História sa začína rýmovať… Začala sa už tretia svetová vojna?

❚❚

Moskva 31. augusta 2023 (HSP/dailyreckoning/Foto:TASR/AP-Roman Chop)

 

To nie je vtipná otázka, ktorá má upútať pozornosť. Je to legitímna otázka, píše James Rickards

vojna ukrajina
Ilustračné foto

Často sa stáva, že významné udalosti sa začínajú v malom a potom sa vymknú spod kontroly. Pri spätnom pohľade sa zdá byť zrejmé, že vojna bola nevyhnutná. Ale v tom čase to vôbec nie je zrejmé. Udalosti sa môžu zdať nesúvislé a zďaleka nie je zrejmé, že vojna je nevyhnutná.

.

 

Historický pohľad späť

Prvá svetová vojna sa tak vtedy nenazývala. Nazývala sa Veľká vojna. Až keď prišla druhá svetová vojna, začal sa používať názov prvá svetová vojna.

.

A ako by sme mali uvažovať o začiatku druhej svetovej vojny? Väčšina historikov ju datuje od nemeckej invázie do Poľska 1. septembra 1939. Napriek tomu mnohí Američania datujú vojnu od 7. decembra 1941, keď Japonsko bombardovalo Pearl Harbor a USA vyhlásili Japonsku vojnu.

Číňanom však možno odpustiť, že oba dátumy sú nesprávne. Číňania považujú za skutočný začiatok druhej svetovej vojny inváziu Japonska do Mandžuska 18. septembra 1931.

 

Otázka perspektívy

Ide o to, že začiatok a koniec svetových vojen a iných veľkých konfliktov nie je taký jednoznačný, ako by si historici predstavovali. Často je to otázka kultúry a perspektívy.

To nás privádza k súčasnému stavu sveta. Vyvesil už niekto zástavu alebo vyhlásil, že sa začala tretia svetová vojna? Nie. Je to často tak, že vo viacerých častiach sveta prebiehajú vojny v podobe požiaru a zástupných vojen, ktoré nepredstavujú jasné nebezpečenstvo, že sa spoja do globálneho požiaru?

.

Odpoveď je áno.

Všetky vojny, ktoré dnes prebiehajú, nie sú malé a niektoré sú pomerne veľké. Dôležitejšie je, že sa priamo alebo nepriamo týkajú veľmocí, ako sú USA, Čína a Rusko, a dôležitých vedľajších mocností vrátane jadrových mocností, ako sú Francúzsko a Pakistan.

Okrem toho sú v stávke vysoké sumy vrátane budúcnosti NATO, kontroly nad východnou Európou, kontroly nad ropou na Blízkom východe a globálnych dodávok uránu. Naliehavejšia ako súčasný stav týchto konfliktov je pravdepodobnosť eskalácie vedúcej k jadrovej vojne bez spätného chodu.

Stručne si tieto kritické konflikty zhrňme. Pritom majme na pamäti, že sa môžeme nachádzať v období, ako boli balkánske vojny (1912 – 1913), ktoré predznamenali prvú svetovú vojnu, alebo japonsko-čínske vojny (1931 – 1937), ktoré predznamenali druhú svetovú vojnu.

Géniovia už možno vyleteli z fľaše.

.

 

Ukrajina

Ukrajina je zrejmé miesto, kde treba začať. Rusko v tejto vojne jednoznačne víťazí. Ukrajinská protiofenzíva bola 6. júna zničená a po opätovnom spustení ofenzívy koncom júla opäť zničená. Ukrajina teraz používa taktiku ľahkej pechoty, keďže ich obrnenú techniku rozmetali ruské míny a delostrelectvo a nechali ju horieť na bojisku.

“Zázračné zbrane” vrátane batérií rakiet Patriot, delostrelectva HIMARS, bojových vozidiel Bradley, tankov Leopard, tankov Challenger a riadených striel Storm Shadow boli zničené určitou kombináciou ruských hypersonických rakiet, protilietadlovej obrany a delostrelectva alebo mín, alebo boli vyradené rušením signálu GPS a inými formami elektronického boja.

Počet mŕtvych v ukrajinských bojoch sa odhaduje na viac ako 200 000, a to všetko zbytočne.

Ukrajina nemá šancu vyhrať vojnu, ale vojna sa môže aj tak vystupňovať. Bidenov tím nechce pripustiť ponižujúcu porážku. Chcú však udržať vojnu až do volieb v roku 2024, aby pomohli Bidenovým šanciam na znovuzvolenie. Potom sa Biden (ak vyhrá) na Ukrajincov vykašle, rovnako ako sa v auguste 2021 vykašľal na Afgancov.

Udržiavanie vojny znamená ďalšie agresívne akcie v Čiernom mori (možno s účasťou rumunských plavidiel; Rumunsko je členom NATO), poskytovanie 155 mm kazetovej munície (ktorá zabíja najmä deti, keď nevybuchne tak, ako má) a sústreďovanie poľských jednotiek (ďalší člen NATO) na hraniciach Bieloruska, ktoré je v zmluvnom zväzku s Ruskom. Poľsko má vlastné plány na západnej Ukrajine ako obnovenie poľsko-litovskej federácie, ktorá trvala v rokoch 1569 – 1795.

Ak Rusko zatlačí na rumunskú vojnovú loď alebo ak Poľsko vstúpi na západnú Ukrajinu, máte zámienku na spustenie článku 5 zmluvy o NATO, čo by viedlo viac-menej priamo k tretej svetovej vojne vrátane použitia taktických jadrových zbraní. Biden sa o nič z toho nezaujíma a americkí vojnoví štváči ako námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová tomu fandia.

Vedľa kinetickej vojny na Ukrajine sa vedú finančné sankcie, ktoré USA uvalili na Rusko. Biden pohrozil, že tieto sankcie budú platiť “tak dlho, ako to bude potrebné”, čo by vzhľadom na priebeh konfliktu mohlo znamenať roky.

Tieto sankcie nemali žiadny vplyv na správanie Ruska ani na ruskú ekonomiku, ale výrazne poškodili EÚ a postavenie amerického dolára ako dôveryhodného uchovávateľa hodnoty. Tieto ekonomické náklady pre Západ budú časom narastať.

 

.

Boj o urán

Ďalší konflikt s potenciálom eskalácie sa týka štátu Niger, ktorý sa nachádza v saharskej púšti. Nedávny vojenský prevrat pred niekoľkými týždňami zvrhol zvolenú vládu (hoci vodcovia prevratu tvrdia, že voľby boli sfalšované). Niektoré prieskumy ukazujú, že vojenská junta má širokú podporu obyvateľstva.

Niger je najväčším dodávateľom uránu do Francúzska a Francúzsko je jedným z najväčších staviteľov jadrových elektrární na svete. Francúzsko zúfalo potrebuje obnoviť poriadok v Nigeri, vrátane donútenia junty, aby odstúpila a obnovila zvolenú vládu.

Francúzsko má na zásah pripravené špeciálne jednotky vrátane francúzskej cudzineckej légie. Francúzsko však nechce postupovať jednostranne a snaží sa získať afrických spojencov, ktorí by sa k invázii pripojili.

Najvýznamnejším regionálnym zoskupením je Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré zahŕňa frankofónne štáty ako Senegal a Pobrežie Slonoviny a dôležité anglofónne štáty ako Nigéria. Francúzsko získava ECOWAS na účasť na svojej invázii do Nigeru.

Členovia ECOWAS sú v názore na túto myšlienku rozdelení. V každom prípade by si akcia ECOWAS vyžadovala súhlas Africkej únie a možno aj Organizácie Spojených národov, ako aj niekoľko týždňov mobilizácie. Vojenská akcia sa teda pravdepodobne uskutoční najskôr o niekoľko mesiacov.

.

Neexistujú dôkazy o tom, že by sa Rusko podieľalo na prevrate v Nigeri, ale Rusko je určite hlavným príjemcom. Rusko je okrem Francúzska ďalším veľkým výrobcom jadrových elektrární.

Rusko získava urán z vnútra Ruska, Kazachstanu a ďalších stredoázijských republík. (Rusko tiež vlastní veľké množstvo uránových ložísk v USA, ktoré získalo v rámci dohody schválenej Hillary Clintonovou výmenou za obrovské dary Clintonovej nadácii).

Ak sa Rusku podarí odrezať Francúzsko od prístupu k nigérijskému uránu, posilní svoju pozíciu v oblasti globálnych dodávok uránu a posilní svoje postavenie dodávateľa jadrových elektrární.

V súčasnosti sa hovorí (nepotvrdilo sa to), že Rusko môže ponúknuť podporu nigérijskému prevratu vrátane možného nasadenia žoldnierskej armády Wagner Group. To by výrazne skomplikovalo akékoľvek plány na zapojenie Francúzska alebo ECOWAS.

Znovu by sme sa dostali do situácie, keď by sa Rusko (prostredníctvom Wagnera) a Francúzsko (člen NATO) stretli vo vojne o urán v saharskej púšti. Potenciál eskalácie je zrejmý.

.

Mimochodom, krvilačná Victoria Nulandová nedávno navštívila Niger a nebola prijatá veľmi srdečne. Z krajiny odišla s prázdnymi rukami. Nepochybne za sebou zanechala niekoľko hrozieb americkej podpory Francúzom.

 

Predzvesť tretej svetovej vojny?

Na svete je mnoho ďalších horúcich zón vrátane Taiwanu, Juhočínskeho mora, Sýrie a Severnej Kórey. Pakistan je azda najnebezpečnejší, pretože tam narastá konflikt medzi zvoleným premiérom Imránom Chánom (teraz je vo väzení a odvolaný z funkcie) a jeho stúpencami na jednej strane a armádou na strane druhej.

Chaos v Pakistane je vo svojej podstate hrozbou na globálnej úrovni, pretože ide o jadrovú mocnosť, ktorá je v neustálom konflikte s jadrovou Indiou.

Možno sa tieto konflikty v plnej miere vyriešia. Možno nie. Zatiaľ sú hrozivé každý zvlášť (kvôli eskalácii) a nápadne sa podobajú na súhru konfliktov, ktoré predchádzali dvom najväčším vojnám v dejinách.

História sa síce neopakuje, ale zdá sa, že sa začína rýmovať.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:10

Zahynulo jedno dieťa pri potopení preťaženej lode s migrantami v Lamanšskom prielive pri pobreží Francúzska. Loď smerovala do Británie, uviedli francúzske námorné úrady.

11:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje formálnu pozvánku na vstup do Severoatlantickej aliancie za jediný spôsob, ako môže Ukrajina prežiť inváziu ruských síl.

11:08

Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom.

11:07

Úrady v najľudnatejšej pakistanskej provincii Pandžáb nariadili zatvorenie všetkých vzdelávacích inštitúcií. Zákaz vyvolali študentské protesty, ktoré vyvolili informácie na sociálnych sieťach o údajnom znásilnení na univerzitnej pôde. Zatvorenie škôl a univerzít okrem dospelých postihlo asi 26 miliónov detí.

11:06

Rusko testuje bojovú pripravenosť vojenskej jednotky vybavenej medzikontinentálnymi balistickými raketami Jars, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice. Cvičenia sa konajú v Tverskej oblasti severozápadne od Moskvy, uviedli ruské tlačové agentúry s odolaním na ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali