Hra o podobu vojny začína. Postavenie Kyjeva sa mení

❚❚

Kyjev 8. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Spojené štáty a „kyjevské koridory“ menia ciele vojny a prikláňajú sa k rokovaniam s Ruskom o zastavení vojny na frontovej línii. Píše o tom vo svojom úvodníku denník Financial Times, ktorý už minule informoval o existencii takýchto plánov (Ukrajina ich popiera)

ruskí vojaci Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

„Vo Washingtone, niektorých západných hlavných mestách a v chodbách Kyjeva sa nálada mení: od odhodlania, že vojna sa môže skončiť len vyhnaním ruskej armády z ukrajinského územia, k vynútenému uznaniu, že najlepšou šancou do budúcnosti je rokovanie, ktoré zachová väčšinu krajiny nedotknutú,“ píše sa v článku.

.

Publikácia zároveň píše, že zatiaľ „Kyjev nemá dostatočnú podporu na dosiahnutie ani tohto redukovaného cieľa“.

„Ukrajina vstupuje do svojej tretej vojnovej zimy a nálada je pochmúrnejšia ako kedykoľvek predtým. Na východe jej sily strácajú pôdu pod nohami v dôsledku neúnavného postupu ruských protivníkov, hoci za cenu veľkých strát pre Moskvu. So zničenou polovicou elektrickej siete Ukrajincov čakajú v chladných mesiacoch hodiny bez svetla a tepla,“ opisuje situáciu FT.

.

Niektoré západné hlavné mestá, ktoré predtým trvali na potrebe vojensky poraziť Rusko, „prehodnocujú svoje ciele“ v súvislosti s eskaláciou situácie na Blízkom východe.

A „niektorí ukrajinskí predstavitelia súkromne vyjadrujú obavy, že im chýba živá sila, palebná sila a podpora Západu na opätovné získanie celého územia, ktorého sa Rusko zmocnilo“.

„Za zatvorenými dverami sa teda hovorí o dohode, na základe ktorej by si Moskva de facto ponechala kontrolu nad približne pätinou Ukrajiny, ktorú okupovala, hoci jej suverenita by nebola uznaná, zatiaľ čo zvyšok krajiny by mohol vstúpiť do NATO alebo by sa mu poskytli rovnocenné bezpečnostné záruky. Pod takouto záštitou sa Ukrajina bude môcť zotaviť a integrovať do EÚ, podobne ako západné Nemecko počas studenej vojny“.

Noviny zároveň uvádzajú, že predpoklady, na ktorých je tento vzorec založený, nesú so sebou množstvo problémov.

 

.

Prijatie Ukrajiny do NATO „by si vyžadovalo masívne a nákladné nasadenie síl zo strany USA a ich partnerov – a zanechalo by ich v situácii podobnej studenej vojne“.

„Druhým predpokladom je, že ruského prezidenta by bolo možné presvedčiť, aby rokoval a akceptoval takýto scenár. Jedným z Putinových deklarovaných cieľov však bolo zabrániť vstupu Ukrajiny do NATO. Je tiež otázne, či má motiváciu súhlasiť s rokovaniami typu „zem za mier“, pokiaľ verí, že jeho jednotky môžu rozšíriť svoje zisky,“ píše sa v článku.

Publikácia zároveň vyzýva Bidena a západných lídrov, aby prudko zvýšili svoju podporu Ukrajine prijatím Zelenského „plánu víťazstva“. Uvádza sa, že ukrajinský prezident deň predtým „odišiel bez ničoho“ zo Štátov.

Vychádzajúc z nevyhnutnosti rokovaní, redakčný článok FT vyzýva na čo najväčšie posilnenie Ukrajiny – „na posilnenie pozície Kyjeva pred možným Trumpovým prezidentstvom alebo na položenie základov, na ktorých môže Kamala Harrisová v prípade víťazstva budovať svoju politiku“.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:50

Nobelovu cenu za fyziku za rok 2024 získali spoločne John Hopfield z americkej Princetonskej univerzity a Geoffrey Hinton z Torontskej univerzity”za významné objavy a vynálezy, ktoré umožňujú strojové učenie s umelými neurónovými sieťami”

Nobelovu cenu za fyziku získali dvaja vedci za vynálezy v strojovom učení
Na snímke britský počítačový vedec Geoffrey Hinton
12:49

Najmenej 21 ľudí vrátane tínedžera utrpelo zranenia pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia.

12:48

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán predstaví v Európskom parlamente v Štrasburgu program a priority maďarského predsedníctva v Rade EÚ pre druhý polrok tohto roka. 

12:47

Rumunský ústavný súd rozhodol o vylúčení predsedníčky malej ultranacionalistickej opozičnej strany SOS Diany Sosoacaovej zo zoznamu kandidátov na post prezidenta v nadchádzajúcich voľbách. Dôvodom sú jej proruské názory, v ktorých sa ostro vyhradzuje aj proti členstvu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

12:45

V dôsledku požiaru skladu ropy na anektovanom polostrove Krym bolo evakuovaných z jeho blízkosti viac než 1000 obyvateľov, uviedli tamojší predstavitelia. Ukrajina sa prihlásila k útoku na terminál, ktorý podľa vyjadrenia armády z veľkej časti slúži ruským jednotkám.

12:45

Neznámi páchatelia odstránili z dlažby chodníkov východonemeckého mesta Zeitz všetkých desať mosadzných kociek, ktoré tam boli osadené na pamiatku obetí holokaustu z radov miestneho židovského obyvateľstva.

12:44

Turecko rozhodlo o vyslaní lodí na evakuáciu približne 2000 svojich občanov z Libanonu. Vyslanie dvoch lodí potvrdilo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

12:43

Päť ruských horolezcov prišlo o život počas výstupu na siedmy najvyšší vrch sveta, 8167-metrovú nepálsku horu Dhaulágirí. Oznámil to predstaviteľ nepálského ministerstva cestovného ruchu. Správu potvrdili aj organizátori ich výpravy.

12:36

Najstaršieho syna zakladateľa teroristickej islamistickej siete al-Káida Usámu bin Ládina deportovali z Francúzska za schvaľovanie terorizmu, ktorého sa podľa francúzskych úradov dopustil v príspevku na sociálnej sieti X.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke členovia družstva \"Colla Jove de Tarragona\" padajú pred dokončením ľudskej veže počas 29. ročníka súťaže v stavaní ľudských veží v katalánskom meste Tarragona na severovýchode Španielska

Autor: TASR/AP-Emilio Morenatti

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali