Iránska dohoda: Prečo sa EÚ pravdepodobne vzdá a bude hrať podľa pravidiel Trumpa

❚❚

Svet 24. mája 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Ľudmila Synaková)

 

Aj keď sú európski predstavitelia jednoznačne proti rozhodnutiu Donalda Trumpa odstúpiť od iránskej jadrovej dohody, má tento blok značný prebytok obchodu s USA. Pre EÚ tak zostávajú USA najdôležitejším miestom vývozu tovaru a služieb, píše Sputnik International.

Na snímke Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Donald Trump

Európske firmy sa ohýbajú pred Washingtonom bez ohľadu na dôraznú nespokojnosť zo strany Bruselu a hlavných európskych hlavných miest kvôli rozhodnutiu Donalda Trumpa o obnovení sankcií proti Iránu.

.

„Úprimne povedané, EÚ by mala byť vďačná a poďakovať Trumpovi za to, že sme sa zbavili všetkých ilúzií a aspoň teraz vieme, že pokiaľ budeme potrebovať pomocnú ruku, nájdeme ju na konci vlastnej ruky,” napísal prezident Európskej rady Donald Tusk 16. mája potom, čo sa Trump rozhodol odstúpiť od Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) z roku 2015, ktorý je všeobecne známy ako iránska jadrová dohoda.

Tusk nie je jediný európsky líder, ktorý je frustrovaný krokom amerického prezidenta. Skôr francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril hlboké znepokojenie ohľadom rozhodnutia Washingtonu a nemecká kancelárka Angela Merkelová pripustila, že Európa už sa nemôže spoliehať na Spojené štáty a ich „ochranu”.

.

Trumpovo odstúpenie viedlo k obnoveniu sankcií proti Iránu. Ministerstvo financií Spojených štátov oznámilo, že nové obchodné transakcie s Iránom budú blokované, čo dovolí zahraničným firmám zrušiť svoje terajšie zmluvy s Teheránom v priebehu 90 dennej a 180 dennej lehoty.

Zatiaľčo Brusel sa zaoberá úpravou štatútu blokovania tak, aby zahŕňal iba americké iránske sankcie za účelom ochrany európskych spoločností, niekoľko korporácií starého kontinentu dalo najavo svoje plány o ukončení obchodných projektov s Iránom. Dánska spoločnosť Maersk Tankers, nemecká spoločnosť Allianz a francúzsky ropný gigant Total uviedli, že sú pripravení zastaviť svoje pôsobenie v krajine do novembra 2018.

„I cez tvrdú rétoriku krajín EÚ nič nenaznačuje tomu, že by boli ochotní vstúpiť do konfliktu s Washingtonom,” poznamenal komentátor Sputnika Igor Gaškov. „V posledných desaťročiach Spojené štáty oveľa viac tovaru od Európy nakupujú, než do nej vyvážajú.” Deficit zahraničného obchodu USA s EÚ dosiahol v roku 2016 146,7 miliardy dolárov. Vďaka závislosti Európanov na exporte do USA tí môžu byť extrémne pokojní.

 

Čína vyplní medzeru po odchode európskych spoločností

.

Je veľmi pravdepodobné, že Čína využije príležitosť obsadiť medzery, ktoré zanechajú európske spoločnosti, tvrdí výskumný pracovník Inštitútu pre orientálne štúdia ruskej akadémie vied Vladimir Sažin.

„Od roku 1979 bol Irán pod sankciami USA a po celú túto dobu Čína posilňuje svoju ekonomickú prítomnosť v krajine. Peking nikdy nesúhlasil s iránskymi sankciami a hral svoju vlastnú hru. Vďaka tomu obrat medzi Čínou a Iránom dosiahol 50 miliard dolárov a po odchode Európanov sa pozícia čínskych firiem ešte zlepší,” povedal Sputniku akademik.

Najdôležitejšia je skutočnosť, že Peking je menej závislý na Washingtone než EÚ, vysvetlil. „Čína je obrovská. Samozrejme existujú spoločnosti, ktoré sa boja amerického tlaku, ale počet tých, ktorí sú ľahostajní voči hrozbám z Bieleho domu a ktorí neoperujú na americkom trhu, je väčší,” predpokladá Sažin.

Zdroj Sputniku na iránskom ministerstve ropy uviedol, že štátna spoločnosť China National Petroleum Corporation (CNPC) sa snaží od spoločnosti Total kúpiť ich podiel na iránskej spoločnosti South Pars v Perzskom zálive, pokiaľ sa francúzska spoločnosť stiahne.

Obe spoločnosti tu spoločne fungujú od roku 2017, spočiatku plánovali investovať 4,8 miliardy dolárov za viac než 20 rokov. Total a CNPC vlastnia 50,1% a 30% podiel. Zostávajúci podiel na iránskom South Pars má Irán.

.

 

EÚ utrpí straty kvôli jednopolárnemu príkazu zo strany USA

Teherán je nespokojný s odchodom európskych firiem z iránskeho trhu. Keď hovoril minister zahraničia Iránu Mohammad Džavád Zaríf v Teheráne s veľvyslancom EÚ pre energetiku Miguelom Ariasom Cañeteom, zdôraznil, že je to v rozpore s iránskou dohodou o jadrovej energii.

„Oznámenie o možnom odstúpení veľkých európskych firiem od spolupráce s Iránom nie je v súlade so záväzkom Európskej únie vyplniť jadrovú dohodu,” uviedol Zarif, ktorého cituje IRNA.

Pri rozhovore pre Sputnik iránsky politológ Mani Mehrabi poukázal na to, že Európa utrpí straty kvôli jednopolárnemu príkazu, ktorý bol stanovený Washingtonom.

„Od roku 1940 je zahraničná politika Washingtonu založená na princípoch nadradenosti a sily,” vyhlásil Mehrabi a zdôraznil, že Biely dom získava výhody a privilégia na úkor ostatných krajín.

Politológ zdôraznil, že podľa súčasného svetového poriadku hrá Washington úlohu „garanta obchodných, finančných a vojenských organizácií v oblasti medzinárodných vzťahov”.

Abdullah Mehraban, analytik expertnej skupiny Faratab v Iráne sa domnieva, že po odstúpení Washingtonu z jadrovej dohody sa transatlantické vzťahy dostanú do kritickej fázy.

No aj napriek tomu, že Trump americké a európske väzby seriózne otestoval, je veľmi nepravdepodobné, že sa Európa otočí chrbtom k Washingtonu, poznamenal analytik a odvolal se na blízke politické, ekonomické a kultúrne spojenie medzi Severnou Amerikou a starým kontinentom.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:39

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že EÚ uvoľnila ďalších 122 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre oblasť Afrického rohu, lebo tento región aj naďalej čelí dôsledkom vojnových konfliktov a prírodných katastrof v podobe sucha a záplav.

16:38

Alžírsky ropný tanker vo štvrtok vyplával smerom k Libanonu, ktorý je od uplynulého víkendu bez elektriny. Z Alžírska tam teraz mieri prvá dodávka približne 30.000 ton paliva.

16:34

S takou bombou, aká sa včera našla v areáli chemického závodu v Litvínove-Záluží, sa českí pyrotechnici ešte nestretli. Podľa policajnej hovorkyne Ireny Pilařovej ide o unikátny nález, ktorý je nebezpečný najmä pre spúšťací systém, ktorý môže byť nastavený až na 144 hodín. Prísne bezpečnostné opatrenia sú preto podľa polície namieste. O ďalšom postupe sa českí pyrotechnici radia s nemeckými kolegami. Uviedli to vo štvrtok na svojom webe.

16:33

Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) navštívila Čínu, pretože ide o významnú svetovú ekonomickú veľmoc, ktorá je aktívna v investíciách po celom svete. Čína zohráva stále významnejšiu úlohu aj vo výrobe automobilov, čo je pre Slovensko kľúčový sektor. Uviedol to pre TASR Peter Podstupka, riaditeľ tlačového odboru Ministerstva hospodárstva (MH) SR v reakcii na vyjadrenia opozičného KDH ohľadom Sakovej pracovnej cesty v Číne.

16:32

Austrália vo štvrtok predstavila dohodu o výrobe rakiet na domácom území, čím sa snaží posilniť vojenské spôsobilosti v čase regionálnych pretekov v zbrojení. Protilodné strely Naval Strike Missile (NSM) a viacúčelové strely s plochou dráhou letu Joint Strike Missile (JSM), ktoré sú ešte vo vývoji, sa budú vyrábať v meste Newcastle severne od Sydney, oznámil austrálsky minister obranného priemyslu Pat Conroy.

16:04

Európska únia vo štvrtok poslala na portugalskýostrov Madeira dve hasiace lietadlá zo Španielska, oznámil hovorca Európskej komisie. Portugalsko v stredu požiadalo EÚ o pomoc pri boji s lesným požiarom, ktorý v oblasti zúri už týždeň a ohrozuje aj lesy zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

15:46

Taiwanský vyšší súd vo štvrtok poslal ôsmich vojakov do väzenia za špionáž pre Čínu. Jeden z nich bol odsúdený až na 13 rokov odňatia slobody. V prospech Pekingu podľa súdu konali v záujme osobného finančného obohatenia.

15:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) na svojom zasadnutí minulý mesiac zvolili v otázke zníženia úrokových sadzieb zdržanlivý postoj a naznačili, že svoj postoj môžu prehodnotiť v septembri. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnený protokol z júlového zasadnutia.

15:31

Na Pražský hrad sa v piatok vráti každodenné slávnostné striedanie hradnej stráže pred Bránou gigantov. Brána bola od začiatku júla uzavretá z dôvodu rekonštrukcie bezpečnostných prvkov. Vo štvrtok jej znovuotvorenie oznámil Hrad.

15:24

Agent ruskej vojenskej rozviedky GRU Pavel Rubcov, ktorý bol súčasťou nedávnej výmeny väzňov medzi Západom a Ruskom, prednášal v rokoch 2018 a 2019 na Letnej škole žurnalistiky Borisa Nemcova na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK). Predstavoval sa ako Pablo González – vojnový korešpondent zo Španielska so zameraním na postsovietsky priestor. V Prahe sa stretával aj ruskými opozičnými politikmi, o ktorých písal svojim dôstojníkom reporty. Vo štvrtok tieto zistenia publikoval web iRozhlas.cz

15:23

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok uviedla, že na ukrajinsko-bieloruských hraniciach nezaznamenala žiadne známky pohybu bieloruských vojakov alebo vojenskej techniky.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia v nafukovacích kolesách sa plavia po chladnej rieke Comal, keď teploty v južnom Texase extrémne hodnoty

Autor: TASR/AP-Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Milan Šupa

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali