Jak se Čína zachránila před západními ekonomy

❚❚

Praha 25. októbra 2022 (HSP/petrhampl/Foto:Pixabay)

 

Kamarád mě upozornil na skvělý rozhovor s ekonomkou Isabellou Weberovou o Rusku, Číně a transformaci ekonomik

cina
Ilustračné foto

Sovětský svaz byl v porovnání se Západem chudý a zaostalý, nicméně v některých úzkých oborech velmi pokročilý a disponoval gigantickou průmyslovou kapacitou. Ještě v 80. letech dokázal udržovat a financovat tak velkou armádu, že žádný západní expert vůbec neuvažoval, že by se mu mohli postavit. Zbývalo jedině vyhrožování vzájemnou jadernou apokalypsou.

.

Jenže přišla devadesátá léta, a do Ruska vtrhli západní ekonomové, kteří se nezměrnou arogancí radili co dělat. S nimi přišli investoři. Výsledek se dostavil. Ruská ekonomika se rychle zhroutila a plně se z té doby nevzpamatovala dodnes. Jestliže se dnes Rusku pošklebujeme jako chudé zemi, pak musíme dodat, že je to především důsledek desetiletého období, kdyby byli plundrováni západem.

Čína si to už v 80. letech odpřemýšlala jinak. Taky koketovala se západními neoliberálními ekonomy a nakonec se stranické vedení rozhodlo úplně je vykopnout.

.

Místo nich reformátoři, školení v marxismu, konfuciánství a čísnkých dějinách. Neznali poučky západních ekonomů, že to nebo ono je naprosto nutné a že k tomu neexistuje alternativa. A postupovali úplně jinak. Uvážlivě, krůček po krůčku, bez privatizace, a tak, že prioritou byla sociální stabilita. Neusilovali o “standardní tržní ekonomiku”, nýbrž o zvýšení hospodářské výkonnosti a zvýšení životní úrovně. Studovali přechod západoevropských zemí z válečné ekonomiky k poválečnému sociálně-demokratickému modelu.

A výsledkem je nejsilnější hospodářství na světě. Ti západní ekonomové, jejichž moudra byla zcela ignorována, dnes střídavě tvrdí, že v Číně je vlastně největší kapitalismus a že Číně brzy dojde dech. Obě tvrzení jsou nepravdivá.

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli petrhampl.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:32

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity (TPU), ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky (CERN), sa už doma pripojili k ruským projektom. Uviedla to v sobotu ich univerzita.

16:14

V obci Korytárky v Detvianskom okrese sa po roku opäť stretli heligonkári. Pod Poľanou sa v sobotu zišli fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov.

heligonkári Korytárky
Na snímke heligonkári, ktorí sa stretli na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov v obci Korytárky v Detvianskom okrese v sobotu 21. septembra 2024
16:11

Po júlovom medziročnom poklese sa daňové príjmy Nemecka minulý mesiac vrátili k rastu, pričom ich hodnota dosiahla takmer 62 miliárd eur. Uviedlo to koncom tohto týždňa nemecké ministerstvo financií, ktorého informácie zverejnila agentúra Reuters.

16:11

V Českej republike sa uzavreli v sobotu o 14.00 h volebné miestnosti. Skončili sa tak krajské a senátne voľby a začalo sa sčítavanie hlasov.

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

Mohamed Al-Fayed
Na archívnej snímke z 27. júna 2016 egyptský podnikateľ a majiteľ hotela Ritz Mohamed Al-Fayed pózuje so zamestnancami hotela v Paríži
14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

14:53

Taliansko by sa tento rok malo vrátiť na pozíciu najväčšieho producenta vína na svete a vytlačiť z nej Francúzsko. Poukázali na to najnovšie údaje od poľnohospodárskych organizácií z obidvoch krajín, ktoré zverejnila agentúra AFP.

14:50

Aj napriek dodatočným clám Európskej únie (EÚ) zostanú čínske elektromobily na európskom trhu konkurencieschopné. A to najmä po tom, ako Brusel v auguste clá znížil.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali