Amerika prekvapivo ukazuje cestu k zdravému rozumu

❚❚

Bratislava 18. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Charles Krupa)

 

Kým na Slovensku transponujeme Smernice EÚ, ktoré zavádzajú politiky rovnosti v manažmentoch kótovaných spoločností, v Amerike začínajú firmy politiky rozmanitosti, rovnosti a začlenenia (DEI) a politiky riadenia na dosiahnutie environmentálnej a sociálnej udržateľnosti (ESG), opúšťať

Ford
Ilustračné foto

O tom, že Vláda SR schválila návrh zákona, ktorým transponuje Smernicu EP a Rady EÚ na posilnenie rodovej vyváženosti vo vedeniach kótovaných spoločností sme písali viac (tu).

.

V Amerike, kde sú v zavádzaní progresívnych firemných politík o desiatku rokov pred nami a majú s dopadmi na spoločnosť po ich aplikácii živú niekoľkoročnú skúsenosť, sa vracajú k zdravému rozumu.

Trend odskakovania od politík, ktoré velili firmám podporu programov rozmanitosti, rovnosti a inklúzie (DEI), podporu pochodov gayov a podujatí LGBTQ, stratégie na spomalenie klimatických zmien a ďalšie sociálne politiky, odštartovali konzervatívni aktivisti, ktorí sú proti snahám o diverzitu, rovnosť a inklúziu, sponzorovaniu podujatí LGBTQ+ Pride a propagácii klímy.

.

V júni tohto roku na kritiku konzervatívnych aktivistov zareagoval dovtedy DEI pozitívny vidiecky maloobchodný predajca Tractor Supply, známy predajom krmiva pre zvieratá, krmiva pre domáce zvieratá a vybavenia pre trávniky a záhrady pre hobby farmárov tak, že ukončil celý rad svojich firemných aktivít v oblasti rozmanitosti a klímy. Spoločnosť sa ešte vo februári cítila byť ohrozenou zmenou klímy a predpokladala straty, ak sa jej nepodarí naplniť päťročný plán rozmanitosti, rovnosti a inklúzie (DEI), ktorého cieľom je zvýšiť výdavky s rozmanitými dodávateľmi o 35 % a zvýšiť zastúpenie farebných ľudí na manažérskych a vyšších pozíciách v spoločnosti o 50 %. Dnes sa spoločnosť rozhodla riziká spojené s progresívnymi cieľmi ignorovať.

V júli Tractor Suply nasledoval veľkoproducent strojov a zariadení pre poľnohospodárov, stavebníkov a lesníkov, John Deere. Na sociálnej sieti X prišiel s vyhlásením, v ktorom okrem iného uviedol, že sa viac nebude zúčastňovať ani podporovať externé sprievody, festivaly alebo podujatia zamerané na zvyšovanie sociálneho alebo kultúrneho povedomia. Spoločnosť súčasne dodala, že existencia kvót na rozmanitosť a identifikácia zámen nikdy neboli a nie sú politikou spoločnosti.

 

Kritiku voči obom ESG a DEI pozitívnym spoločnostiam vzniesol konzervatívny politický komentátor a filmár Robby Starbuck. Kritické hlasy konzervatívcov zmocneli po rozhodnutí najvyššieho súdu USA v júni 2023, ktorým sa ukončila pozitívna diskriminácia na základe rasy pri prijímaní na vysoké školy. Aktivisti, do ktorých čela sa radí aj Robby Starbuck sa rozhodli, že toto rozhodnutie pretavia aj do oblasti pracovného trhu.

Od rozhodnutia najvyššieho súdu pribúdajú súdne žaloby proti programom rozmanitosti a inklúzie v podnikoch. Jednej z množstva žalôb čelí Fearless Fund, firma rizikového kapitálu, ktorá sa stala symbolom boja o politiku rozmanitosti v podnikoch, v súvislosti s jej grantovým programom pre černošské ženy. Žalobca žiada súd, aby si predstavil podobný program určený len pre bielych žiadateľov.

Na rozhodnutie súdu začali niektoré spoločnosti reagovať úpravou svojich programov rozmanitosti v súvislosti s právnymi námietkami a rastúcim očakávaním, že sa touto otázkou nakoniec bude zaoberať Najvyšší súd, v ktorom dominujú konzervatívci. Obavy sú na mieste, veď bezprostredne po rozhodnutí najvyššieho súdu trinásť republikánskych generálnych prokurátorov poslalo varovanie generálnym riaditeľom 100 najväčších amerických spoločností pred právnymi dôsledkami používania rasy ako faktora pri prijímaní do zamestnania. “Odlišné zaobchádzanie s ľuďmi kvôli farbe ich pleti, dokonca aj na neškodné účely, je nezákonné a nesprávne,” napísali. Predstavitelia GP tiež naznačili, že programy diverzity, rovnosti a inklúzie (DEI) by mohli byť formou diskriminácie.

Rozhodnutie najvyššieho súdu malo dopad aj na ukončenie pôsobenia prvej černošskej prezidentky Claudine Gay na čele Harvardu po obvineniach z plagiátorstva a rozruchu okolo jej svedectva v Kongrese o antisemitizme. Jej menovanie považovali konzervatívci za vyvrcholenie úsilia o rozmanitosť a inklúziu, ktoré odsunulo konzervatívne hlasy vo vysokoškolskom vzdelávaní na vedľajšiu koľaj.

.

Letnú rodinu úspechov konzervatívcov v boji proti DEI na pracoviskách rozšíril nadnárodný gigant Harley-Davidson, ktorého motorky brázdia aj slovenské cesty. Spoločnosť v auguste oznámila, že končí s diverzitou a ďalšími progresívnymi iniciatívami v spoločnosti. Aj ona čelila v lete online tlaku Robbyho Starbucka. Pritom sama DEI aktivity od apríla 2024 utlmila. „Nemáme kvóty na prijímanie zamestnancov a už nemáme ciele týkajúce sa výdavkov na rozmanitosť dodávateľov“, uviedla spoločnosť na sociálnej sieti.

Ostatným úlovkom, ktorý skončil na udici aktivistov stavajúcich hrádzu progresivizmu na pracoviskách je automobilový gigant Ford. Spoločnosť na konci augusta oznámila, že mení niektoré zo svojich zásad rozmanitosti a inklúzie. Generálny riaditeľ spoločnosti Ford Jim Farley v internej komunikácii zamestnancom uviedol, že spoločnosť v uplynulom roku zmenila niektoré svoje zásady. Zmenila zameranie svojich zamestnaneckých skupín a ukončila účasť na externých prieskumoch kultúry organizácie Human Rights Campaign, skupiny na podporu LGBTQ+.

Kampaň Human Rights Campaign má dnes na svojich stránkach výzvu zameranú voči aktivitám konzervatívcov vedených Robby Starbuckom, v ktorej ho označuje za krajného pravičiara, ktorý požaduje aby podniková sféra opustila LGBTQ+ ľudí, farebných, ženy a komunitu zdravotne postihnutých tým, že upustí od záväzkov inklúzie. Kampaň uvádza, že Robby už oslovil vedenie spoločností  Ford, Jack Daniel’s, Lowe’s, Tractor Supply Co., Harley-Davidson, Molson Coors and Deere & Co.

Kampaň Human Rights Campaign
Kampaň Human Rights Campaign

Skutočnosť, že sú konzervatívci vo svojom ťažení za návrat k hodnotám, na ktorých úspešné firmy vyrástli z drobčekov na dnešných nadnárodných gigantov, úspešní, potvrdzuje ústup týchto firiem od politík DEI.

 

Ekonomické dopady progresívnych politík

Za ústupom od progresívnych firemných politík nemusí byť len aktivizmus konzervatívcov. Príčina môže byť oveľa prozaickejšia, peniaze. Firmy, ktorých ambasádormi produktov sa stali ľudia s LGBTI komunity zaznamenali významné ekonomické straty.

Dobre známy je prípad partnerstva Bud Light s transrodovým influencerom Dylanom Mulvaneym, ktorý vyvolal niekoľkomesačný bojkot piva, počas ktorého sa nedokázala spoločnosť postaviť rozhodne za tvár svojej kampane, pripravil materskú spoločnosť Anheuser-Busch InBev o tržby vo výške až 1,4 miliardy dolárov, ako aj o dôveryhodnosť u významnej neziskovej organizácie LGBTQ+.

.

Aj reťazec s oblečením Target v máji tohoto roku uviedol, že obmedzí počet obchodov, v ktorých sa bude predávať jeho kolekcia pre dospelých s motívom Pride po tom, ako bojkot pravicových aktivistov minulé leto viedol k prudkému poklesu predaja.

Spoločnosti si začali uvedomovať, že firemná politika DEI ich môže vyjsť draho. Vedie jednak k poklesu tržieb, nakoľko bojkot výrobkov a služieb väčšinovou spoločnosťou odmietajúcou progresívne ideológie nevedia tieto spoločnosti nijako nahradiť. Na druhej strane možné súdne spory kvôli obvineniam z diskriminácie môžu mať na finančnú kondíciu spoločností významný negatívny dopad tiež.

Z ESG a DEI sa stal veľký biznis, okolo ktorého sa motá nespočetné množstvo konzultantov, poradenských spoločností a aktivistov. Hoci je na Slovensku ešte v plienkach, už aj tu sa etablovali firmy, ktoré poradenstvo v tom ako tento progresívny kapitalizmus presadiť, poskytujú. Poradenstvo v DEI ponúka Willis Towers Watson, ktorá o sebe uvádza, že je vedúca globálna spoločnosť v oblasti poradenstva, sprostredkovania a riešení, (tu). Šikovne prepája úspech digitalizácie európskeho priemyslu s potrebou zavádzania firemných politík DEI. Obdobné služby ponúka aj, ako o sebe tvrdí najväčšia poradenská spoločnosť na Slovensku PwC Slovensko, (tu).

Podhubie na ich činnosť vytvára aj Európska komisia, ktorá dnes ovládnutá progresívcami prijíma na úrovni EÚ Smernice na podporu DEI a ESG, ktoré sú členské štáty povinné (pod hrozbou sankcií) transponovať do národnej legislatívy.

Pozitívne príklady z Ameriky ukazujú, že progresívcov dokáže zastaviť väčšinová konzervatívna spoločnosť, ktorá bojkotom dokáže priviesť podniky k rozumu a k návratu k hodnotám, na ktorých sami vyrástli.

.

 

DEI (Rozmanitosť, Rovnosť, Začlenenie)

Progresívni globalisti tieto politiky definujú takto:

Rozmanitosť sa vzťahuje na rozsah ľudských rozdielov prítomných na pracovisku. Rozmanitosť má množstvo podôb: Etnicita, Vek a životné štádium, Sexuálna orientácia, Náboženstvo, Invalidita, Sociálno-ekonomické postavenie…. Každá z týchto dimenzií prináša jedinečné perspektívy, skúsenosti a príspevky. A keď zamestnanci dostanú hlas a príležitosť slobodne sa vyjadriť, podporujú bohatšie a živšie myslenie, ktoré môže zvýšiť produktivitu, inovácie a odolnosť.

Rovnosť zahŕňa počúvanie a porozumenie, aby sme ľuďom poskytli to, čo potrebujú, aby si mohli užívať plnohodnotný a zdravý život. Rovnosť sa zameriava na zabezpečenie spravodlivého zaobchádzania a prístupu k príležitostiam a zdrojom pre všetkých zamestnancov. Uznáva, že jednotlivci majú rôzne východiskové pozície a prekážky úspechu, a snaží sa riešiť tieto rozdiely poskytovaním podpory a úprav a odstraňovaním systémových prekážok.

Začlenenie si dáva za cieľ vytvoriť pocit spolupatričnosti. Vďaka inkluzívnej kultúre sa zamestnanci cítia ocenení, rešpektovaní a oprávnení prispievať svojimi jedinečnými perspektívami. Zahŕňa podporu kolaboratívneho a podporného prostredia, v ktorom sa rozmanitosť oslavuje a rešpektuje. Pomáha jednotlivcom prosperovať a uspieť a vytvárať produktívnejšie, inovatívnejšie a udržateľnejšie pracovisko.

.

 

ESG

V Novembri 2022 schválil Európsky parlament Smernicu o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov. Smernica, ktorú musia transponovať členské štáty, ukladá podnikom povinnosť zaviesť svoj interný systém na monitorovanie informácií a zber dát v týchto oblastiach udržateľnosti:

 

Environmentálne informácie (Environmental)

Klimatická zmena: Zmierňovanie klimatických zmien, prispôsobenie sa zmene klimatických podmienok, atď.

Znečistenie: Znečisťovanie vzduchu, vody a pôdy, atď.

Voda a vodné zdroje: Spotreba vody, množstvo recyklovanej vody, atď.

Biodiverzita a ekosystém: Plocha v chránených oblastiach, degradácia pôdy, atď.

.

Využívanie zdrojov a obehové hospodárstvo: Popis využívaných zdrojov, odpad a jeho recyklácia a opätovné využitie, atď.

 

Sociálne a ľudskoprávne informácie (Social)

Vlastní zamestnanci: Pracovný čas, kolektívne vyjednávanie, zamestnanecké rady, platové rozdiely medzi mužmi a ženami, popis vlastných zamestnancov (podľa úväzku a vzťahu, pohlavia a regiónu), atď.

Zamestnanci v hodnotovom reťazci: Detská práca, nútená práca a iné závažné incidenty týkajúce sa ľudských práv, atď.

Dotknuté komunity: Adekvátne stravovanie a ubytovanie, voda a hygiena, atď.

Spotrebitelia a koncoví používatelia: Prístup k informáciám, ochrana neplnoletých, zodpovedné marketingové praktiky, atď.

 

.

Informácie o riadení spoločnosti (Governance)

Výkon podnikateľskej činnosti: Ochrana oznamovateľov (whistleblowing), prípady korupcie a úplatkárstva, protikorupčné mechanizmy, školenia, politická angažovanosť a lobbing, atď.

ESG pozitívne musia byť od začiatku tohto roku všetky kótované spoločnosti s viac ako 500 zamestnancami. Od nového roku k ním pribudnú veľké spoločnosti, ktoré spĺňajú 2 z 3 nasledujúcich kritérií: viac ako 250 zamestnancami a/alebo obrat 40 miliónov EUR a/alebo celkové aktíva 20 miliónov EUR. A v roku 2026 malé a stredné podniky a ostatné podniky, ktoré umiestnili svoje akcie na regulovanom trhu.

Mne z toho vychádza len jedno: Chceš podnikať, vládnuť v EÚ, teda aj na Slovensku? Musíš byť ESG pozitívny. Druhou možnosťou je skutočne budovať hrádzu progresivizmu. Napríklad aj odmietnutím produktov a služieb tých, čo mu podľahnú. Ekonomika ich vráti späť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

07:42

Najmenej jedna osoba zahynula a ďalšie dve utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov.

07:40

Počas operácie francúzskych bezpečnostných síl v Novej Kaledónii bol zabitý jeden muž. Počet obetí počas štyroch mesiacov nepokojov na tomto francúzskom tichomorskom území sa tak zvýšil na 12.

07:20

Na následky zranení zomrel v juhočínskom meste Šen-čen desaťročný chlapec japonského pôvodu, ktorého nožom napadol útočník.

Japonského žiaka v Číne nožom napadol muž, v nemocnici zomrel
Príslušníci čínskych bezpečnostných zložiek vyšetrujú na mieste incidentu, pri ktorom na 10-ročného japonského žiaka zaútočil muž v japonskej škole v meste Śen-čen na juhu Číny
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali