Islam nemožno kritizovať: Facebook potrestal Nahnevané matky

❚❚

Praha 30. augusta 2018 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Tento týždeň médiá informovali o tom, že Facebook zablokoval diskusnú platformu Nahnevané matky. Vraj to robí v rámci svojej činnosti zameranej na boj proti dezinformačným aktivitám.

Ilustračné foto

V prípade českého hnutia ide o údajné šírenie nenávisti najmä proti islamu, pretože kedysi Nahnevané matky na sociálnej sieti naznačili, že za smrť a zranenie niekoľkých ľudí v nemeckom Münsteri mohol prisťahovalec.

.

Ako je vidieť, problém cenzúry je aktuálny aj v dnešnej dobe, keď sa v demokratických krajinách propaguje sloboda slova. Navyše sú vytvorené nástroje, ako sociálne siete, kde sa každý môže vyjadriť k tej či onej otázke.

Sputnik sa obrátil na Evu Hrindovú, správkyňu skupiny Nahnevané matky s otázkou, ako vníma situáciu, ku ktorej došlo.

.

Predovšetkým stojí za zmienku to, ako bola vytvorená táto platforma, ktorá sa nepáčila spoločnosti Facebook.

Ako uviedla vo svojom komentári Eva Hrindová, hnutie Nahnevané matky vzniklo spontánne na základe blogu. Vtedy podľa jej slov v médiách neboli dostupné žiadne objektívne informácie o islame, tiež začali vyplávať informácie o hrôzach nórskeho systému odoberania detí, vrcholila ukrajinská kríza, o ktorej médiá informovali skôr neobjektívne.

To všetko budúce zakladateľku platformy viedlo k spísaniu textu, v ktorom skôr symbolicky vyzvali všetky naštvané matky k tomu, aby pozdvihli hlas.

“Lenže začali sa hlásiť ľudia, tak som operatívne vytvorila skupinu na Facebooku a neskôr aj facebookovú stránku a tiež web. Z diskusnej platformy sme chceli vytvoriť niečo s pevnejšími obrysmi a nakoniec sme sa rozhodli, že založíme spolok, ktorý nám umožní fungovať serióznejšie a podľa všetkých platných legislatívnych pravidiel,” okomentovala priebeh vytvorenia skupiny jej zakladateľka.

V súvislosti so zablokovaním stránky na Facebooku správkyňa hnutia nahnevaných matiek zdôraznila, že z ich strany pravidlá Facebooku porušené neboli.

.

“Naše príspevky vecne komentujú dianie a vychádzajú z overených správ. Navyše, väčšina príspevkov bola postojových, názorových. Tam ťažko môže ktokoľvek hodnotiť mieru pravdivosti alebo manipulatívnosť. Postoj je subjektívny, a ak žijeme v slobodnom prostredí, nie je dôvod formulácie vlastných postojov nijako obmedzovať,” vyjadrila sa k veci Eva Hrindová.

Potom vysvetlila, do akej konfrontácie sa možno dostať, ak s vami niektorí nesúhlasia.

“Bohužiaľ, mladí aktivisti, ktorí slepo vyznávajú ľavicovú politiku – zjednodušene ju nazvime politikou probruselskou, eurohujerskou – nevie rešpektovať názory druhých a vo svojom slepom nadšenie pre jediný správny postoj chcú umlčať všetkých, ktorí si dovolia prejaviť vlastný názor. Títo potom oznamujú stránky a profily, ktoré sa im nepáčia a túžia dokonca potom, aby nositelia iných názorov boli súdení a zatváraní,” pokračovala vo svojom komentári.

V súvislosti so spomenutým zmazaním Facebookom profilu hnutia pozoruhodné je to, že útoky na stránky naštvaných matiek organizujú v rôznych skupinách (napr. V Lumpenkaviarni) a odtiaľ útočia. Ako informovala zakladateľka hnutia, Facebook potom veľmi nahlasovanú stránku zruší.

“Sociálna sieť by sa mala takému podlému správaniu brániť, pretože je zneužiteľné a prispieva k zlej povesti prevádzkovateľa sociálnej siete – v skutočnosti nie sú rušené stránky, ktoré by porušovali pravidlá, ale stránky, ktoré si želajú umlčať politických aktivistov bohužiaľ podporovaní vládou a niektorými médiami,” podotkla Eva Hrindová v rozhovore pre Sputnik.

.

Predstaviteľka naštvaných matiek sa domnieva, že aktivisti sa navyše často stávajú iba nástrojom na likvidáciu kritikov islamu.

“Kritizovať náboženstvo nie je nenávistné správanie! Naopak – kritizovať náboženstvo je žiaduce a nevyhnutné, nie je možné nechať náboženské skupiny ovládať spoločnosť a budovať si fanatickej štruktúry,” podotkla Hrindová.

Dodáva, že kritika akéhokoľvek náboženstva je garantovaná dohovorom o slobode slova.

“Sociálne siete, ktoré blokujú a umlčujú nositeľa kritických názorov, obmedzujú slobodu slova. Zvlášť keď blokujú iba nositeľa konzervatívnych myšlienok a kritiky islamu. Uvedomujem si, že pravidlá prevádzkovateľa sociálnej siete je potrebné dodržiavať a on má právo si ich stanoviť. Pokiaľ ale tieto pravidlá sám zneužíva a nedodržiava, je to na zamyslenie,” zdôrazňuje správkyňa platformy.

V súvislosti s touto témou prirodzene vznikla otázka, či v zásade príspevky na sociálnych sieťach majú byť nejako regulované. Zakladateľka hnutie si to nemyslí. Zastáva názor, že úplne stačí pravidlá slušného správania a obmedzenia prejavov, ktoré jasne a nespochybniteľne vyzývajú k násiliu (napr.: organizovanie útokov na konkrétne osoby).

Ale ak je podľa Hrindovej rešpektovaná sloboda slova, verejná diskusia sa sama kultivuje. Tu predstaviteľka naštvaných matiek poznamenáva, že nesympatické a zlé prejavy sa stávajú marginálnymi a nie sú schopné osloviť veľké skupiny ľudí.

“K tomu bohužiaľ dochádza práve a jedine vtedy, keď je sloboda slova obmedzovaná. Kultivované hlasy serióznych kritikov verejného diania sú umlčiavané ľudia si potom vybíjajú svoju frustráciu v menších skupinách, ktoré nikto neriadi a často potom nasledujú skutočné radikálmi, ktorí majú tiež problém s rešpektovanie slobodných prejavov,” uviedla predsedníčka spolku v poznámkach.

Čo sa týka problému mlčania ohľadom radikálneho islamu v Českej republike, podľa Hrindovej sa situácia dosť zlepšila a témy o skutočnom fungovaní islamu ako ideológie sa dostávajú do verejného priestoru čoraz častejšie.

Zároveň ale podotýka, že témam, ktoré súvisia s islamom, sa bohužiaľ vyhýba väčšina politikov.

“Robia ale veľkú chybu, pretože my nevedieme boj s nelegálnou migráciou – vedieme boj s nelegálnou moslimskou migráciou. Nevedieme boj s terorizmom, vedieme boj s islamským terorizmom. A ak svojho nepriateľa nepoznáte, ťažko s ním môžete viesť víťazný boj. Ale podotýkam, že nevedieme boj s moslimami, ako sa nám snažia vnútiť našu kritici – vedieme boj s totalitnou ideológiou, ktorá najviac poškodzuje práve samotných moslimov,” vysvetľuje svoj postoj predstaviteľka naštvaných matiek.

.

Jana Rajská

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jazdecký klub vo Vrakúni, okres Dunajská Streda organizoval 7. septembra 2024 VIII. Putovný pohár vo westernovom jazdení. Na snímke najmladší jazdec 6-ročný Áron Egi

Autor: TASR-Edmund Örzsik

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali