Huliak ako zámienka, alebo efekt opičej labky

❚❚

Bratislava 22. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR)

 

Po voľbách došlo pomerne rýchlo a hladko k vytvoreniu vládnej koalície. Pri kreovaní vlády však pani prezidentka, skôr však jej poradcovia za ňou ukrytí, vytvorili zdroj napätia a krízy pri vymenovaní novej vlády

Predčasné parlamentné voľby na Slovensku
Na snímke za SNS predseda Národnej koalície a starosta obce Očová Rudolf Huliak

Pani prezidentka odmieta vymenovať za ministra životného prostredia pána Huliaka, nominanta SNS. Dôvody, ktoré udáva sú očividne falošné, kŕčovité, krívajúce na obe nohy. V tomto jej postoji sa ale skrývajú dve nášľapné míny, ktoré nachystala na vytvorenú vládnu koalíciu:

.

1/ Ak pán Fico, resp. koalícia ustúpia a pána Huliaka stiahnu, problém nezmizne. Vytvorí sa však precedens, uznajú tým kompetenciu prezidentky takto postupovať. Následne by pani prezidentka mohla žiadať výmenu ktoréhokoľvek ďalšieho kandidáta na ministra. A bude tak môcť postupovať kedykoľvek, pri akejkoľvek výmene na poste ministra v budúcnosti. Otvorilo by to dvere k nástupu prezidentskej diktatúry, keď by o zložení vlády po voľbách nerozhodoval víťaz volieb, prípadne vládna koalícia, ale prezident. Takéto rozhodnutie by pán Fico veľmi rýchlo oľutoval, ako už napríklad trpko oľutoval svoje rozhodnutie, keď opozícii ustúpil v otázke zrušenia tzv. Mečiarových amnestií. Situácia je úplne analogická.

 

.

 

Spor o Huliaka nie je spor osobný, ani odborný. Huliak bol prezidentským palácom vybraný na tento konflikt pretože SNS je najslabší člen koalície a vzhľadom na nehomogenitu poslaneckého klubu SNS je tu možnosť zasiať do neho rozkol, ktorý by mohol rozkolísať celú koalíciu. Pani Šimkovičovú na tento konflikt nevybrali, pretože konflikt ženy proti žene by nebol pre prezidentku veľmi komfortný. Od Huliaka si dokáže pani prezidentka držať odstup, ktorý by si voči pani Šimkovičovej možno nedokázala udržať.

2/ Pani prezidentka však následne dala pánovi Ficovi ďalšiu podmienku, doslova ultimátum: Vraj nemôže vládu vymenovať, kým nie je kompletná. Zatvorila tým možnosť riešeniu, že post ministra životného prostredia nebude obsadený a pán Huliak tam nastúpi ako štátny tajomník. Dovolím si tvrdiť, že tu sa dostávame k podstate problému: Vládu s Huliakom nevymenuje a otvorí si tak možnosť odňať Ficovi mandát na zostavenie vlády.

Následne by mohla poveriť zostavením vlády pána Šimečku. Neslobodno zabúdať na výrok pána Šimečku, že PS urobí všetko, aby Fico nezostavil vládu! Korporátne médiá potom vezmú pána Pellegriniho a stranu Hlas útokom, aby „v mene záchrany demokracie na Slovensku“ do Šimečkovej koalície vstúpil.
Situácia je oveľa vážnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Keď si uvedomíme všetky súvislosti, je doslova na ostrí noža, pretože pani prezidentka sa rozhodla hrať vabank. Koalícia musí nájsť riešenie, ktoré privodí tzv. efekt opičej labky. V diplomacii sa tak nazýva situácia, keď sa navodený problém obráti proti jeho iniciátorovi a blamáž utrpí iniciátor, nie jeho protivník, ktorý mal byť obeťou. Existujú pre koalíciu také riešenia.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali