Hazardné hry na život a na smrť opäť na programe vo francúzskom parlamente

❚❚

Bratislava 28. októbra 2024 (HSP/ The European Conservative / Foto: TASR/AP-Stephane de Sakutin/Pool Photo via AP)

 

Francúzska vláda premiéra Michela Barniera oznámila svoj zámer obnoviť diskusie o eutanázii a asistovanej samovražde, ktoré boli prerušené po júnovom rozpustení Národného zhromaždenia. Eutanázia je tak opäť zaradená do francúzskej agendy – pre niektorých “pravicových“ poslancov ľudský život nie je téma, ktorú sa oplatí brániť. Tému priblížila Hélène de Lauzun pre The European Conservative

Nový francúzsky premiér Michel Barnier si prevzal svoj úrad
Na snímke nový francúzsky premiér Michel Barnier (vpravo) a odchádzajúci francúzsky premiér Gabriel Attal počas ceremoniálu 5. septembra 2024 v Paríži

Keď prezident Francúzska v júni požiadal o rozpustenie Národného zhromaždenia, prerušil tým aj posudzovanie návrhu zákona o eutanázii a asistovanej samovražde. Hoci niektorí sa snažili označiť novú francúzsku vládu, ktorá funguje od septembra, za “pravicovú“, táto rozporuplná téma dokazuje kontinuitu pravice s táborom prezidenta Emmanuela Macrona.

.

 

Podľahol tlaku

Premiér Michel Barnier, ktorý podľahol tlaku lobistickej skupiny podporujúcej eutanáziu, oznámil, že chce tému obnoviť a zaradiť nový návrh zákona na program rokovania Národného zhromaždenia už v decembri tohto roka.

.

V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu France 2 začiatkom októbra premiér vyjadril svoju osobnú podporu zákonu o povolení eutanázie a asistovanej samovraždy a zároveň vyjadril ochotu tento projekt “dotiahnuť do konca“.

Otázka eutanázie zďaleka nemá jednomyseľnú podporu v rámci akejsi “spoločnej základne“, ktorú tvoria prívrženci Macrona a stredopraví poslanci, na ktorých sa Barnier mieni spoliehať pri podpore svojej politiky.

Podľa premiérovho okolia však ide o “dôležitú požiadavku Macronových poslancov“, ktorú musí vziať do úvahy.

Francúzsky denník Le Figaro upozorňuje, že Barnier už druhýkrát od svojho nástupu do vlády ustupuje príkazom ľavice v spoločenských otázkach – predtým verejne “ubezpečil“ bývalého premiéra Gabriela Attala, že má pochopenie pre požiadavky LGBT alebo v otázke interrupcií.

Suverénny Philippe de Villiers uverejnil v denníku Le Journal du Dimanche článok, v ktorom odsúdil návrat problematiky eutanázie do Národného zhromaždenia z iniciatívy premiéra, ktorý bol pôvodne považovaný za člena tradičnej pravice.

.

Barnierova vláda bola celou časťou ľavice a stredu označená za “konzervatívnu“ a tiež za “Manif pour Tous“ (pomenovaná podľa kampane proti homosexuálnym manželstvám v rokoch 2013 – 2014, na ktorej sa zúčastnili dvaja jej ministri). Teraz však reaguje prísľubmi svojho progresivizmu – prísľubmi, ktoré ľavicu v žiadnom prípade neuspokoja.
Eutanázia verzus imigrácia

V rámci tejto spoločnej základne sa vytvára akési nezdravé vydieranie, ktoré odsúdil kresťanský redaktor Erwan Le Morhedec. Jeho úvaha by sa dala zhrnúť do týchto slov: eutanázia verzus imigrácia. “Keď kultúra kompromisu vedie k zneucteniu“.

 

Hazard so životom

Niektorí “pravicoví“ poslanci si možno myslia, že tu rozohrali dlhú hru, ale je to veľmi pochybný obchod. V prvom rade by predmetom politického hazardu nemal byť ľudský život…

Obsah zákona o eutanázii bude mimoriadne nebezpečný, zatiaľ čo zákon o imigrantoch môže byť úplne bez akejkoľvek podstaty. Erwan Le Morhedec vo svojej úvahe vyhlásil: „Prevezme pravica zodpovednosť za to, že opúšťa chorých a našich starých rodičov pre niekoľko deportácií? Prijme ľavica cenu zaplatenú za eutanáziu? Toto môžeme očakávať od Barnierovej vlády, od tejto toľko vychvaľovanej kultúre kompromisu: vzájomné prispôsobenie sa najnižším etickým normám?“

.

Zatiaľ však nebol oznámený žiadny presný legislatívny harmonogram a nie je známe, akú podobu bude mať nový text predložený poslancom na posúdenie, aj keď pravdepodobne bude obsahovať väčšinu ustanovení, ktoré už návrh zákona obsahuje.

Autorka Hélène de Lauzun poznamenala, že keď bol Bruno Retailleau ešte senátorom a nie ministrom vnútra, považoval súčasné diskusie o eutanázii za “veľmi nebezpečné“. Dnes jeho premiér hovorí, že “súhlasí“ s návrhom zákona o eutanázii, o ktorom sa diskutovalo pred niekoľkými týždňami, a nebude sa s ním hýbať.

„Povedzme si to jasne: zákon prejde, ľavica aj v tejto otázke triumfuje tak ako aj v mnohých iných, a pseudopravica vo vláde bude opäť dokonale zbytočná,“ poznamenala autorka v závere svojho textu.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:58

Opozičné strany v Gruzínsku v pondelok oznámil bojkot nového parlamentu, ktorý vzišiel zo sobotňajších volieb. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Kavkaza.

16:31

Sociálna sieť X pozastavila v pondelok účet, ktorý zverejňoval v mene iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího správy v hebrejčine.

16:30

Prozápadná gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v pondelok v rozhovore pre francúzsku agentúru AFP uviedla, že v parlamentných voľbách, ktorých výsledky opozícia neuznala, došlo k “sofistikovaným” podvodom.

16:12

Známy britský kuchár Jamie Oliver žiada fanúšikov o pomoc pri pátraní po ukradnutých 22 tonách cheddaru za takmer 360.000 eur.

15:53

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v pondelok vyjadrila podporu tej časti Gruzíncov, ktorí vidia budúcnosť svojej krajiny v Európe. “Moldavsko stojí pri všetkých Gruzíncoch bojujúcich za slobodu, demokraciu a európsku budúcnosť,” napísala Sanduová na sieti X po rozhovore s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou.

15:28

Známy francúzsky herec Timothée Chalamet neohlásene navštívil súťaž svojich dvojníkov v New Yorku. Zhromaždenie stoviek ľudí však rozpustila polícia, organizátorov pokutovala a jednu osobu zatkla.

15:27

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v pondelok vyhlásila, že pri víkendových parlamentných voľbách sa v Gruzínsku uplatnila “metodika ruského typu” a opätovne spochybnila drvivé víťazstvo vládnej strany Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali