Holečková: Úprava transakčnej dane potrestá nepohodlné neziskové organizácie

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Strana Hlas-SD chce úpravou transakčnej dane trestať nepohodlné neziskové organizácie. Uviedla to v utorok poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Holečková (nezaradená). Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v utorok pred rokovaním vlády povedal, že návrhom chcú pomôcť občianskym združeniam, ktoré naozaj pomáhajú ľuďom

Martina Holečková
poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Holečková (nezaradená)

“Už pred dvomi týždňami som varovala, že mám informácie o tom, že sa vláda rozhodla pri transakčnej dani deliť občianske združenie na dobré a zlé a takto trestať tie, ktoré sú pre vládnu koalíciu nepohodlné. Erik Tomáš hovorí, že navrhne, aby sa transakčná daň nevzťahovala na verejnoprospešné občianske združenia. Na Slovensku však poznáme iba občianske združenia, neexistuje žiadny právny pojem, ktorý by hovoril o verejnoprospešných občianskych združeniach,” uviedla Holečková.

.

Preto je podľa nej legitímne pýtať sa, kto bude rozhodovať o tom, ktoré občianske združenia sú verejnoprospešné. Podotkla, že trvá na svojom návrhu, aby sa transakčná daň zrušila pre charity a všetky neziskové organizácie a občianske združenia.

Tomáš uviedol, že návrh sa týka verejnoprospešných mimovládnych organizácií, ktoré sa starajú o chorých a odkázaných ľudí. Taktiež aj tých, ktoré vykonávajú športovú, kultúrnu činnosť a podobne. “My chceme pomáhať tým občianskym združeniam, ktoré naozaj pomáhajú ľuďom,” dodal.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:10

Úrady na francúzskom karibskom ostrove Martinik predĺžili zákaz nočného vychádzania po novej vlne nepokojov, ktorá nastala v dôsledku prudko rastúcich cien potravín, zatiaľ čo rokovania medzi úradmi a protestujúcimi uviazli na mŕtvom bode.

12:38

V Jelšave v okrese Revúca sa má vybudovať nová technológia centrálneho zásobovania teplom pre domácnosti. Ako palivo má poslúžiť biomasa. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) má na zriadenie prevádzky vyčleniť 600.000 eur z Environmentálneho fondu. Návrh riešenia energetických potrieb obyvateľov v meste Jelšava zobrala vláda na vedomie.

12:36

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu, v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý schválila vláda. Národnej rade SR musí predložiť návrh rozpočtu každý rok do 15. októbra, parlament o ňom zvyčajne rozhoduje na poslednej riadnej schôdzi na prelome novembra a decembra.

12:35

Katar výnimočne usporiada referendum, v ktorom budú občania hlasovať o balíku ústavných zmien vrátane návrhu, ktorým by sa upustilo od snahy zaviesť parlamentné voľby. Emir Tamím bin Hamada Ál Sání to uviedol vo svojom prejave pri otvorení zasadnutia katarského legislatívneho zboru. Väčšina moci v tejto autoritatívnej monarchii sa koncentruje práve v rukách emira.

12:33

Po počiatočných názorových nezhodách šéfa diplomacie Jana Lipavského a prezidenta Petra Pavla bude mať Česko predsa len nového veľvyslanca v Rusku. Stane sa ním bývalý námestník na ministerstve obrany Daniel Koštoval. Oznámilo české ministerstvo zahraničných vecí.

12:32

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva má informácie, že väčšina z 22 obetí izraelského útoku na budovu na severe Libanonu boli ženy a deti. Uviedol to hovorca OHCHR Jeremy Laurence.

12:30

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj odvolala delegáciu, ktorá mala v Maďarsku diskutovať o protikorupčných opatreniach. Informovala OECD a pripomenula zároveň neschopnosť vlády v Budapešti postupovať podľa prechádzajúcich odporúčaní OECD.

12:29

Pri streľbe na diaľnici neďaleko izraelského pobrežného mesta Ašdod prišla o život jedna osoba. Zranenia utrpeli ďalší štyria ľudia.

12:28

Talianska premiérka Georgia Meloniová ocenila kontroverznú dohodu o posielaní migrantov do Albánska v rámci procesu žiadania o azyl. Podľa jej slov ide o “dobrý príklad” pre ostatné krajiny.

12:26

Indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar odcestoval na summit do susedného Pakistanu. Ide o prvú návštevu šéfa indickej diplomacie v tejto krajine za takmer desaťročie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali