Horolezectvo nižšej obťažnosti má svoje pravidlá, upozorňujú kompetentní

❚❚

Vysoké Tatry 15. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)

 

Horolezectvo nižšej obťažnosti má svoje pravidlá. Upozorňujú na to zástupcovia Správy Tatranského národného parku (TANAP), Horskej záchrannej služby (HZS) a Slovenského horolezeckého spolku (SHS) JAMES v súvislosti s novým termínom, ktorý pribudol v Návštevnom poriadku TANAP-u. Ten je platný od decembra minulého roka, horolezectvo nižšej obťažnosti sa dá reálne vykonávať v národnom parku od 1. júna. Predseda spolku Anton Pacek v pondelok na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách informoval, že všetky pravidlá sú zverejnené na stránke www.shsjames.org

Horolezectvo nižšej obťažnosti má svoje pravidlá, upozorňujú kompetentní
Na snímke riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Martin Matušek

V súvislosti s horolezectvom nižšej obťažnosti ide o pohyb v teréne I. až II.+ horolezeckej stupnice UIAA (Medzinárodná horolezecká asociácia). Doteraz v ňom nebolo možné samostatne sa pohybovať. V súčasnosti už návštevníci TANAP-u túto možnosť majú, podmienkou je však získanie osvedčenia o oprávnenosti pohybu. Pacek uviedol, že existuje päť možností, ako ho získať. Štvordňový kurz má podľa neho za úlohu pripraviť návštevníka na kritické momenty a zároveň preveriť, či sa vie v teréne bezpečne pohybovať.

.

“To, že kurz absolvuje, neznamená, že automaticky získa oprávnenie. Chceme, aby sa v teréne pohybovali ľudia, ktorí sa tam pohybovať vedia s ohľadom na ochranu prírody,” zdôraznil Pacek.

JAMES je zároveň jedinou oprávnenou organizáciou, ktorá takéto oprávnenie môže udeliť, návštevníkov vzdelávať a organizovať kurzy.

.

Riaditeľ HZS Martin Matušek zhodnotil, že pravidlá sú nastavené jasne, nevylúčil však, že po prvej sezóne dôjde k zmenám.

“Celkové počty zásahov sú od 1. júna takmer identické ako vlani, avšak ich rozvrstvenie je trochu iné, výrazne stúpol počet zásahov v tzv. nižšej horolezeckej obťažnosti. Predpokladáme, že je to tak trochu aj eufória z toho, že ľudia smú ísť aj tam, kde predtým ísť nemohli, takže odvaha nič netušiaceho,” skonštatoval.

Dodal, že väčšina ľudí, ktorí uviazli v teréne, sa z neho dokázala dostať vďaka inštrukciám HZS, respektíve pomocou rôznych aplikácií. Takmer každý štít vo Vysokých Tatrách je podľa riaditeľa HZS dostupný aj trasou pre horolezectvo nižšej obťažnosti. Často je však objektívne nebezpečná a prechádza cez sutinové polia a žľaby, kde je veľké množstvo voľných kameňov.

Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa v tejto súvislosti upozornil, že už začali s kontrolou dodržiavania pravidiel a budú v tom pokračovať.

“Zatiaľ je to formou edukácie, snažíme sa turistom vysvetliť, ako majú postupovať a niečo ich naučiť. Kontrolujeme aj ich vybavenie a výstroj,” uzavrel.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:33

Estónska pravoslávna cirkev sa oficiálne stala v niektorých záležitostiach nezávislou od Moskovského patriarchátu. Cirkevné zhromaždenie v utorok v Tallinne prijalo nové štatúty.

14:33

Pražská jar, udalosti rokov 1968 a 1969 a následná normalizácia by mali zostať poučením, aká cenná je sloboda. Pri spomienke na 21. august 1968 to v stredu povedal český premiér Petr Fiala. Slobodu si však podľa neho musí každá generácia zaslúžiť.

14:32

Holandskí lekári a farmaceutické spoločnosti sa obávajú závislosti Európskej únie od ruského jadrového sektora, pokiaľ ide o spracované suroviny potrebné na liečbu niektorých typov rakoviny pomocou rádioaktívnych látok.

14:31

Počet nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Nemecka sa v roku 2023 výrazne zvýšil. Uviedol to v stredu nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA).

14:31

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér v utorok odoslal Európskej komisii list, v ktorom detailne vysvetľuje, prečo Budapešť rozšírila vízový program takzvanej “národnej karty” na Rusko a Bielorusko. Server index.hu získal kópiu listu, v ktorom sa okrem iného uvádza, že v Maďarsku žije menej ako jedno percento ruských a bieloruských občanov žijúcich v Európskej únii.

14:30

Ukrajina ratifikáciou Rímskeho štatútu, ktorým bol založený Medzinárodný trestný súd (ICC), potvrdzuje neochvejnú oddanosť posilňovať medzinárodnú spravodlivosť a takisto urobila významný krok k členstvu v EÚ. Uviedol to v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

14:29

Izraelská armáda (IDF) v stredu oznámila, že v noci bombardovala sklady zbraní palestínskeho hnutia Hizballáh v libanonskom údolí Bikáa. Pri ďalšom nálete prišiel o život aj člen palestínskeho hnutia Fatah.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke kvitnúci kaktus Mammillaria

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Zdeno Drdol

Marek Brna

Miro Majerník

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali