Hrozí rozpad schengenského priestoru?

❚❚

Bratislava 11. septembra 2024 (HSP/Euronews /Foto: Pixabay)

 

Nedávne udalosti v Nemecku a Maďarsku spojené s nelegálnou migráciou vzbudzujú vážne pochybnosti o budúcnosti schengenského priestoru. Je schengenský priestor, zóna bez pasových kontrol, ktorá spája 420 miliónov ľudí a predstavuje jeden z najhmatateľnejších a najznámejších výdobytkov európskej integrácie, na pokraji zániku? Odpoveď na otázku skúma redakcia Euronews

pas
Ilustračné foto

Hrozí rozpad schengenského priestoru otvorených hraníc ?Táto otázka by sa zdala radikálna pred desiatimi rokmi, keď sa Európska únia zmietala vo finančnej kríze a snažila sa zachrániť ďalší zo svojich najväčších úspechov – eurozónu. Vtedy bol Schengen akýmsi cenným záchranným kolesom, do ktorého sa dalo vliezť, aby sa zachoval bezproblémový obchod.

.

Ale masový príchod žiadateľov o azyl v roku 2015 prevrátil politickú agendu naruby a posunul migráciu do popredia, čím sa otvorila nestála, rozhorčená diskusia, v ktorej vlády uprednostnili krátkodobé opatrenia na upokojenie rozzúrených voličov.

 

.

Nedotknuteľný Schengen

Rakúsko, Maďarsko, Slovinsko, Švédsko a Dánsko boli medzi tými, ktoré bezprecedentný prílev migrantov uviedli ako dôvod na opätovné zavedenie dočasných kontrol na svojich hraniciach, čím sa rozbila ilúzia, že Schengen je nedotknuteľný.

Pandémia COVID-19 zasadila Schengenu ďalšiu ranu a krajiny sa ponáhľali uzavrieť hranice v snahe zastaviť šírenie vírusu. Brusel si myslel, že po začatí očkovania a poklese infekcie sa pohyb v rámci bloku vráti do normálneho bezproblémového stavu. Táto nádej sa naplnila, hoci nie na dlho.

Ukončenie krízy v oblasti zdravotníctva vyvolalo neustály nárast migračných tokov do EÚ, čím sa táto pálčivá téma opäť dostala na stôl. Počet žiadostí o azyl v roku 2023 dosiahol 1,12 milióna(!), čo je najvyššie číslo od roku 2016, a miestne orgány od Holandska po Taliansko sa sťažovali, že strediská na prijímanie migrantov sú preťažené. Vo voľbách vzrástla podpora tvrdých a ultrapravicových strán a kedysi nemysliteľná myšlienka presunúť azylové konanie do vzdialených destinácií sa stala hlavným prúdom.

 

Útok v Solingene

V tejto situácii sa nemecké mesto Solingen stalo koncom augusta obeťou teroristického útoku, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych. Útok nožom, ku ktorému sa prihlásila organizácia Islamský štát, spáchal mladý občan Sýrie, ktorého žiadosť o azyl bola predtým zamietnutá s príkazom vrátiť sa do Bulharska – prvej vstupnej krajiny EÚ.

.

Neúspešná deportácia atentátnika okamžite znovu rozprúdila diskusiu o migrácii: konzervatívci zatracovali spolkovú vládu kancelára Olafa Scholza a požadovali riešenia nad rámec bežných noriem. Scholz pod tlakom prisľúbil tvrdší postup a nariadil sprísnenie kontrol na všetkých deviatich pozemných hraniciach krajiny.

„Chceme čo najviac zredukovať nelegálnu migráciu,“ povedala tento týždeň Nancy Faeserová, nemecká ministerka vnútra. „Na tento účel teraz prijímame ďalšie kroky, ktoré idú nad rámec komplexných opatrení, ktoré sa v súčasnosti uplatňujú,“ dodala.

Poľský premiér Donald Tusk odsúdil toto oznámenie ako “neprijateľné” a označil ho za “de facto pozastavenie Schengenskej dohody vo významnom rozsahu”. A Rakúsko zatiaľ zdôraznilo, že neprijme žiadneho migranta, ktorého Nemecko odmietne.

 

EK je opatrná

Európska komisia v Bruseli postupovala mimoriadne opatrne, aby si neznepriatelila Berlín, najvplyvnejšie hlavné mesto bloku, a držala sa reakcie na základe legislatívy: podľa tzv. Kódexu schengenských hraníc sú členské štáty oprávnené vykonávať kontroly na vnútorných hraniciach s cieľom riešiť “vážnu hrozbu, či už pre verejný poriadok alebo vnútornú bezpečnosť, ak sú tieto kontroly nevyhnutné a primerané”.

.

Odpoveď bola síce presná, ale nepomohla rozptýliť obavy z toho, že Schengen sa môže čoskoro rozpadnúť.

Bezútešný pocit ešte znásobila provokatívna hrozba Maďarska, že “bude autobusmi prepravovať nelegálnych migrantov do Belgicka“ ako odvetu za pokutu 200 miliónov eur, ktorú mu uložil Európsky súdny dvor (ESD). V prípade realizácie tohto plánu by išlo o bezprecedentný prípad použitia tzv. inštrumentalizovanej migrácie jednou krajinou EÚ proti druhej.

Budapešť je tiež pod paľbou kritiky za rozšírenie svojho systému vydávania Národnej karty pre občanov Ruska a Bieloruska. Podľa varovania Komisie by to mohlo umožniť obchádzanie sankcií a ohroziť bezpečnosť “celého” schengenského priestoru.

 

Hraničné kontroly

Kontroly na vnútorných hraniciach sú vo svojej podstate v rozpore s duchom Schengenu, ktorý má byť rozsiahlym priestorom, kde sa zrušili kontroly a občania môžu bez problémov cestovať po 29 krajinách – v mnohých prípadoch bez toho, aby museli ukázať svoj pas.

Tento prelomový projekt sa opiera o spoločné úsilie o monitorovanie vonkajších hraníc a zabezpečenie spravodlivého a dôsledného riadenia žiadateľov o azyl. Členské štáty si navzájom dôverujú, že si budú plniť svoje povinnosti a uplatňovať príslušné zákony predtým, ako vpustia niekoho na svoje územie.

Túto logiku verejne spochybnili viaceré členské štáty, napríklad Rakúsko a Maďarsko, ktoré tvrdia, že “EÚ ako celok zlyhala v starostlivosti o svoje vonkajšie hranice“ a v dôsledku toho sa “stala neschopnou zvládnuť nelegálnu migráciu“.

Zo záznamov Komisie vyplýva, že od roku 2006 členské štáty predložili 441 oznámení o opätovnom zavedení hraničných kontrol. Len 35 z nich bolo podaných pred rokom 2015. V súčasnosti má kontroly zavedené osem schengenských krajín vrátane Nemecka.

Tieto čísla spochybňujú predpoklad spomínaný v Kódexe schengenských hraníc, že hraničné kontroly “by mali byť výnimočné a mali by sa používať len ako posledná možnosť“. Skôr poukazujú na obrovský rozsah, v akom sa táto možnosť využíva po uplynutí zákonného šesťmesačného limitu.

V správe zverejnenej v apríli Komisia označila tento jav za “vec osobitného záujmu“ a vyzvala krajiny, aby postupne zrušili dočasné kontroly “smerom k udržateľnejšiemu spoločnému riadeniu spoločných výziev“.

.

 

Národná suverenita

Členské štáty sa tradične bránia vypočuť výzvu Komisie v záležitostiach, ktoré si horlivo strážia ako svoju národnú právomoc. Odpor voči zrušeniu hraničných kontrol je dobre zdokumentovaný: v roku 2022 Európsky súdny dvor rozhodol, že Rakúsko nezákonne rozšírilo svoje kontroly s Maďarskom a Slovinskom. Napriek tomu však tieto kontroly Rakúsko naďalej uplatňuje, pričom predĺženie odôvodňuje rôznymi dôvodmi.

Zákonnosť hraničných kontrol však nie je jediným skúmaným prvkom – diskutabilná je aj ich účinnosť pri obmedzovaní nelegálnej migrácie. Tieto kontroly sa totiž vykonávajú s rôznou intenzitou a dôslednosťou.

„Pochybujem, že tieto (schengenské) krajiny sú ochotné v blízkej budúcnosti zrušiť hraničné kontroly vzhľadom na signál, ktorý by to vyslalo,“ uviedla pre Euronews Dr. Saila Heinikoski, vedúca výskumná pracovníčka Fínskeho inštitútu pre medzinárodné záležitosti (FIIA).

„Kontroly sú často náhodné a nie veľmi invazívne a myslím si, že sa zachovávajú aj na symbolické účely: ukázať občanom, iným krajinám EÚ a potenciálnym migrantom, že v Európe existuje výnimočná situácia, ktorú vláda rieši,“ dodala.

.

 

Reforma Kódexu

Napriek tomu členské štáty na tejto “poslednej možnosti“ Kódexu veľmi lipnú. Začiatkom tohto roka definitívne schválili reformu Kódexu schengenských hraníc, ktorá rozšírila zákonný limit hraničných kontrol zo šiestich mesiacov na dva roky. Limit sa môže dvakrát predĺžiť o ďalších šesť mesiacov, ak krajina argumentuje, že bezpečnostná hrozba pretrváva.

Zmeny obsahujú aj ustanovenia na riešenie mimoriadnych zdravotných situácií a boj proti inštrumentalizovanej migrácii. Reforma ďalej rozširuje vnútroštátne právomoci na monitorovanie pohybu osôb, a to aj znížením počtu hraničných priechodov. Krajiny sa predovšetkým vyzývajú (ale nie sú nútené), aby použili “alternatívne opatrenia“ predtým, ako sa rozhodnú pre hraničné kontroly.

Rozhodnutie Nemecka urobené po tom, ako revízia nadobudla platnosť, dokazuje, že chuť na tieto “alternatívne opatrenia” je stále nízka a že prístupy “ísť na vlastnú päsť” budú s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej prevládať.

Koniec koncov, schengenský priestor je vymyslený konštrukt, ktorý vznikol na základe politickej vôle a dá sa rovnako prekrútiť a zmeniť.

.

„Nemali by sme zabúdať, že Schengen vznikol na základe medzivládnej dohody a že história Schengenu je úzko spätá s históriou azylového systému EÚ, a preto je jeho centrom logika hraničných kontrol zameraných na bezpečnosť,“ povedal Alberto-Horst Neidhardt, vedúci politický analytik Európskeho politického centra (EPC).

„Schengen nie je na pokraji zániku,“ poznamenal.

„Nedávne udalosti však tiež ukazujú, že predstava, že nedávno zavedené reformy by mohli zachovať priestor bez hraníc ako taký, bola ilúziou. Budúcnosť Schengenu bude pravdepodobne aj naďalej poznačená vysokou mierou marazmu a neistoty,“ dodal.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali