Jakov Kedmi: Putin mohol v reakcii na agresiu v Kurskej oblasti vydať tri rozkazy

❚❚

Moskva 14. augusta 2024 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

“Rusko urobilo 7. októbra rovnaké chyby ako Izrael, ale dajú sa napraviť”, tvrdí Jakov Kedmi v rozhovore Michaila Zubova pre ruské noviny Svobodnaja Pressa

Jakov Kedmi
Na snímke Jakov Kedmi

Dňa 12. augusta Vladimir Putin na stretnutí s ruskou bezpečnostnou radou, vládou a gubernátormi pohraničných regiónov nariadil vytlačiť okupačné sily (AFU) z Kurskej oblasti. Táto úloha je rozdelená medzi ruské ministerstvo obrany a pohraničnú službu Federálnej bezpečnostnej služby Ruska.

.

“Hlavnou úlohou je, samozrejme, ministerstvo obrany: vytlačiť nepriateľa z ruského územia a spolu s Pohraničnou službou zabezpečiť spoľahlivé krytie štátnej hranice,” povedal Putin.

Stačí jednoducho vytlačiť nepriateľa z ruského územia, alebo by lekcia, ktorú nám dal nepriateľ v Kurskej oblasti, mala podnietiť úrady k iným rozhodnutiam – až po odvetné akcie proti kyjevskému režimu?

.

Na túto otázku odpovedal bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby “Nativ”, politológ Jakov Kedmi pre “Svobodnaju Pressu”.

 

“SP”: Jakov, v Rusku si mnohí predstavitelia odbornej komunity kladú otázku: prečo Moskva neudrie na centrá rozhodovania v Kyjeve? Izrael v podobnej situácii zasiahol rozhodovacie centrá Hamasu. Čo by ste povedali našim expertom?

 

– Myslím si, že Moskva prijíma takéto rozhodnutia alebo ich neprijíma na základe analýzy vojenskej a politickej situácie. Nemám k dispozícii údaje, ktoré má ruské vedenie. Ale je to zrejmé: ak sa odvetné údery neuskutočnia, znamená to, že Moskva zatiaľ nevidí ani takúto príležitosť, ani – s najväčšou pravdepodobnosťou – zmysel takého konania.

.

 

“SP”: Kyjevská armáda medzitým už povedala, že očakáva ruské údery na parlament a vládne budovy.

– Existuje dobré príslovie: každý rozmýšľa o iných v intenciách svojej skazenosti. Je zrejmé, že Kyjev by rád udrel na ruský parlament, keby mal tú možnosť. Faktom však je, že napriek blízkosti ruského a ukrajinského národa ruské vedenie nie je ukrajinské. A ciele Ruska a Ukrajiny sú úplne odlišné. Rusko vidí svoje vlastné ciele a pre Moskvu nie je seriózne jednoducho reflexívne reagovať úderom na Kyjev. Seriózne štáty to nerobia. Z propagandistického hľadiska môže byť pre Ukrajinu úder Moskvy na Kyjev výhodný. Umožní to vznášať nároky.

 

“SP: V jednom z vašich nedávnych rozhovorov ste upozornili na to, že Putin prepustil z väzenia a vymenil a potom na stretnutí objal a nariadil odmeniť ruského dôstojníka, ktorý v Európe zlikvidoval teroristu, ktorý páchal masakry na Kaukaze. Uviedli ste, že Izrael to schvaľuje a likviduje aj organizátorov tragédie zo 7. októbra. Prečo však Putin nevydal rozkaz o Zelenskom alebo Syrskom po vraždení civilistov v Kurskej oblasti?

.

– Izrael hodnotí vodcov Hamasu (pre nás je to teroristická organizácia) ako teroristov, ktorí 7. októbra 2023 spáchali ohavný zločin proti židovskému národu. A my sme povedali: stačilo! Celé vedenie bude zničené vrátane tých, ktorí sa modlili za “úspešné vykonanie” masakry v Izraeli. Pravdepodobne Moskva nehodnotí ukrajinské vedenie rovnako ako my vedenie Hamasu.

Aspoň doteraz bolo vidieť, že Rusko sa k Ukrajine správa úplne inak.

 

“SP: Problémy našich krajín sú podobné aj geograficky: hrozba pre Izrael prichádza zo západu – z pásma Gazy, hrozba pre Rusko prichádza od západných hraníc s Ukrajinou. Prečo obe krajiny volia rozdielne riešenia: Izrael volí tvrdšie riešenie a Rusko mäkšie?

– Izrael nemá nepriateľské vzťahy so štátmi, ktoré s nami hraničia. Máme hranice s Jordánskom, Egyptom, Sýriou a Libanonom. Žiadna z týchto hraníc nepredstavuje pre Izrael hrozbu zo strany cudzieho štátu. S tromi z týchto krajín máme diplomatické vzťahy, so Sýriou nemáme diplomatické vzťahy, ale tá do Izraela nezasahuje. Izrael nemá problém s libanonskou vládou, len je slabá a z jej územia operuje teroristická organizácia.

Izrael teda nebojuje proti štátom, ale proti teroristickým organizáciám. Bezohľadne. A v tom je obrovský rozdiel: Rusko neohrozuje teroristická organizácia, ale štát. Ide o podobný, ale úplne iný problém.

 

“SP: Inými slovami, neexistuje všeobecný recept na boj proti agresii?

– Existuje. Sú tri, ale musíme si vybrať jeden z nich. Prvým je jednoducho vyhnať nepriateľa za hranice. Druhým je prenasledovať ho a zničiť na tomto území. Tretím je okrem iného zničiť základne, ktoré by dávali akúkoľvek možnosť, aby sa takéto veci v budúcnosti zopakovali – o šesť mesiacov alebo o desať rokov.

Čo si vybrať, je politická otázka. Je na hlave štátu, aby rozhodla, ktorý z týchto troch rozkazov vydá.

.

 

“SP: Putin si zatiaľ vybral prvú možnosť. Prečo ruské bezpečnostné služby nemohli predvídať útok AFU a navrhnúť orgánom opatrenia, ktoré by zabránili ukrajinskej invázii do Kurskej oblasti?

– Chyby, ktoré urobil Izrael pred 7. októbrom a Rusko pred udalosťami v Kurskej oblasti, sú rovnaké.

Po prvé: politické vedenie nesprávne vyhodnotilo situáciu. Rusko podcenilo nebezpečnosť kyjevského režimu, rovnako ako sme my podcenili Hamas.

Druhá chyba bola na strane generálneho štábu: nesprávne posúdenie strategickej situácie a vyčlenenie nedostatočných síl a rezerv na krytie Kurského smeru na hranici s Ukrajinou. To isté sa týkalo aj Izraela. Naše sily nezodpovedali hrozbe a potenciálu nepriateľa.

.

Okrem toho všetkého sa urobili chyby na operačnej a taktickej úrovni, ktoré umožnili ukrajinským silám postupovať a dočasne sa usadiť na ruskom území.

A potom – vaše aj naše – sa tieto chyby začali naprávať za cenu hrdinského úsilia vojakov a dôstojníkov, ktorí sa ocitli vo veľmi zložitej situácii proti prevahe nepriateľských síl. Potom prichádza na rad záloha. Vo vojne sú chyby, za ktoré sa platí hrdinskými činmi.

Ale povedal som a budem to opakovať: v armáde sú vždy chyby a v bitkách sú chyby. Nedá sa im vyhnúť. Všetko však závisí od toho, ako rýchlo armáda vyhodnotí situáciu a nájde silu na jej nápravu.

Práve schopnosť napraviť chyby hodnotí bojovú pripravenosť armády. Pripravenosť ruskej armády je vysoká. Mala by postačovať pre všetky časti frontu – od Kurskej a Belgorodskej oblasti až po Cherson.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

07:42

Najmenej jedna osoba zahynula a ďalšie dve utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov.

07:40

Počas operácie francúzskych bezpečnostných síl v Novej Kaledónii bol zabitý jeden muž. Počet obetí počas štyroch mesiacov nepokojov na tomto francúzskom tichomorskom území sa tak zvýšil na 12.

07:20

Na následky zranení zomrel v juhočínskom meste Šen-čen desaťročný chlapec japonského pôvodu, ktorého nožom napadol útočník.

07:17

Austrálska polícia rozbila skupinu obchodníkov s drogami nazývanú “Komisia”. V priebehu niekoľkých mesiacov skupina doviezla do krajiny viac ako tonu kokaínu. 

07:01

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z “vysielania zmiešaných signálov” v súvislosti s podporou Izraela a “podkopávania” práva jeho krajiny na sebaobranu. Netanjahu kritizoval vládu britského premiéra Keira Starmera aj za pozastavenie niektorých zbraní do Izraela.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali