ISW: Ukrajinský útok na Kursk je blízko k neúspechu

❚❚

Kursk 22. septembra 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Velenie AFU vo svojich výpočtoch stúpilo na staré hrable, píše Konstantin Olšanskyj v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Russia Kursk Incursion kurská ofenzíva
Na snímke z videa, ktoré zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany 16. augusta 2024, ruský vojak strieľa z protitankového kanóna Rapira v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti

Ruská protiofenzíva v Kurskej oblasti sa rozvíja rýchlo a úspešne. Taký je záver najväčších analytických centier Západu: Centra pre východoeurópske štúdie (OSW) z Poľska a Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) z USA.

.

Američania konštatujú: ruské vojská zmenšujú tzv. výbežok (územie obsadené Ukrajinou) z dvoch smerov – západného (z časti oslobodenej už 13. septembra, v počiatočnej fáze protiofenzívy) a juhozápadného (zo strany Uspenovky, Nikolajevo-Darjina a Darjina oslobodeného 18. septembra).

Poľskí experti tvrdia, že počas dvoch týždňov operácie sa ruskej armáde podarilo zasadiť zdrvujúci úder celému ľavému krídlu ukrajinskej skupiny. V dôsledku toho boli militanti zatlačení od Koreneva najmenej 2 km na východ. Hoci ukrajinské jednotky stále zostávajú pozdĺž rieky Krepna, ktorá preteká Korenevom.

.

Okrem toho bola obnovená pozemná komunikácia s južnou časťou Gluškovského okresu, ktorým preteká rieka Seim, napísala OSW. Ukrajinskí ozbrojenci sa snažili zničiť mosty cez rieku Seim, aby uzavreli ruskú skupinu v pohraničnej zóne. Ukrajinci stále zostávajú vo viacerých oblastiach v južnej časti okresu (pri obciach Veseloje a Politotdelskoje) a v juhozápadnej časti (pri obciach Tetkino a Popovo-Ležacha).

Poľskí analytici píšu, že ruským jednotkám sa podarilo získať späť takmer 20 % územia, ktoré AFU dobyla len niekoľko dní po začiatku protiofenzívy. Ruské jednotky sa tak priblížili k hlavnej zásobovacej línii AFU.

Napriek tomu sa ukrajinskí bojovníci pokúsili o protiútok: 11. septembra útočníci opäť vstúpili zo strany Sumskej oblasti smerom na Gluškova. S najväčšou pravdepodobnosťou so zámerom dostať sa do tyla útočiacich ruských vojsk. AFU však počas niekoľkodňových bojov nedosiahla žiadny úspech a boje sa zastavili v oblasti obce Veseloje, ktorá sa nachádza 3 km od hranice.

Americkí analytici z ISW potvrdili, že všetky protiútoky AFU v smere na Krasnooktjabrskyj a Volfino (juhozápadne od Gluškova) sa zrútili. Útočníci sa zároveň údajne snažia obsadiť Veseloje z polovičného obkľúčenia, pričom útočia na jeho západnom a východnom krídle.

Medzitým sa ruské jednotky aktivizovali aj v oblasti Sudže. Už 16. septembra sa objavili informácie o vytláčaní ukrajinských síl z hranice Sudžanského a Belovského okresu.

.

V Kurskej oblasti sú aktívne rôzne ruské jednotky. Konkrétne Snagost a Obuchovku (južne a juhovýchodne od Koreneva) oslobodili jednotky 155. brigády námornej pechoty (Tichomorská flotila), 810. brigády námornej pechoty (Čiernomorská flotila), 51. výsadkového pluku (106. divízia), oddielu Sarmat a námornej pechoty. Medzitým medzinárodná dobrovoľnícka brigáda Pjatnaška a divízia Divoký Donbas (ruský dobrovoľnícky zbor) dobyli od Zelenského bojovníkov späť veľkú osadu Borki (juhovýchodne od Sudže).

Rainer Saks, bývalý generálny riaditeľ estónskej informačnej rady (obdoba zahraničnej spravodajskej služby), v rozhovore pre štátnu televíziu ERR uviedol, že boje v Kurskej oblasti komplikuje niekoľko faktorov.

– Boje sa v súčasnosti odohrávajú v tzv. šedej zóne, kde dochádza k zmene pozícií a území. Rusku sa tak podarilo získať späť časť územia,“ priznáva Rainer Saks.

Podľa jeho odhadov sa do protiofenzívy môže zapojiť 30 000 až 45 000 vojakov. Aj keď, povedzme, generálny štáb AFU predpokladá až 60-tisíc vojakov.

– Domnievam sa však, že to zahŕňa všetky sily prítomné v celej Kurskej oblasti,“ odhaduje Saks s tým, že to odráža stav rezerv ruskej armády.

.

Podľa hodnotenia estónskeho špióna Kurskej oblasti chýba systém logistickej podpory potrebný na rýchle nasadenie veľkého počtu vojakov a ich nasadenie do boja. AFU na jar a v lete cielene bombardovala Kurskú oblasť a útočila na ňu bezpilotnými lietadlami, pravdepodobne s cieľom zničiť vojenské sklady. To znamená, že Vladimír Zelenskyj už dlhší čas pripravoval inváziu do Kurskej oblasti. A jeho západní páni o týchto plánoch prinajmenšom vedeli.

Hoci boli nakoniec zmarené: ruské velenie nepresunulo sily z Donbasu do Kurskej oblasti. Rainer Saks sa domnieva, že velenie AFU jednoducho podcenilo dôležitý faktor: takýto presun je možný len dlhou oblúkovou trasou cez Rusko po príliš dlhej železničnej trati.

– Techniku by bolo potrebné naložiť a vyložiť, čo si vyžaduje veľa času a prostriedkov, a kapacita železnice nie je príliš vysoká,“ povedal estónsky špión. – To viedlo k situácii, že Rusi presúvajú jednotky pripravené na boj z miesta, kde je to momentálne najvýhodnejšie.

Zdá sa, že generálny štáb AFU s tým všetkým nedokázal vopred počítať. Inými slovami, opäť šliapol na tie isté hrable ako vlani vo fáze plánovania tzv. protiofenzívy.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:05

Ruský tenista Alibek Kachmazov sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Čcheng-tu. V pozícii kvalifikanta zdolal tretieho nasadeného Nicolasa Jarryho 6:3, 6:4. Čiľan predtým vyradil slovenského tenistu Lukáša Kleina.

08:52

Pri výbuchu v uhoľnej bani na východe Iránu zahynulo najmenej 30 ľudí a ďalších 17 utrpelo zranenia, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

08:39

Proiránske hnutie Hizballáh v nedeľu spustilo na Izrael po sérii tohtotýždňových útokoch v Bejrúte masívnu ofenzívu. Z územia Libanonu bolo podľa izraelskej armády vypálených viac než 100 rakiet, pričom cieľom bol aj vojenský priemyselný komplex v severnom meste Haifa.

08:09

Člen marxistickej strany (JVP) Anura Kumara Dissanayake podľa prvých predbežných výsledkov vedie v prezidentských voľbách na Srí Lanke. Politikovi však stále chýba niekoľko percent na to, aby sa mohol stať novou hlavou štátu.

08:08

Ruský prezident Vladimir Putin žartoval o podpore pre demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú v amerických prezidentských voľbách. Vyhlásil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre Sky News Arabia

08:08

Predstavitelia Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov prijali bezpečnostné opatrenia v Indickom oceáne na summite lídrov štvorstranného bezpečnostného dialógu (QUAD) v americkom meste Wilmington.

08:07

Izraelské sily vtrhli do kancelárie katarskej televízie Al-Džazíra v Predjordánsku a vydali vojenský rozkaz na jej zatvorenie na 45 dní. Televízia o tom informovala v nedeľu ráno.

08:06

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a v sobotu konali krajské voľby. Celkovo tak získalo 292 mandátov. TASR o tom informuje po kompletnom sčítaní hlasov na základe údajov Českého štatistického úradu a spravodajského portálu Novinky.cz.

08:05

Do ekonomickej obnovy Ukrajiny po skončení vojny s Ruskom sa zatiaľ prihlásilo viac ako 3000 poľských firiem. Pre agentúru PAP to povedal Pawel Kowal, splnomocnenec poľskej vlády pre obnovu Ukrajiny

08:03

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vymenoval novú vládu premiéra Michela Barniera a jej cieľom bude dosiahnuť rovnováhu medzi centristami a pravicou.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali