IPčko: Osamelosť nemusí byť na prvý pohľad vidieť, je dôležité byť všímavý

❚❚

Bratislava 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Osamelosť a jej dôsledky nemusí byť na prvý pohľad vidieť. Je dôležité byť všímavý a poskytnúť okoliu podporu a prijatie. Pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa duševného zdravia na to poukázalo občianske združenie IPčko. Liga za duševné zdravie podotkla, že aj obyčajný záujem a empatický rozhovor môže pomôcť

Ilustračné foto

Ipčko priblížilo, že s pocitom osamelosti sa naň ľudia obracajú najčastejšie. “Len za prvý polrok 2024 riešili naši psychológovia a psychologičky viac ako 10.000 kontaktov, ktoré sa týkali pocitov osamotenia a strachu,” priblížilo združenie na sociálnej sieti.

.

Upozornilo, že práve osamelosť môže vyústiť napríklad do myšlienok na ukončenie života. Pripomína preto, že je dôležité byť citlivý a všímavý k okoliu. “Všímajme si, čo sa deje a skúsme poskytnúť podporu a prijatie,” podotklo IPčko.

Svetový deň duševného zdravia je podľa ligy aj pripomienkou, aké dôležité je sa oň starať a nebáť sa vyhľadať pomoc, ak človek cíti, že je potrebná.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:49

Prvá emisia štátnych dlhopisov určených pre bežných občanov by mala byť k dispozícii na jar budúceho roka. Dlhopis sa bude dať kúpiť za 1000 eur a násobky tejto sumy a príjmy z neho by mali byť oslobodené od daní aj odvodov. V súčasnej situácii by jeho úročenie mohlo byť okolo 3 %, konkrétne podmienky však budú nastavené až pred začiatkom ich predaja. Na štvrtkovej konferencii televízie TA3 venovanej tejto téme o tom informovali minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok poprel tvrdenia juhokórejského ministra obrany Kima Jong-hjuna, ktorý v utorok uviedol, že severokórejskí vojaci bojujú na strane ruských jednotiek na Ukrajine.

13:24

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2024 získala Juhokórejčanka Han Kchang “za intenzívnu poetickú prózu konfrontujúcu historické traumy a odhaľujúcu krehkosť ľudského života”. Oznámila to vo štvrtok popoludní Švédska akadémia.

Han Kchang
Na archívnej snímke z 24. mája 2016 juhokórejská spisovateľka Han Kchang pózuje počas tlačovej konferencie v Soule
13:22

Švédska polícia vyšetruje okolnosti streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno v Göteborgu v blízkosti kancelárie izraelskej vojenskej technologickej spoločnosti Elbit Systems. Domnelého mladistvého strelca na mieste zadržali. Zranenia hlásené neboli.

13:22

Čína sa podľa šéfa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku navonok snaží pôsobiť ako priateľ a atraktívny partner západných krajín, usiluje sa však o úpadok demokracií a svetový poriadok založený na úspechu totalitných štátov. Povedal to vo štvrtok na konferencii o rizikách ekonomickej a technologickej závislosti na Číne v Poslaneckej snemovni. Zdôraznil tiež, že zariadenia čínskej značky Huawei stále predstavujú riziko.

12:56

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že prijala plán rastu pre Moldavsko v hodnote 1,8 miliardy eur, ktorý sa opiera o nástroj na reformy a rast na obdobie rokov 2025 – 2027. Oznámenie prišlo v deň, keď sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová stretla s prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou v Kišiňove, aby jej vyjadrila podporu pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami a referendom o EÚ.

12:51

Viceguvernér maďarskej centrálnej banky Barnabás Virág vo štvrtok naznačil pravdepodobnú prestávku v znižovaní úrokových sadzieb po tom, ako sa maďarská mena forint prepadla na najnižšiu úroveň za 18 mesiacov.

12:47

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR uložil pokutu podnikateľovi pôsobiacemu v oblasti hostingových a doménových služieb vo výške viac ako 60.000 eur. Dôvodom je, že odmietol poskytnúť kľúčový zdroj informácií v prešetrovaní kartelovej dohody. PMÚ o tom informoval vo štvrtok s tým, že rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

12:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi tento týždeň Albánsko a Srbsko. Cieľom jeho návštevy je posilnenie hospodárskych a diplomatických vzťahov s týmito balkánskymi krajinami.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali