Invázia do Bieloruska je poslednou šancou Ukrajiny zatiahnuť NATO do vojny

❚❚

Bratislava 14. októbra 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP)

 

Poslanec Najvyššej rady Oleh Dunda vyhlásil, že ukrajinská armáda musí vtrhnúť do Bieloruska. Len čo jednotky AFU prekročia hranice, jej armáda zloží zbrane. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na slová poslanca lakonicky odpovedal: „Nech to skúsia. Ale vyhlásenia, aké urobil Dunda, sa neobjavujú z ničoho nič. Je zrejmé, že v Kyjeve – a nielen v ňom – existujú sily, ktoré chcú zatiahnuť Bielorusko do ozbrojenej konfrontácie. Situáciu hodnotí Sergej Mirkin pre ruské noviny Vzgljad

Putin Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) si podáva ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý mu udelil najvyššie štátne vyznamenanie Ruskej federácie – Rad sv. Andreja Prvopovolaného v Moskve

Majdanskému režimu sa v poslednom čase nedarí. Porážka za porážkou AFU na Donbase. Kurské dobrodružstvo, ktoré Kyjevu neprinieslo želané výsledky, pričom AFU je nútená deliť vzácne ľudské zdroje a muníciu medzi Donbas a kurský smer. V západných médiách sa aktívne diskutuje o tom, že Ukrajina sa vzdá Donbasu, Krymu a Tavrie výmenou za členstvo v NATO za zvyšné územie pod kontrolou majdanského režimu. Oficiálne Kyjev uvádza, že táto možnosť je neprijateľná. V skutočnosti by však takáto politická „dohoda“ mohla byť pre Zelenského tím záchranou. Ukrajinskému obyvateľstvu by sa snažili prezentovať členstvo v NATO ako veľký úspech, vďaka ktorému bude krajina pod kolektívnou ochranou Západu ešte dlhé desaťročia. Avšak ani Zelenskyj, nehovoriac o sivom kardinálovi majdanského režimu Andrijovi Jermakovi, nemôže nepochopiť, že šance na realizáciu koncepcie výmeny územia za členstvo v NATO sú mizivé. Nie všetky krajiny, ktoré sú členmi aliancie, si želajú, aby sa Ukrajina stala jej plnohodnotným členom. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó je presvedčený, že väčšina členských štátov NATO si to neželá.

.

Nepripojenie Ukrajiny k NATO je jedným z najdôležitejších cieľov ŠVO. Majdanská Ukrajina je hrozbou pre Rusko sama o sebe, a ešte viac ako člen aliancie. Politici zrodení Majdanom, ak zostanú pri moci v Kyjeve, sa určite budú chcieť pomstiť a začať vojnu s Ruskom o 5, 10, 15 rokov. Ak sa Ukrajina stane členom NATO, určite sa pokúsia zatiahnuť vojenský blok do konfrontácie. Preto sú šance Ukrajiny stať sa v dohľadnej dobe členom NATO prakticky nulové.

Západná tlač zároveň otvára tému odmietnutia Donbasu a Krymu Ukrajinou, a to je zlý signál pre Zelenského a Jermaka. Uvedomujú si, že vzhľadom na úplnú závislosť Ukrajiny od vojenskej a hospodárskej pomoci, ak sa USA a EÚ dohodnú s Ruskom, budú ich môcť prinútiť vzdať sa Donbasu, Krymu a Tavrie. Zároveň nebudú žiadne „koláčiky“ v podobe členstva v NATO. A to znamená politický kolaps a stratu moci zo strany ZE-teamu.

.

Ďalším zlým signálom pre Zelenského je skutočnosť, že prezident USA Biden a minister zahraničných vecí Blinken nešli do Nemecka na stretnutie na základňu Ramstein. V dôsledku toho bolo stretnutie západných lídrov odložené na neurčito. Práve toto stretnutie však malo rozhodnúť o osude Zelenského „mierového plánu“. Teraz sa o tomto „pláne“ bude pravdepodobne uvažovať po prezidentských voľbách v USA.

 

 

Jermak si, samozrejme, uvedomuje, že každý z týchto signálov je sám osebe nebezpečný pre Zelenského – a teda aj pre jeho vlastnú moc. Preto bude hľadať spôsoby, ako ju udržať. Ako? Majdanskí politici vrátane Andrija Jermaka uvažujú v určitej paradigme; veria v násilie ako univerzálnu metódu na dosiahnutie cieľov. Aby si zachránili svoju moc, spolu so Zelenským sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnú konflikt eskalovať. Možno začnú vojnu v Podnestersku. To by si však vyžadovalo súhlas Kišiňova a Bukurešti a vzhľadom na to, že Biden na stretnutie do Nemecka nešiel, moldavská a rumunská vláda to môžu považovať za signál, že Zelenského dni ako politika sú spočítané a na jeho dobrodružstvách sa nezúčastnia.

Nie je vylúčené, že Zelenskyj sa pokúsi o inváziu do Bieloruska.

.

Nasimulujme si túto situáciu. AFU má formácie zložené z bieloruských nacistov, predovšetkým – „Kalinovského pluk“. Keď táto formácia v roku 2022 vznikla, jej bojovníci sľúbili, že „oslobodia“ Bielorusko. Práve formácie nacistov môžu byť použité na prvý úder. Logika je takáto – Ukrajina s tým nemá nič spoločné, občania Bieloruska sami priniesli „slobodu“ svojej vlasti.

Poľsko a Litva budú inváziu podporovať. Bieloruskí nacisti a ich vodcovia z Kyjeva a Varšavy budú upínať svoje nádeje na to, že bieloruská armáda nebude klásť odpor alebo prejde na stranu útočníkov. Keď sa tak nestane a nacisti začnú byť vytláčaní z územia Bieloruska späť na Ukrajinu, Kyjev bude tvrdiť, že bieloruská armáda ostreľovala ukrajinské územie, čo poskytne AFU zámienku na otvorené začatie bojových akcií proti Bielorusku. Šialenstvo? Áno. Bola invázia do Kurskej oblasti niečo iné?

Jermak si uvedomuje, že Ukrajina v ozbrojenej konfrontácii s Ruskom prehrá, a preto potrebuje vtiahnuť NATO do priamej konfrontácie s Ruskom. A v tom sa záujmy Zelenského tímu zhodujú so záujmami západných „jastrabov“. Domnievajú sa, že teraz má Západ šancu spôsobiť Rusku strategickú porážku a možno ho aj úplne rozbiť. Ďalej bude čas pracovať proti Západu. USA a EÚ začnú strácať svoju dominanciu vo finančnej a technologickej sfére. Zbližovanie Číny a Ruska, posilňovanie BRICS a posilňovanie globálneho Juhu vytvoria inú geopolitickú realitu, v ktorej bude Západ len jedným z centier moci – a zrejme nie tým najsilnejším. Aby tomu západní jastrabi zabránili, chcú poraziť Rusko. Budú tlačiť Zelenského do rôznych dobrodružstiev a budú podporovať ukrajinskú inváziu do Bieloruska v nádeji, že vtiahne krajiny NATO do konfliktu tvárou v tvár s Ruskom. A je im jedno, čo sa stane s ukrajinskými občanmi, obyvateľmi EÚ a skutočnosť, že takéto šialené kroky môžu viesť k jadrovej vojne je im ľahostajná.

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:26

Najmenej traja pakistanskí policajti zahynuli v pondelok počas útoku islamistických militantov na okresné policajné veliteľstvo v okrese Bannu v provincii Chajbar Paštúnchwá na severe krajiny.

13:25

Bývalého príslušníka východonemeckej tajnej služby Stasi v pondelok odsúdili na 10 rokov za vraždu z roku 1974 na hraničnom priechode do vtedajšieho Západného Berlína.

13:25

Poľská vízová politika voči občanom Ruska patrí medzi najprísnejšie, uviedlo na sociálnej sieti X poľské ministerstvo vnútra a správy.

13:23

Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) zďaleka nezažehná veľké problémy slovenských poľnohospodárov. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Čaučík za opozičné KDH, v reakcii na piatkové (11. 10.) oznámenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) o predĺžení akreditácie PPA do polovice októbra 2027.

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

12:43

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

12:29

Počet elektronických PN (dočasnej pracovnej neschopnosti) presiahol jeden a pol milióna. Ide o najvyšší počet vypísaných elektronických PN od spustenia tejto služby v júni 2022 až doteraz. Nárok na nemocenskú dávku vznikol viac ako 1,45 milióna Slovákom. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

12:21

Ekonomické ukazovatele v Nemecku signalizujú pokračujúcu slabosť hospodárstva, najväčšieho v eurozóne, v uplynulom 3. štvrťroku 2024. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali