Irán sa zapojil do tretej libanonskej vojny. Rakety letia na Izrael

❚❚

Jeruzalem 1. novembra 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

Aktualizované 1. októbra 19:31

Irán sa zapojil do tretej libanonskej vojny. Útočí na Izrael balistickými raketami, tvrdí izraelský Channel 9

izrael
Na snímke rakety nad Izraelom

V celom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

.

Podľa miestnych médií bolo na Izrael vypálených 200 až 500 rakiet. Mnohé z nich minuli svoje ciele vďaka protivzdušnej obrane, ale systém Iron Dome si so všetkými raketami neporadil.

.

Tretia vlna iránskych balistických rakiet opustila iracký vzdušný priestor a teraz sa nachádza v sýrskom vzdušnom priestore.

„Ak Izrael podnikne odvetný úder, zasiahneme ho tisíckrát silnejšie.“ Zbor islamských revolučných gárd vydal po údere na Izrael vyhlásenie.

„V reakcii na vraždu Ismaila Haníju, Sajjida Hasana Nasralláha a Abbása Nilforúšana sme zasiahli srdce sionistickej okupačnej entity. Ak Izrael podnikne odvetu, zasiahneme ho tisíckrát silnejšie,“ uvádza sa vo vyhlásení

Biden nariadil americkej armáde, aby podporila Izrael pri obrane proti útokom z Iránu.

Denník New York Times tiež uvádza, že americký minister obrany Lloyd Austin v telefonickom rozhovore s izraelským ministrom obrany „dal jasne najavo, že Spojené štáty sú pripravené chrániť americký personál, spojencov a partnerov tvárou v tvár hrozbám zo strany Iránu a teroristických organizácií podporovaných Iránom“.

.

Trump označil útok Iránu na Izrael za vojnu. Kandidát na prezidenta USA uviedol, že tejto vojne sa dalo úplne zabrániť.

Agentúra Reuters uvádza, že iránskym raketám trvalo len 15 minút, kým dosiahli svoje ciele.

Prvý komentár izraelskej strany po iránskom raketovom útoku: „Sme v stave vysokej pohotovosti v obrane a útoku, budeme chrániť občanov Izraela. Toto ostreľovanie bude mať následky. Máme plány a budeme konať v čase a na mieste, ktoré si zvolíme,“ povedal hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari.

V celom Izraeli bol zrušený poplach.

Reuters: Irán uzatvára vzdušný priestor, odkláňa všetky civilné lety a zatvára medzinárodné letisko imáma Chomejního v Teheráne v očakávaní izraelskej odvety.

.

Iránske hypersonické rakety Fattah po prvýkrát zničili izraelské protiraketové systémy Arrow-2 a Arrow-3, informovala iránska televízia IRIB.

Iránske IRGC prvýkrát použili hypersonické rakety pri úderoch proti Izraelu, informovala iránska tlačová agentúra IRIB.

Úrad izraelského premiéra Netanjahua medzitým uviedol, že Irán vypálil na Izrael približne 180 rakiet. Väčšina z nich bola podľa úradu zachytená, čo na videozáznamoch z miesta tak nevyzeralo. O obetiach nie sú žiadne informácie, uviedol úrad.

Biely dom zasa uviedol, že na odrazení útoku sa podieľali lode amerického námorníctva, informoval denník The Washington Post.

 

Čo je známe o vyostrení vzťahov medzi Izraelom a Libanonom:

Izraelské letectvo pokračuje v útokoch na ciele Hizballáhu v Libanone vrátane nového „presného útoku na Bejrút“.

Na libanonskej strane v reakcii na to pokračuje ostreľovanie severného Izraela.

Podľa televízie Al Hadath bolo v Libanone počas izraelských leteckých útokov, ktoré sa začali 23. septembra, zabitých viac ako 1 700 ľudí a viac ako 8 700 ďalších bolo zranených.

.

Izraelské ozbrojené sily zasiahli oblasti na juhu Sýrie. Podľa televíznej stanice Al Mayadeen boli cieľom útokov objekty nachádzajúce sa v blízkosti dediny Izra.

Portál Ynet uvádza, že izraelská strana rokuje o možnosti telefonického rozhovoru medzi Netanjahuom a Putinom vzhľadom na správy o hrozbe iránskeho úderu na Izrael.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Moskva odsúdila útok Izraela na Libanon a vyzvala na okamžité zastavenie nepriateľských akcií.

.
Vzdušné poplachy vyhlásené v Izraeli
Vzdušné poplachy vyhlásené v Izraeli

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:14

Izraelská armáda v utorok večer oznámila, že obyvatelia Izraela už môžu vyjsť z protileteckých krytov. Ďalšia hrozba v podobe útokov z Iránu totiž podľa nej “nateraz” nehrozí. Izraelskí záchranári hlásia, že dvoch ľudí v Tel Avive ľahko poranili šrapnely. Niekoľko ďalších ľudí ošetrili v dôsledku ľahkých zranení, ktoré utrpeli pri páde počas úteku do úkrytu.

20:12

Misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine v utorok oznámila, že zaznamenala mučenie a zlé zaobchádzanie s ukrajinskými aj ruskými vojnovými zajatcami.

19:56

Irán odpálil na Izrael takmer 200 rakiet, tvrdí izraelská armáda. Iránske Revolučné gardy medzičasom informovali, že raketový útok je reakciou na piatkové zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. Izrael varovali, že zaútočia znova, ak sa za tento útok pomstí.

19:54

Streľba, ku ktorej došlo v utorok večer na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa, si vyžiadala štyri obete na životoch a sedem zranených. Vo svojom vyhlásení o tom podľa agentúry Reuters informovala izraelská polícia.

19:35

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok varovala, že Európa “stráca pôdu po nohami” v globálnom technologickom súboji a musí zvýšiť výdavky na výskum, aby zvrátila situáciu.

19:17

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh, ktorá má za úlohu dodávať do Libanonu zbrane z Iránu a od jeho spojencov.

19:05

Izraelská polícia vyšetruje streľbu, ktorá sa v utorok podvečer odohrala na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa. Polícia má podozrenie, že ide o teroristický útok. Podľa agentúry Reuters pri ňom utrpeli zranenia najmenej štyri osoby.

18:42

Irán útočí na Izrael balistickými raketami, tvrdí izraelský Channel 9.

V celom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

18:41

Násilie páchané na politikoch na miestnej úrovni má ničivý vplyv na lokálnu demokraciu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nenásilia, ktorý si svet pripomína 2. októbra, to uviedol spravodajca Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy Bernd Vöhringer.

18:41

Veliteľstvo domáceho frontu izraelskej armády v utorok večer vydalo nové pokyny pre obyvateľov centrálnej oblasti Izraela: vyzvalo ich, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombového krytu alebo iného objektu. Tieto pokyny súvisia so zverejnením správ o bezprostredne hroziacom útoku z Iránu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali