Hygienici a vedci monitorujú výskyt západonílskej horúčky a Usutu u komárov

❚❚

Bratislava 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Úrady verejného zdravotníctva s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (SAV) spoločne pracujú na projekte, vďaka ktorému sledujú v telách tunajších komárov výskyt vírusu západonílskej horúčky (West Nile) a vírusu Usutu. Cieľom je získať dáta a prehľad o tom, v akej miere sú komáre na území Slovenska schopné prenášať tieto exotické vírusy na ľudí. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR

komár
Ilustračné foto

“Celoslovenský monitoring spomínaných vírusov sa na Slovensku realizuje prvýkrát. Umožnila ho nová metóda odchytu, ktorá šetrí čas aj financie. Zachytávame pri nej sliny komárov na špeciálnych kartách,” priblížila Viktória Čabanová z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV, vedúca projektu, ktorý je financovaný Agentúrou na podporu výskumu a vývoja.

.

Monitorovanie prítomnosti vírusov západonílskej horúčky a Usutu v komároch je podľa hlavnej hygieničky SR Tatiany Červeňovej dôležité na zlepšenie diagnostiky ochorení spôsobených týmito vírusmi. “Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa prostredníctvom spomenutého monitorovania dozvedia, či sa v ich územnej pôsobnosti vyskytujú komáre infikované danými vírusmi, ktoré môžu ďalej prenášať na ľudí. Následne tak môžu upozorniť lekárov, aby pri diagnostike mysleli aj na tieto ochorenia,” ozrejmila.

Hlavná hygienička poukázala aj na to, že zmena klimatických podmienok podporuje rozšírenie invazívnych druhov komárov so schopnosťou prenášať exotické ochorenia aj v krajinách s miernejším podnebím. Epidemiologická situácia sa preto v budúcnosti môže zmeniť.

.

Čabanová informovala, že monitoring už má za sebou prvé výsledky. “V priebehu prvých týždňov sa podarilo zachytiť vírus Usutu v Košiciach, Dunajskej Strede, Leviciach a vo Svidníku. Netreba však podliehať panike. Väčšina infekcií je bezpríznaková a vážnejšie formy sa vyskytujú len u malého percenta infikovaných,” priblížila. V súčasnosti je výskyt ochorení prenášaných komármi na Slovensku zriedkavý. Toto tvrdenie platí aj v prípade výskytu komára tigrovaného, ktorý je schopný prenášať exotické ochorenia.

Tridsaťšesť regionálnych úradov verejného zdravotníctva má vo svojich areáloch umiestnené takzvané lapače komárov, ktoré boli zostrojené v Biomedicínskom centre SAV, v období od júna až do októbra (týka sa to rokov 2024 a 2025). V lapačoch sa nachádzajú karty napustené medom, ktoré lákajú gravidné samičky komárov, ktoré už sali krv a majú väčšiu šancu byť infikované. Tie v nich zanechajú nukleové kyseliny (DNA, RNA). Pasce obsluhujú pracovníci úradov verejného zdravotníctva raz týždenne a vzorky z nich odosielajú Virologickému ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Laboratóriá ÚVZ SR potvrdili na Slovensku zatiaľ tri prípady ochorenia na západonílsku horúčku (2019, 2022, 2024). V jednom prípade bol potvrdený prenos na území SR, v ďalšom bol prenos na území SR vyhodnotený ako pravdepodobný a v jednom prípade bol potvrdený import zo zahraničia.

Západonílsku horúčku spôsobuje West Nile virus. Ide o akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie. Prenášačom tohto vírusu je najčastejšie domový komár z rodu Culex, ktorý saje infikovanú krv vtákov, ktoré sú rezervoárom tohto vírusu. Hlavným prenášačom vírusu Usutu v Európe sú aj domové komáre rodu Culex.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:04

Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zruší všetky dane z príjmu z nadčasov, pričom tento krok by mal byť súčasťou rozsiahlejšieho balíka znižovania daní.

15:04

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom.

14:54

Európska únia zvažuje sankcie voči iránskemu leteckému sektoru, oznámil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na tvrdenia, že Teherán poskytuje Rusku balistické rakety a to nimi útočí na Ukrajine.

14:50

Pri štvrtkovom útoku neznámych ozbrojencov v centrálnej časti Afganistanu zahynulo 14 ľudí a ďalší šiesti utrpeli zranenia, oznámil v piatok hovorca hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

14:28

Pretrvávajúce zrážky v Rakúsku komplikujú dopravnú situáciu v krajine – silné sneženie a zosuv pôdy prerušili napríklad vlakové spojenie na dvoch tratiach v spolkovej krajine Salzbursko, informovali v piatok rakúske železnice (ÖBB), píše TASR na základe správ agentúr APA. Komplikácie v dôsledku dažďa, sneženia a popadaných stromov sa týkajú aj cestnej dopravy, upozorňuje automobilová organizácia ÖAMTC.

14:27

Britská vláda v piatok odmietla, že by jej šiesti diplomati v Rusku boli špiónmi, a obvinenia Moskvy označila za úplné nepodložené. Reagovala tak na oznámenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o odobratí akreditácie šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”.

14:27

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší šiesti utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na ukrajinskú Sumskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. Medzi zranenými je aj dieťa.

14:16

Juhomoravskí hasiči v súvislosti so silnými dažďami a hroziacimi povodňami v piatok evakuovali viac než 100 študentov, ktorí sa spolu s vedúcimi nachádzali v chatovej oblasti Biskoupky pri Brne. Uviedli to na sociálnej sieti X. Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne, ktorí bývali na internáte v Komárove. Škola zároveň pozastavila nástup českých a slovenských študentov na ostatné internáty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali