Holland: Často bojujem s tým, či film robiť alebo nie

❚❚

Bratislava 23. augusta 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP/dpa-Joerg Carstensen)

 

Poľská režisérka Agnieszka Holland podľa vlastných slov často bojuje s tým, či sa do nakrúcania nejakého filmu pustiť alebo nie. „Väčšinou sa mi stáva, že s tým bojujem, zvažujem, či mám ten film robiť, či to je skutočne ono, či som sa proste zamilovala alebo je to len taký one night stand… Často sa stáva, že sa pred tým bránim, z mnohých dôvodov…

Na snímke poľská režisérka Agnieszka Hollandová

Film je totiž veľká investícia, psychická i časová, a tak si veľakrát hovorím ‘Asi by som do toho nemala ísť‘. No stáva sa mi, že mi zrazu scény z niektorého filmu vstúpia do snov. Stalo sa mi to asi štyrikrát, aj pri Šarlatánovi…,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA. „Už si presne nepamätám, čo sa mi snívalo, ale bol tam Mikolášek (liečiteľ Jan Mikolášek, hlavná postava Agnieszkinho nového filmu, pozn. red.), niekam išiel, zatvoril sa a ľudia sa k nemu nemohli dostať. Niečo také, to nie je podstatné. Dôležité je, že sa tá látka stala súčasťou môjho podvedomia. Na základe toho som pochopila, že už to mám v systéme, že už to proste mám spraviť,“ vyznala sa.

.

Scenár filmu si ju vraj našiel celkom sám. „Stalo sa mi to už pri niekoľkých filmoch, že som tie príbehy nehľadala, ale boli mi zaslané scenáre a tí scenáristi boli natoľko šikovní, že obišli moju americkú agentúru a našli si rovno moju adresu. Mareka Epsteina som ale poznala, poznala som jeho písanie a po tom, ako som dokončila Horiaci ker, bola som vo veľmi dobrej dispozícii robiť zas niečo v Čechách, pretože to bola pre mňa skvelá a veľmi hlboká ľudská skúsenosť,“ priblížila Holland.

Scenár Šarlatána ju zaujal predovšetkým svojím tajomnom. „Zdalo sa mi, že to nebude také prosté nakrúcanie, kde viete, kto je dobrý, kto je zlý a ako sa ten dej bude odohrávať, ale že budeme musieť všetci hľadať. Hľadať tú istotu toho človeka a tej doby,“ podotkla tvorkyňa.

.

Do hlavnej úlohy bez váhania obsadila Ivana Trojana. „Ivan je veľmi univerzálny herec, ale zároveň má takú veľkú introvertnosť, ktorú tá postava potrebovala. My by sme nemali do konca vedieť, čo urobí, čo vlastne cíti a čoho je schopný… Zdalo sa mi, že mi to nikto iný tak dobre nezahrá…,“ skonštatovala Holland.

Ústrednú postavu v mladom veku si v snímke, z veľkej časti postavenej na prelínaní prítomnosti s minulosťou, zahral napokon Trojanov syn Josef. „To bol taký dar od boha! Môj mentor a priateľ Andrzej Wajda vždy hovoril, že dobrého režiséra spoznáte podľa toho, či má šťastie na počasie. Ja si myslím, že musím byť veľmi dobrá režisérka, keď som mala také šťastie s castingom, že môj hlavný herec, ktorého som vo filme potrebovala aj ako dvadsaťročného, má 19-ročného syna, ktorý sa naňho tak podobá a ktorý je taký charizmatický a talentovaný! Myslím, že mladého Mikoláška zahral skvelo,“ uznala režisérka. „Hercov sme zároveň začali obsadzovať už pred štyrmi rokmi, vtedy mal Josef len 14, ešte bol miminko a nemohol by to uhrať. Medzitým sme však mali s Ivanom každý nejaké záväzky a neboli pokope všetky peniaze, tak sa produkcia odložila a Josef medzičasom vyrástol, rozhodol sa, že chce byť hercom, prišiel do castingovej agentúry, kde povedal, že by si rád niečo skúsil a oni ho hneď nasmerovali na Šarlatána. A ukázalo sa, že to funguje. Považujem to za zázrak,“ vyjadrila sa Holland, ktorá sama o sebe nie je veľkou fanúšičkou retrospektív. „Šarlatán bol ale veľmi šikovne napísaný. Tie flashbacky neboli také popisné, ale pridávali tomu filmu práve to, čo je do veľkej miery jeho srdcom – teda ten milostný vzťah,“ naznačila.

Romanca sa v snímke odvíja celkom netradične, a to medzi hlavnou postavou a jeho mladým asistentom, ktorého stvárnil Juraj Loj. „Sú to dvaja muži, ktorí sú veľmi rôzni a dlho nevieme, čo ten mladý cíti. Spočiatku sa môže zdať, že len potrebuje prácu, tak niečo predstiera a v skutočnosti mu je to nepríjemné, no postupne vidíme, že ide skutočne o niečo hlbšie, že je to láska a je tam hlavne veľká neha a úcta, pretože on vie lepšie ako všetci ostatní, čo ten Mikolášek dokáže a koľko životov zachránil… A páčilo sa mi, že sa táto línia začína odvíjať až v polovičke filmu. Tá narácia tam nie je taká lineárna a keď si už myslíte, že všetko o tých postavách a o filme viete, objaví sa tam naraz niečo, čo je jeho podstatou alebo v každom prípade veľmi dôležitou časťou,“ ozrejmila Holland.

Ivan Trojan a Juraj Loj si podľa režisérky už na prvej skúške veľmi sadli. „Bola medzi nimi taká chémia a dôvera. Myslím, že pre Ivana bolo veľmi ťažké predstaviť si, že bude hrať homosexuála… Nikdy v živote to nerobil a už má päťdesiat. A s Jurajom zrazu cítil, že to bude jednoduché. Vedel, že Juraj to berie celé športovo a dotýkali sa úplne prirodzene, vzniklo medzi nimi niečo ako fyzická dôvera. A mňa uchvátila celá Jurajova duša, ten úsmev a to, ako na vás pozerá… Skutočne má v sebe takú pozornosť a nehu,“ uzavrela režisérka.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

14:53

Taliansko by sa tento rok malo vrátiť na pozíciu najväčšieho producenta vína na svete a vytlačiť z nej Francúzsko. Poukázali na to najnovšie údaje od poľnohospodárskych organizácií z obidvoch krajín, ktoré zverejnila agentúra AFP.

14:50

Aj napriek dodatočným clám Európskej únie (EÚ) zostanú čínske elektromobily na európskom trhu konkurencieschopné. A to najmä po tom, ako Brusel v auguste clá znížil.

14:50

Slovensko má piate najdrahšie hypotéky aj spotrebné úvery v eurozóne. Priemerný ročný úrok na hypotéky bol v júli tohto roka 4,2 %, kým v eurozóne 3,7 %. Pri spotrebných úveroch bol úrok na Slovensku 9,7 % a v eurozóne 7,8 %. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA). Najdrahšie úvery sú podľa neho v pobaltských štátoch, kde mali vysokú infláciu a pre investorov sú rizikovejšie.

14:50

Realitný trh ožíva a ceny nehnuteľností stúpajú. Hodnota Realitného barometra Realitnej únie SR, ktorý monitoruje ceny bytov v krajských mestách, v auguste medzimesačne stúpla o 1,3 % a dostala sa na úroveň 2787 eur za meter štvorcový (m2). Informovala o tom Realitná únia SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali