Je cieľom ukrajinskej invázie ruská jadrová elektráreň Kursk?

❚❚

Moskva 8. augusta 2024 (HSP/Foto:Wikimedia)

 

Dobytie jadrovej elektrárne Kursk ukrajinskou armádou je nepravdepodobné: vyžadovalo by si to 80-kilometrový pochod a väčšie sily, ako sú v súčasnosti k dispozícii

jadrová elektráreň Kursk
Na snímke jadrová elektráreň Kursk

Píše to The Economist s odvolaním sa na zdroj z ukrajinského generálneho štábu.

.

“Zdroj v ukrajinskom generálnom štábe naznačuje, že je to nepravdepodobné, pretože by si to vyžadovalo 80-kilometrový pochod od hraníc a väčšie sily (v skutočnosti je vzdialenosť k jadrovej elektrárni od hraníc približne 60 kilometrov – pozn. red.) “Bez riadne organizovaných síl zopakujeme chyby, ktoré Rusi urobili severne od Kyjeva v roku 2022. Odrezali sme ich línie a stali sa ľahkou korisťou,” vysvetlil.

Podľa neho je realistickejším cieľom vytvoriť na pohraničnom území Ruskej federácie “nárazníkovú zónu”, ktorá pomôže pri rokovaniach.

.

Publikácia tiež píše, že ” bezodkladná pozornosť” sa venuje prečerpávacej stanici Sudža, ktorá je jediným funkčným vstupným bodom ruského plynu na plynovode Progress do Európy.

“Zatiaľ však nie je jasné, čo by kontrola nad touto stanicou mohla Ukrajine priniesť. Ukrajina aj Rusko majú záujem na jej ďalšej bezproblémovej prevádzke vzhľadom na poplatky za prepravu platené Ukrajine a finančné ťažkosti ruského Gazpromu, ktorý zápasí s ťarchou sankcií,” konštatuje The Economist.

Publikácia píše, že konečné ciele ukrajinského velenia sú stále nejasné. Ale “pri takej vysokej stávke môže byť kariéra generála Syrského v ohrození”.

“Správy z frontových ukrajinských nemocníc naznačujú, že počet obetí už rastie. Ľudia môžu stále pochybovať o tom, či bolo múdre nasadiť do invázie toľko vojakov, keď sú kritické frontové línie oslabené. Odpoveď bude závisieť od úspechu operácie,” uvádza sa v článku.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

Včera 19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Včera 19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

Včera 19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

Včera 19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

Včera 19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

Včera 19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

Včera 19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

Včera 19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

Včera 18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali