Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Ruské ministerstvo varuje pred použitím raketometov MILRS na ich územie

❚❚

Bratislava 27. júla 2022 AKTUALIZUJEME (HSP-Michael Shteke, Telegram, TASR/AP-Pablo Martinez Monsivais, Screenshot)

 

Prinášame vám súhrn najdôležitejších udalostí z diania na Ukrajine z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj reakcie zo zahraničia

útok na Odesu
Na snímke ľudia kráčajú okolo obytnej budovy zničenej po ruskom útoku na ukrajinské prístavné mesto Odesa

 

.

21:48 – Najdôležitejšie momenty z večerného príhovoru Vladimíra Zelenského:

1. “Obnovíme všetky mosty v Chersonskej oblasti. Ale teraz je cieľom prelomiť plány nepriateľa.”

.

2. “Najvyššia rada schválila Andreja Kostina za nového generálneho prokurátora. Zabezpečí, aby sa Rusko zodpovedalo za vojnu.”

3. “Príprava na zvýšenie ukrajinského vývozu elektrickej energie do EÚ”.

4. “Uskutočnilo sa nové zasadnutie skupiny Ermak-McFall. Navrhol zvýšiť zodpovednosť za obchádzanie sankcií na úrovni EÚ a povinné zverejňovanie všetkých obchodov s Ruskom.”

 

21:38 – Arestovyč uviedol, že nepriateľ začal ofenzívu v doneckom smere.

.

V relácii Feygin Live povedal, že opevnenia AFU západne od Donecka boli napadnuté. Informovali o tom už dnes ruské telegramové kanály.

Jermakov poradca tiež potvrdil zabavenie tepelnej elektrárne Uglegorska.

Zároveň sa domnieva, že ruské sily na Donbase prechádzajú “do strategickej obrany” a presúvajú časť jednotiek na juh, aby odrazili pravdepodobnú ukrajinskú protiofenzívu.

V tomto zmysle Arestovyč interpretoval ofenzívu pri Donecku ako pokus odviesť pozornosť ukrajinských ozbrojených síl od protiofenzívy na juhu.

 

.

21:29 – Ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov stratil od začiatku vojny 64 % svojho majetku, uviedol Forbes.

Na začiatku roka 2022 sa jeho majetok odhadoval na 13,7 miliardy dolárov, zatiaľ čo v júli to bolo už iba 4,9 miliardy dolárov.

Achmetov vlastnil dva metalurgické závody v Mariupole – Azovstal a Iľjič. Azovstal je úplne zničený a nebude už obnovený. Závody Iljiča boli znárodnené.

Achmetov bol však tak bohatý, že napriek strate týchto závodov, zostal najbohatším podnikateľom v krajine.

 

21:26 – Putin možno šetrí letectvo na údery proti NATO – uvádza NewsWeek

Podľa novej správy si ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne šetrí vojenskú a leteckú silu na budúci útok na krajiny NATO.

Výbor NATO pre obranu v stredu zverejnil krátku analytickú správu s názvom “Ruské ozbrojené sily po Ukrajine: unavené, ale nie zničené”, v ktorej sa rozoberá súčasný stav ruských ozbrojených síl v prebiehajúcej vojne na Ukrajine a to, ako by to mohlo viesť k ďalšiemu ruskému útoku na krajiny NATO.

V správe sa uvádza, že hoci Rusko utrpelo určité straty, pokiaľ ide o personál, obrnené vozidlá, lietadlá a delostrelectvo, v špeciálnej operácii na Ukrajine nevyužilo ani tretinu svojho vojenského potenciálu.

 

.

21:17 –  Spojené štáty presúvajú šesť stíhačiek piatej generácie F-22 z Aljašky do Poľska. Cieľom tohto kroku je “odradiť” Rusko, uviedla rezortná publikácia Pentagónu Stars and Stripes.

 

20:55 – Minister zahraničných vecí USA oznámil, že má v úmysle uskutočniť telefonický rozhovor s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Anthony Blinken na brífingu povedal, že dôvodom rozhovoru je osud Američanov zatknutých v Rusku – Paula Whelana, ktorý dostal v Rusku 16 rokov za špionáž, a basketbalistky Brittney Grinerovej, obvinenej z pašovania drog.

Americké médiá špekulujú, že Whelan a Griner môžu byť vymenení za ruského podnikateľa Victora Bouta, ktorý bol v USA odsúdený na 25 rokov väzenia za úmysel zapojiť sa do obchodovania so zbraňami.

.

Predchádzajúca výmena väzňov sa uskutočnila 27. apríla: ruský pilot Konstantin Jarošenko bol vymenený za amerického študenta Trevora Reeda.

 

20:37 – Americkí senátori navrhujú zaviesť sankcie proti Číne, za nákup ruskej ropy

Americkí senátori pod vedením republikána Marka Rubia navrhli uvaliť sankcie na spoločnosti, ktoré akýmkoľvek spôsobom pomáhajú Číne nakupovať ropu a plyn z Ruska, píše agentúra Bloomberg. Podľa Rubia Peking nákupom ruských energetických zdrojov podporuje konanie Ruska na Ukrajine.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí už reagovalo na legislatívnu iniciatívu v USA. Hovorca úradu Čao Li-ťien uviedol, že Čína a Rusko spolupracujú v oblasti obchodu “na princípoch rovnosti, vzájomnej výhodnosti a vzájomného rešpektu”.

.

“Čína je kategoricky proti takýmto nezákonným jednostranným sankciám,” zdôraznil.

Peking dôrazne protestuje proti pokusom USA uvaliť sankcie na dodávky ruskej ropy do Číny, dodalo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

 

20:21 – Biely dom pokračuje v boji proti inflácii: Americká centrálna banka FED zvýšila sadzbu už tretíkrát v tomto roku a druhýkrát o 0,75 percentuálneho bodu na 2,25 – 2,5 %.

 

20:15 – Požiar strojárne v nekontrolovanej Gorlovke po ostreľovaní.

 

.

19:54 – Americké letectvo nasadilo do Európy 12 stíhačiek F-22A Raptor piatej generácie z Aljašky v rámci posilnenia východného krídla NATO.

Informuje o tom International Affairs.Oficiálne sa uvádza, že letka bude dislokovaná na leteckej základni Lask v Poľsku.

 

19:32 – V Chersonskej oblasti niečo vybuchlo a horí. Podľa ruskej strany sa spustil útok a po silnom ostreľovaní utrpeli ozbrojené sily veľké straty. Informácie zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil.

 

19:03 – Dve turecké fregaty vstúpili do Čierneho mora, píše Odeské vydanie Dumskaja.

„Dve turecké fregaty typu MEKO prešli Bosporom severným smerom. Ako prvý vstúpil do Čierneho mora TCG Yıldırım F243 a popoludní TCG Fatih F242.

.

Predpokladá sa, že obe fregaty zabezpečia pohyb karaván s obilím pochádzajúcim z čiernomorských prístavov Ukrajiny, ako aj ich kontrolu a prípadný sprievod.

 

18:13 – Pokles dodávok plynu cez Nord Stream 1 pocítil aj Slovenský plynárenský priemysel. Po ukončení technickej údržby plynovodu vzrástli dodávky plynu na 50 percent dohodnutých množstiev. V stredu už plynári očakávali iba 40 percent.

 

18:06 – Ceny plynu vzrástli po tom, čo Rusko znížilo dodávky plynu do Nemecka a ďalších stredoeurópskych krajín. Európske ceny plynu od začiatku vojny na Ukrajine vzrástli takmer o 2 % nad predchádzajúce historické maximum. Dnes sa už cena za 1000 m3 pohybovala okolo 2350 dolárov.

 

17:45 – Geografia ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine by sa mala rozšíriť do Odesy. Vyhlásil to predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov.

.

“Som presvedčený, že geografia špeciálnej operácie na juhu by sa mala rozšíriť na Mykolajev a Odesu. Oslobodený by mal byť aj Dnepropetrovsk a Charkov,” citovala ho agentúra RIA.

 

17:39 – Poľsko podpísalo s Južnou Kóreou dohodu o kúpe 48 stíhačiek, 180 tankov a viac ako 600 húfnic pre poľskú armádu.

Existuje podozrenie, že v skutočnosti nie sú tieto zbrane určené pre poľskú armádu ale môžu byť darované Ukrajine.

 

17:32 – Ak ukrajinské ozbrojené sily použijú proti ruskému územiu americké raketomety MLRS alebo iné zbrane dlhého dosahu NATO, dôsledky pre NATO budú viac než vážne.

Takéto vyhlásenie urobilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tiež varovalo, že výcvik ukrajinských vojakov a využívanie európskeho územia ako tranzitného pre dodávky zbraní by mohlo viesť k rozšíreniu zóny konfliktu.

 

17:26 – Borrell sa sťažoval, že je v západnej tlači menej populárny ako Lavrov.

“Lavrov odchádza do Afriky, kde presviedča Afričanov, že na vine sú európske sankcie, a celá západná tlač to opakuje. Idem do Afriky, aby som povedal opak, že sankcie s tým nemajú nič spoločné a nikto to nezachytí,” povedal Borrell v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Cadena SER.

Ako jeden z dôvodov uviedol tendenciu “počúvať nepriateľa” a vyzval na zdvojnásobenie úsilia v boji proti šíreniu ruských informácií, ktoré považuje za “lži”.

 

17:25 – Expert Leonkov: Ruské ozbrojené sily určite dosiahnu poľské hranice v priebehu ŠVO

.

V súčasnosti sa na bojových operáciách v Donbase zúčastňujú posledné najvycvičenejšie jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny. Nemajú žiadnu bojaschopnejšiu armádu. Uviedol to vojenský expert Oleksij Leonkov. Nevylučuje, že ruská armáda môže vážne posilniť svoje sily na Ukrajine, aby sa zbavila “darčekov” od západných krajín.

“Druhá fáza špeciálnej operácie spojenej s likvidáciou zoskupenia AFU na Donbase sa postupne blíži ku koncu. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa nepriateľ bráni, nebude schopný dosiahnuť žiadny úspech,” poznamenal Leonkov.

 

17:21 – Nemecká spolková vláda tajne schválila predaj 100 samohybných húfnic Ukrajine, uviedol Der Spiegel.

Výrobca odhadol rozpočet na 100 samohybných húfnic na 1,7 miliardy eur. Táto suma bude mnohonásobne vyššia ako predchádzajúce dodávky zbraní v hodnote približne 600 miliónov eur, píše nemecké vydanie.

.

Zatiaľ nie je jasné, kedy prvé húfnice dorazia na Ukrajinu. Očakáva sa, že výroba všetkých húfnic potrvá niekoľko rokov.

 

17:19 – Renomovaný americký think tank Rand Corporation, medzi ktorého klientov patrí aj Pentagón, vydal správu o pravdepodobnosti priamej vojny medzi NATO a Ruskom v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Hlavným záverom správy je, že priama konfrontácia je pravdepodobná, ak sa Rusko bude domnievať, že Aliancia sa pripravuje na útok na Rusko na Ukrajine.

“Najväčšie riziko, že sa Rusko rozhodne priamo zaútočiť na spojencov NATO, by bolo, ak by Moskva dospela k záveru, že jej hrozia rozsiahle priame útoky NATO na ruské vojenské sily na Ukrajine,” uvádza sa v správe.

K takémuto názoru by Moskvu mohlo viesť obmedzené zapojenie síl NATO do operácií na Ukrajine, ako aj koncentrácia jednotiek v ofenzívnej konfigurácii na východnej hranici Aliancie.

“Za takýchto okolností sa Moskva môže rozhodnúť, že nemá inú možnosť, ako znížiť škody, ktoré môže NATO spôsobiť, tým, že najskôr zasiahne kľúčové spojenecké sily,” píše Rand.

A taktické jadrové zbrane by sa mohli použiť okamžite. Dôvodom je údajné vyčerpanie ruských konvenčných rakiet, ktoré boli z veľkej časti použité na údery na Ukrajine.

 

15:51 – Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom dodáva do Európy v súčasnosti toľko plynu, koľko je možné.

Povedal to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého technické problémy súvisiace so sankciami západných štátov voči Rusku znemožňujú Gazpromu vyvážať viac plynu.

 

14:17 – V tureckom Istanbule sa na základe dohody medzi OSN, Ruskom, Ukrajinou a Tureckom otvorilo koordinačné centrum pre vývoz obilia z ukrajinských prístavov.

 

13:59 – Minister obrany USA Lloyd Austin schválil liečbu ranených ukrajinských vojakov v americkej vojenskej nemocnici v Nemecku.

.

 

13:58 – Ukrajinský parlament dnes schválil právnika a poslanca Andrija Kostina novým generálnym prokurátorom. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo ho na tento post navrhol prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

11:57 – Filipínska vláda zrušila dohodu na nákup 16 ruských vojenských transportných vrtuľníkov kvôli obavám z možných amerických sankcií.

 

11:55 – „Ruské štátne médiá neposkytujú alternatívny pohľad na vec a nemajú nič spoločné so slobodou médií. Je to štátna propaganda, ktorá má za cieľ prekrúcať realitu, ničiť demokraciu a likvidovať slobodu slova. Nesnažte sa ich prekričať, jednoducho ich zatvorte,“ napísal dnes na svojom Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

 

 

11:30 – Najdôležitejšie informácie z obedného brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ruské letectvo zničilo dočasné stanovištia dvoch brigád AFU v Mykolajive, nepriateľ má straty do 200 príslušníkov armády
  • Ruské letectvo zničilo 24. júla pri útoku na muničný sklad v Dnepropetrovskej oblasti viac ako sto rakiet HIMARS americkej výroby
  • Zničenie veliteľského stanovišťa ruským vysoko presným zásahom fakticky znemožnilo boj 53. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl v DĽR
  • Ruské ozbrojené sily pri Artemovsku úplne zničili jednu z rôt 10. horskej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli batériu raketometov Uragan MLRS, húfnic Hyacinth-B pri Dzeržinsku a batériu raketometov Grad MLRS pri Bylbasovke
  • Ruské sily protivzdušnej obrany v Chersonskej oblasti zachytili 10 striel viacnásobných raketových systémov Olha a HIMARS

 

10:15 – Ruské jednotky zaujali krajné pozície severovýchodne od Bachmutu a pokračujú v bojoch východne a južne od Bachmutu – analýza z pohľadu USA

Základom sú zistenia Amerického inštitútu pre štúdium vojny:

.

– Úrady rusmi obsadených území oznamuje zrýchlený časový plán zabratia ukrajinského územia s cieľom zosúladiť úsilie na prípravu pripojenia týchto území k Ruskej federácii.
– Ruské sily začali útok severozápadne od Izjumu, pravdepodobne s cieľom zabezpečiť ruský tyl na línii Izjum – Slavjansk.
– Ruské sily útočili juhozápadne od Donecka, v blízkosti hraníc so Záporožskou oblasťou.
– Ruské sily sa sústredili na obranu obsadených línií a uskutočnili pozemný útok na severozápade Chersonskej oblasti.
– Kremeľ pokračuje vo formovaní dobrovoľníckych práporov, ktoré sú určené na nasadenie na Ukrajine.

 

8:44 – Situácia na Ukrajine a na Donbase do tohto času:

– Ukrajinské ozbrojené sily podnikli ďalší delostrelecký útok na Antonovský most, doprava je zablokovaná

– Ruské ozbrojené sily používajú na Ukrajine nový prieskumný systém založený na frontovom bombardéri Su-34

– Zelensky povedal, že je potrebné vrátiť územie Ukrajiny do 3-6 týždňov

– Do konca tohto roka sa môže z Ukrajiny a Ruska prepraviť až 50 miliónov ton obilia vďaka koordinácii obilného centra v Istanbule

– Ruské ozbrojené sily zasiahli priemyselnú zónu v Nikolajeve niekoľkými údermi, vznikol silný požiar

– Ukrajinský plynárenský operátor Naftogaz nespláca eurobondy

 

8:24 – Podrobnosti o rannom ostreľovaní Charkova, o ktorom informoval starosta Igor Terechov.

Štátna pohotovostná služba informuje, že boli poškodené administratívne budovy, vzdelávacia inštitúcia a ďalšie zariadenia.

“V dôsledku ostreľovania došlo k jednému požiaru v Industriálnom obvode Charkova. Na parkovisku podniku sa naraz vznietilo desať áut. Rozloha požiaru bola asi 100 metrov štvorcových,” uviedli záchranári.

Požiar bol podľa ich údajov už uhasený.

 

.

8:21 – Najdôležitejšie informácie z dnešnej rannej správy generálneho štábu AFU:

1. V Charkovskej oblasti nepriateľ aktívne zriaďuje pontónové priechody, aby zlepšil svoju logistiku.

2. Pri Seversku – ďalší útok pri Verchnekamenskom, ale ako uvádza veliteľstvo, nepriateľ sa stiahol.

3. Neďaleko Bachmutu sa Rusi zapojili do bojov s ručnými zbraňami v blízkosti Soledaru. Na juhu zaútočili na Semigorje a Kodemu, kde teraz prebiehajú boje.

Ako dnes informoval americký Inštitút pre štúdium vojny, v Semigorsku sa AFU možno stiahla z oblasti údajne dobytej Uglegorskej TPP.

4. V Chersonskej oblasti nepriateľ zaútočil pri obci Belogorka na ľavom východnom brehu rieky Ingults, ale bol zahnaný späť.

V správe nie je zmienka o oslobodení Andrejevky a Lozovoje v tejto oblasti, ako to v noci uviedla operačná skupina Juh.

 

8:18 – “Inštitút pre štúdium vojny (USA) analyzuje situáciu v okolí Bachmutu, kde včera prebiehali najintenzívnejšie boje.

Odborníci predpokladajú, že Ukrajina stratila Berestovoje na trase z Bachmutu do Lysyčanska.

Z tejto dediny sa Rusi presunú smerom na Bachmut cez Soledar. V jeho blízkosti bojujú aj Rusi (ruské zdroje včera informovali o dobytí Pokrovského južne od Soledaru).

Južne od Bachmutu sa potvrdzujú správy o obsadení (alebo čiastočnom obsadení) tepelnej elektrárne Uglegorsk, odkiaľ sa ukrajinské jednotky mohli stiahnuť do Semigorja, jednotkami PMC Wagner.

Mapy inštitútu naznačujú, že oblasť elektrárne, ako aj vedľa nej ležiaca dedina Novoluhanske, je už pod ruskou kontrolou.

 

8:15 – Ukrajinské operačné velenie Juh informovalo o oslobodení obcí Andrejevka a Lozovoje v severnej Chersonskej oblasti na ľavom brehu rieky Ingulc.

Generálny štáb AFU informoval, že Rusi už minulý týždeň podnikli protiútok na Andrejevku. Inými slovami, táto osada už bola zrejme pod kontrolou ukrajinských jednotiek.

Južné velenie dnes večer oznámilo, že ukrajinské letectvo zasiahlo ruskú pevnosť pri Andreevke. Dedina sa preto považuje za oslobodenú.

V správe sa uvádza, že ukrajinské ozbrojené sily zabezpečili svoje pozície v Lozove niekoľko dní predtým.

 

8:10 – Frankfurter Allgemeine Zeitung píše o hrozbe platobnej neschopnosti Ukrajiny.

“Západné vlády pomáhajú Ukrajine miliardami grantov a pôžičiek. Konzultácie sa pravdepodobne uskutočnia aj so súkromnými veriteľmi. Ratingové agentúry však už vyniesli verdikt o solventnosti krajiny,” uviedol denník.

V článku sa uvádza, že agentúry Scope Ratings a Fitch, ktorá má na trhu väčší vplyv, už znížili rating úverovej spoľahlivosti Ukrajiny na stupeň “C”, čo je najnižšia úroveň pred zlyhaním.

“Kyjev to uľahčuje tým, že štátnemu podniku Naftogaz zakazuje odovzdať riadne dokumenty,” píše FAZ.

Už skôr sme napísali, že situácia s Naftogazom je prvým krokom k platobnej neschopnosti Ukrajiny a že môže ísť o zámernú stratégiu vlády v situácii obrovského rozpočtového deficitu a nedôvery v to, že ho Západ pokryje v plnej výške.

 

8:07 – Izraelská vláda je zodpovedná za vytvorenie “nebezpečnej krízy” vo vzťahoch s Ruskom. V tomto zmysle sa vyjadril bývalý premiér Benjamin Netanjahu

Podľa neho za túto situáciu môže súčasný predseda vlády Jair Lapid. Netanjahu však zdôraznil, že Izrael sa môže a musí dostať zo súčasnej krízy.

“Obávam sa, že to, čo sme roky budovali, sa nám v posledných týždňoch rúca pred očami,” povedal bývalý premiér.

Netanjahu dodal, že orgány krajiny už niekoľko rokov udržiavajú s Ruskom “vyvážený a rovnovážny vzťah”. Lapidove vyhlásenia však “ohrozujú národnú bezpečnosť Izraela”.

 

.

7:54 – Ukrajina má v úmysle do konca roka podpísať dohodu s MMF o programe v hodnote 15 až 20 miliárd dolárov.

Povedal to šéf NBÚ Kyrylo Ševčenko agentúre Reuters.

Ševčenko počas svojej návštevy Londýna tiež povedal, že dúfa, že sa s Bank of England “do niekoľkých týždňov” dohodne na swapovej linke, hoci jej výšku nešpecifikoval.

Šéf NBÚ uviedol, že Kyjev už poslal svoju žiadosť MMF a teraz konzultuje s fondom nové financovanie, ktoré by podľa jeho slov malo poskytnúť až 20 miliárd USD v priebehu dvoch alebo troch rokov.

“Dúfam, že sa mi podarí spustiť program ešte tento rok,” povedal Ševčenko.

Šéf NBÚ uviedol, že nový program by mal zahŕňať opatrenia na stabilizáciu hospodárstva. To by mohlo zabezpečiť návrat k predvojnovým podmienkam, ako je pružný výmenný kurz a žiadne obmedzenia na devízovom trhu.

 

7:50 – Ruské jednotky včera večer obsadili Novoluhansko v Doneckej oblasti.

Pre rádio Vilniy to uviedol zástupca náčelníka vojenskej správy mesta Svetlodarsk Maxim Čerevko.

“Stiahli sme sa z osady Novoluhanske. Kam presne sme sa stiahli – to neviem povedať. Viem, že stiahnutie bolo veľkým tlakom,” povedal Maksim Čerevko.

Poznamenal, že v tomto smere sa bojuje aj teraz.

“Neustále ostreľovanie v okolí Semigorja, Kodemu, celá strana je pod silnou delostreleckou paľbou, ako aj leteckými útokmi,” dodal Čerevko.

Treba poznamenať, že Novoluganské sa nachádza v blízkosti tepelnej elektrárne Uglegorsk, ktorú Rusi obsadili včera ráno. Získali tak  kontrolu nad celým tzv. svitlodarským oblúkom – baštou AFU juhovýchodne od Bachmutu. Samotný Svitlodarsk bol dobytý ešte v máji.

 

7:45 – Obchodníci s potravinami sú skeptickí voči dohode o vývoze ukrajinského obilia, uviedol denník The Guardian.

Vývozcovia tvrdia, že najväčšou prekážkou pre lode s obilím, ktoré tento týždeň opúšťajú ukrajinské prístavy v Čiernom mori, sú obavy z poistenia.

“Zostáva otázne, či budú poisťovne ochotné poistiť lode, ktoré sa plavia v zamínovaných vodách, zatiaľ čo kupujúci váhajú s novými objednávkami vzhľadom na riziko útokov z Ruska,” uviedli noviny.

 

6:42 – Ruský plynárenský gigant Gazprom na dnešné ráno ohlásil zníženie dodávok plynu do Európskej únie cez plynovod Nord Stream 1 na pätinu jeho kapacity. Gazprom to odôvodňuje technickými problémami s turbínami. Nemecko to však odmieta a tvrdí, že ide o politické rozhodnutie.

 

6:41 – Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnia v dňoch 30. augusta až 5. septembra strategické cvičenia Východ-2022 (Vostok-2022).

Okrem jednotiek Východného vojenského okruhu bude do cvičenia zapojená aj časť síl vzdušných síl, diaľkového letectva a vojenského dopravného letectva, ako aj vojenské kontingenty iných štátov. Ministerstvo však neuviedlo, o ktoré krajiny pôjde.

 

6:38 – Najdôležitejšie body zo Zelenského večerného prejavu:

1. “Dnes došlo k ďalšiemu raketovému útoku v Odeskej oblasti. Neustály teror v Charkove a oblasti, v Mykolajeve, v mestách a dedinách Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti, v pohraničných oblastiach Sumskej a Černigovskej oblasti – na to všetko nezabudneme.”

.

2. “Británia rozšírila zoznam sankcií voči Rusku. Toto je správny trend. Plyn už teraz stojí viac ako 2000 dolárov za tisíc metrov kubických – to je dôvod na nové sankcie.”

3. “Prvýkrát v histórii Ukrajiny sa uskutočnili rozhovory s prezidentom Uruguaja. Vyzval na zavedenie sankcií voči Rusku”.

4. “Dnes mi bola udelená Churchillova cena. Je to ocenenie pre všetkých hrdinov. V Holandsku bolo Ukrajine udelené osobitné ocenenie holandskej nezávislosti”.

 

6:35 – Najdôležitejšie body z nového brífingu generálplukovníka Michaila Mizinceva, šéfa ruského Národného centra obranného manažmentu:

  • Ukrajinci rozmiestnili delostrelectvo a raketomety v obytných oblastiach doneckej Semenovky, odkiaľ ostreľujú pozície ruských ozbrojených síl a formácií DĽR;
  • Ruskí odmínovači zneškodnili v Donbase viac ako 139 000 výbušných predmetov;
  • Takmer 300 ton humanitárnej pomoci odovzdaných do DĽR a Záporožskej a Charkovskej oblasti;
  • V Rusku za deň prijali viac ako 30 žiadostí o evakuáciu z Ukrajiny.

 

6:20 – Vojna na Ukrajine, 26. júla 2022. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v DĽR bolo zničených viac ako 40 zahraničných žoldnierov, väčšinou Poliakov;

– Ruské letectvo zasiahlo 8 ukrajinských kontrolných bodov, 8 skladov, SAM OSA-AKM a radary americkej výroby;

– Ľudové milície LĽR vyhlásili, že prevzali kontrolu nad tepelnou elektrárňou Uglegorsk v meste Svetlodarsk;

– Ukrajinská armáda pred ústupom tepelnú elektráreň v Uglegorsku zamínovala, uviedla LĽR;

– Lavrov povedal, že Moskva nikdy neodmietla rokovať s Ukrajinou, boje sa končia za rokovacím stolom, ale Kyjev nereagoval;

– Územie DĽR bude úplne oslobodené do konca augusta, verí prvý námestník ministra informácií DĽR.

– Nemecko dáva Ukrajine 3 raketomety Mars-II MLRS

– Ukrajina žiada USA o požičanie plynu na prípravu na zimnú sezónu

– Počet francúzskych rodín, ktoré sú ochotné prijať ukrajinských utečencov, neustále klesá kvôli nedostatku štátnej pomoci

– Boris Johnson odovzdáva Vladimírovi Zelenskému cenu Winstona Churchilla za vodcovstvo prostredníctvom videolinky

 

6:10 – Sumarizujeme a analyzujeme výsledky ďalšieho dňa vojny – pohľad z ukrajinskej strany.

Tepelnú elektráreň Uglegorsk obsadil nepriateľ. Rusi a LĽR sa teraz pokúsia vytvoriť údernú skupinu juhovýchodne od Bachmutu. A tak začať útok na Bachmut z iného smeru. Ruská armáda sa k nemu teraz blíži z východu (cez Pokrovské) a snaží sa priblížiť zo severu – prerezať cestu z Bachmutu do Severska.

Zaujímavým spôsobom sa zhodovali Zelenského a “DĽR” predpovede o načasovaní bodu obratu vo vojne. Zelenskij povedal, že je potrebné oslobodiť okupované územia za 3-6 týždňov a stihnúť to do zimy.

A DĽR vyhlásila, že chce dosiahnuť hranice Doneckej oblasti do konca augusta (teda za 4 – 5 týždňov).

V oboch prípadoch sú však tieto termíny veľmi sporné.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:00

Dunaj začal na úseku nad Budapešťou rýchlo klesať a pripravujú sa tam už sanačné práce. Podľa servera infostart.hu vodohospodári po nedávnej kulminácii oznámili v nedeľu pri Nagybajcsi takmer 250-centimetrový pokles hladiny, čo má vplyv aj na nižšie úseky toku.

16:37

Britská princezná Catherine sa v nedeľu prvýkrát objavila na verejnosti odvtedy, čo oznámila, že ukončila liečbu chemoterapiou a vráti sa k svojim verejným povinnostiam.

16:20

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber vyzval, aby sa v súvislosti s plánovaným sprísnením noriem o emisiách oxidu uhličitého (CO2) v Európskej únii (EÚ) pozastavila hrozba pokút pre výrobcov automobilov.

16:20

Medzi koaličnými stranami SNS a Hlas-SD vznikol spor o to, kto inicioval výrazné zmeny v tzv. rodičovskom dôchodku v rámci konsolidačného balíka na budúci rok. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že na jeho zrušenie tlačil minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Ten jeho vyjadrenia v reakcii označil za klamstvo. Išlo podľa neho o návrh koaličného konsolidačného tímu, v ktorom mala nominanta aj SNS a ktorá s celým balíkom súhlasila.

16:19

Vládna koalícia sa pri príprave konsolidačných opatrení snažila nájsť opatrenia, ktoré budú mať čo najmenší dosah na ľudí, no bez zmeny sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa konsolidovať verejné financie, vzhľadom na ich stav, nedalo. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

16:18

Britská princezná Anna a takmer dve tisícky detí si v nedeľu položením kvetov pripomenuli účastníkov vojenskej operácie Market Garden počas 2. svetovej vojny.

15:34

Británia posúdi možné nové sankcie voči izraelským osadníkom na Západnom brehu Jordánu a bude konať, ak to bude nevyhnutné. Vyhlásil to v nedeľu britský minister zahraničných vecí David Lammy.

15:32

Švajčiarski voliči podľa predbežných výsledkov odmietli v nedeľu v dvoch referendách návrhy na posilnenie ochrany biodiverzity a vládnu dôchodkovú reformu. Návrh ochrancov prírody a odborníkov podľa zverejnených prognóz inštitútu pre prieskum verejnej mienky gfs.bern podporilo 37 percent účastníkov referenda.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali