Slafkovský dohral v 2. útoku, Nemec -2, Malkin na méte 800 asistencií

❚❚

New York 11. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michael Dwyer, Jeffrey T. Barnes)

Aktualizované 11. októbra 10:32

Hokejisti Montrealu v zostave aj s Jurajom Slafkovským neuspeli vo svojom druhom stretnutí novej sezóny NHL, keď prehrali na ľade Bostonu 4:6. Slovenský útočník sa do kanadského bodovania nezapísal. Z víťazstva sa netešilo ani slovenské duo v drese New Jersey Šimon Nemec a Tomáš Tatar, Devils podľahli doma Torontu 2:4. Kapitán Los Angeles Anže Kopitar zariadil hetrikom víťazstvo Kings v Buffale, Jevgenij Malkin zaznamenal 800. asistenciu a tohtoročná draftová jednotka Macklin Celebrini v debute v profilige skóroval aj asistoval, ale San Jose Sharks napokon prehrali so St. Louis 4:5 po predĺžení

Hampus LindholmMark KastelicBrandon CarloJohn Beecher
Na snímke Mark Kastelic (47) z Boston Bruins oslavuje svoj gól s Hampusom Lindholmom (27), Brandonom Carlom (25) a Johnom Beecherom (19) počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL Montreal Canadiens

Slafkovský odohral 20:37 min a pripísal si jednu strelu na bránku, štyri hity a jeden plusový bod. Montreal nenadviazal na víťazstvo z prvého Slafkovský odohral 20:37 min a pripísal si jednu strelu na bránku, štyri hity a jeden plusový bod. Zápas začal tradične v prvom útoku s Nickom Suzukim a Coleom Caufieldom, ale v tretej tretine ho tréner Martin St. Louis presunul do druhej formácie ku Kirbymu Dachovi a Alexovi Newhookovi. Montreal nenadviazal na víťazstvo z prvého duelu proti Torontu (1:0). K víťazstvu Bruins pomohli gólom a dvoma asistenciami Elias Lindholm a Cole Koepke, brankár Jeremy Swayman vo svojom sezónnom debute kryl 20 striel.

.

“Je to skvelý pocit byť znovu na ľade s tímom a v tejto aréne. Som veľmi šťastný, že sa to celé vyriešilo,” povedal pre nhl.com Swayman, ktorý sa s Bostonom dohodol na novej osemročnej zmluve na 66 miliónov len dva dni pred začiatkom sezóny a vynechal tak celý tréningový kemp. Dvakrát skóroval Mark Kastelic, kanonier David Pastrňák mal bilanciu 1+1. Štvrtý útok “medveďov” Koepke (1+2), Kastelic (2+0) a John Beecher (0+1) nazbieral šesť bodov. Za Canadiens skóroval dvakrát veterán Brendan Gallagher, Oliver Kapanen v debute v NHL zaznamenal asistenciu. Montreal viedol 1:0 aj 2:1, keď aj v druhom zápase v sezóne skóroval Caufield, ale potom domáci otočili na 5:2. Montreal ešte ožil po znížení v tretej tretine na 4:5, ale posledné slovo mal Kastelic.

“Boli lepší celých 60 minút. Mali sme dobré momenty, ale nestačilo to,” povedal tréner St. Louis. Boston bodoval s Montrealom v 15. zápase za sebou, séria trvá od 26. novembra 2019.

.

Hráči New Jersey si pripísali prvú prehru v treťom zápase sezóny, po tom, ako ju otvorili v Prahe dvoma víťazstvami nad Buffalom. Tatar zaznamenal jednu strelu na bránku a v kolonke plus-mínus mal nulu s hracím časom 12:25, Nemec odohral len 11:49 min, čo je najmenej v jeho kariére a v bilancii plus-mínus si zapísal -2. Víťazstvo vo svojom debute v NHL zaznamenal brankár “javorových listov” Dennis Hildeby, ktorý kryl 23 striel. “Boli to veľké emócie, snažil som sa čo najviac skoncentovať a zažehnať nervozitu. Som rád, že to vyšlo,” povedal 23-ročný Švéd. Prvé víťazstvo v novom pôsobisku zaznamenal tréner Toronta Craig Berube, na lavičke Devils nevyšiel domáci debut Sheldonovi Keefovi, ktorý posledných päť sezón viedol práve Toronto.

 

Kopitarov hetrik

Hokejisti Los Angeles vstúpili do sezóny víťazstvom 3:1 v Buffale, keď čistý hetrik v tretej tretine zaznamenal Kopitar. Pre 37-ročného Slovinca to bol siedmy hetrik v kariére, v klubovej štatistike sa dostal na šieste miesto pred Waynea Gretzkého a Dustina Browna. Sabres viedli po góle Alexa Tucha v oslabení po dvoch tretinách 1:0, ale Kopitar v 13. sekunde záverečnej časti vyrovnal, v 59. minúte dal v presilovke víťazný gól a veľký večer uzavrel zásahom do prázdnej bránky. “Bol to prvý zápas sezóny a dve tretiny sme sa trochu hľadali. Neboli sme však frustrovaní a verili sme, že nájdeme správny rytmus, čo sa aj podarilo,” povedal Kopitar, ktorý ako siedmy hráč v histórii NHL zaznamenal čistý hetrik v otváracom zápase sezóny.

Buffalo Sabres - Los Angeles Kings Anze Kopitar
Na snímke center LA Kings Anže Kopitar oslavuje svoj tretí gól v zápase hokejovej NHL Buffalo Sabres – Los Angeles Kings

K víťazstvu “kráľov” prispel výborným výkonom aj brankár Darcy Kuemper, ktorý zlikvidoval 32 striel a v prvej tretine chytil trestné strieľanie Ryana McLeoda. Sabres po dvoch pražských prehrách s Devils zaznamenali tretí neúspech v sezóne.

Linus Ullmark sa vo svojom debute v drese Ottawy blysol 30 úspešnými zákromi a Senators zdolali na domácom ľade obhjahcu Stanley Cupu Floridu 3:1. Švédsky brankár prišiel do Ottawy v lete výmenou z Bostonu a v júni podpísal štvoročný kontrakt na 33 miliónov. “V bránke pôsobil presne ako od prvého dňa po príchode. Sebavedomý a pokojný. Podal fantastický výkon,” chválil Ullmarka tréner “senátorov” Travis Green, pre ktorého to bol premiérový duel na lavičke Ottawy. Dva góly strelil Tim Stützle, presadil sa aj Shane Pinto. V priamom bratskom súboji sa stretli Brady a Matthew Tkachukovci, obaja si pripísali po jednej asistencii. Panthers sa okrem prehry musia vyrovnať aj so zranením kapitána Aleksandera Barkova, ktorý v závere tretej tretiny v snahe zabrániť Stützlemu pri skórovani do prázdnej bránky narazil na zadný mantinel a ľadovú plochu opustil za pomoci spoluhráčov, pričom nazaťažoval pravú nohu. Barkov bol bez hokejky, čo Stützle využil a skóroval na 3:1. “V prvom rade dúfam, že Barkov nie je zranený a že bude v poriadku. Bol to nešťastný súboj, videl som, že stratil hokejku a išiel som za pukom aby som dal gól,” povedal nemecký útočník Ottawy.

.

 

Neuveriteľný obrat St. Louis

Hráči St. Louis prehrávali ešte po druhej tretine v San Jose 1:4, no napokon zvíťazili 5:4 po predĺžení. Duel poslal do extračasu pri hre bez brankára v poslednej minúte obranca Justin Faulk a o rozhodujúci presný zásah sa postaral 43 sekúnd po začiatku predĺženia kapitán tímu Brayden Schenn. Blues zaznamenali druhé víťazstvo v druhom zápase sezóny, v noci na stredu otočili z 0:2 na 3:2 na ľade Seattlu. Najvyššie draftovaný hráč v roku 2024 Celebrini otvoril v 8. minúte skóre a potom krásnou prihrávkou spoza bránky pripravil gól na 2:1 pre veterána Tylera Toffoliho, ktorý pri debute za “žralokov” zaznamanal aj asistenciu.

Hráči Utahu uspeli aj v druhom zápase po presťahovaní z Arizony, o víťazstve Hockey Club na ľade New Yorku Islanders 5:4 rozhodol v predĺžení svojim druhým gólom v zápase Dylan Guenther. “Ostrovania” viedli dve minúty pred koncom 4:3, keď vo svojom debute v NHL skóroval ruský útočník Maxim Cypľakov, ale o 13 sekúnd neskôr vyrovnal Josh Doan a v predĺžení rozhodol Guenther, ktorý v dvoch zápasoch strelil štyri góly. “Boli sme za posledné roky v rôznych situáciách, ale títo chlapci sa nikdy nevzdávajú,” povedal tréner Utahu Andre Tourigny.

 

Traja “osemstovkári” v akcii

“Tučniaci” z Pittsburghu po domácej prehre 0:6 s New Yorkom Rangers uspeli na ľade Detroitu, kde vyhrali 6:3. Fínsky brankár Joel Blomqvist chytil pri svojom debute v NHL 29 striel, Jevgenin Malkin nazbieral dve asistencie a v kariére ich má na konte už 800. Malkin dosiahol na túto métu ako 34. hráč v histórii NHL a tretí aktívny, pričom všetci traja nastúpili v tomto zápase. Kapitán Penguins Sidney Crosby si pripísal takisto dve asistencie a na konte ich má 1006, útočník Red Wings Patrick Kane nebodoval, ale celkovo nazbieral 816 asistencií.

.

Dallas vyhral v Nashville 4:3, keď dvakrát skóroval Mason Marchment. Neúspešný debut v drese Predators absolvovali veľké letné posily Steven Stamkos a Jonathan Marchessault. Stamkos bol na ľade viac ako 23 minút, mal tri strely, ale nebodoval, Marchessault vyslal na Jakea Oeetingera (33 zákrokov) až šesť striel a zaznamenal dve asistencie. “Nehrali sme zle, vytvárali sme si šance a to je dôležité. Hrali sme proti silnému tímu, prehrávali sme o tri góly a už to bolo náročné,” povedal Stamkos, ktorý prvých 16 sezón v NHL odohral v drese Tampy Bay. Stars viedli po dvoch tretinách 4:1, gól a asistenciu zaznamenal Roope Hintz, tri asistencie si pripísal Logan Stankoven. Za domácich mal bilanciu 1+1 Filip Forsberg, brankár Scott Wedgewood, ktorý prišiel do Nashvillu práve z Dallasu a nastúpil namiesto zraneného Juusa Sarosa, chytil 20 striel.

Pred zápasom Minnesoty s Columbusom si videom a 13-sekundovým momentom ticha zaspomínali na tragicky zosnulých bratov Johnnyho a Matthewa Gaudreovcov. Johnny bol hráčom Columbusu a Blue Jackets nastúpili prvýkrát v NHL po jeho úmrtí. Wild vyhrali 3:2, keď pri všetkých góloch bol Matt Boldy s bilanciou 1+2. Presadili sa aj Joel Eriksson Ek a Mats Zuccarello, dve asistencie zaznamenal Marcus Johansson. Na lavičke Columbusu debutoval bývalý tréner Minnesoty Dean Evason, ktorý Wild do svojho odvolania v decembri 2023 viedol päť sezón.

 

NHL – sumáre:

  • Boston Bruins – Montreal Canadiens 6:4 (3:2, 2:0, 1:2)
    Góly: 12. McAvoy (Marchand, Lindholm), 14. Kastelic (Zadorov, Koepke), 19. Lindholm (Zadorov, Pastrňák), 36. Pastrňák (Zacha, Lindholm), 37. Koepke (Beecher, Carlo), 56. Kastelic (Koepke, Carlo) – 9. Gallagher (Armia, Hutson), 13. Caufield (Guhle, Hutson), 50. Anderson (Guhle, Kapanen), 56. Gallagher (Evans, Armia). Brankári: Swayman – Primeau, strely na bránku: 29:24.
  • Buffalo Sabres – Los Angeles Kings 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)
    Góly: 37. Tuch – 41. Kopitar (Laferriere, Edmundson), 59. Kopitar (Spence, Fiala), 60. Kopitar (Byfield, Kempe). Brankári: Luukkonen – Kuemper, strely na bránku: 33:23:
  • New Jersey Devils – Toronto Maple Leafs 2:4 (1:3, 1:1, 0:0)
    Góly: 20. Bratt, 40. Meier (Kovacevic, Dillon) – 9. Pacioretty (Holmberg, Timmins), 12. McMann (McCabe, Lorentz), 15. Lorentz (Kämpf), 35. Tavares (Domi, Ekman-Larsson). Brankári: Markström – Hildeby, strely na bránku: 24:22.
  • Ottawa Senators – Florida Panthers 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
    Góly: 6. Stützle (Norris, Sanderson), 11. Pinto, 59. Stützle (B. Tkachuk) – 36. Forsling (Bennett, M. Tkachuk). Brankári: Ullmark – Bobrovskij, strely na bránku: 31:31.
  • New York Islanders – Utah Hockey Club 4:5 pp (1:1, 0:1, 3:2 – 0:1)
    Góly: 12. Duclair (Dobson, Barzal), 42. Horvat (Duclair, Dobson), 47. Pageau (Holmström), 58. Cyplakov (Nelson, Palmieri) – 20. Crouse (Maccelli, Cooley), 34. Hayton (Sergačov, Keller), 48. Guenther (Keller, Sergačov), 59. Doan (Kerfoot, Crouse), 78. Guenther (Durzi, Cooley). Brankári: Varlamov – Ingram, strely na bránku: 25:26.
  • Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins 3:6 (1:1, 1:3, 1:2)
    Góly: 4. DeBrincat (Raymond, Larkin), 33. Tarasenko (Seider, DeBrincat), 49. DeBrincat (Gustafsson, Raymond) – 16. Beauvillier (Crosby, Puljujärvi), 23. Beauvillier (Pettersson, Crosby), 24. O’Connor (Malkin, Karlsson), 26. Pettersson, 42. Karlsson (Letang, Malkin), 53. Hayes (Glass, Acciari). Brankári: Husso (26. Talbot) – Blomqvist, strely na bránku: 32:28.
  • Minnesota Wild – Columbus Blue Jackets 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
    Góly: 18. Boldy (Johansson, Brodin), 37. Eriksson Ek (Johansson, Boldy), 50. Zuccarello (Boldy, Kaprizov) – 22. Johnson (Sillinger, Severson), 58. Werenski (Činachov, Johnson). Brankári: Gustavsson – Merzlikins, strely na bránku: 26:33.
  • Nashville Predators – Dallas Stars 3:4 (0:0, 1:4, 2:0)
    Góly: 24. Forsberg (Marchessault, Josi), 45. Novak (Evangelista, Forsberg), 59. O’Reilly (Marchessault, Forsberg) – 23. Hintz (Stankoven, Johnston), 23. Robertson (Hintz, Stankoven), 29. Marchment (Duchene, Stankoven), 39. Marchment (Seguin, Harley). Brankári: Wedgewood – Oettinger, strely na bránku: 36:20.
  • San Jose Sharks – St. Louis Blues 4:5 pp (2:1, 2:0, 0:3 – 0:1)
    Góly: 8. Celebrini (Eklund, Walman), 18. Toffoli (Celebrini, Rutta), 29. Zetterlund (Granlund, Toffoli), 38. Goodrow – 9. Bučnevič (Kyrou, Broberg), 43. Faksa (Walker), 47. Suter (Toropčenko), 60. Faulk (Thomas, Kyrou), 61. Schenn (Parayko, Thomas). Brankári: Blackwood – Hofer, strely na bránku: 29:40.

Slováci v akcii:

  • Juraj Slafkovský (Montreal) 20:37 0 0 0 +1 1 0
  • Tomáš Tatar (New Jersey) 12:25 0 0 0 0 1 0
  • Šimon Nemec (New Jersey) 11:49 0 0 0 -2 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:15

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková ukončila svoje pôsobenie na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane vo štvrťfinále štvorhry. Spoločne s Britkou Oliviou Nichollsovou ich zdolal rusko-český pár Jekaterina Alexandrovová, Kateřina Siniaková 7:5, 6:4.

14:10

Veliteľ proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Wafík Safá utrpel pri štvrtkovom izraelskom nálete na centrum Bejrútu vážne zranenie a jeho stav je kritický. V piatok o tom informovala spravodajská televízia Sky News Arabia, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje. Jej informáciu zatiaľ nikto iný nepotvrdil.

14:10

Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh má nové velenie a pripravuje sa na dlhú opotrebovaciu vojnu na juhu Libanonu, uviedli pre agentúru Reuters dva nemenované zdroje oboznámené s jeho operáciami. Podľa ďalších štyroch zdrojov má Hizballáh napriek izraelským útokom stále k dispozícii značné zásoby zbraní vrátane najsilnejších presných rakiet, ktoré ešte nepoužil.

14:09

V roku 2023 v celej EÚ približne 4,9 percenta ľudí vo veku 16 a viac rokov uviedlo, že počas svojho života mali problémy s bývaním. Spomedzi 27 členských krajín EÚ bolo Slovensko v poradí siedmou krajinou s najnižšou mierou problémov s bývaním.

14:09

Na palube nemeckého tankera s vykurovacím olejom vypukol v piatok ráno požiar. Tanker kotví v Meklenburskom zálive pri pobreží Baltského mora na severovýchode Nemecka. Všetkých sedem členov jeho posádky previezli do bezpečia.

14:08

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v turkménskej metropole Ašchabad stretol s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom. Ide o ich prvé stretnutie, ktoré sa konalo v rámci regionálneho summitu. Kremeľ uviedol, že témou ich diskusie boli bilaterálne vzťahy, ale aj situácia na Blízkom východe.

14:07

Ukrajina tvrdí, že jej protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila 29 zo 66 ruských bezpilotných lietadiel. Rusko pri nočnom útoku použilo aj dve balistické rakety Iskander-M a jednu riadenú strelu vzduch-zem Ch-31.

13:13

Požiar ropného terminálu v meste Feodosija na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym sa nepodarilo úplne uhasiť ani štyri dni po útoku ukrajinskej armády. 

13:12

Veliteľ mierových jednotiek OSN Jean-Pierre Lacroix na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku upozornil, že bezpečnosť mierových síl OSN v Libanone je “čoraz viac v ohrození”. Dodal, že operatívne aktivity misie UNIFIL sú od 23. septembra prakticky zastavené.

13:11

Vojenský súd v ruskej Altajskej oblasti v piatok odsúdil na 18 rokov väzenia 46-ročného Sibírčana za plánovanie založenia požiaru v armádnom náborovom centre v regionálnej metropole Barnaul. Federálna bezpečnostná služba (FSB) uviedla, že muž bol zadržaný v novembri 2023 pri “nevydarenom pokuse o spáchanie teroristického činu”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali