Heger na čele troj či štvorkoalície. Ako môže opozícia prehrať regionálne a komunálne voľby?

❚❚

Bratislava 25. júla 2022 (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Najtransparentnejšie OĽANO sa zase ukázalo v pravom svetle. Nákup vrtuľníkov pre Políciu SR pôjde priamym zadaním, bez výberového konania. Kde sú tie plané sľuby „gorilieho“ poskoka Matoviča, že každý minister, ak obíde pri nákupoch Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), pôjde sedieť na päť rokov? Ak by sa nepríčetne bašovanie jeho garnitúry zrátalo, tak jeho banda by šla sedieť na milióny rokov. No a je len príznačné, že túto operáciu realizoval superkorupčník Mikulec

heger, čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda vlády SR Eduard Heger

 

.

Premiér Heger hovorí, že preferuje štvorkoalíciu pred trojkoalíciou, ale ako dobre vieme, on sa vždy rád obetuje. Jaroslav Naď hýri sebavedomím, takže sa dá usudzovať, že už je ruka v rukáve… Iste, podpora vlády po odchode strany SaS nebude verejne priznaná, bude len skrytá, ale hodina pravdy nastane po pár týždňoch. Ak pri prvom odvolávaní Matoviča budú chýbať dvaja či viacerí poslanci, je jasné, že je tu dohoda. Zdôrazňujem slovo AK. Nehovorím, že to tak je, ale veľmi dobre vieme, ako sa to vyvŕbi.

Smutnou správou je, že napriek extrémnej nedôveryhodnosti koalície, je možné, že opozícia svoju šancu v komunálnych i regionálnych voľbách prepasie. Bohužiaľ, zatiaľ sa zdá, že egá sú nad všetkým. Zjavná neschopnosť dohodnúť sa v opozícii môže rezultovať do fiaska. V Košiciach nie je dohoda ani na primátorovi, ani na županovi. Proti extrémne neschopnému a skompromitovanému Rastislavovi Trnkovi (nezávislý) kandiduje 4-násobný primátor Michaloviec Viliam Záhorčák (Smer), jeho šance by boli oveľa väčšie, ak pri proti nemu Hlas-SD nepostavil exšéfa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róberta Suju. Politická molekula Erik Ňarjaš (OĽANO) to tiež skúsi, ale s najväčšou pravdepodobnosťou dostane taký výprask, o akom sa mu ani nesnívalo.

.

V meste Košice je to ešte horšie. Košického Matoviča Jaroslava Polačeka (nezávislý s podporou koaličných strán), človeka mentálne a emocionálne vyšinutého, ktorý sa rozhádal asi s každým, vyzvú Milan Lesňák zo strany ZA ĽUDÍ a Miloslav Klíma s podporou Hlasu-SD. Ostatní v pelotóne veľa vody nenamútia. Ak to Jaroslav Polaček ustojí, je to megadebakel opozície a strašná smola pre mesto Košice.

V Prešove bude veľmi kvalifikovaný spoločný kandidát Smeru a Hlasu a má šancu zosadiť Milana Majerského (KDH). Táto šanca bude o to väčšia, ak v mene brutálnej politickej pomsty Matovič proti Majerskému nasadí Michala Šipoša (OĽANO). Ten to síce nevyhrá, ale môže Majerského tak poškodiť, že nakoniec vyhrá opozičný kandidát.

O niečo lepšie to môže dopadnúť v Žiline, koalícia proti sebe stavia Eriku Jurinovú (OĽANO) a Igora Janckulíka (KDH). Je len otázne, či to kandidát Smeru Igor Choma dá, či je dostatočne silným kandidátom. Ak by opozícia nestavala ďalších kandidátov, bolo by to oveľa ľahšie.

Ján Nosko (nezávislý s podporou Smeru) v Banskej Bystrici je jasný favorit a má šancu obhájiť svoj post, oveľa horšie to bude v prípade Ondreja Luntera (nezávislý s podporou koalície a Hlasu-SD), kandidáta na župana Banskobystrického kraja. Potom, ako ho podporil Peter Pellegrini, jeho šance podstatne vzrástli. Smer postavil paradoxne Pellegriniho kamaráta Adriána Polónyho, neveští to však nič dobré.

V Bratislave to vyzerá na bezstarostnú jazdu župana Juraja Drobu (SaS), a to napriek fatálnym zlyhaniam. Kolaps regionálnej dopravy by zlomil krk akémukoľvek inému kandidátovi, nie však v Bratislave. V meste bude post primátora obhajovať Matúš Vallo (nezávislý s podporou koaličných strán) a asi ho aj obháji. Opozícia, teda Hlas-SD asi postaví Zuzanu Dolinkovú, bude to ťažká výzva, ale aspoň budú opoziční voliči mať koho voliť.

.

Relatívne dobre asi dopadnú voľby na úrovni župy v Trenčíne, kde Jaroslava Bašku (Smer) sotva ohrozí kandidát koaličných strán, dnešný viceprimátor Považskej Bystrice Peter Máťoš.

Problematická je Nitra. Ak by opozícia mala jediného kandidáta, asi to s prehľadom dá. Zatiaľ sa zdá, že budú traja. Milan Belica (nezávislý), ktorý nevie, kedy prestať – má už 75 rokov a je županom 21 rokov. Možno do toho pôjde aj poslanec Marián Kéry (Smer) a nová hviezda facebooku starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík (Hlas-SD). Ak by kandidoval len on, víťazstvo je takmer isté. Takto to bude dráma..

Roman Michelko

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:23

Počas ruského raketového útoku na ukrajinské mesto Záporožie v pondelok utrpeli zranenia najmenej dve osoby a bola poškodená kritická infraštruktúra. V nedeľu neskoro večer po prechádzajúcich úderoch Moskvy tamojšie úrady zaznamenali 21 zranených.

20:21

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden.

20:20

To, čo aktuálne robí Izrael, je podľa českého prezidenta Petra Pavla predovšetkým sebaobrana. Hoci sa niektoré kroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua môžu zdať sporné, nemalo by to ovplyvniť vzťah ČR a Izraela. Povedal to počas pracovnej cesty v New Yorku, kde sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN.

20:17

Šéfovia agrorezortov členských krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli počas neformálneho pracovného obeda zaoberali aj závermi strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva EÚ. Pre TASR to potvrdil minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov.

20:16

Ceny ropy v pondelok večer klesli. Trhy tak zareagovali na slabý výhľad dopytu po palivách a potenciálne zmiernenie konfliktu medzi Iránom a Izraelom.

20:14

Súčasťou pondelňajších diskusií Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli bola aj situácia na trhu s poľnohospodárskymi produktmi a dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD).

20:13

Súčasná stratégia podpory EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo má veľké nedostatky a pre odvetvie ekologickej poľnohospodárskej výroby po roku 2030 neexistuje žiadna vízia ani ciele. Uviedol to v pondelňajšej správe Európsky dvor audítorov (EDA).

20:11

Pri príležitosti Národného dňa colníkov 2024 udelil prezident finančnej správy Jozef Kiss 44 zlatých a strieborných medailí za vzornú službu. Jednu z týchto medailí získal Američan, informovala o tom v pondelok finančná správa (FS).

20:10

O havarijnom stave mostu v Kremničke vedeli kompetentní celé roky, napriek tomu nič nespravili. V podobnom stave sú desiatky mostov na Slovensku. Nie je otázkou či, ale kde sa situácia zopakuje. Uviedol to expert opozičného Progresívneho Slovenska (PS) na dopravu Martin Pekár.

20:08

Slovensko sa snaží za pomoci Európskej komisie (EK) dočerpať milióny eur pre agrosektor z minulého programovacieho obdobia. Povedal to v pondelok pre TASR minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

19:36

Poprední predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) v pondelok žiadali ukončenie ľudského utrpenia a humanitárnej katastrofy v Pásme Gazy.

19:35

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha pricestuje na budúci týždeň do Budapešti. Pre server index.hu to uviedol v pondelok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

19:33

Izrael uskutočnil v pondelok večer útok v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút, ktorého cieľom bol jeden z popredných predstaviteľov hnutia Hizballáh Alí Karakí, uviedol zdroj blízky hnutiu.

19:22

Zelenskyj sa v New Yorku stretol s nemeckým kancelárom Scholzom.

Podrobnosti o stretnutí zatiaľ neboli oznámené.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali