie je podnecovanie neutíchajúceho strachu, ktorý je podporovaný presvedčením, že mladí dospelí musia byť nahnevaní a plní hanby za všetko,“ uviedol.

Druhým krokom je nábor. Osamelé, vystrašené dieťa sa ľahko radikalizuje. Ako uviedol Mubin Shaikh, bývalý náborár radikálnej moslimskej skupiny: „Hľadáme ľudí, ktorí sú izolovaní. A ak už nie sú izolovaní, tak ich izolujeme my.”

.

„Radikáli šikovne využívajú sociálne médiá, aby osamelému dieťaťu nahradili jeho skutočnú identitu akousi kultovou identitou. Pripomína im to priateľstvo…,“ poznamenal.

Tretím bodom je aktivácia. „Prinúťte ich niečo urobiť – napísať príspevok na sociálne siete, ukázať sa na zhromaždení, naučiť sa pochodovať… Čokoľvek, čo im dá pocit, že patria medzi tých, ktorí “to chápu“, a že všetci ostatní sú bezradní hlupáci, prípadne dokonca tí zlí…,“ uviedol.

„ Presne to sa stalo v roku 1994, keď vodcovia rwandského kmeňa Hutuov presviedčali svojich mladých stúpencov, aby o konkurenčných Tutsioch premýšľali ako o “šváboch“. Susedia bezohľadne vraždili svojich susedov,“ pripomenul.

 

Je teda možné deradikalizovať celú generáciu?

„Áno, ale je to proces,“ myslí si Myers. „Nikto nechce ustúpiť od presvedčenia, ku ktorému sa verejne zaviazal. Odstúpenie od nesprávneho, zlého presvedčenia však nemusí hneď zahŕňať hanbu,“ myslí si. „Pri svojej práci so státisícmi mladými dospelými som zistil, že fungujú nasledujúce tri kroky:
Po prvé, odhaľte mocenskú hru, ktorá sa skrýva za programom,“ uviedol.

V marci 2024 denník Wall Street Journal odhalil osoby, ktoré školili protiizraelských demonštrantov. „Ukázalo sa, že išlo o profesionálnych agitátorov, ktorí podnecovali davové akcie v každej otázke, ktorú si viete predstaviť. Financovali ich niektorí z najbohatších mocenských maklérov na planéte. Vedomie, že vás využívajú mocní ľudia s určitým zámerom, je teda poriadne nepríjemné,“ píše Myers.

„Po druhé, vysvetlite, ako zlé myšlienky berú ľudí do “otroctva“. V minulosti kulty trénovali svojich členov, aby strávili nespočetné hodiny verbovaním ľudí. Teraz sa ľudia verbujú sami… Pomocou internetu sa neprispôsobiví rýchlo znecitlivejú voči radikálnym posolstvám a pociťujú príval moci pri “zistení“, že ich rodičia, priatelia a cirkev ich držali v úzadí,“ vysvetlil Myers.

Podľa autora je dôležité odhaliť šikovnosť tých, vďaka ktorým sa toto falošné presviedčanie zdá byť skutočné. Posolstvo je nasledovné: „Vidíte, ako to dokázali?“

„Posilnite pravdu prostredníctvom starostlivého záujmu a sily faktov,“ uvádza Myers v treťom bode.

Prostredníctvom hĺbkového prieskumu sa agentúra Summit Ministries opýtala generácie Z, či je vojenská kampaň Izraela proti Hamasu neoprávnená kvôli jeho väčšiemu bohatstvu a vojenskej sile. 47 % respondentov odpovedalo „áno“ a len 11 % odpovedalo „nie som si istý“.

.

V ďalšej otázke sa opýtali, či sú bohatí vodcovia Hamasu nespravodliví, keď kradnú pomoc určenú pre obliehaných Palestínčanov. 57 % odpovedalo „áno“ a 23 % „nie som si istý“.

„Stačila jedna otázka, ktorá fakticky spochybnila Hamas, a výrazne zmenila názory generácie Z na to, kto je v tejto situácii nespravodlivý..,“ uvažuje Myers.

„Všetky hrôzovlády v dejinách uspeli tým, že zmobilizovali mladých ľudí na svoje diabolské ciele. Ak chceme, aby nastupujúca generácia bojovala za budúcnosť Ameriky, a nie proti nej, musíme z jej deradikalizácie urobiť najvyššiu prioritu,“ napísal autor, psychológ Jeff Myers v závere textu.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali