Irán zverejnil súradnice, na ktorých malo dôjsť k zostreleniu amerického dronu

❚❚

Teherán 21. júna 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Richard Drew)

 

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vyhlásil, že prieskumný dron amerického námorníctva, ktorý Irán vo štvrtok nadránom zostrelil, narušil iránsky vzdušný priestor. Svoje tvrdenie podporil zverejnením súradníc, na ktorých malo k zničeniu amerického bezposádkového lietadla dôjsť. Písala o tom agentúra AFP

Na snímke Mohammad Javad Zarif

“Americký armádny dron sme vyzdvihli v našich teritoriálnych vodách, a teda tam, kde bol zostrelený,” vyhlásil šéf iránskej diplomacie, ktorý zároveň poskytol súradnice údajného miesta zostrelu neďaleko dediny Kuhe Mubarak.

.

Zaríf ešte predtým prostredníctvom Twitteru vyhlásil, že Irán na pôde OSN dokáže narušenie svojho vzdušného priestoru, ako aj to, že “USA klamú”.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok na margo incidentu uviedol, že Teherán urobil “veľmi veľkú chybu”, keď zostrelil americký dron.

.

Na neskoršom stretnutí s kanadským premiérom Justinom Trudeauom v Oválnej pracovni Bieleho domu Trump na otázku novinára, ako USA zareagujú na zostrelenie svojho dronu, odpovedal: “Samozrejme, že o tom nebudeme príliš veľa hovoriť. Dozviete sa to. Urobili veľmi veľkú chybu,”.

Iránske elitné revolučné gardy oznámili, že americký “špionážny” dron zostrelili v iránskom vzdušnom priestore. Armáda Spojených štátov označila zostrelenie bezpilotného prieskumného lietadla za “nevyprovokovaný útok” a zdôraznila, že incident sa stal v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Hormuzským prielivom.

Uvedený incident sa odohral v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Spojenými štátmi. Tie pripisujú Iránu zodpovednosť za nedávne útoky na tankery v oblasti strategicky významného Hormuzského prielivu. Teherán však tieto obvinenia odmieta a vyjadruje predpoklad, že v skutočnosti za útokmi stoja Spojené štáty, ktoré ich chcú využiť na ospravedlnenie použitia sily proti Iránu.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:32

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa vo štvrtok na záver svojej trojdňovej návštevy Číny stretol s prezidentom Si Ťin-pchingom.

Sullivan a Si Ťin-pching
Poradca prezidenta USA Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v Pekingu vo štvrtok 29. augusta 2024
11:50

Srí Lanka nemala inú možnosť, ako súhlasiť s podmienkami Medzinárodného menového fondu na záchranu svojej ekonomiky. To si vyžadovala tvrdé úsporné opatrenia, povedal vo štvrtok prezident Ranil Wickremesinghe na úvod predvoelebnej kampane za svoje znovuzvolenie. Voľby sa uskutočnia 21. septembra.

Ranil Wickremesinghe
Na snímke srílanský prezident Ranil Wickremesinghe máva priaznivcom počas verejného zhromaždenia v Kolombe 28. augusta 2024
11:49

Podniky zatiaľ nie sú dostatočne pripravené na digitálnu transformáciu, najmä pre nedostatok kapacít. Len menej ako tretina vrcholových manažérov považuje svoju pripravenosť za veľmi dobrú. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KPMG, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 2000 vedúcich pracovníkov svetových spoločností.

11:49

Ceny ropy pokračovali vo štvrtok v poklese, pričom cena Brentu klesla pod 78,30 USD za barel (159 litrov). Ceny smerom nadol potlačili najmä informácie o vývoji ropných zásob v USA.

11:25

Ministri zahraničných vecí EÚ budú na štvrtkovom neformálnom stretnutí v Bruseli rokovať o vojnách na Ukrajine a v Pásme Gazy, ako aj o sporných prezidentských voľbách vo Venezuele. V tejto súvislosti sa k nim pripojí venezuelský opozičný kandidát Edmundo González Urrutia.

Diplomacia Ministri Zasadnutie
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (vľavo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odpovedajú na otázky novinárov počas príchodu na neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli vo štvrtok 29. augusta 2024
11:24

Počet Slovákov uprednostňujúcich platby nositeľnými zariadeniami, ako sú smart hodinky či telefóny, počas letných mesiacov rastie. Vyplýva to zo štatistík 365.bank, ktoré zároveň ukazujú, že práve obdobie leta je po Vianociach časom najvyšších výdavkov spotrebiteľov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke chlapec skáče do jazera počas teplého slnečného dňa pri Vilniuse

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali