ISW: Ruská armáda je dva kroky od úplného oslobodenia LĽR

❚❚

Moskva 14. augusta 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office)

 

“Kurské dobrodružstvo” sa ukázalo ako surové a nepremyslené, domnievajú sa západní experti

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj

Stávka Alexandra Syrského, že ruská armáda urýchlene presunie jednotky z hlavných smerov svojej ofenzívy do Kurskej oblasti, nevyšla. Ruské jednotky teraz postupujú na severe Charkovskej a Záporožskej oblasti a na viacerých úsekoch frontu v DĽR, píše Konstantin Olšanskij v ruských novinách Svobodnaja Pressa

.

Oslobodenie územia LĽR môže byť čoskoro dokončené: ruské jednotky postupujú po operačnej línii Kupjansk – Svatovo – Kremenna bez spomalenia, píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Len v posledných dňoch dosiahli jednotky skupiny “Západ” vážne taktické úspechy vo viacerých oblastiach v LĽR. Celkovo však boje zatiaľ zostávajú skôr pozičné než manévrové.

.

Ruské ozbrojené sily najmä vytlačili ukrajinské sily z niekoľkých lesných porastov južne od Berestova a vážne postúpili južne od Novoselovska (obe osady sa nachádzajú juhovýchodne od Kupjanska).

Ruské jednotky postúpili aj severne od Pesčanoje a západne od Tabajevky, pričom od začiatku augusta obsadili niekoľko ukrajinských oporných bodov. Teraz ruské sily dokázali zaútočiť na diaľnici Kupjansk – Svatovo vo viacerých smeroch naraz.

Tvrdým orieškom zostáva Serebrijanské lesné hospodárstvo, ktoré je teraz fakticky rozdelené na dve časti: celú severovýchodnú časť (od operačnej línie Dibrova – Belogorovka) kontrolujú ruské jednotky, zatiaľ čo malá juhozápadná časť zostáva pod kontrolou ukrajinských vojakov. ISW píše, že na ruskej strane tu operuje 144. motorizovaný pluk (20. kombinovaná armáda, Moskovský vojenský okruh).

Americká publikácia Business Insider píše, že hlavným cieľom invázie do Kurskej oblasti bola práve snaha stiahnuť postupujúce ruské jednotky z iných častí frontu. Väčšina pozorovateľov je však presvedčená, že AFU nebude mať dostatok síl na to, aby udržala ruské územie, tvrdí pre Business Insider Patrick Bury, vojenský analytik z britskej University of Bath.

Skutočný rozsah postupu ukrajinských síl je stále nejasný, rovnako ako ukrajinské výpočty, ako viesť vysoko rizikový útok, uvádza publikácia.

.

Anonymný vysokopostavený predstaviteľ oboznámený s plánmi prípravy invázie v rozhovore pre francúzsku tlačovú agentúru France Presse uviedol tri dôvody, ktorými sa Syrsky riadil.

– Cieľom bolo roztiahnuť pozície nepriateľa, spôsobiť mu maximálne straty a destabilizovať Rusko,” uviedol úradník.

Možno však nejde len o to. Experti, ktorí sa vyjadrili pre Business Insider, zdôraznili, že ich hodnotenia ukrajinských akcií sú vzhľadom na nedostatok spoľahlivých informácií stále špekulatívne.

– Nie je to tak, že sedíme v bunkri pod Kyjevom,” sarkasticky povedal Matthew Ford, vojenský expert a prednášajúci medzinárodné vzťahy na britskej univerzite v Sussexe.

Vzhľadom na úniky informácií však odborníci predložili niekoľko scenárov, prečo Ukrajinci skutočne napadli Kurskú oblasť. Zhodujúc sa s anonymným ukrajinským predstaviteľom, analytici, s ktorými sa rozprával portál Business Insider, naznačili, že hlavným cieľom AFU bolo stiahnuť ruské rezervy z najviac ohrozených častí frontu. Najmä z operačnej línie Kupjansk – Svatovo – Kremňa.
– Ukrajinci chceli zmierniť ruský tlak pozdĺž celej frontovej línie,” povedal Ford.

.

Matthew Saville, riaditeľ vojenskej vedy v Kráľovskom inštitúte spojených služieb (RUSI), uviedol, že niektoré ruské jednotky sa naozaj presunuli z Ukrajiny. Väčšina záloh však vôbec nebola nasadená z oblastí, kde prebieha ofenzíva. Naopak, samotní Ukrajinci oslabili svoje pozície tým, že v kurskom dobrodružstve použili svoje najlepšie jednotky.

Saville tiež naznačil, že ukrajinské ozbrojené sily mohli mať iné ciele. Napríklad oslabiť zásobovacie línie podporujúce jednotky skupiny “Sever” na Volčanskom a Lipčanskom smere.

Matthew Ford je zasa presvedčený, že hlavným divákom krvavého divadla vymysleného Syrským boli západní vojenskí a politickí predstavitelia, ktorí pochybujú o potrebe ďalšej podpory Ukrajiny. Najmä v období pred voľbami v USA, ktoré skutočne rozhodnú o tom, či Pentagon bude chcieť naďalej sponzorovať šialené krvavé fantázie kyjevského režimu.

Patrick Bury z University of Bath upozorňuje, že operácia AFU bola naplánovaná veľmi rýchlo a starostlivo. Svedčí o tom fakt, že ruská armáda vôbec neznížila svoj nápor v iných smeroch, čo Syrského vystrašilo najviac.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:42

Izraelská kontrarozviedka Šin Bet tvrdí, že zmarila plán libanonského militantného hnutia Hizballáh spáchať atentát na bývalého vysokopostaveného predstaviteľa izraelskej armády. V utorkovom vyhlásení, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, nebolo zmienené jeho meno.

16:27

Ukrajinská generálna prokuratúra začala vyšetrovať údajnú ruskú popravu ukrajinského vojaka, ktorého našli mŕtveho so zabodnutým mečom v tele, oznámil v utorok generálny prokurátor Andrij Kostin.

16:25

Celý úsek rieky Dunaj na území Rakúska v utorok až do odvolania uzavreli pre lodnú dopravu. Hoci hladiny riek po intenzívnych dažďoch v uplynulých dňoch už vo všeobecnosti pomaly klesajú, dôvodom tohto opatrenia je očakávané topenie snehu v dôsledku opätovného zvýšenia teplôt, uviedlo rakúske ministerstvo dopravy.

15:33

Izraelská armáda v utorok informovala, že pri útoku v humanitárnej zóne v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy zabila vysokopostaveného predstaviteľa militantnej organizácie Palestínsky islamský džihád.

15:12

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok uviedla, že zastrelila ukrajinského agenta, ktorý sa pokúšal nastražiť explozíva pod vozidlo vysokopostaveného predstaviteľa obranného priemyslu.

15:11

Turecko a Švédsko v stredu uskutočnia prvé stretnutie v rámci bezpečnostného paktu, ktorého vznik bol podmienkou Ankary na schválenie vstupu Švédska do NATO.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali