Zistenia okolo atentátu môžu byť dramatické. Výsledky vyšetrovania však budú dôležitejšie ako správa SIS

❚❚

Bratislava 19. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Hoci avizovaná správa Slovenskej informačnej služby (SIS) o atentáte na premiéra vzbudila veľké emócie ešte predtým, ako vôbec uzrela svetlo sveta, jej vecný význam nebude taký veľký, ako význam výsledkov vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko

premiér atentát
Ilustračné foto

Ak SIS takúto správu vypracuje a predloží parlamentu, podľa Hrabka je pravdepodobné, že minimálne časť rokovania o nej bude utajená.

.

“Nevieme, čo z nej sa verejnosť dozvie,” upozornil.

Vzhľadom na to, aké emócie správa vzbudila už dnes, keď ešte zrejme nie je ani vypracovaná, publicista očakáva, že “keď uzrie svetlo sveta, bude to už iba horšie”.

.

“Správa dnes naozaj pripomína ženu inšpektora Columba, nikto ju nevidel, ale všetci o nej hovoria. A tí, ktorí ju videli alebo ju píšu, zasa o nej hovoriť nemôžu zo zákonných dôvodov,” poznamenal.

K vyhroteniu emócií podľa Hrabka prispel aj samotný premiér Robert Fico (Smer-SD) svojimi medializovanými očakávaniami, že zistenia okolo atentátu môžu byť dramatické.

“Keby s takýmito vyjadreniami neprišiel, mimovládne strany nemajú na čo reagovať,” poznamenal Hrabko.

Takto podľa neho opozičné aj koaličné strany už dnes predpripravujú svojich voličov na možné budúce zverejnenie časti informácií zo správy, o ktorej zatiaľ takmer nič konkrétne nevedia.

Na margo vyhlásenia ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého je Slovensko pripravené podporiť mierový proces na Ukrajine aj tým, že by v prípade potreby hostilo niektoré z predprípravných rokovaní k mierovému samitu, Hrabko povedal, že ako verejná ponuka to má význam.

.

“Je nespochybniteľné, že treba urobiť všetko preto, aby sa utrpenie ľudí na Ukrajine skončilo čo možno najskôr,” povedal s tým, že jedna vec je verejná ponuka z našej strany a druhá, či sa reálne niektoré z čiastkových rokovaní na Slovensku uskutoční.

Záujem hostiť takéto rokovania bude mať podľa publicistu aj množstvo ďalších krajín. V tejto chvíli podľa neho nie je známe ani to, kde by sa mal konať hlavný mierový samit, nieto ešte predprípravné rokovania.

Bývalú ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) označil Hrabko za prvú obeť konsolidácie. Ak nový minister Kamil Šaško (Hlas-SD) dokáže vyrokovať zvýšenie rozpočtu pre svoj rezort, bude to podľa Hrabka pravdepodobne na úkor iných vládnych rezortov.

“Keď je už raz rozpočet nastavený, a potom treba niekomu pridať, tak treba nájsť aj to, komu sa uberie,” povedal.

Riešením je podľa Hrabka len vôľa veľa a ťažko rokovať, ako aj ochota na kompromisy zo strany zástupcov ministerstva aj zástupcov zdravotníkov.

.

Prípadné dohody, ktoré by menili návrh rozpočtu verejnej správy, ktorý už v riadnom termíne schválil vládny kabinet, sa budú podľa Hrabka realizovať formou pozmeňujúcich návrhov v priebehu rokovania v parlamente.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:37

Organizácia pre oslobodenie Palestíny – medzinárodne vnímaná ako jediný legitímny zástupca palestínskeho ľudu – vyjadrila v piatok sústrasť v súvislosti s “mučeníckou” smrťou vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára a vyzvala všetky palestínske frakcie na jednotu.

09:36

Severná Kórea obvinila Soul z “vážnej provokácie”. Dôvodom je údajne zostrelený dron, ktorý podľa KĽDR narušil jej zvrchovanosť rozhadzovaním letákov namierených proti režimu.

09:35

Globálne blednutie koralov, ktoré sa spustilo minulý rok, dosiahlo najväčší rozsah od začiatku pozorovaní a stále pokračuje. Od začiatku roka 2023 do 10. októbra 2024 bolo blednutím spôsobeným z tepelného stresu postihnutých približne 77 percent koralových útesov, uviedol v e-maili pre agentúru AFP Derek Manzello z amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru.

08:47

Americký prezident Joe Biden spoločne s vrcholovými predstaviteľmi Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu a odsúdil “ruskú agresívnu vojnu”. 

08:45

Príslušníci mexického námorníctva zatkli 23 ľudí v rámci najväčšej protidrogovej operácie vo svojej histórii a zaistili 8,4 ton narkotík na juhozápade tichomorského pobrežia krajiny. 

08:44

Muž hodil do sídla japonskej vládnej strany niekoľko zápalných bômb, informovala japonská verejnoprávna televízia NHK spolu s ďalšími médiami. Pri útoku sa nikto nezranil.

08:43

Vo Venezuele sa novým ministrom priemyslu stal podnikateľ Alex Saab, uviedol venezuelský prezident Nicolás Maduro prostredníctvom sociálnej siete. Podnikateľ, ktorého prepustili na slobodu vlani v rámci výmeny väzňov so Spojenými štátmi, je prezidentovým blízkym spojencom.

Podnikateľ blízky prezidentovi Madurovi sa stal ministrom priemyslu
Na snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro a podnikateľ Alex Saab sa objímajú poèas
08:42

Kalifornské úrady nariadili evakuáciu tisícov obyvateľov prístavného mesta Oakland po tom, čo vypukol neďaleko mesta rýchlo sa šíriaci požiar.

08:41

Pokiaľ by Čína “šla na Taiwan”, kandidát Republikánskej strany na prezidenta USA Donald Trump by uvalil na Peking dodatočné clá. Trump to povedal v rozhovore, ktorý poskytol denníku Wall Street Journal.

08:40

NATO sa zaviazalo vypracovať spoločné normy pre vojenské vybavenie s cieľom posilniť kompatibilitu medzi členskými štátmi. Ako prvé vytvorí normy pre muníciu.

08:39

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vyzdvihol hrdinstvo ukrajinských vojakov, ktorí už takmer tri roky bránia svoju vlasť pred ruskou agresiou. Zároveň vyslovil určitú skepsu v súvislosti s tzv. víťazným plánom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

08:38

Rusko a Ukrajina si údajne vymenili po 95 zajatých vojakov. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany s tým, že k výmene došlo v rámci dohody, ktorú sprostredkovali Spojené arabské emiráty.

08:37

Najmenej 33 ľudí zahynulo a 85 utrpelo zranenia počas izraelského úderu, ktorý zasiahol viacero domov v meste Džabálijá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štyri mláďatá tigra sumatranského v zoologickej záhrade v poľskom Vroclave

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali