Hlavne konzervatívne: KDH je proti tomu, aby sa čo najskôr vypovedal Istanbulský dohovor; za experta strana vymenovala podporovateľa potratov, ktorý katolícke krajiny považuje za “zadubené”

Hlavne konzervatívne: KDH je proti tomu, aby sa čo najskôr vypovedal Istanbulský dohovor; za experta strana vymenovala podporovateľa potratov, ktorý katolícke krajiny považuje za “zadubené”

Bratislava 29. marca 2019 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Predseda hnutia KDH Alojz Hlina opäť prekvapil svojimi vyhláseniami a skutkami v súvislosti so štvrtkovým a piatkovým rokovaním Národnej rady o vypovedaní Istanbulského dohovoru a tiež v súvislosti s interupciami

Na snímke predseda KDH Alojz Hlina

Po dlhej rozprave v stredu parlament posunul hlasovanie o vypovedaní Istanbulského dohovoru na piatok. Alojz Hlina pritom vyzýva poslancov na ďalšiu diskusiu k tejto kontrorverznej téme s cieľom oddialiť hlasovanie až za sobotňajšie druhé kolo volieb prezidenta.

Reklama

Hlina preto vyzval poslancov, aby diskutovali o Istanbulskom dohovore čo najdlhšie a neumožnili NRSR uzavrieť hlasovanie o jeho vypovedaní v piatok, ale predĺžili rozpravu do utorka. Poslancov, ktorí chcú hlasovať o Istanbulskom dohovore v piatok, nazval nebezpečnými. Hlina vyjadril presvedčenie, že o Istanbulskom dohovore chce SMER a SNS hlasovať, aby ovplyvnili prezidentské voľby, čím naznačil, kto je preferovaným kandidátom predsedu KDH. Alojz Přidal z KDH následne na facebooku uviedol, koho bude Hlina voliť.

“Poslanci, zajtra diskutujte,” uviedol Hlina na Facebooku, “Smer s vládnou koalíciou chce za každú cenu ovplyvniť výsledok prezidentských volieb,” myslí si predseda kresťanských demokratov.

Reklama

Uviedol, že dlhé roky sa o téme Istanbulský dohovor vie a podľa neho nebola vôľa to riešiť – akoby nevedel, že veľkou mierou sa o to pričinil kňaz Marián Kuffa, a preto túto vec je nutné riešiť teraz, kým je vôľa. “No zrazu dva dni pred voľbami sa táto téma dostane na rokovanie parlamentu. Čo potrebuje Smer a vláda? Zajtra vyhlásiť, že zastavili Istanbulský dohovor.”

“Môže sa im to však celé pokaziť, diskusia sa k tomuto bodu preťahuje. Zajtra je ešte prihlásených osem rečníkov do rozpravy. Hlasovanie je o 11:00, ak by poslanci v rozprave diskutovali dlhšie ako do 11.00, o návrhu by sa hlasovalo až v utorok, teda až po voľbách?” Predstavil svoj plán Hlina.

Dodal, že ak by Smer posunul hlasovanie a hlasovalo by sa hneď po ukončení diskusie, teda aj po 11:00, bolo by podľa neho “jasne dokázané, čoho sú schopní vo vládnej koalícii urobiť preto, aby ovplyvnili prezidentské voľby”.

“Mne osobne záleží na tom, aby sa ratifikácia Istanbulského dohovoru zastavila, ale myslím, že sa nič nestane, ak by sa o návrhu hlasovalo až v utorok.”

Táto téma sa podľa Alojza Hlinu nerieši dlhé roky. “A tri dni, o ktoré by sa neskôr prijalo uznesenie, ktoré schvaľujem, tak by sa naozaj nič nestalo.”

Reklama

“Som zvedavý, ako poslanci zajtra vydržia diskutovať, ak vydržia dlho, Smer a vládne strany musia priznať farbu. Priznať farbu v tom, prečo sa téma „Istanbulský dohovor“ tak zrazu dostala na rokovanie parlamentu. Mám v bronze vyliaty žalm, ktorý hovorí: „… nevidel som spravodlivého opusteného a jeho deti žobrať o chlieb.“

“Príde mi to veľmi nespravodlivé, ak by takýmto spôsobom Smer chcel ovplyvňovať výsledky prezidentských volieb. Poslanci zajtra diskutujte. Smer sa dnes spojil s fašistami, zajtra majú v pláne toto. Oni sú fakt nebezpeční,” zopakoval líder mimoparlamentného KDH.

Hlina sa tak pridal na stranu “prolife” poslankyne Verešovej, ktorá počas hlasovania na ľudskoprávnom výbore robila obštrukcie a taktiež počas včerajšej rozpravy kritizovala, že sa do zastavenia Istanbulského dohovoru púšťajú “neodborníci”. Viackrát pritom zdôrazňovala, koľkokrát ona odborne na túto tému diskutovala a že jediná z vlády, ktorá mala záujem viesť odbornú diskusiu, bola Lucia Žitňanská. Práve tá však, ako upozornil Kuffa, sa postarala o to, aby sa na Slovensko dostal Istanbulský dohovor…

 

Hlina: “Slovensko potrebuje normálnu konzervatívnu stranu”. Naozaj ňou je KDH?

Reklama

Hlinovi sa nepáči, že takéto obštrukcie nerobí aj ĽSNS a hlasuje podľa toho, či považuje zákony za správne alebo nie, hoci aj so stranou SMER. Podľa neho zúfalo potrebujeme KDH – normálnu konzervatívnu stranu:

“Myslím, že každý čo i len trochu rozumný po dnešku chápe, že sa rútime do záhuby. Naša demokracia sa rozpadá. Dnešné hlasovanie s ĽS NS musí zobudiť každého.
Každý, komu záleží na Slovensku musí pochopiť, že ak chceme udržať parlamentnú demokraciu, potrebujeme na to normálne strany. Ak tu nebudú, systém sa zrúti. Slovensko potrebuje normálnu konzervatívnu stranu. Slovensko potrebuje KDH. Každý, kto si po dnešnom hlasovaní v parlamente prihodí na rozbitie KDH, je nezodpovedný blázon.”, uviedol Hlina. “Dnešné hlasovanie je veľkým varovaním”, ukončil svoj status.

Tieto jeho slová prichádzajú len pár dní po tom, ako KDH vymenovalo nového “experta” pre cestovný ruch

KDH pred nedávnom predstavilo novú posilu do svojho tímu odborníkov. Hlina si ako nového experta v oblasti cestovného ruchu vybral Ľuboša Fellnera – šéfa cestovnej kancelárie, v ktorej pracoval nedávno zosnulý syn poslanca Národnej rady Antona Hrnka. V tom by háčik nebol, prekvapujúcejšie sú vyhlásenia Fellnera v súvislosti s interupciami…

Fellner publikuje blogy na stránke spomínanej cestovnej kancelárie a v jednom z nich vlani sa venoval Írsku a “úspešnému” hlasovaniu jeho občanov o potratovom zákone. Doslova vtedy vo svojom komentári uviedol: “Íri hlasovali prekvapujúco áno. Írsko už nie je tým zadubeným zaostalým krajom. Týmto hlasovaním dokázalo, že sa nenechá katolicizmom ovládať.”

“Som veľmi rád, že Ľ. Fellner nám v oblasti cestovného ruchu ide pomôcť,” napísal na sociálnej sieti tento týždeň šéf KDH Alojz Hlina.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali