Holanďania sú v semifinále, kapitán Van Dijk:”Som hrdý na tím”

❚❚

Berlín 7. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matthias Schrader)

 

Futbalisti Holandska skompletizovali semifinálovú štvoricu na ME 2024. V sobotňajšom štvrťfinálovom zápase zvíťazili nad Tureckom 2:1, keď po polčase prehrávali 0:1. V súboji o finále sa stretnú s reprezentantmi Anglicka, ktorí zdolali Švajčiarsko po rozstrele. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Španielsko a Francúzsko

Holandsko - Turecko
Na snímke holandskí futbalisti pózujú pred začiatkom štvrťfinálového zápasu Holandsko – Turecko na ME vo futbale v Berlíne

Pre Holanďanov to bude prvé semifinále na ME od roku 2004 a celkovo šieste.

.

 

Štvrťinále (Olympiastadion, Berlín)

Holandsko – Turecko 2:1 (0:1)

.

Góly: 70. De Vrij, 76. Müldür – 35. Akaydin. Rozhodcovia: Turpin – Danos, Pages (všetci Fr.), ŽK: Simons, Ake, Van Dijk – Tosun, Montella (mimo ihr.), ČK: Yildirim (mimo ihr.), 70.091 divákov

Holandsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake (73. Van De Ven) – Schouten, Simons (87. Zirkzee), Reijnders (73. Veerman) – Bergwijn (46. Weghorst), Depay (87. Frimpong), Gakpo

Turecko: Günok – Müldür (82. Celik), Ayhan (89. Kilicsoy), Akaydin (82. Tosun), Bardakci, Kadioglu – Yilmaz, Özcan (77. Yokuslu), Calhanoglu, Yildiz (77. Aktürkoglu) – Güler

Prvý polčas nepriniesol veľa gólových príležitostí, no odštartoval sľubnou šancou Depaya, ktorý sa predral k zakončeniu, ale lopt poslal nad bránku. Turkom sa darilo eliminovať ofenzívne hrozby súpera, ktorému v prvom dejstve nedovolilo ani jednu strelu na bránku. V 35. minúte išli Turci do vedenia, keď Akaydin hlavičkou zužitkoval center Gülera – 0:1.

Turecký mladík Güler mohol v 56. minúte zvýšiť náskok svojho tímu, no z priameho kopu trafil iba do pravej žrde. Holanďania sa snažili prevziať iniciatívu, no prekonať tureckú defenzívu bol pre nich dlho problém. Po hodine hry však vyvinuli tlak, ktorý vyústil do vyrovnania. Holandský brankár Verbruggen najskôr podržal svoj tím po strele Yildiza spoza šestnástky a krátko na to obranca De Vrij hlavou zakončil center Depaya – 1:1. Holanďania pokračovali v aktivite a po prízemnom centri Dumfriesa si obranca Müldür strelil vlastný gól v obrannom zákroku – 2:1. V 85. minúte mohli Turci zužitkovať zmätok v obrane Holandska, nepokrytý Aktürkoğlu však váhal s dorážkou a napokon trafil iba obrancu súpera. Holandský brankár v závere podržal svoj tím pri veľkej šanci Bardakciho.

.

 

Hlasy (zdroj: AFP):

Virgil Van Dijk, kapitán Holandska: “Dnes sme znovu museli vydať zo seba maximum a otočiť nepriaznivý stav. Som hrdý na náš tím a na všetkých hráčov. Zápas sme začali dobre, ale defenzíve sme boli nedôrazní. Strácali sme jednoduché lopty. Neskôr sme si povedali, že musíme ostať pokojní a využiť šance. Na ME si chceme splniť náš spoločný sen, teraz sme k tomu o krok bližšie.”

Salih Özcan, stredopoliar Turecka: “Sme veľmi smutní, ťažko sa mi hľadajú slová. Cítime silné emócie. Ďakujeme našim fanúšikom za úžasnú podporu, ktorú sme od nich dostali.”

Ronald Koeman, tréner Holandska: “Museli sme trpieť, no na takomto turnaji nie sú ľahké zápasy. Hráči vydali zo seba všetko, bol to skutočne emotívny duel. Ukázali veľké srdce. Niekedy nám to kritici vyčítajú, že práve to nás odlišuje od iných tímov. No dnes hráči ukázali obrovské srdce, najmä po inkasovanom góle a v druhom polčase nechali na ihrisku všetko. Postup do semifinále je pre našu krajinu niečo špeciálne.”

Hakan Calhanoglu, kapitán Turecka: “Nezačali sme druhé dejstvo najlepšie a stratili sme náskok. Po druhom inkasovanom góle sme začali nakopávať dlhé lopty dopredu. Nevyšlo to, žiaľ, také veci sa stávajú. Je pre nás česť, že sme sa dostali až takto ďaleko.”

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:03

Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky zablahoželal Claudii Sheinbaumovej k jej nástupu do funkcie mexickej prezidentky.

19:01

Európske akciové trhy ukončili slabý týždeň miernym oživením. V piatok (4. 10.) podporila náladu investorov pozitívna správa z amerického trhu práce, ktorá ukázala, že ekonomika USA zostáva odolná.

18:59

Ruská armáda si v sobotu omylom zostrelila svoje vlastné bojové lietadlo Suchoj Su-25, tvrdí ukrajinské letectvo.

18:57

Odchádzajúci generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Jürgen Stock varoval pred operáciami medzinárodných gangov. Podľa jeho slov hrozí, že svet prehrá boj proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

18:56

Maďarsko úspešne ukončilo evakuačnú operáciu s pomocou “svojich slovenských priateľov”, uviedol v sobotu popoludní tamojší minister zahraničných vecí Peter Szijjártó.

18:54

Izraelská armáda nevylúčila, že v predvečer výročia útoku Hamasu 7. októbra podnikne „významný a vážny“ úder proti Iránu.

Píše o tom denník Guardian.

Armáda nevylučuje ani aktiváciu na iných frontoch. IDF tak nariadila palestínskym občanom v niektorých oblastiach pásma Gazy, kde sa nachádzajú veľké tábory vnútorne vysídlených osôb, aby sa evakuovali, pričom uviedla, že Izraelské obranné sily plánujú proti tam operujúcemu Hamasu zakročiť „s veľkou silou“.

18:46

Messenger Telegram bude mať čoskoro vlastnú obdobu hostingu videí YouTube. Vývojári platformy vyhlásili súťaž na vytvorenie nového prehrávača videí v aplikácii. Tvorca najlepšieho prehrávača získa 50 000 dolárov.

17:31

Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu vyzval občanov Kanady, ktorí sa ešte nachádzajú v Libanone, aby sa prostredníctvom špeciálnych letov evakuovali pre zhoršujúcu sa situáciu v krajine.

17:30

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že zabila dvoch bojovníkov z krídla palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré pôsobí v Libanone.

17:29

Úrady v Konžskej demokratickej republike (KDR) začali v sobotu s očkovaním proti ochoreniu mpox, známemu aj ako opičie kiahne. Ide o kľúčový krok v úsilí zastaviť šírenie vírusovej choroby, ktorá sa tento rok z epicentra v KDR dostala do ďalších 13 afrických štátov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali