Izrael podkopal dôveru voči západným výrobkom. Aj Slovensko by malo zvýšiť opatrnosť

❚❚

Bratislava 24. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Po minulotýždňovom útoku Izraelskej armády na mobilnú infraštruktúru v Libanone, si nemôže byť nikto istý nikde na svete, že mu jeho mobil, či pager nevybuchne v ruke, či pri uchu. Dopad pre západ môže byť zdrcujúci

pagery
Na snímke z videa komunikačné zariadenie walkie-talkie po explózii v dome v meste Baalbek, na východe Libanonu 18. septembra 2024

Ak by sa krajiny, ktoré dnes netvoria kolektívny západ rozhodli zakázať používanie mobilných zariadení vyrobených na západe, ani by sa im nikto nemohol čudovať a určite by pre tento krok našli pochopenie domáceho obyvateľstva. Irán, Rusko, Čína v tom mali jasno určite ešte pred tým ako vybuchlo cca 3 000 pagerov v rukách nič netušiacich Libanončanov. A Libanon v tom má po útoku Izraela nepochybne jasno tiež. Je nepochybné, že ďalšie krajiny môžu a budú nasledovať.

.

Mobilné zariadenia sa za niekoľko sekúnd zmenili naprieč Libanonom na smrtiacu zbraň. Pričom nerozlišovali, či ho má v ruke príslušník militantného, voči Izraelu nepriateľsky nastaveného hnutia Hizballách alebo civilista, matka, či dieťa, ktoré sa v tej chvíli hrá s ockovým pagerom, či mobilom.

Dokonca to nemusia byť ani krajiny mimo sféry vplyvu kolektívneho západu. Prvou takouto lastovičkou by sa mohla stať dokonca členská krajina NATO. Predseda politickej strany Zafer v Turecku Ümit Özdağ pripol na sociálnej X príspevok, v ktorom sa vyjadril, že spoločnosť Aselsan by mala opäť začať vyrábať mobilné telefóny. Všetky štátne inštitúcie vrátane vojenského personálu, polície, žandárstva a spravodajských služieb by nemali používať iné mobilné telefóny ako tie, ktoré vyrába Aselsan.

.

Aselsan je výrobcom vojenských zariadení v Turecku pre protivzdušnú obranu, radary, elektronický boj, elektrooptiku, avioniku, navádzanie, pozemné a zbraňové systémy, podvodné systémy, komunikáciu, satelit a vesmír, systémy velenia a riadenia vo vojenskej oblasti a technológie v oblasti dopravy, bezpečnosti, energetiky a zdravotníctva v civilnej oblasti. Už dnes má celé portfólio „domácich“ komunikačných zariadení určených pre armádu. Rozšírenie misie, dnes primárne zameranej na ozbrojené sily, o koncových používateľov v rámci celej strategickej infraštruktúry štátu by spoločnosť určite privítala.

Nedôvera v západné produkty je skutočne na mieste. Vie o tom svoje Angela Merkelová, ktorá sa jedného dňa dozvedela, že je odpočúvaná spojencom. A najhoršie na tom je to, že Nemecko s tým ani nedokázalo nič urobiť. Známe je, že za posledných päťdesiat rokov projekt ECHELON poskytol Spojenému kráľovstvu a Spojeným štátom ako aj ostatným členom anglosaskej spravodajskej skupiny „Five Eyes“ (Kanada, Nový Zéland, Austrália) možnosť sledovať nepriateľov aj spojencov v rámci svojich štátov aj mimo nich. Dnes ide o automatizovaný systém globálneho sledovania. Za odhalenie tohto prísne tajného projektu vďačí svet Edwardovi Snowdenovi.

.

A nepochybné je aj to, že Nemecku zničil roky budovanú kritickú infraštruktúru na zabezpečenie lacných dodávok plynu z Ruska jeho spojenec. Nemci incident nemôžu ani poriadne vyšetriť.

Už dnes sa netají západ nedôverou voči komunikačným technológiám z Číny. Vyjadruje bezpečnostné obavy z možnosti, že by sa pokrytie sieťami 5G na západe realizovalo systémami známeho čínskeho telekomunikačného giganta Huawei. Nakoľko by sa tieto mohli stať prostriedkom zberu údajov potrebných na výrobu a zdokonaľovanie technologických produktov s umelou inteligenciou. Ak takto uvažuje o čínskych systémoch západ, kde je záruka, že takéto zberače údajov neobsahujú ním vyrábané systémy?

Izrael posunul schopnosti manipulovať s technologickými zariadeniami na vyššiu úroveň. Ukázal nielen, že je schopný počúvať, sledovať, vidieť Vašim zariadením, ale že Vás dokáže fyzicky ohroziť, či zabiť, keď sa „vymknete z pod kontroly“ a sa mu to hodí.

Český bezpečnostný analytik Jan Schnejder v relácii „Jsme ve válce“ youtube kanála „Aby bylo jasno“ uviedol, že Izrael, resp. Mossad už má skúsenosť s tým ako dosiahnuť, aby záujmovej osobe vybuchlo komunikačné zariadenie pri uchu. Prvýkrát takto eliminoval teroristu počas operácie, kedy po Olympiáde v Mníchove 1972 špeciálne komando Mossadu postupne stíhalo teroristov, čo spôsobili smrť nevinným izraelským športovcom. Dotyčnému v tom čase explodovalo pri uchu slúchadlo pevnej linky na hotelovej izbe, do ktorého mu agenti nainštalovali výbušninu, ktorú na diaľku odpálili potom, čo slúchadlo zdvihol.

Neskôr v 90. rokoch Izrael odpálil mobilný telefón Jehija Ajaša, teroristu Hamasu, na palestínskych územiach známeho ako „inžinier“ vysoko postaveného v izraelskom zozname hľadaných teroristov v čase, keď odpovedal na hovor so svojim otcom na severe pásma Gazy.

.

Analytik upozornil, že v oboch prípadoch išlo o cielený útok voči konkrétnemu teroristovi. Aktuálna akcia Mossadu v Izraeli á úplne iný rozmer, keďže išlo o hromadný výbuch mobilných zariadení na rôznych miestach po celom Libanone. Nakoľko elektronické zariadenia vybuchovali aj v rukách nevinných civilistov, nepochybne išlo o teroristický čin. Na druhej strane nešlo len o pagere. Ale v podstate vybuchlo všetko, čo malo v sebe lítiovú batériu: pagre, mobily, vysielačky, dokonca aj notebooky. Takže je podľa analytika málo pravdepodobné, že by bola do všetkých týchto zariadení počas výroby umiestnená výbušnina, ktorá bola aktivovaná na diaľku.

Ján Schneider vyslovil kacírsku myšlienku, že mohlo k výbuchu dôjsť rozvibrovaním batérie špecifickou frekvenciou, prípadne sekvenciou frekvencií. To by ale znamenalo, že každý, kto sa dnes vozí elektromobilom sedí na sude s pušným prachom a rovnako nebezpečné sú všetky elektronické zariadenia pripojené do internetu, ktoré majú v sebe lítiové batérie. Že ľudia ani netušia, že pri sebe neustále nosia „takový malý granát“. Predpokladá, že medializovať sa na západe bude teória, že sa Mossadu podarilo dostať do komunikačných zariadení určených pre Libanon výbušninu, lebo by mohla klesnúť dôvera obyvateľov EÚ voči elektromobilite a Green Dealu vôbec.    

Na Slovensku nastolil po teroristickom akte Izraela otázku dôvery voči produktom západu europoslanec Ľuboš Blaha, ktorý upozornil verejnosť na to, že to, čo dokážu urobiť Izraelci s pagermi, to isté sú schopní urobiť aj Američania a to aj s mobilmi. Vo svojom telegramovom príspevku varoval, že ak máte doma mobil západnej výroby, tak že by ste ho nemali dávať do rúk deťom, lebo „náhodou si nejaký agent zmyslí, že ho odpáli“.

Po tom, čo Izrael predviedol v Libanone by si mali klásť bezpečnostné otázky aj naši kompetentní štátni činitelia. Najmä v čase, keď je na Kaliňákovom ministerstve obrany na stole rozbehnutý proces obstarania systémov protivzdušnej obrany práve z Izraela. Ako zabezpečíme, aby v ním dodávanom systéme neboli „zadné dvierka“, keď celý proces výroby pod kontrolou mať nebudeme a izraelské tajné služby svetu a teda aj nám v týchto dňoch ukázali, že do výrobného procesu dokážu bez povšimnutia vstúpiť a výrobu zariadení vo vlastnom záujme zmanipulovať? Opatrnosť by určite mala byť na mieste. Štát Izrael navyše nie je členským štátom NATO.

Áno dnes nie je a pri nastavení súčasného sveta Izrael ani tak skoro nebude nepriateľským štátom Slovenska, či Severoatlantickej aliancie. Avšak vývoj konfliktov na Ukrajine, či na Blízkom východe môže situáciu zvrtnúť a Slovensko si po teroristickom útoku v Izraela v Libanone nemôže byť isté, či Izraelom dodané systémy budú počas prevádzky, keď to bude Izrael potrebovať, len tichým „uchom a okom“ Izraelskej armády, či Mossadu, ale či slovenskej obsluhe nevybuchnú pod rukami. Izrael dokázal, že čas, keď ide o jeho bezpečnosť, nehrá rolu. Na tajnej vojenskej operácii v Libanone pracoval 15 rokov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:46

Republikánsky kandidát v amerických prezidentských voľbách Donald Trump v pondelok naznačil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si želá vo voľbách v USA víťazstvo demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej.

06:44

Eskalácia konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh je takmer plnohodnotnou vojnou, vyhlásil v pondelok Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

06:43

Rusko vytvorilo pomocou umelej inteligencie viac obsahu zameraného na ovplyvňovanie novembrových prezidentských volieb v USA ako ktorákoľvek iná krajina. V pondelok to uviedol pod podmienkou anonymity jeden z predstaviteľov amerických spravodajských služieb.

06:43

Odľahlý japonský ostrov Hačijódžima patriaci do súostrovia Izu zasiahla v utorok po zemetrasení s magnitúdou 5,9 malá vlna cunami. Bezprostredne nehlásili žiadne škody.

06:41

Spojené štáty si nemyslia, že izraelská stupňujúca sa ofenzíva, ktorej cieľom je prinútiť hnutie Hizballáh znížiť napätie, prinesie želaný výsledok, uviedol vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí. Vyjadril tak nesúhlas so stratégiou Izraela, ktorý v pondelok podnikol na územie Libanonu masívny útok.

06:41

Ukrajina musí byť pri svojich cieľoch vo vojne s Ruskom realistická a prijať, že časť jej územia by mohla aspoň dočasne zostať pod ruskou kontrolou. V rozhovore zverejnenom v pondelok to pre The New York Times (NYT) povedal český prezident Petr Pavel.

06:41

Nemecké aerolínie Lufthansa Group v pondelok predĺžili prerušenie letov do izraelského Tel Avivu a iránskeho Teheránu do 14. októbra. Dôvodom je podľa spoločnosti napätá bezpečnostná situácia v regióne. Lety do Bejrútu zostávajú pozastavené do 26. októbra.

06:38

Španielska polícia v pondelok uviedla, že zadržala päť ľudí obvinených z podvodu, pretože dve ženy obrali o 325.000 eur. Na internete sa vydávali za amerického herca Brada Pitta.

06:38

Hurikán John v pondelok nečakane rýchlo zosilnel na tretiu kategóriu a blíži sa k južnému pobrežiu Mexika, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

06:38

Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok zverejnenom rozhovore pre ABC News.

Dodal, že podľa neho “sme bližšie k mieru, ako si myslíme”. V rozhovore ale vyzval Washington a ďalších partnerov, aby naďalej podporovali jeho krajinu. Zelenskyj spresnil, že len zo “silnej pozície” môže Ukrajina zatlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby “zastavil vojnu”.

Včera 20:23

Počas ruského raketového útoku na ukrajinské mesto Záporožie v pondelok utrpeli zranenia najmenej dve osoby a bola poškodená kritická infraštruktúra. V nedeľu neskoro večer po prechádzajúcich úderoch Moskvy tamojšie úrady zaznamenali 21 zranených.

Včera 20:21

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden.

Včera 20:20

To, čo aktuálne robí Izrael, je podľa českého prezidenta Petra Pavla predovšetkým sebaobrana. Hoci sa niektoré kroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua môžu zdať sporné, nemalo by to ovplyvniť vzťah ČR a Izraela. Povedal to počas pracovnej cesty v New Yorku, kde sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali