Hnutie Igora Matoviča chce odvolávať Šutaja Eštoka pre zmier s Babišom

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 22. októbra 2024 15:53

Poslanci Národnej rady (NR) SR z hnutia Igora Matoviča začínajú v utorok zbierať podpisy pod návrh na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie. Kritizujú ho za zmier, ktorý uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Minister podľa hnutia Igora Matoviča splatil dlh Babišovi, ktorý pred prezidentskými voľbami podporoval Petra Pellegriniho

Michal Šipoš
Na snímke poslanec NR SR Michal Šipoš

“Šutaj Eštok sa spolu s Babišom vysmievajú do tváre obetiam zločineckého režimu a ich potomkom. Všetci vieme, že Babiš bol agentom ŠtB s krycím menom Bureš a žiadne rozhodnutie Šutaja Eštoka na tom nič nezmení,” uviedol na tlačovej konferencii predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.

.

Hnutie Igora Matoviča upozornilo, že Babiš môže vďaka zmieru robiť politickú kampaň v Českej republike a “ukazovať, že má zo Slovenska papier od ministra vnútra, že on žiadnym spolupracovníkom ŠtB nebol”. Šipoš to považuje za nehoráznosť vzhľadom na obete komunistického režimu. “Prípad Babiš je len ďalším v rade hanebností, ktorá ukazuje, ako títo ľudia ťahajú Slovensko do priepasti,” doplnila predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Nezaradený poslanec NR SR Ľubomír Galko označil tento krok za “megaškandál”, ktorý je bezprecedentný. “Fakty, ktoré roky zhromažďoval Ústav pamäti národa (ÚPN), boli včera dehonestované, pošliapané,” skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii.

.

Šutaj Eštok by mal zverejniť rozhodnutie o súdnom zmieri, ale aj návrh, ktorý smeroval na súd a právne analýzy, z ktorých ministerstvo vychádzalo. Vyzvala ho na to na tlačovej konferencii poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Pýta sa, či bol tento krok naozaj nevyhnutný a či ho minister vykonal v mene štátu. Ondrej Dostál (SaS) to považuje za hanebné a neprípustné. Tvrdí, že všetci vedia o tom, že Babiš bol agentom ŠtB. Tento krok podľa neho spochybňuje činnosť Ústavu pamäti národa. Minister sa takto podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) postavil na stranu “eštebákov”. Neodpovedal na otázku, či poslanci SaS pridajú svoje podpisy na odvolávanie ministra, ktoré iniciuje hnutie Slovensko. Krúpa novinárom povedal, že už v auguste hovorili o zámere ho odvolávať. SaS sa chce najprv skoordinovať s opozičnými KDH a PS, aby návrh mohli podať ešte počas tejto schôdze. Pripomenul, že na programe majú už ďalšie dva návrhy na odvolanie ministrov.

Ministerstvo vnútra uzavretím zmieru uznalo, že bývalý český premiér Andrej Babiš bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom “Bureš” a že vedome s ŠtB nespolupracoval. Súdny zmier bol podľa MV schválený príslušným súdom, a je teda v súlade s právnym poriadkom SR. K tomuto kroku MV pristúpilo aj po zhodnotení ekonomických rizík spojených s pokračovaním súdneho sporu. ÚPN reagoval, že oprávnenosť evidencie Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB dokazujú viaceré spisy ŠtB, ktoré na seba obsahovo a chronologicky nadväzujú.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že ho tam zaznamenali neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN trval na tom, že Babiš bol vo zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:39

Vlaky medzi Bratislavou a Košicami budú podľa nového grafikonu vlakovej dopravy na rok 2025 jazdiť v hodinovom takte. Namiesto súčasných 11 vlakov, ktoré tvorilo sedem expresov a štyri IC vlaky, bude jazdiť 16 expresov. V rámci toho budú dva páry zrýchlených vlakov s časom dojazdu pod päť hodín. Nový grafikon začne platiť od 15. decembra. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v utorok na tlačovej konferencii, ktorou reagoval aj na medializované rušenie IC vlakov.

16:38

Svetová ekonomika by v tomto aj budúcom roku mala vzrásť o 3,2 %. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF) v rámci jesenného výhľadu vývoja ekonomiky World Economic Outlook. V prípade tohto roka tak ponechal predchádzajúcu prognózu nezmenenú, v prípade roka 2025 ju však mierne zhoršil. Zatiaľ čo pri USA a Británii fond odhad tohtoročného vývoja ekonomiky zlepšil, ekonomika eurozóny alebo Číny bude podľa neho rásť slabšie, než odhadoval pôvodne.

16:38

Dlh verejnej správy na Slovensku dosiahol po revízii úroveň 56,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje štrnásty najnižší deficit v rámci 27 krajín Európskej únie (EÚ). Ostáva tak blízko maastrichtskej hranice a naďalej sa nachádza v najvyššom sankčnom pásme dlhovej brzdy, uviedli v utorok analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS), ktorý spadá pod Národnú banku Slovenska.

16:37

Na Slovensku sa cíti v práci nedocenene 56 % zamestnancov. Prácu navyše nechce robiť až 43 % Slovákov. V zamestnaní si ľudia odpracujú len to, čo majú vopred zadané a do vecí nad rámec povinností sa nepúšťajú. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu JobsIndex od spoločnosti Alma Career (AC).

16:37

Slovenský sektor informačných a komunikačných technológií (IKT) je aktuálne jedným z najstabilnejších pilierov národnej ekonomiky. Trápi ho však nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a stagnácia digitalizácie verejnej správy. Skonštatovali to predstavitelia združenia súkromných firiem na valnom zhromaždení IT Asociácie Slovenska (ITAS).

16:36

Počítačové videnie a s tým súvisiace programovanie dokáže v autonómnych vozidlách pokryť 98 % možných situácií. Otázky o bezpečnosti však vzbudzuje rozhodovanie vozidiel v dvoch percentách nepredvídateľných prípadov. Uviedla to v utorok odborníčka na AI a strojové učenie Jemylia Raimbaultová na konferencii Asociácie AI (ASAI).

16:36

Počet pracovníkov vo výskume výrazne vzrástol, stále však zaostávame za vyspelými krajinami. Od roku 2004 do roku 2022 sa pritom počet vedeckých a výskumných pracovníkov zvýšil o 62,9 % a dosiahol tak 23.344 osôb. Táto dynamika je z väčšej časti spojená s 261,6-percentným rastom výskumných kapacít vo firmách, informovala v utorok Slovenská akadémia vied (SAV).

16:35

Dopyt po prenájmoch rástol aj v treťom štvrťroku 2024, zároveň rástli aj ich ceny. Medziročne však klesla ponuka bytov na prenájom v rámci celého Slovenska. Vyplýva to z údajov aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk, o ktorých portál informoval v utorok.

16:34

Dva mesiace pred koncom roka nie je jasné, ako bude vyzerať pomoc štátu s vysokými cenami energií pre domácnosti. Opoziční poslanci preto plánujú zvolanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti, na ktorý chcú pozvať aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD). Po utorkovom zasadnutí hospodárskeho výboru o tom informovala strana SaS.

16:34

Slovensko by malo mať vplyvom prijatých konsolidačných opatrení najvyššiu mieru inflácie v budúcom roku spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Zároveň prognóza vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) počíta s tempom rastu pod dve percentá a ide tak o najnižší rast spomedzi daných krajín, priblížil v utorok hlavný ekonóm Tatra banky Róbert Prega.

16:33

Uplatňovanie novej dane z finančných transakcií na prevody uskutočňované slovenskými podnikateľmi na účtoch v zahraničných bankách je z pohľadu európskeho práva problémové. V prípade cezhraničného zúčtovania bude dokonca zdanenie vyššie ako pri priamych prevodoch cez slovenskú banku, pretože sa na tieto prípady nevzťahuje limit 40 eur, upozornila v aktuálnej analýze partnerka poradenskej spoločnosti BMB Partners TAXAND Renáta Bláhová.

16:32

Osem tínedžerov zadržali v súvislosti s bombovými hrozbami voči školám v bosnianskej metropole Sarajevo, ktoré narušili priebeh vyučovania. Oznámila to v utorok miestna polícia.

16:32

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v utorok vyhlásil, že Rusko považuje za cenného spojenca a priateľa. Urobil tak počas rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rámci summitu skupiny BRICS v Kazani.

16:30

Indický premiér Naréndra Módí v utorok na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas summitu skupiny BRICS povedal, že si praje, aby sa konflikt na Ukrajine vyriešil mierovo a rýchlo. Opätovne tiež ponúkol, že sprostredkuje mierové rozhovory.

Módí Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a indický premiér Naréndra Módí
16:29

Pri leteckom útoku sudánskej armády na mešitu v meste Wad Madaní zomrelo podľa miestnych aktivistov najmenej 31 ľudí. Aktivisti obvinili armádu z použitia tzv. barelových bômb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali