Matovičovci chcú iniciovať rokovanie o vyslovení nedôvery vláde. Narýchlo zvolali protest, prišla hŕstka ľudí

❚❚

Bratislava 6. decembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 Aktualizované 6. decembra 2023 18:05

Poslanci hnutia Igora Matoviča začínajú zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej by chceli vysloviť nedôveru vláde

matovic
Na snímke Igor Matovič

Robia tak v reakcii na zámer vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vláda podľa hnutia “vedome pácha úkladný atentát na právny štát”. Tvrdí, že vláde ide len o zabezpečenie beztrestnosti jej blízkych ľudí podozrivých z korupcie, založenia zločineckej skupiny a hrubého zneužívania právomoci verejného činiteľa.

.

Hnutie tvrdí, že ÚŠP má historické výsledky v odhaľovaní politickej korupcie a vláda ho likviduje účelovo. “Ide to urobiť v skrátenom legislatívnom konaní, bez možnosti pripomienok a odbornej diskusie,” pripomína.

Vláda úmyselným útokom na kľúčový pilier spravodlivosti pácha vedomú demontáž právneho štátu a nie je viac hodná Slovensko viesť. Preto zároveň začíname zbierať podpisy pod vyslovenie nedôvery vláde,” uzavrelo hnutie.

.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na tlačovej konferencii pripomenula, že vláda touto zmenou otvára dvere mafii. Poukázala na to, že prokurátori ÚŠP mali viac ako 90-percentnú úspešnosť pri svojej práci. Kritizuje, že pri tejto záležitosti sa neozval generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Matovič na sociálnej sieti dokonca pozýva ľudí, aby sa dnes “zišli na mieste činu”.

matovic
Príspevok Igora Matoviča

 

Na Matovičov protest prišla nakoniec hŕstka ľudí. Zo záberov sa dá vyčítať, že väčšina sú členovia jeho hnutia. Matovič avizoval, že protestovať chcú aj ďalšie dni.

.

 

 

KDH odmieta zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a zmeny v Trestnom zákone

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a narýchlo ušitú zmenu Trestného zákona. Predseda KDH Milan Majerský to uviedol v reakcii na vládou schválené legislatívne zmeny.

“To, že sa vláda snaží účelovo presadiť tieto zmeny v skrátenom legislatívnom konaní netransparentným spôsobom je podľa KDH neprípustný zásah do fungovania právneho štátu a právnej istoty na Slovensku,” zdôraznil.

Trestná politika štátu si podľa jeho slov vyžaduje širokú celospoločenskú diskusiu a v zásadných otázkach aj zhodu naprieč politickým spektrom. “Vláda pokútnym spôsobom a bez dostatočných odborných argumentov ruší inštitúciu, ktorá 20 rokov úspešne bojuje s organizovaným zločinom,” povedal na margo špeciálnej prokuratúry.

.

Majerský doplnil, že KDH je rázne proti spôsobu a forme vládnej politiky, ktoré znižujú schopnosť štátu efektívne bojovať s korupciou a organizovaným zločinom a zabezpečovať spravodlivosť pre občanov.

Vládny kabinet na stredajšom rokovaní odobril zrušenie ÚŠP. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Kabinet odsúhlasil, aby sa navrhovaná legislatíva prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

 

PS hovorí v súvislosti so zámerom zrušiť ÚŠP o naplnení najhoršieho scenára

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) hovorí v súvislosti s vládnym zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o naplnení najhoršieho scenára. Šéf PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka opätovne avizoval podanie ústavnej sťažnosti.

Kritizoval, že legislatíva má byť prijatá v skrátenom legislatívnom konaní. “Skrátené legislatívne konanie je jasne protiústavné. Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné,” zdôraznil Šimečka. Ako podotkol, robí sa tak cez prílepok – zmenou Trestného zákona.

Existencia ÚŠP sa podľa neho osvedčila pri stíhaní korupcie na najvyšších miestach a vláda ho ruší s cieľom dosiahnutia beztrestnosti a pomsty. Upozornil, že právomoci nad vyšetrovaniami zásadných káuz chce vláda vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad nimi dať generálnemu prokurátorovi SR. Kritizoval tiež navrhované znižovanie trestných sadzieb za niektoré korupčné a majetkové trestné činy.

“Podáme tiež avizovanú ústavnú sťažnosť, máme na to potrebných 32 poslancov. Odmietli sme sa prezentovať na schôdzi a budeme argumentovať v rozprave. A proti tomuto brutálnemu zásahu do právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku budeme protestovať aj vo verejnom priestore,” dodal s tým, že miesto, čas a formu protestu PS oznámi po koordinácii s ďalšími opozičnými stranami.

Protiústavné sú podľa Šimečku aj vládou schválené legislatívne zmeny v súvislosti s ochranou oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Aj v tomto prípade chcú progresívci podať sťažnosť na Ústavný súd SR.

 

Kolíková: Vládna novela vážne naruší celý trestnoprávny systém

Vládna novela Trestného zákona vážne naruší celý trestnoprávny systém, je to riziko pre právny systém na Slovensku. Skonštatovala to exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS). Upozornila pritom, že novela nie je len o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Okrem iného namietala snahu prerokovať návrh v skrátenom legislatívnom konaní, pričom neprešiel klasickým pripomienkovaním.

.

“To, čo sa teraz deje, nie je len o špeciálnej prokuratúre. Dali sme napospas osudu bezpečnosť nás všetkých a nechávame priestor pre zločinnosť,” povedala Kolíková. Zároveň sa podľa nej rezignovalo na boj s korupciou. Poznamenala, že novela má zmeniť hranicu pri posudzovaní majetkovej trestnej činnosti z 266 na 700 eur. Znamená to podľa nej, že všetky skutky, ktoré doteraz patrili pod orgány činné v trestnom konaní (OČTK), budú naďalej nezákonné, no nebudú ich riešiť OČTK, ale priestupkové orgány. Tvrdí, že príslušné rezorty a orgány na to nie sú pripravené.

Namietala aj zmeny, týkajúce sa nahrádzania trestov odňatia slobody alternatívnymi trestami. “Akonáhle ideme trestnými sadzbami dole, do trestného systému zapájame viac iné tresty,” uviedla s tým, že napriek tomu sa nedáva na probáciu viac prostriedkov a neposilňujú sa kapacity orgánov, ktoré majú dohliadať na riadny výkon alternatívnych trestov. Upozornila na kolaps systému. Novelizáciou sa podľa Kolíkovej vydáva náš trestný systém nielen napospas organizovanému zločinu a korupcii, ale zároveň sa rezignuje aj na to, aby boli trestné skutky riadne stíhané a postihované.

Čo sa týka zrušenia ÚŠP, Kolíková sa obáva prieťahov v konaniach. Ozrejmila, že jednotlivé spisy prokurátorov ÚŠP by sa po schválení zmien mali opätovne prerozdeliť krajským prokurátorom. Nespochybňuje podľa vlastných slov ich čestnosť. Poznamenala však, že ÚŠP a jeho prokurátori sa venovali inej trestnej činnosti a navyše si budú musieť množstvo spisov prokurátori naštudovať nanovo. Tým podľa nej určite dôjde k prieťahom aj v závažných kauzách. Poukázala aj na to, že podľa štatistík bol ÚŠP vo viac ako 90 percentách obžalôb úspešný, a to aj s využitím všetkých opravných prostriedkov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali