Hlasovanie o budúcnosti von der Leyenovej a Európy

❚❚

Štrasburg 18. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Ursula von der Leyenová (VDL) sa pred zákonodarcami EÚ uchádza o druhé funkčné obdobie vo vedení Európskej komisie. Potrebuje, aby ju dnes v tajnom hlasovaní podporilo 361 poslancov 720 členného Európskeho parlamentu (EP). Poslanci Európskeho parlamentu budú v tajnom hlasovaní rozhodovať o tom, či Ursula von der Leyenová získa druhé funkčné obdobie na čele Európskej komisie

Ursula Von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová

Ak neuspeje, jej ambície v Komisii skončia a lídri EÚ budú musieť za ňu hľadať alternatívu. V snahe získať potrebných 361 hlasov sa prihovorila priamo poslancom Európskeho parlamentu. Sľúbila, že sa zameria na zvýšenie konkurencieschopnosti hospodárstva EÚ, a že bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné.

.

Avšak práve vďaka jej hospodárskej a sankčnej politike na čele Európskej komisie (EK) a bezhraničnej podpore skorumpovaného ukrajinského režimu konkurencieschopnosť EÚ klesla na historicky najnižšiu úroveň voči hlavným konkurentom USA a Číne a dokonca aj vojnová ekonomika Ruskej federácia vykazuje vyšší rast HDP ako EÚ.

Von der Leyenová si tiež vyslúžila ovácie a dlhý potlesk vojnychtivých poslancov EP za to, že skritizovala maďarského prezidenta Viktora Orbána za jeho „zmierovacú misiu“, v rámci ktorej sa začiatkom tohto mesiaca stretol s Vladimírom Putinom v Moskve.

.

 

Zelená dohoda

Ursula von der Leyenová prisľúbila, že „zostane pri svojom kurze“ v súvislosti so Zelenou dohodou, a zároveň presadí nové politiky, ktoré doplnia prelomový klimatický balík, aby bol pre podniky EÚ dostupnejší. Von der Leyenová uviedla, že pozornosť klimatického balíka sa teraz presunie na implementáciu a „zosúladenie ochrany klímy a prosperujúceho hospodárstva“.

Faktom však zostáva, že práve jej materská krajina Nemecko, je jednoznačným dôkazom toho, že táto politika zlyháva na celej čiare. Zatváranie jadrových elektrární, spúšťanie uhoľných, nákup predraženého amerického bridlicového plynu, ktorý ničí životné prostredie a čoraz rýchlejšia deindustralizácia krajiny svedčia o pravom opaku toho, čo VDL tvrdí.

Navrhuje nové investície do infraštruktúry a pomoc energeticky náročným priemyselným odvetviam pri znižovaní emisií. Odporúča vytvoriť „nový európsky fond konkurencieschopnosti“ na podporu „spoločných a cezhraničných európskych projektov“.

Pritom zničenie takmer desať miliardovej investície západných firiem a Gazpromu do plynovodu Severný prúd Európskou komisiou pod jej vedením nielenže nebolo riadne vyšetrené ale doslova ignorované.

.

„Chcem, aby bolo jasné, že budeme pokračovať v našej stratégii rastu a v cieľoch, ktoré boli stanovené na roky 2030 a 2050,“ povedala poslancom Európskeho parlamentu a tvrdila, že mladí Európania „by nám nikdy neodpustili, ak by sme neprijali výzvu“ boja proti zmene klímy.

 

Predstavitelia európskeho priemyslu pritom už vydali niekoľko varovaní v súvislosti s nepremyslenými a doslova škodlivými plánmi EK v súvislosti s niektorými cieľmi v rámci stratégie rastu.

 

Boj proti kyberšikane a závislosti

Leyenová prisľúbila „bojovať proti moru kyberšikany“ a „prijať opatrenia proti návykovému dizajnu niektorých platforiem“, pričom tvrdila, že sociálne médiá a „nadmerný čas strávený pred obrazovkou“ zohrávajú svoju úlohu v širšej „kríze duševného zdravia“. „Krváca mi srdce, keď čítam o mladých ľuďoch, ktorí si ubližujú alebo si dokonca berú život kvôli zneužívaniu online,“ povedala a dodala, že Európska komisia začne „vôbec prvé celoeurópske vyšetrovanie vplyvu sociálnych médií na blaho mladých ľudí“.

.

Vzniká tu však oprávnená otázka, či tento jej „boj“ nie je len zámienkou a nepovedie k sledovaniu mladých ľudí prostredníctvom sociálnych sietí, nárastu cenzúry a nebude smerovať k ďalším zákazom médií, ktoré nešíria ten „správny“ európsky naratív. „Svetlým“ príkladom je nám v tom ako vždy USA, so sledovaním prostredníctvom Národnej bezpečnostnej agentúry  (NSA), spravodajskej aliancie  Piatich očí, cenzúry sociálnych sietí a snahy o zákaz siete TikTok a ďalších médií.

 

Žiadny Európan nezostane v úzadí

Potvrdzujúc sľub svojho politického programu riešiť krízu bývania v celom bloku, VDL povedala poslancom Európskeho parlamentu, že v rámci jej kolégia bude počas tohto funkčného obdobia zaradený osobitný komisár pre bývanie.

„Ceny a nájomné prudko rastú. Ľudia majú problém nájsť si cenovo dostupné bývanie. Preto po prvýkrát vymenujem komisára, ktorý bude priamo zodpovedný za oblasť bývania,“ povedala.

„Bývanie sa zvyčajne nevníma ako európska otázka… Chcem však, aby táto Komisia podporovala ľudí tam, kde je to najdôležitejšie, a ak je to dôležité pre Európanov, je to dôležité aj pre Európu.“

Leyenová dodala, že jej cieľom je nenechať žiadneho Európana v úzadí a že jej Komisia sa bude usilovať aj o zlepšenie kvality života vo všetkých častiach Európy, aby nikto nebol nútený opustiť svoj región s cieľom hľadať prácu alebo lepšiu kvalitu života.

Riešenie takýchto potrieb si však bude vyžadovať investície v čase, keď EÚ nemá dostatok peňazí a snaží sa riešiť iné výzvy, ako je obrana a konkurencieschopnosť priemyslu, čo sa jej zjavne nedarí. Navyše štáty bývalého východného bloku sú na tom v otázke vlastníctva bývania relatívne veľmi dobre v porovnaní so starými členskými krajinami, kam zrejme budú tieto investície smerovať.  

 

Riešenie dvoch štátov a viac humanitárnej pomoci pre Gazu

„Príliš veľa detí, žien a civilistov prišlo o život v dôsledku izraelskej reakcie na brutálny teror Hamasu,“ povedala von der Leyenová, ktorá vyzvala na „okamžité a trvalé prímerie“ a prepustenie rukojemníkov. Predsedníčka Komisie prisľúbila zvýšenie humanitárnej pomoci, ktorá v roku 2024 predstavovala takmer 200 miliónov eur, a „oveľa väčší viacročný balík na podporu účinnej palestínskej samosprávy“. Dodala, že „riešenie dvoch štátov je najlepším spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť“ v Palestíne a Izraeli.

Írska poslankyňa EP Clare Daly označila Leyenovú za tvár európskej spoluviny za vojnové zločiny, ktorá potvrdila Izraelu pred deviatimi mesiacmi, keď začali na Gazu dopadať bomby, že EÚ bude za ním stáť teraz aj v budúcnosti a ponáhľala sa to osobne oznámiť mäsiarovi Bibimu. „Aj vo vašom mene  mu potvrdila podporu tejto genocídy“. Clare Dale sa pýta, prečo je takáto persóna, nenávidená miliónmi Európanov vôbec kandidátom na tento post. Podľa nej jediná inštitúcia, kde by táto osoba mala byť je Haagsky tribunál. „Avšak podobne ako v USA, jediná osoba vhodná na tento job je tá najhoršia osoba. Izraelské zločiny v Gaze jasne ukazujú, že v EÚ nie sú červené čiary, nie je žiadna zodpovednosť za zločiny a vláda práva je len žart. Podľa odborného časopisu Lancet bolo v Gaze priamo alebo nepriamo zabitých už viac ako 186 000 Palestínčanov, teda 8% populácie.“   

.

 

VDL vyzýva na vytvorenie „európskej obrannej únie“

„Je čas vytvoriť skutočnú európsku obrannú úniu,“ povedala Ursula von der Leyenová. NATO zostáva pilierom európskej kolektívnej obrany, povedala, ale európske krajiny vynakladajú príliš málo na svoju armádu a „príliš veľa míňajú v zahraničí“, dodala v narážke na prevažujúci podiel amerických dodávateľov na európskom obrannom obstarávaní.

Európa by mala viac investovať do špičkových obranných kapacít, povedala nemecká politička poslancom Európskeho parlamentu a spomenula európsky štít protivzdušnej obrany – myšlienku, s ktorou prišla už začiatkom tohto roka.

Že by si Leyenová konečne uvedomila, že je bližšia košeľa ako kabát? Avšak záujmy vojensko priemyselného komplexu, ani toho zaoceánskeho, jej nikdy neboli cudzie…

 

.

Zdvojnásobenie počtu zamestnancov Europolu

Leyenová vyjadrila znepokojenie nad rastúcim prenikaním zločineckých organizácií do EÚ a uviedla, že „je nevyhnutné, aby sme na túto rastúcu hrozbu reagovali na úrovni EÚ“ posilnením Agentúry Európskej únie pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva (Europol). „Počas tohto mandátu navrhnem zdvojnásobenie počtu zamestnancov Europolu,“ povedala. To by znamenalo, že k súčasnému personálu by pribudlo 1 400 ľudí. „Mal by sa stať skutočne operatívnou policajnou agentúrou,“ dodala.

Je smutné, že si túto potrebu pani VDL uvedomila až teraz, keď bojuje o znovuzvolenie.

 

Podpora malých podnikov

Ursula von der Leyenová zdvojnásobila svoj dlhodobý sľub podporovať európske malé podniky. „Všetci vieme, že bez malých a stredných podnikov neexistuje Európa. Sú srdcom nášho hospodárstva, a preto sa musíme zbaviť záťaže v podobe mikromanažmentu. Dajme im viac dôvery a lepšie stimuly. Naše malé a stredné podniky si to zaslúžia.“

Minulý rok už predstavila rozsiahly balík opatrení pre menšie podniky. Nedopadol však dobre. Štrnásť vlád EÚ chce, aby Európska komisia zrušila pravidlá o oneskorených platbách, ktoré boli kľúčovou súčasťou jej plánu. A vyslanec pre malé podniky uviazol na mŕtvom bode po tom, ako Markus Pieper odstúpil z funkcie pre obvinenia z uprednostňovania.

.

 

Migrácia: 30 000 pohraničníkov má chrániť hranice EÚ

Migrácia bola jednou z kľúčových tém kampane, pričom sa jej venovali všetky volebné manifesty európskych strán. Leyenová sa starostlivo snažila vyvážiť požiadavky rozdielnych skupín. Stredopravicovej EPP dala za pravdu v posilnení ochrany hraníc strojnásobením počtu zamestnancov pohraničnej agentúry Frontex na 30 000. „Predložíme nový spoločný prístup k vracaniu migrantov s novým legislatívnym rámcom,“ dodala k otázke vracania migrantov, ktorá je tiež kľúčovou požiadavkou lídrov EPP a mnohých krajín EÚ. Niečo však dala aj socialistom: s presunom žiadateľov o azyl do krajín mimo EÚ vo svojom prejave nepočítala.

Zostáva len poznamenať, neskoro a málo… Krajiny V4 na tento problém upozorňujú od doby, keď Merkelová, prezývaná „Tante Willkommen“ (teta Vitajte) doširoka otvorila hranice.

 

Stratégia hospodárskej bezpečnosti sa má stať pilierom širšej zahraničnej politiky

Vo svojom päťročnom pláne von der Leyenová presadzuje, aby Európska komisia prevzala väčšiu úlohu v zahraničnej politike, čo je oblasť, v ktorej majú krajiny EÚ zvyčajne vedúcu úlohu. Nazýva to „novou hospodárskou zahraničnou politikou“.

Stratégia hospodárskej bezpečnosti, ktorú Komisia čiastočne iniciovala v januári, sa stane jednou z jej častí. Preskúmanie priamych zahraničných investícií bude „dokončené“, sľubuje von der Leyenová, a nejasne dodáva, že EÚ sa bude „zaoberať rizikami vyplývajúcimi z odchádzajúcich investícií“. Do tejto oblasti spadá aj znižovanie rizík z Číny, hoci von der Leyenová túto krajinu   menovite nespomenula, ale spomenula „tých, ktorí sú zároveň strategickými konkurentmi a systémovými rivalmi“.

V oblasti obchodu, vynechala otázku obchodných dohôd, ale skôr poukázala na kritické dohody o surovinách, reformu WTO a opatrenia na ochranu obchodu. V skutočnosti sa plány VDL vôbec nezmieňujú o obchodných rokovaniach. Zjavne preto, že v tejto oblasti jej EK nedosiahla žiadne výrazné úspechy a politika sankcií diktovaných spoza oceánu situáciu v oblasti obchodu rapídne zhoršila.

.

 

Posun v predstave udržateľnosti

Ursula von der Leyenová tvrdí, že jej politické usmernenia predstavujú „víziu silnejšej Európy…, ktorá sa drží cieľov Európskej ekologickej dohody s pragmatizmom, technologickou neutralitou a inováciami“. Jej usmernenia sľubujú „nový balík pre chemický priemysel, ktorého cieľom je zjednodušiť nariadenie REACH a zabezpečiť jasnosť v oblasti chemikálií PFAS.

Tento dôraz na „pragmatizmus“ pri tvorbe zelenej politiky prichádza v čase, keď sa priority v Bruseli posúvajú od zvyšovania ochrany životného prostredia ku konkurencieschopnosti a bezpečnosti.

 

Potreba počúvať ľudí

Von der Leyenovej politický program zahŕňa aj túto všeobecne uznávanú pravdu: EÚ zostáva pre väčšinu Európanov vzdialeným pojmom. V snahe preklenúť túto priepasť navrhuje vytvoriť Európsky panel občanov, ktorý by poskytoval spätnú väzbu na konkrétne témy a odporúčal politiky, ktoré by Komisia mohla formalizovať. Sľubuje tiež, že Komisia bude užšie spolupracovať s miestnymi politikmi, aby získala lepší prehľad o veľkých otázkach, ktoré sa týkajú občanov na miestnej úrovni.

To žiaľ mala pani Leyenová robiť počas minulého funkčného obdobia a Európa sa mohla vyhnúť mnohým problémom, do ktorých sa dostala aj vďaka európskej byrokracii, odtrhnutej od ľudí a reálneho života.

 

.

Podpredsedníčka pre znižovanie byrokracie

Ursula Von der Leyenová uviedla, že vymenuje podpredsedu, ktorý bude koordinovať prácu na znižovaní byrokracie, čím potvrdila sľub, ktorý dala na utorkovom stretnutí za zatvorenými dverami s Európskou stranou konzervatívcov a reformistov Giorgii Meloniovej.

Znie to ako z Orwellovho románu: vytvorme veľký úrad na potláčanie byrokracie…

 

Kritika Orbána

Ursula von der Leyenová odsúdila cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Ruska a jeho mierovú misiu označila za „zmierovaciu misiu“ s Ruskom.

Maďarského premiéra nemenovala, ale v miestnosti sedel maďarský veľvyslanec Bálint Ódor, na ktorého bola namierená kamera, zatiaľ čo Európsky parlament jej výrokom tlieskal. „Rusko sa spolieha na to, že Európa a Západ zmäknú, a niektorí v Európe sa na to hrajú,“ povedala predsedníčka Európskej komisie, pričom si vyslúžila vrelý potlesk poslancov Európskeho parlamentu. „Európa bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodala.

Leyenová zjavne zabudla, že Európa bola budovaná ako mierový projekt a EK pod jej vedením nespravila nič pre to, aby sa konflikt vyriešil mierovou cestou. Garanti dohody s Janukovičom po Majdane a  oboch Minských dohôd Merkelová a Holland sa dokonca bez hanby priznali, že tieto dohody využili len dosadenie nezákonnej vlády po prevrate a na dozbrojenie Ukrajiny. V tomto kurze teda bude Leyenová zjavne pokračovať až do posledného Ukrajinca…

 

.

Komisár pre rybolov a oceány

Ursula von der Leyenová sa vo svojej politickej platforme zaviazala vymenovať komisára pre rybolov a oceány s cieľom zabezpečiť, aby „toto odvetvie zostalo udržateľné, konkurencieschopné a odolné a aby sa zachovali rovnaké podmienky pre európsky rybolovný reťazec“.

Vyzvala tiež na vytvorenie Európskeho paktu pre oceány, ktorý by sa zameral na podporu „modrej“ ekonomiky a zabezpečenie dobrej správy a udržateľnosti našich oceánov vo všetkých ich rozmeroch.”

Nová úloha Komisie v oblasti rybného hospodárstva a oceánov bola sľubom von der Leyenovej v rámci kampane a pravdepodobne bude vyčlenená z rezortu životného prostredia, čo predstavuje ďalší nárast byrokracie.

 

Potravinová bezpečnosť v centre poľnohospodárskej stratégie

„Poľnohospodárstvo je základnou súčasťou nášho spôsobu života – a musí to tak aj zostať,“ píše Ursula von der Leyenová vo svojej politickej platforme, ktorá kladie potravinovú bezpečnosť do centra jej poľnohospodárskej agendy.

V rámci odklonu od zamerania na udržateľnosť, ktoré bolo v jej prvom funkčnom období súčasťou Zelenej dohody, a jej stratégie Farm to Fork, von der Leyenová prisľúbila, že počas prvých 100 dní svojej vlády predstaví víziu pre poľnohospodárstvo a potraviny, ktorá bude vychádzať zo strategického dialógu o poľnohospodárstve, ktorý sa uskutočnil v prvej polovici roka.

Poľnohospodári by mali mať „spravodlivý a dostatočný príjem“, mali by byť odmeňovaní za prácu s prírodou a Európa musí podporovať konkurencieschopnosť potravinového reťazca, uviedla.

.

Protesty poľnohospodárov po celej EÚ však hovoria o tom, že ani túto oblasť jej Komisia akosi nezvládla.

 

Sľuby v rámci Zelenej dohody

Ursula von der Leyenová sa zaviazala, že ak ju dnes poslanci Európskeho parlamentu opätovne zvolia, rozšíri európsku Zelenú dohodu o ambiciózny klimatický cieľ do roku 2040, plán na prípravu Európskej únie na dôsledky zmeny klímy a program na podporu výroby čistých technológií.

Vo svojich politických usmerneniach na ďalšie funkčné obdobie, ktoré zverejnila dnes ráno, sľubuje, že do klimatického zákona bloku zakotví „90 % cieľ zníženia emisií do roku 2040“, čo je kľúčová podmienka, aby ju Zelení, socialisti a Obnovme Európu podporili.

Von der Leyenová sa tiež zaviazala, že v reakcii na rastúce obavy o konkurencieschopnosť európskeho hospodárstva predloží „dohodu o čistom priemysle… počas prvých 100 dní mandátu“. Okrem iných opatrení prisľúbila aj zníženie účtov za energiu pre ľudí a podniky „ďalším odklonom od fosílnych palív“.

Veľkú časť svojho zoznamu priorít venovala zlepšeniu pripravenosti EÚ na zmenu klímy, pričom uviedla, že bude pracovať na rozšírení kapacít bloku na reakciu na núdzové situácie, vypracuje „európsky plán adaptácie na zmenu klímy“ a stratégiu na posilnenie bezpečnosti Európy v oblasti vody v prípade sucha a povodní.

 

.

Zlé načasovanie

Deň pred hlasovaním najvyšší súd EÚ rozhodol, že nebola dostatočne transparentná voči verejnosti v súvislosti so zmluvami o vakcínach Covid-19. Všeobecný súd Európskej únie rozhodol proti rozhodnutiu Komisie redigovať veľké časti zmlúv pred ich sprístupnením.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali