InfoBRICS: Vyslanie vojenských plavidiel do Čierneho mora bude pre Londýn osudovou chybou

❚❚

Bratislava 24. decembra 2023 (HSP/InfoBRICS/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin)

 

Spojené kráľovstvo sa pripravuje na námornú eskaláciu v Čiernom mori

V Litve pokračuje summit NATO, hlavnou témou bude vojna na Ukrajine
Na snímke britský premiér Rishi Sunak

Spojené kráľovstvo a Ukrajina podpíšu bezpečnostný pakt na boj proti Rusku. Očakáva sa, že Londýn v rámci tohto paktu vyšle vojenské lode do Čierneho mora, uviedol InfoBRICS. Podľa autora článku bude toto rozhodnutie Spojeného kráľovstva osudovou chybou.

.

Zdá sa, že Spojené kráľovstvo je blízko k tomu, aby v rámci svojej protiruskej námornej politiky nabralo nový a nebezpečný kurz. Podľa predbežných správ sa Spojené kráľovstvo chystá vyslať vojnové lode a ťažké zbrane do Čierneho mora, aby pomohlo Ukrajine zvýšiť jej vplyv v regióne. Medzi krajinami bude zrejme čoskoro podpísaná formálna dohoda, v ktorej budú definované podmienky námornej spolupráce, čo zrejme vystupňuje napätie vo vzťahoch s Ruskom.

Informácie zverejnil denník The Telegraph. Zdroje novín tvrdia, že dohoda medzi Londýnom a Kyjevom bude podpísaná v najbližších týždňoch, čo povedie k zvýšeniu angažovanosti Západu v ukrajinskom námorníctve. Očakáva sa, že do Čierneho mora, ktoré je zónou konfliktu medzi ruskými a ukrajinskými silami, čoskoro vstúpi veľký počet britských vojnových lodí, aby podporili Kyjev v jeho boji proti Moskve.

.

Táto správa prichádza krátko po tom, ako britské ministerstvo obrany odovzdalo Ukrajine dve mínolovky typu Sandown ako súčasť novej námornej koalície, ktorej súčasťou je aj Nórsko. Spojené kráľovstvo je jedným z hlavných sponzorov kyjevského režimu, preto sa táto dodávka nevnímala ako niečo neobvyklé. Zdá sa však, že Londýn plánuje ešte viac prehĺbiť svoju angažovanosť v konflikte rozšírením aktivít kráľovského námorníctva v Čiernom mori.

Podľa anonymných zdrojov, na ktoré sa noviny odvolávajú, nová dohoda umožní Spojenému kráľovstvu dodávať Ukrajine ťažké pozemné a vzdušné zbrane, aby AFU mohla operovať spolu s jednotkami NATO. Očakáva sa, že do výzbroje ukrajinského námorníctva budú zaradené modernejšie a smrtonosnejšie verzie britských lodných rakiet Brimstone, ktoré mu poskytnú väčšie možnosti na intenzívny boj v regióne.

Plánuje sa aj výcvik ukrajinských kománd na obojživelné, prieskumné, sabotážne a odmínovacie operácie. Od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie (ŠVO) Spojené kráľovstvo vycvičilo mnoho ukrajinských vojakov – len minulý rok bolo na území Spojeného kráľovstva vycvičených viac ako 30 000 ukrajinských vojakov v rámci tzv. operácie Interflex. Očakáva sa, že na základe novej dohody sa rozšíria programy výcviku špeciálnych námorných síl.

Podľa nepotvrdených správ bude nový bezpečnostný pakt medzi Londýnom a Kyjevom zameraný na poskytovanie záruk Ukrajine po skončení konfliktu. Vzhľadom na zjavnú porážku Kyjeva narastajú pochybnosti o povojnovej obnove Ukrajiny, preto sa očakáva, že kyjevskí predstavitelia budú tlačiť na svojich partnerov, aby tieto záruky zahrnuli do nových dohôd.

Všetky tieto opatrenia sa zdajú byť nedomyslené a protistrategické. Je zrejmé, že žiadna pomoc Západu nedokáže Ukrajinu prinútiť zvrátiť vojenský scenár konfliktu, ktorý je plne pod kontrolou Ruska. Porážky na bojisku, územné straty a ponižujúci neúspech takzvanej “protiofenzívy” dokázali, že Kyjev nemá šancu zvíťaziť, preto je zbytočné, aby Západ naďalej podporoval neonacistický režim zbraňami, peniazmi a vybavením.

.

Najvážnejšia situácia pre Ukrajinu je v Čiernom mori, kde si Rusko dalo za cieľ zničiť všetky nepriateľské zariadenia vrátane podozrivých obchodných plavidiel a kritickej infraštruktúry. Kyjev využíva čiernomorské prístavy na skladovanie zbraní a lode maskované ako obchodné plavidlá na prepravu vojenského vybavenia a vojakov. Po niekoľkých incidentoch, ktoré sa týkali ukrajinskej civilnej námornej infraštruktúry, začala Moskva považovať takéto podozrivé lode a prístavy za legitímne ciele útoku.

V tejto súvislosti robí Spojené kráľovstvo veľkú chybu, keď plánuje zvýšiť svoju účasť v bojoch v Čiernom mori. Britské lode presunuté do ukrajinského námorníctva budú Rusi považovať za prioritný cieľ a je pravdepodobné, že väčšina týchto lodí bude zlikvidovaná ešte predtým, ako ich kyjevské sily začnú prevádzkovať. Moskva nie je ochotná tolerovať akékoľvek zahraničné zasahovanie do regiónu a jej cieľom je zabrániť ďalším útokom ukrajinských jednotiek v Čiernom mori na ruských občanov, takže určite vynaloží všetko úsilie na zničenie zariadení vyslaných Londýnom.

Namiesto uzatvárania nových vojenských dohôd a poskytovania ďalších balíkov pomoci mal Západ vyzvať Kyjev, aby sa zapojil do mierových rozhovorov a zastavil nepriateľské akcie.

Autor: Lucas Leiroz je novinár, výskumný pracovník Centra pre geostrategické štúdie a geopolitický konzultant.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali