Janeková: Chrípka sa javí banálna, ale úmrtnosť na ňu je celkom vysoká

❚❚

Bratislava 13. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/TASRTV, TASR – Jaroslav Novák)

 

Hoci sa chrípka môže javiť ako banálne ochorenie, úmrtnosť na ňu je celkom vysoká a ešte vyššia bola pred začiatkom očkovania. V TASR TV to povedala všeobecná lekárka pre dospelých Etela Janeková

lekárka pre dospelých Etela Janeková
Na snímke všeobecná lekárka pre dospelých Etela Janeková

Sezónny typ chrípky prichádza spravidla s prvým jesenným ochladením a komplikovaný priebeh ochorenia hrozí najmä v prípade rizikových skupín obyvateľstva, starším a chronicky chorým ľuďom.

.

Od prvého októbra zdravotné poisťovne preplácajú očkovanie proti chrípke a očkovacia látka je dostupná v lekárňach. Očkovanie proti chrípke je dobrovoľné, lekári ho odporúčajú ľuďom, ktorí majú chronické ochorenia, nádorové ochorenia alebo prekonali nádorové ochorenia a takým, ktorí majú oslabenú imunitu, či pracujú vo väčších kolektívoch. “Očkovať by sa mali aj ľudia, ktorí žijú v komunitách, napríklad domovoch sociálnych služieb,” odporúča lekárka. Dodáva, že je dôležité, aby bol človek v čase očkovania zdravý.

vakcíny chrípka
Na snímke vakcíny proti chrípke

Chrípku podľa nej prenášajú vírusy zo skupiny Orthomyxoviridae. Vírus chrípky môže byť typu A alebo typu B.

.

“Chrípka A prichádza len v chrípkovom období, na jeseň a na jar a niekedy aj počas zimného obdobia. Chrípka typu B nie je závislá od sezónnosti, človek ju môže dostať počas celého roka,” ozrejmila odborníčka.

Upozornila, že medzi prechladnutím a chrípkou je rozdiel, aj keď príznaky majú podobné. “Sliznice sú (pri prechladnutí) oslabené a prerastú alebo osídlia ich baktérie alebo vírusy, ktoré spôsobia katar horných dýchacích ciest, čiže infekciu dýchacích ciest,” vysvetlila lekárka. Naopak chrípka podľa nej prebieha celkovými prejavmi ako pocit chladu, nástupom zimnice a teploty, sprevádzanej nádchou a kašľom.

V prípade prechladnutia aj chrípky podľa nej platí, že človek by už pri prvých príznakoch mal ostať doma a zaľahnúť do postele. K lekárovi treba ísť po troch-štyroch dňoch, ak nepríde k zlepšeniu.

“Najskôr sa liečime doma symptomaticky, znižujeme si teplotu, pijeme dostatok tekutín, dávame si vitamíny C a D, ktoré nám pomôžu zvládnuť tento stav. Nezaťažujeme tráviaci trak ťažkými jedlami, snažíme sa jesť viacej ovocia, zeleniny,” radí Janeková.

Zároveň upozornila, že najviac infekčný je človek vtedy, keď ochorenie ešte nemá celkový prejav. “Vtedy je infekčnosť najvyššia. Prenáša sa však kvapôčkami pri kýchaní a nádche. Keď už choroba beží niekoľko dní, tak už možnosť nakazenia ďalších ľudí nie je až taká vysoká, čiže kľudne je možné sa vrátiť do práce, keď sa človek cíti už lepšie,” dodala.

.

Pri samotnej liečbe chrípky, ktorú spôsobuje vírusová nákaza, antibiotiká podľa Janekovej nie sú potrebné, ale v dôsledku oslabenia organizmu môže v tele vzniknúť infekcia. “Najskôr môže infekcia byť vírusového pôvodu, pacient dostane chrípku typu A, ale má chronickú bronchitídu alebo má nejaké iné ochorenie, alebo stačí, že má pokazené zuby, čo spôsobí pomnoženie bakteriálnej flóry, čím vznikne už zápal bakteriálneho pôvodu,” vysvetľuje.

Odlíšiť bakteriálny zápal od vírusového je možné klinickým vyšetrením pacienta a aj vyšetrením C-reaktívneho proteínu. Hodnota C-reaktívneho proteínu sa zvyšuje pri bakteriálnom zápale a vtedy je už potrebné liečiť antibiotikami.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:08

Generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Lufthansa Carsten Spohr očakáva ďalšie znižovanie letových poriadkov v Nemecku. Obáva sa, že by to mohlo poškodiť príťažlivosť krajiny pre zahraničných investorov. Uviedol to pre noviny Bild am Sonntag. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Najväčšia európska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair a dcérska spoločnosť Lufthansy Eurowings nedávno zrušili množstvo letov pre vysoké náklady na nemeckých letiskách.

15:43

Celkový predaj áut v Číne aj v septembri klesol, ale len mierne, menej ako v predchádzajúcom mesiaci. A predaj osobných vozidiel sa zvýšil, vďaka vládnym dotáciám na podporu tohto odvetvia. TASR o tom informuje na základe správ Bloomerg a Reuters.

Za prvých deväť mesiacov roka vzrástol celkový predaj vozidiel v Číne o 2,4 % na 21,57 milióna kusov, pričom v prípade osobných áut sa zvýšil o 1,9 %.

15:42

Izraelská armáda v nedeľu vyzvala obyvateľov viac než 20 dedín na juhu Libanonu, aby sa evakuovali zo svojich domov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v nedeľu odsúdil výzvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua adresovanú generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, aby stiahol príslušníkov mierových síl OSN (UNIFIL) z libanonskej strany hranice, kde sa zintenzívnili boje medzi izraelskými vojakmi a Hizballáhom.

15:39

Obyvatelia palestínskej utečeneckej štvrte Džabalíja v Pásme Gazy hlásili v nedeľu pokračujúce izraelské útoky. V oblasti bolo podľa nich počut opakované explózie a nízko letiace drony, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Izraelská armáda prostredníctvom jedného zo svojich hovorcov uviedla, že tieto tvrdenia preveruje.

15:36

Pápež František požiadal v nedeľu o “rešpektovanie” príslušníkov mierových síl OSN v Libanone, ktorí obvinili izraelskú armádu z úmyselnej paľby na ich pozície. TASR informuje podľa agentúry AFP.

“Som blízko všetkým zainteresovaným ľuďom, Palestíne, Izraelu, Libanonu, kde žiadam, aby mierové jednotky OSN boli rešpektované,” uviedol František vo Vatikáne.

Mierová misia OSN v Libanone (UNIFIL) predtým uviedla, že jej jednotky sa opakovane dostali pod paľbu v libanonskom meste Nakúra, kde sa nachádza ich hlavné sídlo, ako aj na ďalších pozíciách, pripomína AFP.

13:45

Slovenská reprezentantka v karate Nina Kvasnicová získala bronzovú medailu na juniorských MS v kumite nad 55 kg. V nedeľnom zápase v talianskych Benátkach zvíťazila nad Bellou Samaševovou z Kazachstanu 4:1.

13:38

Irán odsúdil nové sankcie, ktoré plánuje zaviesť Európska únia v reakcii na údajnú dodávku iránskych balistických rakiet do Ruska. V nedeľu to na sociálnej sieti X uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. TASR informuje podľa agentúry Reuters a príspevkov na X.

Iránsky minister zahraničných vecí priletel do Bejrútu
Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali