Izraelský „opatrný“ útok na Irán v kontexte amerických volieb

❚❚

Tel Aviv 26. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mahmoud Illean)

 

V noci 26. októbra Izraelské obranné sily (IOS) podnikli presné útoky na vojenské ciele v Iráne. Hovorca izraelskej armády kontradmirál Daniel Hagari uviedol, že útok sa uskutočnil „v reakcii na niekoľko mesiacov trvajúce nepretržité útoky iránskeho režimu na Izrael“

Ilustračné foto

Eskalácia konfliktu

Situácia na Blízkom východe sa vyhrotila 7. októbra 2023 ráno, keď palestínske radikálne hnutie Hamas vystavilo izraelské územie masívnemu raketovému útoku z pásma Gazy. V ten istý deň začal Izrael s odvetnými údermi a bezohľadným vojenským útokom na pásmo Gazy, ktorý už stál život viac ako 40 000 palestínskych civilistov.

.

Irán odvetou za túto vojenskú agresiu Izreala a atentáty na iránskych a libanonských predstaviteľov 1. októbra t. r. podnikol masívny útok na Izrael, pričom vypálil veľký počet balistických rakiet (údaje sa líšia od 180 do 400). Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že Teherán urobil veľkú chybu a zaplatí za ňu. V nasledujúcich týždňoch sa objavili správy, že Irán vypracoval najmenej 10 pohotovostných plánov pre izraelský odvetný úder, ale nemal v úmysle reagovať na obmedzený útok. Členovia izraelskej vlády sa 15. októbra dohodli na ďalšom postupe.

 

.

Únik v médiách o izraelských prípravách na útok

19. októbra sa objavila správa, že prísne tajné dokumenty o prípravách Izraela na útok na Irán z 15. a 16. októbra začali v piatok kolovať na internete po tom, ako ich zverejnil účet Telegram Middle East Spectator. CNN informovala, že USA začali vyšetrovať únik svojich tajných spravodajských informácií na web. Americký prezident Joe Biden zároveň v deň úniku potvrdil, že Washington o plánoch Izraela vie. Denník The Times 24. októbra informoval, že Izrael bol nútený odložiť odvetný útok na Irán práve z dôvodu tohto úniku tajných vojenských informácií.

 

Útok izraelskej armády na Irán

Americký portál Axios uviedol, že Izrael podnikol dnešný útok na Irán v reakcii na jeho masívny útok balistickými raketami 1. októbra. Americká televízia CBS News okrem toho poznamenala, že izraelské údery sa obmedzili na vojenské ciele a neboli zamerané na jadrové alebo ropné zariadenia. Televízia NBC News medzitým informovala, že pôvodnými cieľmi úderu IOS boli kasárne a sklady zbraní.

Televízia Al Mayadeen neskôr uviedla, že iránske sily protivzdušnej obrany (SPO) úspešne odrazili väčšinu úderov IOS. Denník The Jerusalem Post však tvrdil, že iránskemu systému protivzdušnej obrany sa nepodarilo zachytiť žiadnu z izraelských odpálených rakiet.

Okrem toho sýrska tlačová agentúra SANA informovala, že sýrska protivzdušná obrana zostrelila niekoľko rakiet IOS vypálených na centrálnu a južnú časť krajiny. Spresnila, že rakety boli vypálené „z okupovaných sýrskych Golanských výšin a z libanonského územia“ a zasiahli niektoré vojenské objekty v južnom a centrálnom regióne. Podľa denníka The Jerusalem Post vykonali IOS predbežné údery na radary v Sýrii s cieľom oslepiť iránske systémy protivzdušnej obrany.

.

The Jerusalem Post neskôr uviedol, že izraelský útok na iránske územie bol vykonaný rôznou technikou vrátane stovky lietadiel vrátane najmodernejších stíhačiek F-35. Bližšie k ránu izraelská armáda uviedla, že útok na ciele v Iráne sa skončil. IOS uviedli, že údery zasiahli zariadenia na výrobu rakiet.

Tlačová agentúra IRNA však s odvolaním sa na vyhlásenie síl protivzdušnej obrany islamskej republiky (SPO) uviedla, že Izrael bol počas útoku na Irán schopný spôsobiť len „obmedzené škody“ na niektorých cieľoch. Presný rozsah škôd sa v súčasnosti vyhodnocuje. Uviedla, že vojenské centrá Zboru islamských revolučných gárd (elitné jednotky ozbrojených síl) na západe a juhozápade iránskeho hlavného mesta Teherán neboli izraelským útokom zasiahnuté.

Reakcia USA a možná iránska odpoveď

Po tom, ako IOS zaútočili na iránske vojenské ciele, americká televízna stanica NBC News uviedla, že prezident USA Joe Biden bol o tom informovaný. Hlava Spojených štátov o útokoch vie a pozorne sleduje vývoj situácie, uviedol portál. Agentúra Reuters zasa informovala, že o dianí bola informovaná aj viceprezidentka Spojených štátov, kandidátka na najvyšší štátny post od demokratov Kamala Harrisová.

Televízna stanica CNN s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Seana Savetta informovala, že USA sa nezúčastnili na izraelskom útoku na iránske územie. Podľa CBS News však izraelská vláda varovala USA pred plánovaným útokom na Irán vopred. Denník The New York Times medzitým informoval, že predstavitelia Bieleho domu a Pentagónu v uplynulých dňoch konzultovali s Izraelom rozsah a typ cieľov, na ktoré sa má zaútočiť.

Iránska štátna tlačová agentúra Tasnim medzitým s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj zdôraznila, že Irán je pripravený odpovedať na izraelské údery a vyhradzuje si právo reagovať na akúkoľvek agresiu. Denník Jerusalem Post uviedol, že izraelské obranné sily monitorujú potenciálne odvetné údery zo strany Iránu, Iraku, Jemenu, Sýrie a Libanonu.

.

A prvá odpoveď nedala na seba dlho čakať. Raketová paľba Hizballáhu vyvolala na severe Izraela lesné požiare V údolí Hula na severe Izraela vypukli požiary po tom, ako na otvorené priestranstvá dopadli rakety, uviedol Izraelský hasičský a záchranný úrad. Hizballáh uviedol, že vypálil päť rakiet na Safed a Haifu v severnom Izraeli.

Obmedzenia letov

Po izraelskej agresii iránske orgány uzavreli vzdušný priestor krajiny. Podľa miestneho úradu civilného letectva bude obloha uzavretá do soboty 26. októbra do 9.00 miestneho času.

Rovnaké rozhodnutie prijali aj iracké orgány. Ministerstvo dopravy republiky pozastavilo lety na všetkých letiskách v krajine v súvislosti s izraelským útokom na iránske územie.

Médiá sa dozvedeli, že Izrael pred údermi vopred varoval Irán

Podľa portálu Axios z 26. októbra Izrael vopred varoval Irán pred pripravovaným úderom a vyzval ho, aby nereagoval. Izrael údajne v piatok poslal Iránu správu, v ktorej ho varoval pred blížiacimi sa údermi a dôsledkami odpovede na ne. Podľa publikácie bola izraelská správa pokusom zastaviť výmenu útokov s iránskou stranou a zabrániť širšej eskalácii konfliktu. Okrem toho Izrael v liste poukázal na ciele, na ktoré sa bude útočiť. Upozornenie bolo zaslané prostredníctvom tretích strán. Pravdepodobne jedným z prostredníkov bol holandský minister zahraničných vecí Caspar Veldkamp.

„Hovoril som s iránskym ministrom zahraničných vecí o vojne a zvýšenom napätí v regióne. V súvislosti s tým druhým som vyzval na zdržanlivosť. Všetky strany musia pracovať na tom, aby zabránili ďalšej eskalácii,“ napísal diplomat na svojej stránke X (bývalý Twitter) krátko pred izraelským útokom.

O izraelskom útoku na iránske územie sa médiá dozvedeli už doobeda. IOS potvrdili presné údery na vojenské ciele v Iráne vrátane zariadení na výrobu rakiet. Hovorca IOS kontradmirál Daniel Hagari uviedol, že útok sa uskutočnil „v reakcii na niekoľko mesiacov trvajúce útoky iránskeho režimu na Izrael“.

Zástupca administratívy amerického prezidenta Joea Bidena na brífingu pre novinárov uviedol, že posledný izraelský úder na Irán by mal ukončiť konfrontáciu medzi oboma štátmi, ale Washington je pripravený pomôcť, ak budú žiaduce ďalšie útoky.

 

Názory expertov

Po sobotňajšom útoku Izraela na Irán predstavitelia USA rýchlo varovali obe krajiny pred pokračovaním cyklu násilia, ale analytici tvrdia, že trvalá deeskalácia nie je istá.

Irán podľa iránskych expertov zrejme bagatelizoval izraelský útok. Štátne médiá odvysielali zábery, na ktorých bol v uliciach Teheránu pokoj, doprava bola v pohybe a ľudia sa venovali svojim každodenným záležitostiam.

.

Trita Parsiová, výkonná viceprezidentka Quincyho inštitútu pre zodpovednú štátnu politiku vo Washingtone, DC, uviedla, že bagatelizujúca reakcia Iránu môže byť „skôr odrazom ich túžby po deeskalácii než skutočným zhodnotením škôd, ktoré Izrael spôsobil Iránu“, podobne ako pokusy Izraela zakryť škody spôsobené iránskym útokom z 1. októbra.

„Loptička je teraz na strane iránskeho vedenia,“ povedal Danny Citrinowicz, výskumný pracovník iránskeho programu na Inštitúte pre štúdie národnej bezpečnosti v Tel Avive a vyslúžilý dôstojník izraelskej obrannej spravodajskej služby, ktorý sa špecializoval na Irán.

„Irán sa však nenechá odradiť od eskalácie v budúcnosti, ak to uzná za vhodné, a rovnako ani Izrael,“ povedal H. A. Hellyer, vedecký pracovník Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier a Kráľovského inštitútu Spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie v Londýne a dodal, že odstrašenie je často používané ako výhovorka útočiaceho štátu, ale vedie len k väčšej regionálnej nestabilite. Deeskalácii prostredníctvom eskalácie, nefunguje.

John Brennan, bývalý riaditeľ CIA a hlavný analytik národnej bezpečnosti a spravodajských služieb, tvrdí, že iránske možnosti odvety sú obmedzené po tom, ako sa v dôsledku nedávnych vojenských úderov Iránu vyčerpali niektoré jeho zdroje. „Myslím si, že Iránci si uvedomujú, že ich možnosti spôsobiť škody v samotnom Izraeli sú naozaj dosť obmedzené,” povedal Brennan pre NBC News. Keďže do volieb zostávajú menej ako dva týždne, izraelská odveta by mohla mať vplyv na domácu politiku v USA a to je zrejme ten najdôležitejší dôvod, prečo americká administratíva naliehala na obmedzenú reakciu Izraela. Brennan povedal, že ak sa konflikt bude naďalej stupňovať, bude ťažké si predstaviť, ako by mohlo dôjsť k nejakému prímeriu v Gaze alebo Libanone. „Pokračujúca eskalácia by sa tu mohla použiť ako spôsob, ako ukázať na upadajúci vplyv USA, ktorý by to dokázal zastaviť,“ povedal Brennan.

 

.

Možná iránska odveta

Denník New York Times 25. októbra uviedol, že Irán je pripravený v prípade izraelského útoku odpáliť tisíc rakiet. Štyria iránski predstavitelia v rozhovore s novinármi uviedli, že najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí povedal armáde, že rozsah iránskej odvety bude závisieť od toho, aký silný bude úder IOS. Budeme situáciu naďalej sledovať.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:41

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu odsúdila násilné incidenty vo volebných miestnostiach počas parlamentných volieb, ktoré môžu rozhodnúť o budúcnom smerovaní Gruzínska a vzťahoch s Európskou úniou. Ústredná volebná komisia eviduje viac ako 100 hlásení o porušení pravidiel počas hlasovania. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:45

Čisté finančné aktíva priemerného Slováka sú najnižšie spomedzi porovnávaných krajín EÚ a jeho dlh je zároveň druhý najvyšší. Ako jediní v regióne nových členských krajín EÚ majú obyvatelia Slovenska v priemere viac dlhov ako finančných aktív. Poukázala na to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na základe aktuálnej správy medzinárodnej poisťovacej skupiny Allianz.

15:17

Šiestim väzňom sa podarilo ujsť cez tajný tunel z trestaneckej kolónie v Lipeckej oblasti na západe Ruska. Tamojšie úrady po nich v sobotu vyhlásili pátranie. Štyroch z nich už medzičasom dolapili, píše TASR podľa agentúry AFP.

Rusko patrí ku krajinám z najvyšším počtom väzňov na svete. Vlani bolo v tamojších väzniciach a trestaneckých kolóniách dovedna až vyše 400.000 osôb, ich počet sa však odvtedy znížil, keďže práve aj trestanci sú posielaní do bojov na Ukrajinu.

15:08

Turecko v sobotu odsúdilo izraelský útok na vojenské ciele v Iráne, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci. Turecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo na ukončenie izraelského teroru na Blízkom východe. Znepokojenie nad “výbušnou eskaláciou” nepriateľských akcií medzi Izraelom a Iránom vyjadrilo aj Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:33

Najmenej 81 životov si už na Filipínach vyžiadala tropická búrka Trami. Na takmer pol milióna sa zároveň zvýšil počet osôb, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy, oznámil v sobotu tamojší úrad pre zvládanie katastrof. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

14:32

Traja ľudia zahynuli v sobotu ráno pri zrútení menšej obytnej budovy v meste Santander na severe Španielska, ktoré zapríčinil výbuch. Oznámili to tamojší zdravotníci, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

13:30

V Bolívii zadržali v piatok najmenej 44 ľudí počas stretov medzi stúpencami bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, ktorí po celej krajine rozmiestnili na cestách viac ako 20 zátarás, a políciou, uviedla v sobotu tamojšia vláda. Na odstránenie zátarás bolo nasadených viac ako 1700 policajtov, 14 z nich utrpelo zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pôvodným cieľom demonštrácií bolo zabrániť možnému zadržaniu Moralesa, teraz však podľa AFP demonštranti protestovali proti hospodárskemu riadeniu vlády prezidenta Luisa Arceho.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke prírodný cintorín Záhrada spomienok vo Zvolene

Autor: TASR - Silvia Tannhauserová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali