Igor Matovič: Vo vláde by sme chceli mať na starosti najmä silové zložky

Igor Matovič: Vo vláde by sme chceli mať na starosti najmä silové zložky

Bratislava 14. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

V budúcej vláde by hnutie OĽaNO chcelo mať na starosti najmä silové zložky, “ktoré vedia poriadok konečne zabezpečiť”. V rozhovore pre TASR to vyhlásil predseda hnutia Igor Matovič. Povolebnú spoluprácu hnutie vylučuje so Smerom-SD, SNS, ĽSNS, Vlasťou, Dobrou voľbou aj Mostom-Híd

Na snímke Igor Matovič

Čo považujete za najväčšie problémy Slovenska a aké riešenie ponúkate?

Reklama

Korupciu. Korupcia je smrť. Keď politici kradnú, doplácajú na to nevinní ľudia tým, že peniaze chýbajú na zabezpečenie včasnej a adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Potom nám zomiera o 5000 ľudí ročne viac na odvrátiteľné choroby ako v krajinách pôvodnej EÚ. V programe máme desiatky riešení, ako skorumpovaným politikom klepnúť po prstoch a korupciu vykynožiť. Hmotná zodpovednosť politikov je jedno z nich.

 

Reklama

Ako sa postavíte k reforme zdravotníctva? Budete ju presadzovať? Viete si predstaviť osvojiť si pripravenú reformu?

Reforma nemocničnej siete je nevyhnutná. Chceme však pripraviť návrh optimálnej stratifikácie. Súčasný návrh bude preto potrebné upraviť a spustiť súčasne s reformou ambulantnej sféry a dlhodobej starostlivosti. Zdravotníci, ale aj pacienti potrebujú poznať víziu slovenského zdravotníctva, aby sa vedeli na zmeny pripraviť.

 

Aký je váš postoj k potrebe očisty slovenského súdnictva? Ak je potrebná reforma, ako si ju predstavujete?

Očista súdnictva je nevyhnutná. Súdne konania sa u nás vlečú roky, spravodlivosti sa mnohí ani nedočkajú, máme dlhodobo najnižšiu dôveru v justíciu v EÚ. Objavili sa prepojenia sudcov na mafiu a Ústavný súd SR bol mesiace nefunkčný, pretože Smer-SD, SNS a Most-Híd ho chceli ovládnuť. Spravodlivosť a dobré fungovanie justície nie je možné bez kvalitných zákonov. Preto máme v našom programe 35 konkrétnych opatrení, ktoré prinavrátia dôveryhodnosť ľudí v spravodlivosť. Naším cieľom je prokuratúra bez vplyvu politikov, fungujúce súdnictvo, vymožiteľnosť práva a pomoc ľuďom v krízových situáciách.

Reklama

 

Aké kroky mienite podniknúť v oblasti školstva? Naši žiaci nevynikajú v medzinárodných testovaniach a zrejme si to bude vyžadovať určité zmeny v spôsobe výučby…

Náš vzdelávací systém potrebuje veľa zmien, ale nie pre zlepšovanie v testovaniach. Potrebujeme, aby každé dieťa malo prístup k vzdelaniu, učitelia boli viac odmeňovaní, mali podporu v podobe kvalitných školení, na školách pôsobili odborné podporné tímy a všetko to riadili odborníci z reálnej praxe.

 

Ako mienite prispieť k tomu, aby sa mladí neutiekali k extrémizmu a intolerancii?

Reklama

Presne tým, čo robíme. Historicky prvýkrát sme spustili hlasovanie ľudí, kde si priamo ľudia môžu rozhodnúť o obsahu programového vyhlásenia vlády. Zároveň musíme riešiť problémy, ktoré extrémisti zneužívajú na vyvolávanie vášní, ako napríklad dať všetky deti v osadách do škôlky a ich rodičom dať prácu.

 

Plánujete upraviť daňovo-odvodový systém? Ako? Presadzujete aj nové dane?

Ľudí nemusíme strašiť zavádzaním nových daní, lebo to nie je ani potrebné. Chceme čím skôr zaviesť systém “reverse charge”, ktorý umožní, aby si platcovia DPH medzi sebou nevykazovali a neplatili DPH. To úplne eliminuje tzv. karuselové podvody, cez ktoré “kočnerovia a bašternákovia” rozkrádali to, čo iní na daniach zaplatili.

 

Ste za zachovanie súčasného zahranično-politického smerovania Slovenska?

Súčasné zahraničnopolitické smerovanie Slovenska je vďaka geopolitickému blúzneniu SNS a časti Smeru plné chaosu a nejasností. Preto bude potrebné zo strany novej vlády jasne definovať, že sa budeme vždy správať ako zodpovedný a predvídateľný partner.

 

Čo budete považovať za úspech v týchto voľbách?

V prvom rade nám ide o spoločný úspech demokratickej opozície, aby sme dokázali po 12 rokoch ukončiť vládu smeráckej mafie. Z pohľadu nášho hnutia cítime veľmi silnú podporu a dôveru od ľudí a z prieskumov vyplýva, že ak dôvera ľudí pretrvá, je vcelku reálne, že by sme mohli vo finále poraziť Smer-SD. Všetko ale berieme s veľkou pokorou a rešpektom voči konečnému rozhodnutiu ľudí.

Reklama

 

Čo budete považovať za neúspech? V prípade neúspechu sa vzdáte funkcie predsedu hnutia?

Ľudí z pozadia politiky sme skokom v prieskumoch vystrašili k smrti, spustili frontálny útok voči mne či OĽaNO. Majú strach, že sa im ich “Klondajk” skončí a skončia v “chládku”. Spustili preto masívny protiútok, ale verím, že to ustojíme so cťou. Bez ohľadu na výsledok považujem za správne, aby naši členovia po voľbách tajným hlasovaním rozhodli, či boli s naším a mojím výsledkom spokojní alebo nie. Takže po voľbách predsedom možno budem alebo aj nie, záleží od demokratického hlasovania všetkých našich členov.

 

Sú niektoré priority z vášho programu pre vás také dôležité, že nimi podmienite svoj prípadný vstup do vládnej koalície?

Reklama

Všetky politické strany majú vždy svoje podmienky, za ktorých sú ochotné vstúpiť do koalície. Len to nikdy nehovoria na verejnosti, ale v prítmí rokovacích miestností. My ale politiku robíme inak – o našich podmienkach vstupu hlasujú ľudia na internete a zapojilo sa už viac ako 55.000 ľudí. Zatiaľ všetkých 11 riešení má výraznú podporu a najvyššiu má hmotná zodpovednosť politikov či garancia operácie pre onkologického pacienta do 14 dní po indikácii operácie klinickým onkológom.

 

Ako viete zaručiť svoj koaličný potenciál a stabilitu poslaneckého klubu? Často útočíte na opozičných potenciálnych partnerov, nezatvárate si tým dvere pre spoluprácu?

Hovoriť pravdu vždy, za každých okolností a bez ohľadu na následky, je niečo, čím naozaj rád trpím. Nevyznávam politiku “našich ľudí”, keď sa kritizujú len tí na druhej strane brehu, lebo na našich sa to nepatrí. Na druhej strane platí, že ak chcú mať kolegovia odo mňa pokoj, potrebujem najmä to, aby ani len náznakom nechceli svojim ľuďom dovoliť kradnúť. Hanbil by som sa ako pes, ak by som o niečom takom vedel a mlčal by som.

 

Reklama

Rokovania opozičných strán viackrát prebiehali bez vás. Prečo?

Chceli od nás, aby sme s nimi uzavreli pakt o mlčaní, či ako oni hovoria, o neútočení. Keďže hovorenie pravdy a pomenovanie chýb nepovažujeme za útok, nedávalo nám to žiadny zmysel a je vidieť, že to KDH a Progresívne Slovensko (PS)-Spolu dramaticky ublížilo. Ľudia nemajú radi pretvárku a ani my.

 

Aké ministerstvá by ste v prípade vstupu do vládnej koalície mali záujem?

Ako jediné politické hnutie máme už vyše troch rokov tieňových ministrov. Máme takmer do všetkých rezortov poctivo pripravených ľudí, ktorí dokážu daný rezort viesť.

 

S kým vylučujete povolebnú spoluprácu?

Reklama

Smer-SD, SNS, ĽSNS, Vlasť, Dobrá voľba a Most-Híd. To sú všetko strany, ktoré, ak sa do parlamentu dostanú, budú s radosťou “fičať” v biznise a podvodoch ako doteraz.

 

Viackrát ste už vraveli, že v prípadnej vláde chcete robiť „policajtov“, strážiť, aby nedošlo ku korupcii. Ako si viete konkrétne svoje pôsobenie vo vláde?

Za posledné roky sme zverejnili viac ako sto káuz a dali sme dole tridsať skorumpovaných politikov a ich poskokov. Jediní máme na kandidátke doslova “protimafiánsku úderku”, ktorej členom je napríklad Lukáš Kyselica, bývalý šéf tímu Gorila. Je preto prirodzené, že v budúcej vláde by sme chceli, ak tak ľudia rozhodnú vo voľbách, mať na starosti najmä silové zložky, ktoré vedia poriadok konečne zabezpečiť.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali