Hoci v Británii vo vzduchu je cítiť ducha zmeny, na optimizmus to nebude stačiť

Hoci v Británii vo vzduchu je cítiť ducha zmeny, na optimizmus to nebude stačiť

Bratislava 5. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Scott Heppell, Vadim Ghirda, Jefferson Siegel/The New York Times via AP, Pool)

 

Zhruba takto hodnotí situáciu v Británii denník New York Times. Po dlhých 14 rokoch vlády konzervatívcov v Británii nad nimi zvíťazili labouristi. Od svojich protivníkov však dostanú ako dedičstvo len trosky a popol a voliči unavení nepriazňou osudu budú požadovať rozhodné zmeny

Parlamentné voľby v Británii
Na snímke britský premiér Rishi Sunak (vpravo) a jeho manželka Akshata Murtyová odchádzajú z volebnej miestnosti v Richmonde na severe Anglicka počas parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve vo štvrtok 4. júla 2024

Počas včerajších volieb išli britskí voliči k urnám v skleslej nálade. Mnohí z nich sú nespokojní s konzervatívnou vládou a pochybujú, že v prípade výmeny moci bude víťaz schopný rozmotať spleť problémov, ktoré brzdia rozvoj krajiny.

Reklama

 

Výzvy, ktorým Británia čelí

Podľa analytikov sú pochybnosti voličov oprávnené. Hoci Labouristická strana získala v parlamente pevnú väčšinu, ako to naznačujú predbežné výsledky hlasovania, bude čeliť mnohým výzvam. Patrí medzi ne slabá ekonomika, kríza v národnom zdravotníctve a ďalšie. Labouristi pritom majú k dispozícii len veľmi málo nástrojov na zvrátenie situácie.

Reklama

Podľa Roberta Forda, profesora politológie na Manchesterskej univerzite, zdedí predseda labouristov Keir Starmer ako dedičstvo len ruiny a popol. A voliči, ktorí pred necelými piatimi rokmi v drvivej väčšine vyniesli k moci konzervatívcov, pravdepodobne nebudú súhlasiť s dlhým čakaním na lepšie časy. „Odkaz je veľmi jasný: buď uskutočníte zmenu, alebo ste skončili,“ dodáva Ford. „Ľudia už stratili trpezlivosť.“

Tieto voľby sa stali prelomovým momentom pre politiku krajiny. Voliči odmietli Konzervatívnu stranu, ktorá je pri moci už 14 rokov, a odovzdali ju Labouristickej strane, ktorá sama pred piatimi rokmi utrpela najhoršiu volebnú porážku od konzervatívcov od roku 1935.

Takéto zvraty politického osudu krajiny poukazujú na zmätok a chaos, ktorý zachvátil Britániu od jej rozhodnutia vystúpiť z Európskej únie v roku 2016. Brexit rozdelil konzervatívcov, čím sa strana stala ešte nepredvídateľnejšou a radikálnejšou v čase, keď musela riešiť pandémiu a krízu spôsobenú rastúcimi životnými nákladmi.

Labouristi sa teraz ocitli pri moci, ale budú musieť robiť ťažké kompromisy. Potreba urobiť ich je priamym dôsledkom dlhoročnej vlády konzervatívcov. Británia je dnes vyčerpaná, zničená krajina, ktorá zúfalo potrebuje zmenu.

 

Reklama

Hospodárska obnova

Hlavným volebným argumentom labouristov bolo, že dokážu výrazne oživiť hospodárstvo a vytvoriť dostatočné daňové príjmy, aby zabránili vážnym škrtom vo výdavkoch na verejné služby, zvyšovaniu daní a zadlžovaniu. Na dosiahnutie týchto cieľov však majú len málo prostriedkov, najmä po tom, čo ich ambiciózny plán v hodnote niekoľkých miliárd libier na premenu Británie na ekologické hospodárstvo padol tento rok za obeť slabej fiškálnej pozícii vlády.

 

Vzťahy s EÚ

Existuje ešte jedna možnosť: uvoľniť obmedzenia obchodu s Európskou úniou, ktoré od brexitu brzdia britských vývozcov. Starmer však vylučuje návrat na obrovský jednotný hospodársky trh EÚ, pretože Európania by potom mohli slobodne žiť a pracovať v Británii alebo v jej colnej únii. A to by znamenalo akceptovať niektoré pravidlá bloku týkajúce sa ciel a poplatkov.

Parlamentné voľby v Británii
Na snímke líder opozičnej stredoľavicovej Labouristickej strany Keir Starmer a manželka Vicoria prichádza do volebnej miesti v Londýne počas parlamentných volieb v Británii

Analytici tvrdia, že labouristická vláda by bola schopná uzavrieť niektoré obmedzené dohody, napríklad nový obchodný pakt o zvieratách a rastlinách, ktorý by pomohol britským vývozcom potravín. Takéto dohody však budú pre ekonomiku len malým impulzom.

 

Reklama

Územné plánovanie

Veľa bude závisieť od toho, či sa labouristom podarí zrealizovať ďalší dôležitý cieľ. Majú v úmysle reformovať britský systém územného plánovania, aby sa postavilo viac domov a urýchlili sa projekty v oblasti stavebníctva. Očakáva sa, že labouristi prehodnotia, ktoré oblasti krajiny sú pre developerov nedostupné, a obnovia ciele v oblasti bývania pre mestá.

Podľa ekonómov by zmena pravidiel plánovania mohla vyvolať stavebný boom. To však vyvolá nevôľu voličov, ktorí chcú chrániť zelené plochy.

 

Zdravotníctvo

Napätie v rozpočte skomplikuje aj pokusy labouristov o ozdravenie národnej zdravotnej služby. Vláde sa nepodarilo znížiť počet čakateľov na zdravotnícke služby, ktorí niekedy čakajú celé mesiace. Labouristi sľubujú, že naplánujú 40 000 návštev lekárov týždenne navyše a tvrdia, že to dosiahnu tým, že presvedčia zdravotníkov, aby pracovali nadčas.

Labouristi tiež tvrdia, že prijmú 8 500 zdravotníkov na liečbu pacientov s duševnými poruchami a zdvojnásobia počet CT a MRI prístrojov v nemocniciach. Peniaze budú pochádzať z toho, že vláda odstráni medzery v zákonoch pre ľudí s povolením na pobyt v Británii. Tí potom budú platiť vyššie dane. Najprv však labouristi budú musieť vyriešiť dlhodobý spor s mladými lekármi o platy. Keď vláda odmietla ich požiadavku na 35-percentné zvýšenie platov, lekári začali čoraz častejšie podávať výpovede. To prinútilo kliniky rušiť zákroky a predlžovať čakacie lehoty.

 

Problémy s migráciou

Riešenie migračných problémov je ďalšou náročnou úlohou pre Labouristickú stranu, a to aj z dôvodu nedostatku zamestnancov v zdravotníctve a vo všetkých odvetviach hospodárstva. Zabezpečenie britských hraníc bolo dôležitou témou referenda o vystúpení z EÚ. Odvtedy sa však čisté údaje o legálnej migrácii (počet prichádzajúcich mínus počet odchádzajúcich) približne strojnásobili a v roku 2022 dosiahli takmer 750 000 osôb, potom mierne klesli.

Labouristi budú ťažiť zo zmien zavedených konzervatívnou vládou, ktorá obmedzila právo študentov priviesť si do Británie svojich príbuzných a znížila počet utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny, Hongkongu a Afganistanu. Očakáva sa, že čisté údaje o migrácii teraz klesnú.

Labouristi však budú musieť tvrdo pracovať na tom, aby splnili svoj sľub, že vyškolia viac Britov na obsadenie voľných pracovných miest a presvedčia zamestnávateľov, aby nehľadali pracovníkov v zahraničí.

Ešte ťažšie bude zastaviť prílev utečencov a žiadateľov o azyl, ktorí priplávajú na anglické pobrežie v malých člnoch. Starmer sľúbil zrušiť nákladný zákon, ktorý plánuje posadiť niektorých utečencov do lietadiel letiacich do Rwandy bez možnosti návratu. Namiesto toho sa labouristi pokúsia utiahnuť skrutky gangom, ktoré pašujú ľudí, a posilniť spoluprácu s úradmi v kontinentálnej Európe.

Reklama

Británia však už poskytla desiatky miliónov libier Francúzom na zastavenie malých lodí s migrantmi. To bolo úspešné len čiastočne. Vyhliadky na takúto spoluprácu sú nejasné, keďže krajne pravicové strany, ktoré sú proti migrantom, dosahujú vo Francúzsku prekvapivé volebné zisky.

Samotná Británia nestíha vybavovať žiadosti o azyl, hoci náklady na ubytovanie ľudí čakajúcich na rozhodnutie úradov predstavujú približne osem miliónov libier, teda 10,2 milióna dolárov denne, keďže mnohí z nich žijú v hoteloch. Labouristi sa zaviazali, že prijmú ďalších 1 000 zamestnancov na odsun odmietnutých osôb. Mnohí z migrantov však pochádzajú z krajín, ktoré nemajú s Britániou dohodu o prijímaní takýchto neúspešných žiadateľov.

 

Neistota ohľadom hlavného spojenca

Nový britský líder bude čeliť mnohým neistotám v súvislosti s politickým prostredím USA. Existencia veľkých otáznikov o spôsobilosti prezidenta Bidena kandidovať v nadchádzajúcich voľbách zvyšuje šance, že sa do Bieleho domu vráti jeho republikánsky protikandidát Donald Trump.

Donald Trump
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump

Šéf labouristov pre zahraničnú politiku David Lammy sa usilovne prihovára ľuďom z Trumpovho okolia, najmä republikánskemu senátorovi z Ohia J. Vanceovi. Lammy je však v USA známy svojimi blízkymi väzbami na bývalého prezidenta Baracka Obamu. To sa stalo jeho vizitkou. Spolu študovali právo na Harvarde a Lammy sa zúčastnil na Obamovej prvej volebnej kampani a všemožne ho podporoval.

Reklama

Starmerove väzby na Spojené štáty nie sú také silné. Jeho politická kariéra nie je poznačená kritikou Trumpa, ale je veľmi málo dôvodov domnievať sa, že by tento 61-ročný bývalý hlavný prokurátor nadviazal silný vzťah so 78-ročným Trumpom, ktorý je obžalovaný vo viacerých trestných veciach.

V stredu však Starmera podporil iný muž – Rupert Murdoch, čo je samo osebe neuveriteľné. Jeho vplyvný londýnsky bulvárny denník The Sun podporil labouristov vo voľbách prvýkrát od roku 2005.

„Je čas zmeniť trénera,“ napísala redakcia novín na titulnej strane a pripomenula európsky futbalový šampionát, na ktorom anglický národný tím čelí nepriazni osudu, ale zostáva v hre vďaka postupu do štvrťfinále.

 

Nástup strany Nigela Faragea

Ako uvádza britský The Guardian v článku nazvanom príznačne „Anatómia zemetrasenia“ veľký podiel na prepade toryovcov, spôsobila zjavne strana Nigela Faragea Reform UK, ktorá odhryzla obrovský kus koláča z hlasov konzervatívcov. Sama zažívala mimoriadnu noc, keď získala niečo, čo jej zástupca lídra Ben Habib označil za „predmostie“ v parlamente, pričom prieskumy jej predpovedali zisk až 13 kresiel. „Je to už viac ako 30 rokov, čo som bojoval vo svojich prvých parlamentných doplňujúcich voľbách,“ povedal Farage. „Deje sa niečo veľmi zásadné.“

Reklama

Vzostup strany Reform UK a podľa všetkého najnižšia volebná účasť od roku 2005 budú v nasledujúcich rokoch dôvodom na znepokojenie pre tých, ktorí sa nachádzajú v centre britskej politiky. Bývalá líderka škótskych toryovcov Ruth Davidsonová uviedla: „Je to masaker.“

 

Zmeny aj v Severnom Írsku

Demokratická unionistická strana (DUP) je na najlepšej ceste stratiť tri zo svojich ôsmich kresiel, čím by strana Sinn Féin zostala severoírskou stranou s najväčším počtom poslancov. DUP prišla o kreslo v Lagan Valley, ktoré uvoľnil jej bývalý predseda sir Jeffrey Donaldson, ktorý čelí obvineniam zo sexuálnych trestných činov, a utrpela ohromujúcu porážku v Severnom Antrime, kde Ian Paisley prišiel o kreslo, ktoré jeho rodina drží od roku 1970. Traditional Unionist Voice (TUV), Ulster Unionists a Alliance boli pripravené prevziať kreslá DUP, ale symbolickým víťazom bude Sinn Féin, ktorá si udržala sedem kresiel a je na najlepšej ceste zavŕšiť hetrik ako najväčšia strana v miestnej samospráve, Stormontskom zhromaždení a Westminsteri.

 

Ako to vidí predseda labouristov Starmer

„Musím byť úprimný, je to dobrý pocit,“ povedal. „Štyri a pol roka práce na zmene strany. Zmenená labouristická strana, pripravená slúžiť našej krajine, pripravená vrátiť Britániu do služieb pracujúcich ľudí,“ cituje The Guardian.

Starmer prisľúbil „vek národnej obnovy“, v ktorom labouristi začnú obnovovať krajinu, ale zároveň priznal, že zmena nebude jednoduchá.

Líder labouristov povedal, že „slnko nádeje… opäť zažiarilo v krajine, ktorá má po 14 rokoch príležitosť získať späť svoju budúcnosť“.

Reklama

 

A čo na to premiér Sunak

Sunak priznal víťazstvo labouristov a povedal, že moc sa „vymení pokojným a usporiadaným spôsobom, s dobrou vôľou na všetkých stranách. To je niečo, čo by nám všetkým malo dodať dôveru v stabilitu a budúcnosť našej krajiny“.

V prejave pri sčítaní hlasov premiér povedal, že pre jeho stranu to bola ťažká noc a je nad čím premýšľať. Svoje kreslo v Richmonde v grófstve North Yorkshire si udržal o viac ako 12 000 hlasov a povedal, že sa teší na to, že bude pokračovať v službe svojim voličom v „nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch“. „Britský ľud dnes večer vyniesol triezvy verdikt, je sa z čoho poučiť… a ja preberám zodpovednosť za túto prehru,“ dodal.

„Mnohým dobrým, tvrdo pracujúcim konzervatívnym kandidátom, ktorí dnes večer prehrali, napriek ich neúnavnému úsiliu, ich miestnym záznamom a výsledkom a ich oddanosti svojim komunitám. Je mi to ľúto.“

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:41

Dvaja europoslanci z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) vyzvali predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby na budúci týždeň prišiel na prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu a vyjadril oficiálny postoj Európskej rady k nedávnej ceste maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Na pondelňajšiu správu týždenníka Politico upozornil spravodajca TASR.

11:29

Izraelský minister financií Bezalel Smotrič v pondelok uviedol, že v súčasnej situácii by bolo veľkou chybou zastaviť ofenzívu izraelskej armády proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Hamas sa rúca a prosí o prímerie. Teraz je čas stisnúť nepriateľovi krk, kým ho nerozdrvíme a nezlomíme. Zastaviť sa teraz, tesne pred koncom, a nechať ho, aby sa spamätal a znova s nami bojoval, je nezmyselná hlúposť,” napísal minister v príspevku na sociálnej sieti X.

11:29

Nemecký chemický priemysel sa pozerá do budúcnosti s o niečo väčšou dôverou. Vzpruhu odvetviu poskytol lepší než očakávaný vývoj v prvom polroku, oznámil v pondelok Zväz nemeckého chemického priemyslu (VCI).

11:15

Druhý najväčší dodávateľ zemného plynu na Slovensku – skupina ZSE – uzavrel dohodu o dodávke skvapalneného zemného plynu (LNG) pochádzajúceho prevažne z USA. ZSE tak diverzifikuje zdroje a zvyšuje bezpečnosť dodávok pre svojich zákazníkov, informovala v pondelok spoločnosť. Partnerom skupiny ZSE v tejto transakcii je energetická spoločnosť Orlen Group. Tankermi doteraz LNG dovážal iba štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

11:15

Dávka v hmotnej núdzi nie je podľa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR určená na aktiváciu nezamestnaných ľudí. Riešiť by sa malo na Slovensku viac financovanie politiky zamestnanosti, ktoré má vplyv na znevýhodnených uchádzačov na trhu práce. KOZ SR opätovne reagovala na návrh, ktorý minulý týždeň (2. 7.) predstavil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

“Už samotný zákon špecifikuje, kedy sa získanie práce neskúma na účely priznania dávky v hmotnej núdzi, a preto sa navrhovaný rámec opatrení predstavený ministrom práce dotkne minima poberateľov dávok, ktorí sú zároveň aj evidovaní v nezamestnanosti,” uviedla prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

10:52

Severoatlantická aliancia (NATO) bude potrebovať 35 až 50 nových brigád, aby mohla naplno uskutočniť svoje nové plány na obranu proti možnému útoku Ruska. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry Reuters, pre ktorú to uviedol zdroj z prostredia armády.

10:43

Vplyv nižšej úrody hustosiatych obilnín na cenový vývoj na Slovensku bude mierny. Rásť by mohli najmä ceny chlebovín a biopalív. To by sa mohlo prejaviť na jeseň, keď budú známe konečné úrovne produkcie obilnín a repky. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k prvému odhadu úrody, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

“Potravinová inflácia tak bude mať na domácu infláciu stále vyšší vplyv a po neklesajúcich cenách vajec a syrov by sme mohli vidieť aj mierny rast cien pečiva,” spresnil Boháček.

10:33

Moskva podnikla na ruskom Ďalekom východe cvičenie, v rámci ktorého testovala elektronické odpaľovanie balistických striel Iskander. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na pondelkové správy ruských médií. Cvičenie sa uskutočnilo v ruskej Židovskej autonómnej oblasti, ktorá hraničí s Čínou.

10:25

Obchodná bilancia Rakúska sa v období od januára do konca apríla dostala do kladných čísel, k čomu prispel výrazný pokles dovozu.

10:25

Francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra z radov svojej víťaznej volebnej koalície, uviedol v pondelok líder Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Olivier Faure
Predseda francúzskej Socialistickej strany Olivier Faure (uprostred), ktorá je súčasťou ľavicového bloku Nový ľudový front (NFP), reaguje v Paríži po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024
10:16

Svetové mocnosti by mali pomôcť Rusku a Ukrajine obnoviť priame mierové rokovania. Povedal to v pondelok čínsky prezident Si Ťin-pching maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý je na návšteve Číny, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

“Medzinárodné spoločenstvo by malo vytvoriť podmienky a poskytnúť pomoc obom stranám, aby prišlo k obnoveniu priameho dialógu a rokovaní,” povedal čínsky líder. “Len vtedy, keď všetky veľké mocnosti uplatnia pozitívnu energiu namiesto negatívnej, môže v tomto konflikte čoskoro nastať počiatok prímeria,”dodal.

Viktor Orbán Si Ťin-pching
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú počas stretnutia v Pekingu v pondelok 8. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali