“Invázia”: Na Lampedusu dorazilo 5 000 nelegálnych migrantov za jediný deň

❚❚

Rím 16. septembra 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR/ANSA/ELIO DESIDERIO)

 

Taliansky ostrov Lampedusa zaznamenal rekordný počet príchodov nelegálnych migrantov, keď v utorok 12. septembra na ostrov dorazilo viac ako sto lodí, ktoré priviezli až 5 000 nelegálnych migrantov, na ktorom žije len približne 6 000 ľudí

Na ostrov Lampedusa prišlo za jediný deň 5000 migrantov
Na snímke skupina migrantov čaká na sicílskom ostrove Lampedusa na presun po príchode ďalšej skupiny migrantov

Na ostrove, ktorý leží medzi Sicíliou a Tuniskom, pristálo celkovo 110 člnov, pričom zástupca starostu ostrova Attilio Lucia prirovnal tieto scény k invázii slovami: “Tieto čísla ma vedú skôr k myšlienke o invázii ako o migračnom fenoméne. Mám chuť povedať ‘dosť’,” uvádza denník Il Giornale.

.

Člny údajne vyplávali z tuniského mesta Sfax, ktoré je častým centrom pre ilegálnych migrantov a obchodníkov s ľuďmi, ktorí sa chcú dostať do Talianska, a minulý víkend boli natočené videá, na ktorých je vidieť, ako člny vyplávajú z tuniského prístavného mesta.

Videá prichádzajúcich člnov s jasajúcimi migrantmi na palube boli zverejnené aj na sociálnych sieťach, kde mnohí používatelia súhlasili s tvrdením zástupcu starostu Lucia, že tieto scény pripomínajú inváziu.

.

 

Rekordný počet príchodzích úplne zahltil malý ostrov, na ktorom sa nachádza zariadenie na prijímanie migrantov, známe ako hot spot, prevádzkované Červeným krížom, určené pre približne 400 ľudí.

.

Po utorňajších príchodoch sa celkový počet migrantov na ostrove odhaduje na necelých 7 000, čo je viac ako počet obyvateľov samotnej Lampedusy.

Vysoký počet migrantov spôsobil na ostrove aj napätie, keďže v stredu 13. septembra počas rozdeľovania potravín protestovali a mnohí sa snažili uniknúť pred spaľujúcimi teplotami na ostrove.

Taliansky Červený kríž to uviedol vo svojom vyhlásení:

Chvíle napätia, ktoré dnes popoludní v horúcej lokalite Lampedusa vyvolali niektorí hostia počas rozdávania jedla. Operátori Červeného kríža sa snažia pokračovať vo svojej práci vďaka zásahu policajných zložiek.

Momentálne je v hotspote viac ako 7 000 hostí a očakáva sa, že od dnešného do zajtrajšieho dňa bude presunutých 5 000 hostí. Nepochybne vysoký počet prítomných ľudí v porovnaní s bežnou kapacitou spôsobuje problémy pri riadení, aj keď ich spôsobuje malý počet ľudí. Dúfame, že sa situácia čo najskôr dostane pod kontrolu.

.

Rekordný počet príchodov je len súčasťou oveľa väčšieho trendu rastúceho počtu nelegálnych príchodov do Talianska cez centrálnu stredomorskú migračnú trasu v tomto roku.

 

Dvojnásobné počty oproti minulému roku

Podľa štatistík Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dorazilo do Talianska k 10. septembru viac ako 115 000 nelegálnych migrantov, čo už prekonalo minuloročný celkový počet 105 131 a priblížilo sa k číslu 119 369 z roku 2017.

Tento počet je viac ako dvojnásobný v porovnaní s predchádzajúcim rokom, uviedla minulý mesiac pohraničná agentúra Európskej únie Frontex a informovala, že pohyb migrantov v centrálnom Stredomorí teraz predstavuje približne polovicu všetkých nelegálnych vstupov do Európskej únie celkovo.

Napriek tomu, že talianska premiérka Giorgia Meloniová sľúbila, že bude tvrdo postupovať proti nelegálnemu prisťahovalectvu, počet migrantov za jej pôsobenia prudko vzrástol, a hoci talianska premiérka vyjednala s Tuniskom a Európskou úniou dohody o tejto otázke, počet migrantov naďalej stúpa.

Podpredseda vlády Matteo Salvini, ktorý počas pôsobenia v predchádzajúcej talianskej vláde ako minister vnútra znížil počet nelegálnych príchodov, v stredu vyzval na prijatie nových dekrétov na riešenie tohto problému. Salviniho čaká budúci mesiac súdny proces za obranu talianskych hraníc pred mimovládnou organizáciou, ktorá sa zaoberá taxislužbami pre migrantov, a hrozí mu až 15 rokov väzenia.

“Súčasnosť nám ponúka veľké možnosti, budúcnosť závisí od odvahy nás všetkých,” povedal Salvini a dodal:

Zábery z Lampedusy mi hovoria, že Európa, ktorá nerobí nič na ochranu hraníc a bezpečnosti našej krajiny, nemôže byť Európou najbližších rokov, preto odmietam myslieť na socialistickú Európu, ktorá sa zaoberá tým, ako nás naplniť elektromobilmi, ale nerobí nič pre bezpečnosť.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali