Havanský syndróm – hoax: Ako môže hegemónia prekrútiť pravdu

❚❚

Havana 5. marca 2023 (HSP-Desmond Boylan)

 

Prípad havanského syndrómu je príkladom toho, ako USA prekrútili pravdu podľa svojho príbehu. Vláda USA má dominantnú moc a jej vplyv na médiá, verejnú mienku a dokonca aj na vedecký výskum pomohol formovať príbeh o Havanskom syndróme, píše TFI Global News

USA syndróm havanský
Na snímke turisti jazdia na klasických kabrioletoch okolo amerického veľvyslanectva v Havane

Havanský syndróm je termín používaný na opis záhadného súboru fyzických symptómov, ktoré sa vyskytli u zamestnancov amerického veľvyslanectva umiestnených v Havane na Kube v rokoch 2016 až 2017. Príznaky zahŕňali stratu sluchu, závraty, bolesti hlavy a nevoľnosť, ako aj kognitívne problémy, napríklad stratu pamäti a zmätenosť.

.

Od roku 2017 tieto príznaky hlásili príslušníci amerických spravodajských služieb a armády, ich rodinní príslušníci a ďalšie osoby z miest, ako je Austrália, Rakúsko, Čína, Kolumbia, Nemecko a Rusko.

Vláda USA tieto príznaky rýchlo pripísala zvukovému útoku, hoci sa nikdy nenašli žiadne dôkazy o takomto útoku.

.

Vládna verzia USA mala dve hlavné zložky: po prvé, že symptómy boli dôsledkom zvukového útoku, a po druhé, že útok spáchal zahraničný protivník, pravdepodobne Kuba alebo Rusko.

Tento príbeh rýchlo prevzali mainstreamové médiá, ktoré ho pomáhali šíriť a posilňovali Washingtonove klamstvá. Mediálne spravodajstvo bolo často senzačné a sústredilo sa na “záhadu” okolo symptómov a na pátranie vlády USA po páchateľovi.

Vláda USA tiež využila svoj vplyv na formovanie vedeckého výskumu a skúmania symptómov.

Poskytovala finančné prostriedky na výskum a štúdie, ktoré sa často zameriavali na teóriu zvukového útoku. Tieto finančné prostriedky sa použili na podporu výskumu, ktorý bol zaujatý v prospech príbehu vlády USA, zatiaľ čo iné racionálne vysvetlenia sa ignorovali alebo odmietali.

Napríklad možnosť prirodzenej príčiny alebo psychosomatického vysvetlenia sa vo veľkej miere prehliadala. Nedávne zistenie však prinúti vládu USA zahanbiť sa, pretože celý jej príbeh bol rozbitý.

.

 

Pravda

Správa spravodajských služieb vylúčila dlhoročný názor, že stav nazývaný “havanský syndróm” spôsobil zahraničný protivník, ktorý použil energetické vlny ako zbraň.

Výsledky vyšetrovania, ktoré viedlo sedem amerických spravodajských agentúr a ktoré trvalo niekoľko rokov, boli 1. marca zverejnené odtajnením jeho záverov.

Denník Washington Post uviedol, že vyšetrovanie nepotvrdilo tvrdenia ľudí postihnutých “havanským syndrómom”, že boli úmyselne napadnutí, potenciálne Kubou alebo Ruskom. Správa tiež spochybňuje myšlienku, že príznaky, ako sú bolesti hlavy, nevoľnosť, strata pamäti a závraty, boli spôsobené záhadnou energetickou zbraňou.

Podobne agentúra Reuters uviedla, že v januári jeden z predstaviteľov CIA vyhlásil, že väčšinu z 1 000 nahlásených prípadov, ktoré boli predmetom vyšetrovania, možno pripísať zdravotným podmienkam, environmentálnym a technickým faktorom, ako sú napríklad predtým nediagnostikované choroby.

.

Denník Washington Post uviedol, že niektoré zo siedmich agentúr, ktoré sa na incidentoch podieľali, mali rôznu mieru istoty, pokiaľ ide o to, či je za incidenty zodpovedná cudzia mocnosť, pričom jedna agentúra sa zdržala hlasovania.

Napriek tomu sa názory výrazne nelíšili a žiadna z nich nespochybnila zistenie, že zdrojom príznakov nebola cudzia krajina.

V USA vládlo znepokojenie nad neznámymi chorobami a niektorí americkí hodnostári nepravdivo tvrdili, že havanský syndróm bol premysleným útokom kubánskej vlády na americké osoby v zahraničí.

A aby posilnil svoje lži a dezinformácie proti Kube, v októbri 2021 americký Kongres schválil zákon o pomoci americkým obetiam postihnutým neurologickými útokmi (HAVANA).

Ten umožnil oficiálnym úradom poskytovať odmeny osobám postihnutým neurologickým poškodením vrátane súčasných a bývalých zamestnancov a ich závislých osôb.

Človek by sa však čudoval, prečo teraz USA zverejňujú správu spravodajskej služby, ktorá odporuje tomu, čo predtým uviedli. Nuž, už na tom nezáleží.

Prezident Donald Trump využil hoax o havanskom syndróme ako zámienku na iniciovanie nových sankcií voči Kube, pričom zaviedol 243 sankcií a označil Havanu za štátneho sponzora terorizmu.

Keďže Latinská Amerika vyhlásila vojnu americkým sankciám voči Kube, Washington sa cítil zahnaný do kúta. Teraz potrebuje vyvrátiť lož, ktorú hodil dávno dozadu.

Prípad havanského syndrómu preto slúži ako varovný príbeh o sile hegemónie a jej potenciáli prekrúcať pravdu. Je pripomienkou toho, že keď jedna mocnosť dokáže uplatňovať svoj vplyv na diskurz a formovať naratív, môže byť ťažké získať presný obraz o tom, čo sa v skutočnosti deje.

Po potvrdení, že kubánska vláda nie je zodpovedná za zvukové útoky, sa prezident Biden ospravedlní a zruší ekonomické a diplomatické obmedzenia voči Kube, ktoré zaviedla predchádzajúca administratíva v rámci maximálneho nátlaku?

.

Bola by to vynikajúca príležitosť, aby vláda USA prevzala zodpovednosť a zlepšila vzťahy s Kubou. Dobrým začiatkom by bolo vyradenie Kuby zo zoznamu štátnych sponzorov terorizmu a zrušenie sankcií, ktoré zaviedla Trumpova administratíva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali