Húsíovia čakajú na rozkaz zaútočiť na Izrael

❚❚

Teherán 24. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Baz Ratner)

 

Teherán môže v reakcii na bombardovanie Libanonu aktivovať svoju zástupnú armádu, píše Aleksej Michajlov pre ruské noviny Svobodnaja Pressa

Izrael Libanon Hizballáh
Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou severného Izraela, čo je vidieť z mesta Haifa na severe Izraela 23. septembra 2024

Izrael začal masívne bombardovať Libanon. V pondelok 23. septembra uskutočnil niekoľko stoviek úderov. Ako tvrdí Tel Aviv, jeho cieľom sú len vojenské zariadenia Hizballáhu. Videá a fotografie prichádzajúce z libanonských miest však tieto tvrdenia vyvracajú.

.

Izraelská armáda opäť uskutočňuje nerozlišujúce údery na civilné objekty a civilistov. Rozsah útokov sa zároveň zvyšuje.

Hizballáh zasa začal s odvetným ostreľovaním pohraničného územia svojho agresívneho suseda neriadenými raketami. Na sociálnych sieťach sa aktívne šíria videá zobrazujúce prácu izraelských protiraketových systémov. V čase písania tohto článku neboli hlásené žiadne vážne škody ani obete na území židovského štátu.

.

 

Perzská reakcia

V tejto situácii je pozoruhodná reakcia Iránu. Teherán naďalej mlčí. Zároveň už iránske vedenie prostredníctvom neoficiálnych kanálov vyjadrilo svoj postoj. Nedovolí, aby bola krajina zatiahnutá do plnohodnotnej vojny.

Takéto správanie Teheránu však neznamená, že Libanon a Hizballáh budú ponechané svojmu osudu. Irán určite pomôže hnutiu, ktoré je už dlho neoddeliteľnou súčasťou perzského štátu. A v tomto prípade má Irán v rukáve vážny tromf. Ide o hnutie Ansar Allah v Jemene.

 

V posledných rokoch sa Húsíovia stali dôležitým zástupcom Teheránu v regióne. Iránska strana odovzdáva Ansar Allah najmodernejšie zbraňové systémy. Počas invázie do Jemenu v Perzskom zálive tak Húsíovia úspešne testovali balistické a riadené strely, bezpilotné lietadlá kamikadze a systémy protivzdušnej obrany.

.

So začiatkom izraelskej operácie v pásme Gazy už Ansar Alah dostal celý rad modernizovaných iránskych rakiet vrátane rakiet s vysoko presnými hlavicami. Skúsme si namodelovať, ako budú Húsíovia schopní pomôcť Hizballáhu pri odraze izraelskej invázie do Libanonu. A na čo je Tel Aviv pripravený odpovedať?

 

Raketová bašta

Stratégia Iránu a Hizballáhu na obranu Libanonu je celkom jasná a neskrývaju ju. Strany si uvedomujú, že Izrael má drvivú prevahu v oblasti zbraní a vojenského vybavenia. V súčasnej situácii existuje len jeden spôsob, ako zvíťaziť nad Tel Avivom – spôsobiť čo najťažšie straty nielen postupujúcim jednotkám, ale aj židovskému štátu ako celku.

Preto budú jednotky Hizballáhu obmedzovať izraelské jednotky v obranných bojoch. Na tento účel boli po celom Libanone vybudované opevnenia, podzemné sklady, kasárne, ako aj dielne a riadiace strediská. Zároveň bude Izrael vystavený masívnym raketovým útokom. A práve tu vstupuje na scénu Ansar Allah.

Jemen je od Izraela veľmi vzdialený. Medzi jeho hlavným mestom Saná a Tel Avivom je viac ako 2 000 kilometrov po priamke. Okrem toho medzi týmito dvoma štátmi ležia územia Saudskej Arábie a Jordánska. Na prvý pohľad nemajú Húsíovia žiadnu šancu dostať sa do Izraela.

.

V roku 2014 koalícia krajín pod vedením Saudskej Arábie napadla Jemen. Odvtedy začali Húsíovia dostávať nepretržitú vojenskú pomoc od Iránu. Teherán sa spoliehal na zbraňové systémy dlhého doletu vrátane dronov kamikadze, balistických rakiet a dokonca aj riadených striel. Hnutie Ansar Allah tieto predmety aktívne využívalo v boji proti okupantom.

Niekoľko koordinovaných raketových a bezpilotných útokov Húsíov vážne poškodilo saudský ropný priemysel. Z technického a ekonomického hľadiska boli straty pre Rijád mimoriadne citeľné.

Húsíovia teraz vedú aktívne operácie proti lodnej doprave v Červenom mori. Zničili a poškodili obchodné lode patriace krajinám západného sveta.

Irán si v skutočnosti z Jemenu urobil akúsi raketovú základňu. Ak tam rozmiestnia zbrane dlhého doletu, Ansar Allah zasiahne všetky krajiny Perzského zálivu a predovšetkým Izrael. Jemen je pomerne veľká krajina a jej značnú časť zaberajú hory. Preto nie je také ťažké zamaskovať odpaľovacie zariadenia, riadiace centrá a skladovacie základne. Húsíovia zároveň dostali od Teheránu moderné SAM.

 

Obrana „jemenskej raketovej bašty“ už bola vážne otestovaná. Minulý rok Spojené štáty spustili operáciu proti Ansar Allah. Palubné lietadlá a riadené strely amerického a britského námorníctva neustále útočia na územie Jemenu. Americká operácia však zatiaľ nebola úspešná. Okrem toho v posledných mesiacoch Húsíovia zostrelili deväť bezpilotných lietadiel MQ-9 Reaper patriacich vzdušným silám Spojených štátov.

Údery proti Húsíom budú pre Izrael veľkou výzvou. Saudská Arábia a Jordánsko sú akousi kupolou, ktorá pokrýva Jemen. Z pochopiteľných dôvodov Tel Aviv nebude môcť operovať cez územia týchto krajín. Preto budú musieť lietadlá s Dávidovými hviezdami na krídlach vykonávať dlhé lety nad Perzským zálivom a potom nad Červeným morom.

Tento rok už izraelské letectvo uskutočnilo nálet na jemenský prístav Hodeidah. Neboli napadnuté žiadne vojenské zariadenia. Cieľom Izraelčanov bol ropný terminál. Letecká operácia bola pritom pomerne zložitá a vyžadovala si zapojenie veľkých pomocných síl.

Okrem samotných úderných lietadiel sa na nej podieľali tankovacie lietadlá, bezpilotné lietadlá a lietajúce veliteľské stanovište. Z Červeného mora bolo vypustených niekoľko leteckých riadených striel.

Izrael môže zapojiť svoje námorníctvo. Má niekoľko ponoriek vybavených presnými raketami s plochou dráhou letu. Je však nepravdepodobné, že Izraelské obranné sily (IDF) budú schopné uskutočniť rovnako masívne raketové údery ako americké a britské sily pôsobiace v oblasti. Napriek tomu britským a americkým útokom Ansar Allah úspešne odoláva.

.

 

Úder, a ďalší úder

Húsíovia majú k dispozícii tri zbraňové systémy, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele vo vnútri Izraela. Ide o bezpilotné lietadlá kamikadze dlhého doletu, riadené strely a balistické rakety.

Tieto výrobky už boli otestované pri úderoch na ciele v Saudskej Arábii. Vtedy sa im podarilo vyhnúť sa detekcii pozemnými radarmi kráľovstva a lietadlami na radarovú detekciu dlhého dosahu. Úspešne boli prekonané aj pozície protilietadlových raketových systémov Patriot.

Arzenál Ansar Allah zahŕňa bezpilotné lietadlá a rakety s doletom niekoľko tisíc kilometrov. Preto budú môcť zasiahnuť ciele na izraelskom území.

V auguste tohto roku Húsíovia v reakcii na útok na Hodeidah vypálili niekoľko balistických rakiet a bezpilotných lietadiel na izraelský prístav Eilat. IDF oznámili, že ich zachytili. Ansar Allah tvrdil, že všetky ciele boli úspešne zasiahnuté. Neboli však k dispozícii žiadne potvrdzujúce informácie o obetiach a zničení na území Izraela.

.

Nie je to tak dávno, čo do arzenálu Húsíov pribudla ešte nebezpečnejšia položka. Hovoríme o „hypersonickej balistickej rakete“. V skutočnosti ide o celkom obyčajný raketový projektil. Novinka je však vybavená bojovou hlavicou s vysoko presným navádzacím systémom. A bojová hlavica je schopná vykonávať určité manévre a korigovať miesto dopadu.

 

Na prvý pohľad vyzerá situácia pre Izrael dosť hrozivo. Tel Aviv sa však už od roku 2014 pripravuje na scenár, keď bude musieť odraziť masívne údery na svoje územie z Jemenu. V južnom smere už bolo rozmiestnených niekoľko stacionárnych radarových staníc, ktoré majú varovať pred odpálením rakiet z Červeného mora.

V oboch prípadoch v tomto roku izraelská armáda dokázala včas odhaliť rakety vypálené Húsíami. Varovania prišli bezprostredne po odpálení. Špecialisti IDF boli zrejme schopní okamžite vypočítať aj dráhy letu a približné miesto dopadu. V oboch prípadoch bola preto hrozba rakiet vyhlásená vopred. Juh Izraela je tiež pokrytý niekoľkými divíziami protiraketových systémov Chec.

Od začiatku vojenskej operácie v pásme Gazy izraelské letectvo udržiava vo vzduchu v južnom smere stálu prítomnosť bezpilotných lietadiel. Robí sa to s cieľom včas odhaliť prípadné priblíženie okrídlených rakiet a bezpilotných lietadiel Húsíov. Pozemné radary, bezpilotné lietadlá a protiraketové systémy sa spojili do jedného informačného okruhu.

.

Je zrejmé, že Izraelčanom v boji proti hrozbe dronov pomáha Jordánsko. S najväčšou pravdepodobnosťou to boli piloti alebo protilietadloví delostrelci hášimovského kráľovstva, ktorí mali na svedomí Húsíjské drony vypustené na Ejlat.

Za posledných desať rokov Irán a Ansar Allah vybudovali v Jemene silné zoskupenie presne navádzaných zbraní dlhého dosahu. Okrem toho majú Húsíovia rozsiahle skúsenosti s ich používaním. Izrael sa zasa touto otázkou dlhodobo zaoberá a vybudoval obranu proti takémuto útoku.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:00

Spotrebiteľom aj podnikateľom v Českej republike sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu, ktoré v utorok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

10:59

Odchod Pirátov z českej vlády nie je podľa predsedu Ivana Bartoša, ktorý v nedeľu spolu s celým vedením tejto strany rezignoval, na stole. Povedal to v utorok po rokovaní s premiérom Petrom Fialom.

10:55

Približne 60 percent komponentov ruských zbraní, ktoré sa našli na bojisku na Ukrajine, pochádza z Číny. V utorok to novinárom povedal poradca ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasiuk.

10:32

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh v utorok ráno pri svojom útoku na sever Izraela vypálilo viac ako 65 rakiet. Väčšina z rakiet bola zneškodnená. S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom informovala agentúra AFP.

10:31

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) verí, že konsolidácia verejných financií by mala byť rovnomerne založená na príjmoch, ako aj na výdavkoch štátu. Znižovanie štátnych výdavkov pritom predstavuje iba päť percent z celkovej plánovanej sumy konsolidačných opatrení, zvyšok zaplatia bežní občania. Uviedol to v utorok líder hnutia Michal Šimečka. Ten ďalej upozornil, že v súvislosti s prijatím opatrení neprebehla potrebná diskusia s opozíciou.

10:11

Spojené štáty sú proti izraelskej invázii do Libanonu a majú v úmysle diskutovať s partnermi o „konkrétnych nápadoch“, ako zabrániť rozšíreniu vojny, uviedol pre agentúru Reuters vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Izraelskí predstavitelia tvrdia, že uskutočňujú letecké útoky na ciele Hizballáhu, aby ho prinútili súhlasiť s diplomatickým riešením konfliktu. Americký predstaviteľ anonymne „vyvrátil postoj Izraela“ a uviedol, že Biely dom sa zameriava na „zníženie napätia … a prerušenie cyklu útokov typu „zasiahni a uteč“.

10:08

Vládnuca vojenská junta v Burkine Faso prekazila “niekoľko pokusov o destabilizáciu krajiny,” povedal v pondelok neskoro večer minister bezpečnosti Mahamadou Sana. Pokusy podľa neho viedol bývalý vysokopostavený armádny predstaviteľ Paul-Henri Sandaogo Damiba, ktorý sa predtým v tejto západoafrickej krajine ujal moci.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali