Instagram spúšťa tínedžerské účty so zvýšenými obmedzeniami a rodičovskou kontrolou

❚❚

Bratislava 19. septembra 2024 (HSP/ NBC News/ Foto: Pixabay)

 

Tínedžeri na sociálnej sieti Instagram budú čoskoro automaticky zaradení do nového typu účtov so zabudovanými obmedzeniami súkromia, ktoré rodičom poskytnú väčšiu kontrolu. Spoločnosť Meta tvrdí, že testuje nové spôsoby, ako zaradiť všetkých mladistvých do tínedžerských účtov, aj keď pri registrácii klamú o svojom veku. Správu prináša NBC News

Instagram prihlásenie
Ilustračné foto

V utorok začala Meta, materská spoločnosť Instagramu, na území USA zavádzať funkciu tzv. “tínedžerských účtov“, ktorej cieľom je zaradiť všetkých tínedžerov – vrátane tých, ktorí sa môžu pokúsiť klamať o svojom veku – do súkromných účtov, cez ktoré si môžu posielať správy, označovať sa alebo spomínať len ľudia, ktorí sa navzájom sledujú.

.

Ide o zatiaľ najvýznamnejší krok spoločnosti v oblasti regulácie používania Instagramu neplnoletými osobami.

Táto funkcia je najnovšou snahou spoločnosti Meta bojovať proti problémom s bezpečnosťou detí na všetkých jej platformách. V januári sa generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg na vypočutí v Senáte o online bezpečnosti detí verejne ospravedlnil rodičom, ktorí uviedli, že Instagram prispel k samovraždám alebo k tomu, že ich deti boli sexuálne zneužité.

.

V posledných rokoch spoločnosť vydala množstvo funkcií a dobrovoľných obmedzení zameraných na dospievajúcich používateľov vrátane kontrol rodičovského dohľadu. Doteraz sa však uplatňovali sporadicky.

Naomi Gleitová, vedúca oddelenia produktov Meta, uviedla, že spoločnosť sa snaží spájať nové a existujúce nástroje do štandardizovanejšieho balíka.

„Všetky osoby mladšie ako 18 rokov, vrátane tvorcov kreatívneho obsahu, budú zaradení do účtov pre tínedžerov,“ povedala Gleitová pre NBC News.

„Tieto tínedžerské účty môžu zostať verejné, ak sa do toho zapojí ich rodič – dá im povolenie a bude na účet dohliadať. Sú to však dosť veľké zmeny, ktoré musíme urobiť správne,“ uviedla.

Odvolala sa na to, že spoločnosť Meta “dostávala od rodičov spätnú väzbu predovšetkým v súvislosti s niekoľkými otázkami.“

.

Gleitová vysvetlila : „Po prvé, používanie (Instagramu) môže byť jednoduchšie a prehľadnejšie, a preto je to jeden z cieľov zavedenia tínedžerských účtov. Po druhé, v súčasných nastaveniach, ktoré máme, sú určité nezrovnalosti. A potom tretia vec je vlastne len to, že (rodičia) chcú mať väčšiu kontrolu a viac nástrojov, ktoré pomôžu ich deťom orientovať sa v online prostredí.“

 

Zavedenie však nebude okamžité

Noví používatelia budú pri registrácii štandardne zaradení do účtov pre tínedžerov, ak majú menej ako 18 rokov. Čo sa týka existujúcich používateľov z radov tínedžerov sa však zmeny nemusia prejaviť okamžite. Podľa informácií zverejnených spoločnosťou Meta sa mnohí používatelia na celom svete dostanú na účty pre dospievajúcich až v budúcom roku.

Okrem nových obmedzení ochrany osobných údajov budú takéto účty umiestnené aj v najprísnejšom nastavení pre reguláciu obsahu. Tieto nastavenia obmedzia potenciálne citlivý obsah z účtov, ktoré nesledujú. Účty budú mať zapnutú aj funkciu “skrytých slov”, čo znamená, že urážlivé slová alebo frázy by mali byť automaticky filtrované zo všetkých komentárov alebo priamych správ, ktoré dostanú.

Používatelia mladší ako 16 rokov budú potrebovať súhlas rodičov alebo iných zákonných zástupcov, aby mohli zmeniť nové nastavenia svojho účtu pre tínedžerov. Tínedžeri starší ako 16 rokov si tieto nastavenia budú môcť upraviť sami, pokiaľ ich účty ešte nie sú prepojené s rodičovským dohľadom.

.

 

Ako obísť obmedzenia ?

Spoločnosť Meta očakáva, že tínedžeri sa budú snažiť nájsť spôsoby, ako tieto obmedzenia obísť. Gleitová uviedla, že spoločnosť plánuje otestovať množstvo opatrení, ktoré mladistvým zabránia meniť vek alebo vytvárať nové účty s dátumami narodenia dospelých.

„Ak máte jedno konto a potom sa pokúsite vytvoriť nové konto na tom istom telefóne, požiadame vás o overenie veku. To znamená, že vás požiadame o štátny preukaz totožnosti alebo požiadame o video s vaším “selfie“ na to, aby ste preukázali svoj vek,“ povedala Gleitová.

Meta by tiež mohla byť schopná “vystopovať“ tínedžerov, ktorí používajú rôzne zariadenia na vytvorenie účtov pre dospelých, ak sa napríklad zaregistrujú s rovnakými e-mailovými adresami alebo telefónnymi číslami ako pri svojich pôvodných účtoch pre tínedžerov.

„Pracujeme aj na technológii, ktorá sa pokúsi predpovedať, či osoby, ktoré síce tvrdia že sú plnoleté, o svojom veku klamú – v skutočnosti totiž môžu byť tínedžermi,“ pokračovala Gleitová. Cieľom technológie, o ktorej Meta tvrdí, že je prvou v tomto odvetví, je pomocou umelej inteligencie pomôcť Instagramu predpovedať, či používatelia majú viac alebo menej ako 18 rokov – a to aj v prípade, že ich účty uvádzajú dátumy narodenia plnoletých.

Nástroje na predpovedanie veku, ktorých testovanie je v USA naplánované na začiatok budúceho roka, budú podrobne skúmať signály správania, napríklad kedy bol účet vytvorený, s akým obsahom a účtami komunikuje a ako používateľ píše. Tí, o ktorých spoločnosť Meta usúdi, že by mohli byť tínedžeri, budú následne požiadaní o overenie svojho veku.

Gleitová odmietla poskytnúť podrobnejšie informácie o tom, ako bude technológia fungovať. Uviedla, že spoločnosť Meta chce zabrániť dospievajúcim, aby prišli na to, ako presne obísť jej detekčné nástroje.

 

Novinky

Rodičia, ktorí nastavia kontrolu dohľadu, ktorá si vyžaduje súhlas zákonných zástupcov aj mladistvých, budú teraz môcť vidieť, s kým si ich dospievajúci posielajú správy – hoci nebudú môcť čítať skutočné konverzácie. Budú tiež môcť vidieť, o ktoré témy ich tínedžeri prejavili záujem, pretože účty tínedžerov si budú môcť vybrať konkrétne témy, o ktorých by chceli na svojich stránkach tzv. služby Explore vidieť.

Pre účty dospievajúcich bude zavedený nový “režim spánku“ (ktorý nahradí existujúce funkcie Tichý režim a Nočné upozornenia) stíši oznámenia, automatické odpovede a v podstate všetky notifikácie od 22.00 do 7.00 hod.

.

Účty budú dostávať aj nové výzvy, napríklad “Denný limit“, ktoré ich budú nabádať, aby po 60 minútach používania aplikáciu Instagram zatvorili. Rodičovský dohľad bude môcť ďalej prispôsobovať, v ktorých hodinách chce zablokovať prístup svojich tínedžerov k aplikácii, alebo nastaviť maximálne časové limity pre každý deň.

Ale tak ako je pravdepodobné, že tínedžeri budú na sociálnych sieťach klamať o svojom veku, podobne sa Meta pripravuje na tých, ktorí sa môžu pokúsiť oklamať ovládacie prvky rodičovského dohľadu. Účty tínedžerov nebudú môcť robiť dohľad nad inými účtami tínedžerov, a bude obmedzený počet účtov mladistvých, na ktoré môže dohliadať jedna osoba (rodičovského dohľadu).

„Naším prístupom je skutočne poskytnúť rodičom kontrolu,“ povedala Gleitová. „Myslíme si, že rodičia poznajú svojich tínedžerov najlepšie, a preto si nemyslím, že všetky tieto kontroly sú nevyhnutne vhodné pre každého… Chceme však dať rodičom možnosť vybrať si, čo je pre ich dieťa vhodné,“ dodala.

 

Krok vpred

Po tom, čo spoločnosť Meta v utorok oznámila spustenie tínedžerských účtov, niektorí používatelia uviedli, že túto zmenu vítajú.

.

Uznávaný sociálny psychológ Jonathan Haidt, autor knihy “Úzkostná generácia”, v príspevku na X napísal, že je ” ohľadom nových tínedžerských účtov Meta opatrne optimistický”.„Je to najväčší a najlepší krok vpred, aký som od nich videl,“ uviedol. Neskôr dodal, že “je to len prvý krok v reforme ekosystému, ktorý nutne potrebuje jednoduchší a robustnejší spôsob identifikácie neplnoletých a inštaláciu skutočnej vekovej brány, najmä pre osoby mladšie ako 13 rokov“.

Iní uviedli, že podľa nich najnovšia snaha spoločnosti Meta o ochranu mladých používateľov prichádza príliš neskoro. Nezisková organizácia na ochranu práv Accountable Tech to označila za “najnovší pokus Instagramu vyhnúť sa skutočnému nezávislému dohľadu a regulácii. Namiesto toho pokračuje v samoregulácii, čím ohrozuje zdravie, bezpečnosť a súkromie mladých ľudí.“

„Obchodný model spoločnosti Meta je postavený na závislosti používateľov(na ich sociálnych platformách) a na dolovaní dát o používateľoch s cieľom dosiahnuť zisk. Žiadna kontrola rodičov a dospievajúcich, ktorú Meta navrhuje, to nezmení,“ uviedla Nicole Gillová, spoluzakladateľka a výkonná riaditeľka organizácie Accountable Tech.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali