Huliak by mal teraz dostať jedno ministerstvo. Čo na to Danko?

❚❚

Bratislava 26. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Po rozštiepení poslaneckého klubu SNS, keď z neho odišli traja členovia, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke SNS, ale sú to straníci Národnej koalície, začali na povrch vychádzať rôzne, predtým nevyslovené informácie

Huliak Danko
Na snímke vľavo podpredseda NRSR Andrej Danko (SNS) a vpravo Rudolf Huliak

Fico narýchlo sanoval klub SNS tým, že do neho presunul zo svojho smeráckeho klubu Dušana Muňka. Klub technicky zostal fungovať, ale byť na mieste Danka, ktorý je stále viac a viac nesvojprávny, by asi nikto nechcel. Pred očami sa nám zmenšuje. A to ho ešte čakajú ďalšie otrasy.

.

Huliak zatiaľ svoj nárok oficiálne nevzniesol, no z toho, čo porozprával je zrejmé, že o ministerstvo záujem má.

Jeho uvažovanie je racionálne. Desať poslancov, ktorí sa za SNS dostali do parlamentu, malo v správe tri ministerstvá a Tipos (ministerstvo kultúry, športu a životného prostredia). Keď sa teraz traja poslanci Národnej koalície oddelili, malo by im pripadnúť jedno ministerstvo.

.

Podľa toho čo vyšlo na povrch Huliak vznášal svoje požiadavky na exekutívnu funkciu od začiatku, keď sa dostali do parlamentu. Bol aj navrhnutý na ministra životného prostredia, ale neprešiel cez prezidentku a jeho riešenie, ktoré následne navrhol, zas neprešlo cez Danka.

Danko bol vtedy v parlamente za SNS jediný sám a tak boli počty jednoduché. Huliak a jeho ľudia jedno ministerstvo, Taraba so svojimi druhé a zvyšní traja s Dankom tretie.

Ale nakoniec, ako to vyplýva z Huliakových slov, všetko bolo inak.

Huliak sa v tomto kontexte sám vníma ako naivný, keď sa spoliehal na Dankove sľuby. Zároveň sa vníma ako človek, pre ktorého je chlapské slovo a dohody viac ako zmluvy, ale s takýmto prístupom tuná nepochodil.

Podľa jeho slov mu Danko s Tarabom vždy niečo sľúbili, urobili dohody ale potom ho vyšachovali, dohody nedodržali a on zostal pred svojou stranou a svojimi voličmi za hlupáka.

.

Pre svojich straníkov a voličov takto nedokázal nič urobiť, čo ho postavilo do zlej pozície.

Danko s Tarabom ho postupne vyšachovali úplne zo všetkého diania.

To že ho vytesnili na okraj a vylúčili z akéhokoľvek rozhodovania alebo vplyvu na čokoľvek, má byť aj hlavný dôvod jeho odchodu z klubu. Pre svojich voličov nevedel nič urobiť a s takou pozíciou sa nemôže žiaden politik uspokojiť.

Huliak samozrejme až teraz chápe, ako ho zmanipulovali a oklamali. Ako mu vždy niečo sľúbili, on ustúpil a potom mu to nedali a sľúbili mu zase niečo iné. Tarabu dokonca označil za klamára, najväčšieho manipulátora, obštruktéra, vyvolávača konfliktov a za hlavného pôvodcu aktuálnej krízy.

Každopádne, ak čítam situáciu správne, Huliak pochopil, že od tandemu Danko – Taraba nedostane žiaden priestor, ani nič zo svojej agendy nepresadí a osamostatnil sa. Ficovi sľúbil podporu koalície, ale nemyslím si, že to pôjde len tak hladko.

.

Huliak bude teraz už nútený zobchodovať podporu pre svoju agendu za jeho podporu inej, ktorá ho nezaujíma. Ale to znamená do budúcna vždy iba problémy. Hlavne preto, že vzťahy medzi pôvodnými poslancami SNS sú zjavne naštrbené.

Huliak zatiaľ iba hovorí o tom, že ministerstvo by mal dostať, ale svoj nárok oficiálne nevzniesol. Predpokladám však, že ho skôr či neskôr vznesie a je prirodzené, že bude mať záujem presne o ministerstvo životného prostredia, ktoré momentálne riadi Taraba.

Myslím si, že to bude samo o sebe poriadne výbušné. Taraba sa nebude chcieť ministerského postu vzdať.

Dá sa to v rámci SNS ovládaných ministerstiev vyriešiť tak, že by Taraba šiel napríklad riadiť ministerstvo kultúry namiesto Šimkovičovej, ktorá má nejasné výsledky. Ale to by sa potom Martina Šimkovičová vrátila do parlamentu a spolu s urazeným Kotlárom, by o ďalších dvoch poslancov oslabili Dankov klub.

Neviem si celkom predstaviť, že by tam Fico presunul ďalších dvoch svojich poslancov a Danko by aj potom ešte stále sedel za stolom v koaličnej rade.

Preto bude z pohľadu Danka asi najschodnejšia cesta obetovať ministerstvo športu. Či už ho vezme priamo Huliak alebo by tam presunul Tarabu a Huliakovi nechal ministerstvo životného prostredia.

Aj keď variant s presunom Tarabu na ministerstvo športu zatiaľ nevyzerá reálne, má to určitú svoju logiku.

Huliak zatiaľ deklaruje, že nemá záujem stať sa ministrom a že ministerstvo, ktoré im pripadne pôjde riadiť ich nominant a oni traja (Ševčík, Ľupták, Huliak) zostávajú v NR SR.

Zatiaľ čo v prípade ministerstva športu by to tak určite bolo a Huliak by ho nešiel riadiť sám, ale dal by tam iba svojho nominanta, ministerstvo životného prostredia by ho predsa len mohlo zláka k opusteniu parlamentu. Miesto neho by nastúpil nominant za SNS a pomer síl by sa zase trocha zlepšil v prospech Danka.

Takže veľká hra je rozohraná a my k tomu môžeme povedať len to, že nech sa chlapci hrajú, ale vláda nesmie padnúť.

.

A uvidíme, čo na to Danko…

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:56

Palestínske hnutie Hamas v sobotu odsúdilo izraelské útoky na vojenské ciele v Iráne. Pri útoku zahynuli dvaja vojaci, oznámili iránske ozbrojené sily. Izraelský útok odsúdila aj Sýria či Pakistan, ktorý obvinil Izrael z eskalácie konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

12:53

Elektrifikácia, a nielen v automobilovom priemysle, je kľúčová pri prechode od fosílnych palív, ktoré predstavujú viac ako 75 % globálnych emisií skleníkových plynov. Batérie potrebné pre autá a iné zariadenia obsahujú vzácne minerály, ako lítium, nikel a kobalt. Dopyt po týchto kovoch sa môže do roku 2040 zvýšiť až štvornásobne, tvrdí Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). To poukazuje na význam recyklácie batérií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

12:22

Tri osoby prišli v sobotu o život pri zrážke dvoch ľahkých lietadiel neďaleko austrálskeho mesta Sydney, oznámila miestna polícia. Lietadlá sa zrútili do zalesnenej oblasti. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

K zrážke Cessny 182 s ultraľahkým lietadlom došlo krátko pred poludním neďaleko obce Oakdale, ktorá leží juhozápadne od Sydney. Jedno z lietadiel začalo po náraze horieť.

Australia Plane crash
Na snímke polícia a hasiči stoja neďaleko miesta, kde zahynulo niekoľko ľudí po tom, ako sa dve ľahké lietadlá zrazili vo vzduchu a narazili do zalesnenej oblasti juhozápadne od Sydney
12:21

Gruzínci hlasujú v sobotu parlamentných voľbách, ktoré môžu rozhodnúť o ich budúcnom smerovaní a vzťahoch s Európskou úniou, informujú agentúry AFP a DPA.

Vo voľbách proti sebe stojí proruská vládnuca strana Gruzínsky sen a prozápadne orientovaná opozícia.

12:20

Približne 34 % Slovákov už počulo alebo čítalo o digitálnom eure a 26 % opýtaných si vie predstaviť, že by ho v budúcnosti používalo. Na druhej strane, viac ako 16 % respondentov nevedelo, či by našli využitie digitálneho eura. Vyplýva to z aktuálnej štúdie analytikov Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá analyzuje výsledky prieskumu zameraného na povedomie a záujem Slovákov o možnom využívaní digitálneho eura.

11:17

Na Slovensku sa šíri podvod prostredníctvom deepfake videí, ktoré imitujú známe osobnosti či riaditeľov firiem. Ľudí dokážu zmanipulovať tak, že peniaze útočníkom pošlú dobrovoľne. Upozornila na to bezpečnostná spoločnosť Eset spolu s VÚB bankou.

09:47

Slovensko patrí medzi najslabšie krajiny v Európskej únii (EÚ) v súvislosti s jeho startupovým potenciálom. V ich počte na milión obyvateľov zaostáva za väčšinou krajín, pričom horšie čísla spomedzi 27 členských štátov vykazuje už len Poľsko a Rumunsko. Informoval o tom program Seed Starter, ktorý vznikol pod hlavičkou Slovenskej sporiteľne.

09:47

V sobotu večer pristane na Letisku Václava Havla v Prahe posledný komerčný let Českých aerolínií (ČSA). Spoločnosť, ktorá pôvodne vznikla ako Československé štátne aerolínie, skončí po 101 rokoch a stane sa len značkou v portfóliu spoločnosti Smartwings, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Let by mal vyraziť z Paríža o 20.15 h s očakávaným pristátím v pražskej Ruzyni o 21.55 h.

ČSA Airbus 119
Na snímke Airbus A319 leteckej spoločnosti ČSA po pristátí na letisku v Piešťanoch
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke prírodný cintorín Záhrada spomienok vo Zvolene

Autor: TASR - Silvia Tannhauserová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali