Hospodárska spolupráca s Indiou otvára Rusku cestu na výslnie svetovej ekonomiky

❚❚

Moskva 19. februára 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Hospodárska vojna proti Rusku, vedená politikmi USA spolu s ich krotkými lokajmi v mnohých vládach západného sveta, skončila katastrofálnym fiaskom. Spôsobila úplne opačný efekt. Rusko napriek vražedným sankciám Západu posilňuje svoje ekonomické postavenie vo svete a výkonnosť západných ekonomík hrozivo klesá. Aj nemecká ekonomika, ešte stále najvýkonnejšia v EÚ, sa otriasa v základoch. Najmarkantnejším znakom prepadu nemeckej ekonomiky je oznámenie koncernu BASF, že kapituluje pred cenami energií a presúva výrobu na územie Číny, nedostižného ekonomického giganta s najvýkonnejšou svetovou ekonomikou podľa HDP v parite kúpnej sily. A toto je len vrchol ľadovca. Počet nemeckých podnikov, presúvajúcich výrobu do zahraničia, hrozivo narastá

sankcie rusko
Ilustračné foto

Depopulácia a deindustrializácia Európy, ktorá začala nasadením smrtiacich mRNA vakcín proti ochoreniu COVID-19 a pokračovala Američanmi vnútenými sankciami západného sveta proti Rusku, privádza Spojené štáty a s nimi spojené vazalské polokolónie vo svete na pokraj priepasti. Drastické hospodárske zaostávanie semiglobálnej ekonomiky Západu za semiglobálnou ekonomikou Východu je smrtiacim nebezpečenstvom pre západný svet.

.

Rusku veľmi pomáha rastúca spolupráca v rámci krajín BRICS+, ktorého svetlou nádejou do budúcnosti je neobyčajne výkonný hospodársky trojzáprah Číny, Indie a Ruska.

A práve hospodárska spolupráca s ázijskými ekonomickými gigantmi Čínou a Indiou najúčinnejšie pomáha Rusku čeliť sankciám Západu.

.

O spolupráci Ruska s Čínou sa toho už veľa popísalo, v poslednej dobe však prekvapuje búrlivý rast rusko-indickej hospodárskej spolupráce. Podľa agentúry Reuters vzrástol obchodný obrat medzi Ruskom a Indiou od januára do augusta 2022 na 17 miliárd USD, kým v rovnakom období roka 2021 mal hodnotu len 3,2 miliardy USD.

Za týmto rapídnym nárastom stojí ponuka ruskej ropy Indii s výraznými zľavami. Vďaka tomu India zvýšila nákup ropy z Ruska štvornásobne a to Rusko posunulo do pozície najväčšieho exportéra tohto energonosiča do Indie. Moskva tak predbehla svojich konkurentov zo Saudskej Arábie a Iraku, ktorí dominovali na indickom trhu predtým.

Pre Rusko je však obzvlášť dôležitá skutočnosť, že obchod s Indiou mu umožňuje obchádzať sankcie a dostať sa okľukou k stovkám druhov tovarov, ktoré nemôže nakupovať priamo kvôli sankciám. Indický minister zahraničia oznámil, že jeho krajina je pripravená dodávať náhradné diely pre ruské vlaky, autá a lietadlá. Prebiehajú rokovania aj o posilnení rusko-indickej spolupráce pri dobývaní vesmíru a v oblasti jadrovej energetiky. Rusko napríklad pokračuje napriek sankciám vo výstavbe ďalších energoblokov indickej jadrovej elektrárne Kudankulam s reaktormi VVER-1000. Prvé dva z celkovo 6 energoblokov tejto JE v juhoindickom štáte Tamil Nadu boli uvedené do prevádzky v rokoch 2014 a 2016.

Nemenej dôležitá je vojensko-technická spolupráca oboch krajín. Podľa ruského šéfa koncernu „Kalašnikov“ Alana Lušnikova sa novembri 2022 začali v Indii vyrábať útočné pušky AK-203.

V novembri 2022 India tiež oznámila plány na zdvojnásobenie objemu obchodu s Ruskom. Obe krajiny sa dohodli na prechode na zúčtovanie v národných menách a toto bolo dodatočným stimulom rastu vzájomného obchodu oboch krajín. Indické úrady v minulom roku povolili používanie rupií v medzinárodných obchodných dohodách a pre Rusko je tento krok výhodný vzhľadom na to, že ruské aktíva v dolároch a eurách v mnohých krajinách boli zabavené a akákoľvek mena „nepriateľských krajín“ na ruských účtoch môže byť zablokovaná. Sú tu však aj isté riziká. Za posledných niekoľko rokov totiž stratila indická rupia viac ako 25 % voči ruskému rubľu a 10 % voči doláru. Ukazuje sa tiež, že istá časť rupií môže byť pre Rusko nadbytočná.

.

Na druhej strane však prechod na platbu v rupiách znamená pre Rusko aj významné pozitíva.

India môže totiž vstúpiť do obchodu ako významný účastník paralelného dovozu západného tovaru do Ruska. Moskva môže za rupie nakupovať nielen indické, ale aj zahraničné produkty zo Západu, ktoré kvôli sankciám nemôže nakupovať priamo. To zároveň umožní relatívne znížiť prebytok Ruska v obchode s Indiou a dodatočne využiť rupie.

V každom prípade sa výpočty nerealizujú len v rupiách. Používajú sa aj iné meny, najmä ruble a jüany. Je celkom pravdepodobná možnosť realizácie významných objemov ruského exportu za ruble. Môže byť využitá schéma predaja plynu za ruskú menu. V takom prípade záujemcovia o ruský tovar nakupujú ruble na burze za iné meny a platby ruským dodávateľom už realizujú v rubľoch.

V každom prípade má prechod na vyrovnanie v národných menách viac pozitív ako negatív. India umožnila finančným inštitúciám z RF otvárať účty v indických bankách v rupiách a v ruských bankách sa otvárajú špeciálne účty.

Obe krajiny deklarovali, že do roka 2025 plánujú zvýšiť vzájomný obchod až na úroveň 30 miliárd dolárov, čo je takmer dvojnásobok hodnoty v roku 2022.

.

India významne profituje z toho, že nepodľahla nátlaku Západu a nepripojila sa k protiruským sankciám. Aj vďaka tomu je bez konkurencie najrýchlejšie rastúcou ekonomikou na svete v súčasnej dobe. V roku 2022 indická ekonomika rástla odhadom až o vyše 7 % a aj v roku 2023 sa očakáva jej rast o približne 7 %. Hospodárska spolupráca Ruska a Indie tak pomáha obom krajinám k trvalému hospodárskemu rastu od roku 2023. Zrejme už v tomto roku sa ruská ekonomika stane 5. najvýkonnejšou na svete a zároveň najvýkonnejšou európskou ekonomikou podľa HDP v parite kúpnej sily. Tým Rusko definitívne predstihne Nemecko, ktorého hospodárstvo beznádejne stráca dych.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali