Iniesta o afére s bozkom: “Rubiales poškodil obraz španielskeho futbalu”

❚❚

Madrid 27. augusta 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alessandra Tarantino)

 

Španielsky futbalista Andres Iniesta sa v nedeľu pripojil k rastúcemu počtu hlasov odsudzujúcich škandalózne správanie prezidenta Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisa Rubialesa. Toho Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) dočasne suspendovala za jeho bozk na ústa reprezentantky Jennifer Hermosovej

Luis Rubiales
Prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales (vpravo) a španielska futbalistka Aitana Bonmatiová, ktorú objíma a bozkáva na tvár počas medailovej ceremónie

“Po tom, čo sa stalo tento týždeň, by som chcel vyjadriť svoj smútok ako človek a otec troch dcér, ako manžel a ako futbalista z toho, čo sa stalo okolo nášho futbalu. Som presvedčený, že nemôžeme tolerovať činy, aké sme videli, a ktoré pošpinili taký veľký míľnik, akým je víťazstvo na majstrovstvách sveta,” napísal 39-ročný Španiel, majster sveta z roku 2010.

.

Hermosová a ďalších 80 hráčok Španielska uviedli, že nebudú hrať za národný tím, kým sa nezmení jeho vedenie. Drvivá väčšina členov realizačného tímu ženskej futbalovej reprezentácie Španielska podala v sobotu hromadnú výpoveď. Stalo sa tak v rámci vyjadrenia solidarity hráčke Jennifer Hermosovej, ktorú po finálovom stretnutí MS v Sydney pobozkal na ústa šéf španielskeho futbalu. Hlavný tréner Jorge Vilda však medzi odchádzajúcimi nebol. “Neviem si predstaviť pocit, ktorý teraz musia cítiť všetky hráčky národného tímu, keď vidia, ako sa nehovorí o skvelom turnaji, ktorý odohrali. Namiesto toho sme sa museli zmieriť s prezidentom, ktorý sa drží svojej pozície, ktorý si nepriznal, že jeho správanie bolo neprijateľné a poškodzuje obraz našej krajiny a nášho futbalu vo svete. Je škoda, že sa pošpinil krásny príbeh,” dodal Iniesta.

Rubialesa v sobotu dočasne na 90 dní suspendovala Medzinárodná futbalová federácia. FIFA uviedla, že štyridsaťšesťročnému šéfovi španielskeho futbalu pozastavila výkon funkcie až do momentu, kým disciplinárna komisia prešetrí jeho správanie. Prezident RFEF pobozkal Hermosovú na ústa po tom, ako Španielky premiérovo triumfovali na svetovom šampionáte. Rubiales sa navyše krátko predtým chytil za rozkrok. Kombinácia tohto gesta a nevyžiadaného bozku urobila z Rubialesa podľa agentúry AP národnú hanbu, keďže jeho správanie videl v priamom prenose celý svet. Na pódiu navyše stál vedľa španielskej kráľovnej Letizie.

.

Rubiales sa v piatok na mimoriadnom zasadnutí RFEF za tieto činy ospravedlnil. Zároveň však napriek silnému tlaku španielskych politikov a futbalových predstaviteľov odmietol odstúpiť z postu prezidenta federácie a vyhlásil, že sa stal obeťou honu na čarodejnice zo strany “falošných feministov”.

Hermosová sa bezprostredne po incidente vyjadrila, že sa jej to nepáčilo. Neskôr však v oficiálnom vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor: “Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti.” Vo štvrtok však vyšlo najavo, že RFEF mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť. Tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

Rubialesovi sa nedostalo verejnej podpory od žiadnej významnej športovej osobnosti a zjednotené politické strany ľavice aj pravice ho vyzvali, aby odstúpil.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:06

Kubu postihol rozsiahly výpadok dodávok elektriny, ktorý spôsobila porucha v jednej z najväčších elektrární v krajine. Oznámilo to ministerstvo energetiky.

07:05

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh pri raketovom útoku zasiahlo izraelské prístavné mesto Haifa a oblasť ležiacu severne od neho. Jedna zo striel bola vypálená na počesť jeho zabitého vodcu Hasana Nasralláha.

07:04

Rímsky súd nepodporil, aby bolo v albánskych centrách zadržiavaných 12 migrantov, ktorých tam previezla talianska loď ako vôbec prvú takúto skupinu v súlade s dohodou Ríma s Tiranou. Migrantom zároveň priznal právo na návrat do Talianska.

07:02

Členské krajiny NATO budú musieť rokovať o podmienkach, ktoré stanovia Ukrajine na to, aby ju mohli pozvať do Aliancie. Uviedol to holandský minister obrany Ruben Brekelmans v reakcii na tzv. víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

07:01

Jednotky izraelskej armády zabili osobného strážcu šéfa palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwára. K ochrankárovej eliminácii došlo na juhu Pásma Gazy, neďaleko miesta, kde bol zabitý i Sinwár.

07:00

Považovali ho sa pragmatického komunistického politika a blízkeho spojenca Gustáva Husáka. Ten ho v roku 1970 ako prvý tajomník Ústredného výboru (ÚV) Komunistickej strany Československa (KSČ) presadil do funkcie predsedu vlády Československej socialistickej republiky (ČSSR). Spolu s Husákom patril k hlavným tváram normalizačného procesu, ktorý nastal po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968. V sobotu 19. októbra uplynie 100 rokov od narodenia Lubomíra Štrougala, ktorý vo vysokej politike totalitného komunistického režimu pôsobil štyridsať rokov.

06:57

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu z neochoty rokovať. Zopakoval, že Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe dohôd z Istanbulu, ktoré parafoval aj vedúci vtedajšej ukrajinskej delegácie.

Včera 19:32

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala najväčších producentov emisií skleníkových plynov, aby prevzali svoj diel finančnej zodpovednosti voči chudobnejším krajinám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Politička poukázala na Čínu a štáty z oblasti Perzského zálivu, ktoré podľa nej príliš málo prispeli na investície do boja proti zmene klímy a adaptácie na ňu v zraniteľných krajinách.

Včera 19:30

Spojené štáty by sa mali zamyslieť nad svojou politikou sankcií a jej negatívnym vplyvom na americký dolár, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

Všetky krajiny sveta sa teraz zamýšľajú nad tým, či sa oplatí používať dolár, ak USA z politických dôvodov obmedzia jeho používanie ako univerzálnej medzinárodnej zúčtovacej jednotky, uviedol v piatok Putin na stretnutí so zástupcami médií z krajín skupiny BRICS.

Včera 19:28

Väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili varuje pred “hrozivými následkami” pre Gruzínsko, ak nadchádzajúce parlamentné voľby vyhrá vládna strana Gruzínsky sen. Uviedol to v rozhovore pre Rádio Sloboda (RFE/RL) poskytnutom písomne z väzenia, kde si odpykáva trest, píše TASR.

Gruzínsky sen totiž nedávno schválil zákony obmedzujúce činnosť mimovládnych organizácií a médií, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia, a intenzívne bojuje proti tomu, čo nazýva LGBT propagandou. Vládna strana okrem toho avizovala, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách zakáže všetky veľké opozičné strany.

Včera 19:05

Českí ľudovci si v piatok zvolili nového predsedu, so ziskom 159 hlasov sa ním stal súčasný minister poľnohospodárstva Marek Výborný, ktorý na čele KDU-ČSL vystrieda doterajšieho predsedu Mariana Jurečku. O post šéfa strany, ktorá v aktuálnych prieskumoch volebných preferencií dosahuje okolo dvoch percent, sa uchádzalo šesť straníkov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Marek Výborný
Na archívnej snímke súčasný minister pôdohospodárstva ČR Marek Výborný
Včera 19:01

Poľská vláda v piatok predložila návrh zákona, ktorým by sa v prípade schválenia uzákonila možnosť registrovaného partnerstva pre páry rovnakého pohlavia. Podľa poľskej ministerky pre rovnosť Katarzyny Kotulovej ide o “historický deň”. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Aby navrhovaný zákon vstúpil do platnosti, musí ho ešte schváliť poľský parlament a konzervatívny prezident Andrzej Duda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali