Ide sa Ukrajina stať členom EÚ? Odpoveď je jednoduchá: nie, tvrdí exminister

❚❚

Bratislava 15. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Juraj Draxler v príspevku na sociálnej sieti rozoberá aktuálny status Ukrajiny z pohľadu prístupových rokovaní do Európskej únie. Pripomína, že to, že sa prístupové rokovania v týchto dňoch začali, ani náhodou neznamená, že máme vítať nového člena

Zelenskyj navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý vpravo)

Poukazuje pritom na prípad Turecka, ktoré o členstvo požiadalo už pred mnohými rokmi a dnes už v podstate aj samotná turecká vláda na členstvo rezignovala. Podobný osud s najväčšou pravdepodobnosťou čaká aj Ukrajinu. Chudobnú, vojnou zničenú a navyše skorumpovanú krajinu by si Európska únia nemohla dovoliť živiť, najmä pri súčasných eurofondových pravidlách.

.

O eurofondy by tak prišli chudobnejšie regióny únie, čo by mohlo mať za následok mnohé nepokoje. Ako pripomína Draxler, treba si uvedomiť jednu vec: Ukrajina je stále pomerne ľudnatá krajina a žiadna z veľkých krajín EÚ – ako Nemecko, Poľsko, Francúzsko, či Maďarsko, by nedovolila, aby politiku EÚ ovplyvňovali práve hlasy Ukrajiny.

Tieto rokovania tak treba chápať len akési politické gesto. „A ono je mocné, časť bežných Ukrajincov stále veľmi počúva na to, že “je s nimi” Amerika či “Európa”. A to sa týmto dosiahne“ – dodáva Draxler.

.

Na jednej strane by nám takéto pripútavanie k únii nemuselo prekážať. „Sme v zásade najbohatší región sveta a tí, čo sú vonku, by sa radi pripojili“ – doplnil Draxler. Na druhej strane však pripomína Euromajdan, keď vtedajšia ukrajinská vláda prakticky odmietla dohodu s EÚ, ktorá bola v tom čase pre nich nevýhodná. Tá sa ale po prevrate predsa len podpísala, čo prinieslo Ukrajincom značné ekonomické škody.

Draxler ďalej píše o správnom rozhodnutí našej vlády nepodporovať Ukrajinu vojensky, len humanitárne. Takáto podpora totiž v súčasnej dobe nedáva zmysel. Uvedomil si to aj Viktor Orbán, ktorý odmietol podporu a postaral sa o rozmrazenie eurofondov pre svoju krajinu. Odmietnutie vojenskej podpory si už počas volieb všimli aj najvýznamnejšie americké publikácie.

Ako dodáva na záver, sme dnes v pozícii, aby sme v jednom momente hrali aj celkom významnú úlohu pri mierových rokovaniach vďaka dobrým vzťahom s jednou aj druhou stranou.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali