Idioti, ale s názorom: Ako sa strápnil ďalší redaktor Markízy…

❚❚

Bratislava 24. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Tentoraz na tlačovke Slovenského zväzu ľadového hokeja. V prvom rade treba jasne povedať, že keď príde novinár na tlačovku, ktorú sám neusporiadal, nemá tam čo prezentovať svoje osobné názory. Nielen, že nikoho nezaujímajú, ale ešte aj kradne čas organizátorom – na prezentáciu seba samého…

Šatan
Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan

A to je proti základným pravidlám novinárskeho remesla aj novinárskej etiky. Vlastne je to extrémne drzé, neslušné, vtieravé, egocentrické až egomaniakálne. Takto sa správajú len nevychované malé deti, ktorým doma chýba dostatok pozornosti alebo vlastná izbička, kde by sa mohli hrať s autíčkami. Brm-brm.

.

Ale asi sme si za tie roky mohli zvyknúť, čo za povahy Markíza formuje a vychováva…

O tom redaktorovi, čo sa teraz strápnil pred Mirom Šatanom aj Craigom Ramsaym, som nikdy predtým nepočul. Neviem, kto to je, čo študoval, aké má životné skúsenosti, a či večeral s poprednými mozgami našej doby – ale predpokladám, že o Talibane, Afganistane, tamojšej kultúre a vzťahoch, či islame vie asi toľko, ako o serióznej žurnalistike.

.

To číslo je okrúhle a jednociferné. Inak by nepoložil idiotskú otázku, ktorú položil.

Viete, títo ľudia si myslia, že keď majú dostatočné lakte na to, aby sa presadili v profesijnom bazéne plnom žralokov (napríklad medzi kolegami v TV Markíza), tak automaticky zožrali múdrosť sveta. Tento chlapček však netuší, o čom hovorí, keď porovnáva našincov hrajúcich v KHL s akousi pomyslenou hokejovou ligou v Afganistane. Kladie Šatanovi divoko hypotetickú otázku, ktorá je postavená na dysfunkčnej premise: Medzi moslimami predsa budete len ťažko hľadať perspektívnych hokejistov…

Na to naráža Šatan, keď odpovedá redaktorovi, že je „mimo“. Veď ten človek očividne chcel iba potrieť našich hráčov z KHL „bahnom“…

Takíto redaktori keď povedia „Taliban“, nemajú ani šajny o tom, čo to slovo vlastne znamená (študentov islamu), alebo že politické hnutie prijaté domácim obyvateľstvom je niečo iné ako teroristická organizácia Al-Kájda, ku ktorej patril Bin Ládin. Pre nich je všetko jednoduché, predsa všetko, čo nie je made in USA/Washington/Brusel, patrí do jedného smetného koša…

Teroristi sú Rusi, teroristi sú Afgánci, teroristi sú vlastne všetci, kto nie je v NATO alebo nežobre o skorý vstup.

.

Vážne si v Markíze ešte stále myslíte, že západné „hodnoty“ sú tie jediné správne, univerzálne aplikovateľné, a že všetky ostatné civilizácie a historicky bohaté tradičné konzervatívne kultúry sú menejcenné? Špiny, nuly, vandráci, stredovek, handry?

Kto sa len trochu zaoberá geopolitikou, kultúrnou inakosťou civilizácií a otázkami abrahamovských monoteizmov, ten by s človekom, ako je náš milý redaktorík, nestrácal vôbec čas. Veď ten sa diskvalifikoval svojou otázkou z akejkoľvek serióznej debaty. Ako môže vôbec robiť v nejakom médiu? Náš dávny dopisovateľ do mestských novín v Rimavskej Sobote – sekcia Šport – mal väčší talent, väčšie pochopenie a väčšiu toleranciu!

„Ja osobne mám svoj názor,“ vyťahuje redaktor Nýmand ťažký argumentačný kaliber. Čo to má byť? Názory sú, s prepáčením, ako análne otvory: každý jeden máme, ale to neznamená, že ho budeme iniciatívne ukazovať na verejnosti…

Mať „vlastný názor“ nie je žiaden dôvod na oslavu. Aj Mikuláš Černák má istotne rôzne názory na rôzne veci. Budeme ho preto volať do verejného priestoru diskutovať o záležitostiach národného významu?

Názor musí byť argumentačne postavený na pevných základných kameňoch, na určitom stupni dosiahnutého vzdelania, na stupni osobnostného vývoja, na všeobecnom rozhľade, prenikavej inteligencii, na bystrej hlave, životných skúsenostiach a tak ďalej. Po ďalšie, aby ste dostali priestor ho prezentovať, musíte najprv dosiahnuť v spoločnosti isté postavenie.

.

Predstaviť svoj názor širokej verejnosti je privilégium, ktoré si treba zaslúžiť!

Načo sú slovenskej spoločnosti dobrí títo všeneznalí elévi? Oplatí sa podobne rozvracačské, verbálne agresívne typy vôbec akreditovať na tlačové konferencie? Keďže nič poriadne nevedia robiť, tak aspoň rozoštvávajú – ale v tom sú teda vážne dobrí…

Preto klobúk dolu pred Šatanom – zvládol spracovať agenta provokatéra ako kráľ. Keby takto niekto vystúpil proti môjmu bývalému trénerovi boxu, vôbec nie je isté, že by odišiel len všetkými vysmiaty a spravodlivo ponížený…

Ale rozlúčme sa s tým, že pokoj všetkým ľuďom dobrej vôle – a tým ostatným tiež.

No a samozrejme – športu zdar!

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

19:27

Grécko vo štvrtok predstavilo viaceré sociálne opatrenia určené na zvrátenie klesajúcej pôrodnosti v krajine. Odborníci aj vládni predstavitelia však priznávajú, že problém s demografiou iba sociálne benefity nevyriešia.

19:25

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla.

19:25

Bohatstvo domácností v USA v 2. štvrťroku 2024 vzrástlo na 163,8 bilióna USD (148,69 bilióna eur). To je nový rekord. Prispel k tomu nárast hodnoty nehnuteľností, ako aj rast akcií. Ukázali to vo štvrtok údaje Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.

18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali