Hunter Biden dnes vypovedá za zatvorenými dverami

❚❚

Bratislava 28. februára 2024 (HSP / Fox News/The Associated Press/ Foto:TASR/AP-Jose Luis Magana )

 

Hunter Biden sa má dnes v rámci vyšetrovania impeachmentu svojho otca dostaviť na dlho očakávanú výpoveď do Kapitolu . Informuje o tom Fox News a The Associated Press

Hunter Biden
Na snímke Hunter Biden

Hunter Biden by mal v stredu ráno vypovedať pred dozorným a súdnym výborom Snemovne reprezentantov. Jeho výpoveď sa má začať o 10.00 hod.

.

Prezidentov syn Hunter bude druhým členom Bidenovej rodiny, ktorého republikáni v posledných dňoch vypočúvali.

Minulý týždeň v rámci vyšetrovania impeachmentu vypovedal jeho strýko, mladší brat prezidenta Bidena, James Biden. James Biden vypovedal, že prezident Biden “nikdy nemal žiadnu účasť ani priamy či nepriamy finančný záujem” na svojich obchodných podnikoch.

.

Výpoveď bude znamenať rozhodujúci bod pre 14-mesačné republikánske vyšetrovanie rodiny Bidenovcov.

Schémy korupcie

Vyšetrovanie sa sústredilo na Huntera Bidena a jeho zahraničnú prácu pre klientov na Ukrajine, v Číne, Rumunsku a ďalších krajinách.

Republikáni už dlho spochybňujú, či tieto obchodné transakcie nezahŕňajú korupciu a obchodovanie s vplyvom zo strany prezidenta Joea Bidena, najmä keď bol viceprezidentom.

„Výbory Snemovne reprezentantov objavili záznam dôkazov, ktoré odhaľujú, že Joe Biden bol “značkou”, ktorú jeho rodina predávala s cieľom obohatiť Bidenovcov,“ uviedol v utorňajšom vyhlásení predseda výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad James Comer.

„Joe Biden o týchto schémach vedel. Zúčastňoval sa na nich a mal z nich prospech. Joe Biden sa zúčastňoval na večerách, hovoril cez hlasitý odposluch…Objavoval sa na stretnutiach a chodil na kávu so zahraničnými obchodnými partnermi svojho syna,“ uviedol predseda výboru.

.

„V skutočnosti sme zdokumentovali, ako sa Joe Biden stretával s takmer všetkými zahraničnými obchodnými partnermi svojho syna, keď spoločne posielali milióny Bidenovcom. Naše výbory majú možnosť vypočuť Huntera Bidena, kľúčového svedka v našom vyšetrovaní impeachmentu prezidenta Joea Bidena, o tomto zázname dôkazov. Táto výpoveď nie je záverom vyšetrovania obžaloby. Čakajú nás ďalšie predvolania a vypočutia svedkov,“ povedal Comer.

Dodal, že výbor bude pokračovať vo vyšetrovaní s cieľom “určiť, či sú články o obžalobe oprávnené”.

Bývalý obchodný partner Rob Walker vo svojej výpovedi uviedol, že Joe Biden sa stretol s predsedom čínskej energetickej spoločnosti CEFC. Uviedol, že môže “potvrdiť, že Joe Biden sa stretol takmer s každým cudzincom, ktorý posielal peniaze jeho synovi”.

Napriek tomu po uskutočnení desiatok rozhovorov a získaní viac ako 100 000 strán dokumentov republikáni zatiaľ nepredložili priame dôkazy o pochybeniach prezidenta. Ich vyšetrovanie je v stávke. Nie je však jasné, koľko užitočných informácií budú republikáni schopní získať od Huntera Bidena počas výpovede.

Ďalšie obvinenia

Hunter Biden medzitým nemá núdzu o bolesti hlavy ani mimo Kapitolu.  V štáte Delaware je obvinený z držania strelných zbraní, pričom údajne porušil zákony zakazujúce užívateľom drog mať zbrane v roku 2018. Bolo to v období, keď priznal, že bojuje so závislosťou.

.

Špeciálny poradca David Weiss tiež minulý rok obvinil Bidena z deviatich federálnych daňových obvinení, ktoré sa rozpadajú na tri trestné činy a šesť priestupkov za 1,4 milióna dolárov na dlžných daniach, ktoré boli odvtedy zaplatené. To znamená, že by mohol odmietnuť odpovedať na niektoré otázky s odvolaním sa na svoje práva vyplývajúce z piateho dodatku.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali