Hrabko: ČR zrušila spoločné rokovania vlád zbytočne, Ukrajina v nich pokračuje

❚❚

Bratislava 9. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Rozhodnutie českej vlády prerušiť tradíciu spoločných rokovaní českého a slovenského vládneho kabinetu na protest proti našim postojom ku konfliktu na Ukrajine pôsobí v kontexte ďalšieho spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády ako zbytočné politické gesto. V TASR TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

Kabinety Slovenska a Ukrajiny sa aktuálne stretli na spoločnom rokovaní 7. októbra pri Užhorode. Je to už druhé spoločné stretnutie od marca 2024, kedy Česká republika oznámila, že ruší plánované spoločné rokovanie s vládou Slovenska. “Česko sa vtedy chcelo správať ‘ukrajinskejšie’ ako samotná Ukrajina. Už vtedy sme hovorili, že to ničomu nepomôže, hoci vzťahy medzi ČR a SR budú fungovať ďalej,” konštatoval Hrabko.

.

Očakáva, že po budúcoročných voľbách v Českej republike sa podarí vrátiť do života aj tradíciu spoločných rokovaní vlád oboch nástupníckych štátov bývalého Československa. Hrabko nevylučuje ani to, že sa táto téma okrajovo stane aj súčasťou českej predvolebnej kampane.

Samotné stretnutie ukrajinskej a slovenskej vlády považuje Hrabko za významný politický signál bez ohľadu na to, aký je reálny obsah a výsledok tohto rokovania. “Dôležitejšie je politické posolstvo, že takéto stretnutie sa uskutočnilo,” konštatoval. Gesto potvrdzujúce dobré susedské vzťahy Slovenska a Ukrajiny je podľa Hrabka politicky výhodné pre oboch partnerov, viac však z neho môže v aktuálnom čase vyťažiť slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

.

Na margo demisie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ktorú sa prezident rozhodol prijať až potom, ako dostane od premiéra návrh na jej nástupcu, Hrabko povedal, že celá situácia je v slovenskej politike precedensom. Prezident Peter Pellegrini totiž rieši výmenu nominantky Hlasu-SD, ktorú v roku 2023, ešte ako predseda Hlasu-SD, do funkcie odporučil. Prezident podľa publicistu nemá lehotu na prijatie demisie a keď ju prijme, môže poveriť vedením rezortu niektorého z dnešných členov vlády, alebo akceptovať meno, ktoré mu prinesie premiér Fico.

Podľa koaličnej zmluvy má nárok nominovať ministra zdravotníctva Hlas-SD. “Rokovania prebiehajú a ak pán premiér príde do paláca s návrhom, myslím, že už to bude tak predrokované, že pán prezident prijme demisiu pani Dolinkovej a vymenuje nového ministra,” povedal Hrabko.

Iniciatívu hnutia Slovensko novelizovať ústavu tak, aby na Slovensku bolo možné referendum o predčasných parlamentných voľbách podľa Hrabka parlament zamietne. Pripomenul, že samotní poslanci tohto hnutia v minulom volebnom období hlasovali za to, aby bola takáto možnosť z novely ústavy odstránená.

Hrabko neočakáva ani to, že by koncom aktuálneho volebného obdobia mohla novelu ústavy ohľadom referenda o predčasných voľbách predložiť dnešná vládna koalícia. “Samozrejme, môžu to sľúbiť, ale z tohto mračna nezaprší,” odhadol publicista.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:11

18:50

Česko podľa prezidenta Petra Pavla zaznamenáva tisíce kybernetických útokov denne. Taký útok, ktorý by bol cielený na kybernetickú infraštruktúru krajiny, je podľa jeho slov možné porovnať s ozbrojeným konfliktom. Dodal, že na zvýšenie odolnosti celej spoločnosti je nutné aj vzdelávanie a osveta o týchto témach. Povedal to v stredu po návšteve českého Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

18:49

Tínedžer z Nepálu sa stal v stredu najmladším horolezcom, ktorý zdolal 14 najvyšších vrcholov sveta. Nimá Rindží Šerpa (18) v stredu približne o 6.05 h miestneho času vystúpil na vrchol tibetskej hory Šišapangm. Zavŕšil svoj výstup na všetkých 14 vrcholov s nadmorskou výškou viac ako 8000 metrov uznaných Medzinárodnou horolezeckou asociáciou (UIAA). Všetky sa nachádzajú v Ázii.

18:48

Je možné, že časť finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka koncom budúceho roka prepadne. Uviedol to v stredu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) na tlačovej konferencii s tým, že rezort hľadá riešenia, ako vyčerpať čo najviac prostriedkov.

18:47

Slovensko má najvyšší počet živnostníkov len s jedným zákazníkom a zároveň aj piaty najväčší počet živnostníkov na 1000 obyvateľov v rámci štátov EÚ. Za posledných desať rokov stúpol počet fiktívnych živnostníkov dvojnásobne. V stredu na to upozornili zástupcovia Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS), Národného inšpektorátu práce, finančnej správy (FS) a spoločnosti Grant Thornton Slovakia (GTS) na základe analýzy Útvaru pre hodnotu a peniaze (ÚHP). ZPS však presnosť údajov spochybnilo.

18:32

Francúzsko bude 24. októbra hostiť medzinárodnú ministerskú konferenciu o kríze v Libanone. Rozhovory sa zamerajú na politickú situáciu a humanitárnu pomoc po eskalácii medzi Izraelom a Hizballáhom. Oznámilo to v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

18:32

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v stredu upozornil, že humanitárna kríza a podmienky v Libanone sa “zhoršujú alarmujúcim tempom.” V krajine už niekoľko týždňov eskaluje konflikt medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh.

18:23

Súboj o post predsedu britskej opozičnej Konzervatívnej strany sa v stredu zúžil na dvoch kandidátov. Z duelu vypadol bývalý minister zahraničných vecí a vnútra James Cleverly.

18:22

Talianska premiérka Giorgia Meloniová svedčila v stredu na súde v prípade dvoch mužov, ktorí vytvorili a zdieľali jej falošné pornografické videá.

18:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že situácia na bojisku v jeho krajine vytvára príležitosť na prijatie krokov, ktoré povedú k ukončeniu vojny na Ukrajine najneskôr v roku 2025.

18:21

Poľský premiér Donald Tusk po rokovaní českej a poľskej vlády v Prahe vyhlásil, že pred spormi spojenými s negatívnymi dôsledkami ťažby v hnedouhoľnej bani v poľskom Turówe na životné prostredie v ČR nebude zatvárať oči. Označil to však za politické nedorozumenie z minulosti, ktoré nemuselo nastať. Poľská strana Česku poskytne všetky požadované dáta, čo podľa premiéra ČR Petra Fialu pomôže upokojiť situáciu.

18:21

Japonský premiér Šigeru Išiba v stredu rozpustil dolnú komoru parlamentu, aby pripravil predčasné voľby na 27. októbra.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali