Jadrová vojna by mala jediného víťaza

Jadrová vojna by mala jediného víťaza

Moskva 12. júna 2024 (HSP/Foto:screenshot twitter)

 

Po tieto dni zasadajú v Nižnom Novgorode (Rusko) zástupcovia organizácie BRICS na úrovni ministrov zahraničných vecí. Sergej Lavrov (RF) sa na tlačovej konferencii vyjadril, že v prípade jadrového konfliktu by si väčšinu škôd odniesla Európa – a jediný, kto by z toho benefitoval, rovnako ako po 2. svetovej vojne, by boli USA…

Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Pre rok 2024 je predsedníckym štátom zoskupenia pre ekonomickú spoluprácu BRICS Ruská Federácia. V októbri sa tam bude konať veľký samit na úrovni štátnych lídrov. Naše médiá, samozrejme, mlčia…

Reklama

Lavrov v rámci svojho vystúpenia predstavil program, ktorý Rusko pripravilo pre účastnícke štáty na nastávajúce obdobie. Až do konca roka tam budú prebiehať odborné fóra, semináre, konferencie a ďalšie sprievodné podujatia (dokonca aj športový turnaj). Smerodajné témy sú napríklad nanotechnológie, klimatické zmeny, duševné vlastníctvo, urbanizácia, boj proti terorizmu, školstvo, rozvoj turizmu, právo, potravinová sebestačnosť atď.

Minister zahraničia Ruskej Federácie potom odpovedal na otázky novinárov:

Reklama

Vníma, že kolektívny západ odmieta prijať historicky nezvratný, objektívny proces vynárania nového svetového poriadku, známeho ako „multipolarita“ (spomínali sme podrobnejšie v iných článkoch).

Nielen, že západ, na čele s USA, odmieta tento posun, ale sa aktívne zasadzuje o spomalenie jeho progresu. Američanom totiž viac vyhovuje bipolárny svet, teda rozprávkové rozdelenie na „dobrý“ západ a „nedemokratický“ východ.

V novom, multipolárnom svete, však bude stáť vedľa seba viacero vyspelých, ekonomických a politických entít; resp. štátov nezávislých od hospodárskej podpory zo strany západu.

Príkladom má byť za africký kontinent Južná Afrika, za Latinskú Ameriku Brazília. Krajiny, ktoré nechcú podľahnúť neokoloniálnym pokusom západu s jeho dvojakým metrom, sa môžu postupne pridávať k súčasným lídrom BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika).

Američania podľa Lavrova spomaľujú formovanie multipolárneho sveta umelo, napríklad uvaľovaním sankcií na autonómne štáty, ktoré sa odmietajú vzdať svojej zvrchovanosti. USA sa snaží udržať svoju svetovú hegemóniu, pokračujúc v globalistických tendenciách.

Reklama

Integračné štruktúry BRICS však nemajú izolovaný charakter – členovia združenia nemajú v úmysle izolovať členské krajiny od zvyšku sveta. Západ musí pochopiť, hovorí Lavrov, že cesta vpred vedie len prostredníctvom dialógu. Napokon, aj podľa OSN si majú byť štáty sveta rovnocenné.

Na adresu krízy v Gaze sa Lavrov vyjadril, že operácia izraelských ozbrojených síl by mala byť okamžite pozastavená. Mali by byť prepustení všetci vojnoví zajatci z oboch strán konfliktu, a treba rokovať o vzniku palestínskeho štátu. Zdôraznil, že krviprelievanie nevídaných rozmerov, musí skončiť.

Ozval sa aj čínsky novinár, ktorý použil metaforu o tom, že BRICS (tehly) je skôr „zlatá tehla“, zatiaľ čo západ „hádže tehly“ po jeho účastníkoch. Ako teda postaviť spájajúce mosty medzi civilizáciami? Pýta sa novinár.

Po päťsto rokoch globálnej dominancie západ stále nezmenil svoj prístup, odvetil Lavrov. Stále pristupuje k starším civilizáciám (Osmani, arabský svet, indovia…) ako k menejcenným reliktom minulosti. Takto však spolupráca nefunguje…

„Ak chcete postaviť most, musíte začať z oboch brehov,“ uviedol Lavrov. Pokračoval v zmysle, že ak stavia len jedna strana, ale druhá nie, bola by taká aktivita strata času. Západ však podľa neho nezačal stavať most, zato postavil stenu…

Reklama

 

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu 800 bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

16:58

Takmer polovica Švajčiarov vníma organizovanie piesňovej súťaže Eurovízia v roku 2025 negatívne. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil v sobotu tamojší denník Blick vychádzajúci v nemeckom jazyku.

16:27

Nemecká polícia vyšetruje sobotňajší incident z mesta Essen, pri ktorom delegát nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) pohrýzol do nohy demonštranta. Tvrdí, že konal v sebaobrane.

16:26

Španielske úrady v nedeľu oznámili, že odvolali pátranie po britskom tínedžerovi Jayovi Slaterovi, ktorý je od 17. júna nezvestný na kanárskom ostrove Tenerife. Prípad je však stále otvorený.

14:39

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku.

14:22

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:48

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali