ISW: Ruská armáda “balí” sily ukrajinskej armády do kotlov a vriec

❚❚

Kyjev 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Kanál Severský Donec – Donbas Rusi prekročili, na rade je Oskol, konštatuje Konstantin Olšanskij, ktorý v ruských novinách Svobodnaja Pressa sumarizuje informácie, ktoré zozbieral a publikoval americký Inštitúr pre štúdium vojny

Vojna na Ukrajine ruskí vojak
Ilustračné foto

Ruská ofenzíva sa od začiatku roka 2024 nezastavila. A uplynulý týždeň bol pre AFU jedným z najťažších, píše Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na ruské aj ukrajinské zdroje.

.

Ruské jednotky dosiahli čiastkové ciele hneď niekoľkých veľkých operácií, čo vytvorilo nové hrozby pre zrútenie ukrajinskej obrany a viedlo ku gigantickým stratám AFU.

Najlepšie sa ruskej armáde darí v smere na Kupjansk, kde už vojská dosiahli rieku Oskol. Išlo o kľúčový úspech v rámci niekoľko mesiacov trvajúcej „plazivej“ ofenzívy na operačnej línii Kupjansk – Svatovo – Kremenna.

.

Rieka Oskol je dôležitou logistickou trasou: pozdĺž rieky vedie hlavná zásobovacia trasa spájajúca jednotky vo východnej časti Kupjanska a pri obci Borovaja. Je to aj prirodzená obranná línia, ktorú ukrajinskí ozbrojenci využívajú od začiatku ruskej ofenzívy v Charkovskej oblasti na jar 2022.

Teraz taktické úspechy ruských síl umožňujú útočiť na Kupjansk z troch smerov naraz, čo výrazne sťažuje úlohu ukrajinskej obrany. Okrem toho ruské letectvo fakticky zničilo všetky prechody cez Oskol: od konca roka 2023 boli bombami s korekčným modulom zničené pevné mosty cez rieku a potom – pontónové prechody vybudované Ukrajincami, píše ISW.

To núti AFU presúvať zdroje a posily po východnom brehu rieky, čo vytvára ďalšie ťažkosti pre ukrajinské sily, ktoré teraz čelia možnosti obkľúčenia.

V súčasnosti ruské sily naďalej rozširujú svoje predmostie na východnom brehu Oskolu, v obciach Kolesnikovka, Krugľakovka a Gluškovka. To im umožňuje pripraviť sa na ďalšie operácie vrátane možných pokusov o prekročenie rieky. Úspechy v tomto smere by mohli dramaticky zmeniť situáciu v LĽR a Charkovskej oblasti a viesť k hrozbe obkľúčenia všetkých ukrajinských jednotiek, ktoré sú tam sústredené.

 

.

Druhým významným úspechom ruskej armády po dosiahnutí Oskolu je prelomenie Severského donecko-donbaského kanála, píše ISW. Tento prielom umožnil dosiahnuť južné predmestie Časov Jaru, čo vytvára predpoklady na bezprostredný útok na toto strategicky dôležité mesto. Boje o Selidovo, ktoré je už takmer úplne pod kontrolou ruských ozbrojených síl, sa začali vytvorením „polkruhu“ okolo neho a vytlačením obrany pod hrozbou obkľúčenia.

Opakuje sa rovnaký scenár, aký fungoval predtým v prípade Artemovska (Bachmut) a Avdejevky, kde obrannej ukrajinskej posádke zostala jediná možnosť ústupu v podmienkach poloobkľúčenia. V prípade Selidova je to „cesta života“ do dediny Višnevoje.

Mimoriadne úspešne sa rozvíja ruská protiofenzíva v Kurskej oblasti, kde v posledných dňoch dosiahla aj pokroky. Ruská armáda dosiahla dedinu Novoivanovka a farmu Zelenyj Šljach, čím hrozí obkľúčenie celého zoskupenia AFU v Korenevskom okrese.

Teraz je AFU nútená ustúpiť z Koreneva a Olgovky a niektoré jednotky AFU z oblasti Ľubimovky, ktorá bola obsadená 11. októbra, boli nútené narýchlo opustiť svoje pozície pod paľbou ruského delostrelectva a údermi bezpilotných lietadiel.

V snahe zadržať ruskú ofenzívu sa Zelenského bojovníci pokúsili zorganizovať veľký protiútok v Zelenom Šljachu s použitím amerických tankov Abrams a BMP Bradley. Ukrajinské sily boli úplne porazené, pričom utrpeli veľké straty na obrnenej technike.

.

Holandský projekt OSINT Oryx odhadol, že Ukrajinci už stratili najmenej 16 tankov Abrams a najmenej 108 BMP M2A2 Bradley ODS-SA.

 

Ruské jednotky začali ofenzívu na Sudžu z juhozápadného smeru v snahe odrezať ukrajinských bojovníkov od hranice so Sumskou oblasťou. V priebehu operácie ruskí vojaci postúpili v oblasti Ruskej Konopelky.

Ukrajinské sily sa snažia organizovať protiútoky s využitím presunutých práporov, ale situácia je kritická, tvrdia americkí analytici. Úspechy ruských síl ohrozujú logistické trasy zo Sumskej oblasti a zároveň samotnú možnosť AFU pokračovať v bojoch.

ISW uvádza, že ruská armáda prešla na novú taktiku. Teraz je pre ňu dôležitý nielen územný postup, ale aj vytváranie „vriec“ alebo „kotlov“ pre veľké ukrajinské sily (ako napríklad v Korenevskom okrese Kurskej oblasti; južne od Gorňaka, v oblasti Kurachovskej priehrady; v oblasti Serebrjanského lesného hospodárstva; na východnom brehu Oskolu medzi Kupjanskom a Gluškovkou). Ak sa situácia nezmení, môže to viesť k značným stratám pre AFU, píšu Američania.

Situácia sa však určite nezmení, pretože AFU už jednoducho nemá žiadne rezervy. A pomoc nemá odkiaľ prísť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:06

Americký miliardár Elon Musk doteraz daroval na podporu prezidentskej kampane republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa približne 119 miliónov dolárov (110 miliónov eur).

09:38

Dve vlny ruských dronových útokov zasiahli územie Ukrajiny vrátane Kyjeva. Celkovo 36 dronov zo 63 sa podarilo Ukrajine zostreliť. V prípade ukrajinskej metropoly išlo už o pätnásty dronový útok tento mesiac, uviedli tamojší predstavitelia.

09:35

Slovenský hokejista Martin Pospíšil nastúpil prvýkrát v tejto sezóne NHL na krídle. Útočník Calgary Flames odohral prvých šesť duelov na pozícii centra. Tréner Ryan Huska bol s jeho výkonom proti Caroline Hurricanes napriek prehre 2:4 spokojný.

Martin Pospíšil
Na snímke Slovák Martin Pospíšil z Calgary Flames a brankár Piotr Kočetkov z Caroliny Hurricanes v zápase zámorskej hokejovej NHL Calgary Flames – Carolina Hurricanes
09:30

Tradičnou ľadovcovou ouvertúrou v Söldene odštartuje cez víkend nová sezóna Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Najväčšie ašpirantky na celkové prvenstvo sú medzi ženami Lara Gutová-Behramiová, ktorá obhajuje veľký glóbus z predchádzajúceho ročníka a Američanka Mikaela Shiffrinová. Tretia spolufavoritka Petra Vlhová ešte naberá kondíciu a cvičí v posilňovni po zranení a návrat na svahy plánuje v decembri. V úvodnom obrovskom slalome však bude štartovať Rebeka Jančová a Slovensko bude mať zastúpenie aj medzi mužmi v osobách bratov Adama a Andreasa Žampovcov. V mužskej kategórii bude obhajovať celkový triumf Švajčiar Marco Odermatt, ktorý sa stal celkovým víťazom prestížneho seriálu trikrát za sebou.

Mikaela Shiffrinová
Na snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová
09:25

Počet obetí tropickej búrky Trami, ktorá zasiahla Filipíny, sa zvýšil na 40. V dôsledku záplav, ktoré zmenili ulice na rieky a niektoré mestá sčasti zasypali bahnom, evakuovali úrady už 193.000 ľudí, uviedli úrady.

08:43

Pätnásťročného tínedžera obžalovali v USA na súde pre mladistvých z vraždy oboch rodičov a troch súrodencov. K streľbe došlo začiatkom tohto týždňa v meste Fall City východne od Seattlu v americkom štáte Washington.

08:29

Desať policajtov zahynulo pri útoku na kontrolnom stanovišti v pakistanskej provincii Chajbar Paštúnchwá neďaleko afganských hraníc, uviedli predstavitelia polície. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban (Tehríke Tálibán Pákistán, TTP).

08:05

Juhokórejská vláda vyjadrila vážne znepokojenie nad ratifikáciou obrannej zmluvy medzi Ruskom a Severnou Kóreou ruskými poslancami. Znovu vyzvala Moskvu, aby zastavila “nezákonnú spoluprácu” s Pchjongjangom.

08:03

Rozvoj obnoviteľných zdrojov energie je trend, ktorý predpokladá aj Integrovaný národný energetický a klimatický plán. Podiel obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe energie by sa mal do roku 2030 podľa nového návrhu zvýšiť na 25 %. Na Slovensku je však veľké množstvo OZE, ktorým sa v rokoch 2025 – 2028 končia dotácie na prevádzku, a hrozí, že o tieto zdroje energie prídeme. Odborníci na konferencii Energofórum organizovanej spoločnosťou Sféra však nemali na prípadné pokračovanie tejto štátnej podpory rovnaký názor.

07:40

Slovenský hokejista Erik Černák si v drese tímu NHL Tampa Bay Lightning pripísal tretiu asistenciu v sezóne. Jeho tím však podľahol doma Minnesote 2:4.

Tampa Bay Lightning - Minnesota Wild
Na snímke slovenský obranca Tampy Erik Černák (vľavo) a Mats Zuccarello z Minnesoty bojujú o puk v zápase zámorskej hokejovej NHL Tampa Bay Lightning – Minnesota Wild v Tampe
07:25

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump okamžite odvolá špeciálneho prokurátora Jacka Smitha, ak vyhrá novembrové voľby. Povedal to v rozhovore s konzervatívnym moderátorom Hughom Hewittom.

Republikánsky kandidát na prezidenta USA a bývalý americký prezident Donald Trump
Na snímke republikánsky kandidát na post prezidenta USA a americký exprezident Donald Trump
07:24

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová sa domnieva, že v prípade víťazstva vládnucej strany Gruzínsky sen môže byť po voľbách odvolaná a zatknutá.

Povedala to na tlačovej konferencii, informoval gruzínsky opozičný televízny kanál Mtavari.

Novinári požiadali prezidentku, aby predpovedala, čo sa stane, ak strana Gruzínsky sen vyhrá nadchádzajúce parlamentné voľby 26. októbra.

„Ak sa tak stane, pravdepodobne ma zbavia funkcie a zavrú do väzenia,“ odpovedala Zurabišviliová.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali